- 1 115-metrowe mieszkanie w Gdańsku (34 opinie)
- 2 Penthouse za 24,8 mln zł w Gdańsku (161 opinii)
- 3 Barbara Sobczak: z Dubaju do Gdańska (68 opinii)
- 4 Zamknęli całą Montownię dla tej imprezy (18 opinii)
- 5 Ta kolacja trwała 5 godzin! (6 opinii)
Piotr Ślusarz i Parnas Brass Band w hotelu Scandic
W piątek, w hotelu Scandic w Gdańsku, odbył się wieczór pod hasłem: skandynawskie jedzenie i muzyczna niespodzianka. Około 60 zaproszonych osób mogło spróbować przekąsek przygotowanych przez nowego szefa kuchni, Piotra Ślusarza. Natomiast główną atrakcją wydarzenia był koncert zespołu Parnas Brass Band.
Zaproszonych gości przywitano o godzinie 20 w sali konferencyjnej hotelu Scandic. Po krótkim wstępie odtworzono film opowiadający o hotelu i zmianach, które w nim zaszły - świeżo wyremontowane sale konferencyjne oraz związany z tym najnowszy koncept konferencyjny, który wprowadzono w hotelu. Jedną z dodatkowych atrakcji dla wynajmujących sale jest oferta bufetowa, którą starano się przybliżyć podczas wieczoru.
- Chcielibyśmy, żeby państwo pozwolili się dzisiaj oczarować przez naszego nowego szefa kuchni, Piotra Ślusarza oraz przez zespół Parnas Brass Band, który wprowadzi nas w pozytywny nastrój. Przez ostatni rok zaszło wiele zmian w naszym hotelu: wyremontowaliśmy pokoje oraz sale konferencyjne, które można dzisiaj oglądać - rozpoczęła wieczór Monika Piechowska, dyrektor hotelu Scandic w Gdańsku.
Po prezentacji, wszystkich zaproszono do restauracji, gdzie przedstawiono nowego szefa kuchni Piotra Ślusarza. Niektórzy mogą go kojarzyć m.in. z programu "Top Chef" oraz nieistniejącej już restauracji Open Kitchen w Gdyni. Podczas spotkania z gośćmi opowiedział o przygotowanym poczęstunku w nietypowej formie. Przekąski znajdowały się na trzech stołach. Poszczególne stacje, bo tak je nazwano, były podzielone tematycznie.
Na pierwszej z nich, czyli "pornfood-corner" można było spróbować bułeczek bao z szarpaną wieprzowiną lub długo gotowaną kaczką dodając do nich: kapustę kimchi, domowe pikle czy prażone orzechy i cebulę oraz ostre sosy: hoisin oraz siracha. Dla wielbicieli słodyczy znalazła się beza pavlova i tarty z owocami oraz makaroniki.
Na drugim stole, nazwanym "hygge food", przygotowano m.in. łososia gravad lax, czyli marynowanego w soli i cukrze przez 48 godzin, śledzie na sposób szwedzki, sałatkę ziemniaczaną z kukurydzą i czerwoną cebulą oraz krumkake - norweskie kruche rurki z nadzieniem.
Trzecia stacja, "black and green food", robiła wrażenie nie tylko ze względu na smak, ale także ze względu na wygląd. Wśród wegetariańskich przekąsek utrzymanych w dwóch kolorach - czarnym i zielonym znalazły się zarówno słone jak i słodkie propozycje. Po lewej stronie znalazły się m.in. czarne burgery z kaszą jaglaną na zielono, prażynki z czarnego ryżu z hummusem z palonego bakłażana oraz sałatka z czarnego makaronu tagliatelle z zielonymi oliwkami i cukinią. Po przeciwnej stronie znalazły się takie desery jak: tort z gorzkiej czekolady z pistacjowym biszkoptem, czarne makaroniki i muffiny z zielonym kremem mascarpone.
- Rozpoczęliśmy wdrażanie czegoś, co wydaje mi się dosyć nowatorskie na trójmiejskim rynku - nietuzinkowej oferty bufetowej. Bardzo ważne jest nasze otwarte podejście do gastronomii i hotelarstwa. Dzisiaj pokazujemy trzy różne stacje, które potwierdzają fakt, że się nie ograniczamy, nie jest ważna standardowa kuchnia hotelowa. Chcemy połączyć miłośników dobrego jedzenia z kuchnią bufetową. Pokazujemy, że bufet, przerwa kawowa np. podczas konferencji nie muszą być nudne. Podążamy również za trendami i dlatego nasze desery są bezglutenowe, bezlaktozowe, z dodatkiem miodu. Z tego samego powodu proponujemy też przekąski w pełni wegetariańskie i wegańskie - mówił Piotr Ślusarz, szef kuchni.
Dużą uwagę przykuło stanowisko z kolorowymi piniatami, czyli miejsce, w którym goście mogli "wyładować energię" w pozytywny sposób, co przyniosło wiele radości zarówno samym rozbijającym piniaty, jak i obserwującym.
Muzyczne doznania zapewnił występ zespołu - Parnas Brass Band. W jego skład wchodzi sześciu młodych i utalentowanych muzyków, studentów oraz absolwentów Akademii Muzycznej w Katowicach. Ich twórczość inspirowana jest uliczną muzyką wykonywaną przez nowoorleańskie zespoły dęte. Tego wieczoru zagrali niezwykle dynamiczny koncert.
Do dyspozycji gości była również stacja z piwem rzemieślniczym pochodzącym od lokalnego mikro producenta o nazwie Absztyfikant, założonego przez Łukasza Szynkiewicza w Trójmieście.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (23) 7 zablokowanych
-
2017-10-21 11:27
e tam...
golonki z cebulo nie było pod gorzołke to co to za potańcówka!
- 46 4
-
2017-10-21 11:58
Szkoda (2)
Myslalam, ze Ślusarz otworzy cos ciekawego
- 45 6
-
2017-10-22 00:30
warsztat?
- 33 1
-
2017-10-22 12:55
Klub gry w golfa.
- 21 10
-
2017-10-21 14:28
Brawo Szef!
- 7 41
-
2017-10-21 15:49
Pozdrawiam
Jedzenie wygląda apetycznie. Szkoda, że mnie tam nie było.
- 4 35
-
2017-10-21 19:27
(3)
Było cudownie! Dziękujemy za wspaniałą ucztę kulinarną i muzyczną!
- 4 44
-
2017-10-22 13:18
Slabo (2)
Bylo cienko. Lans na siłę . Spali się w tej sieciowce. Panie Piotrze niech Pan robi cos indywidualnie !
- 33 4
-
2017-10-22 16:55
(1)
Taki sam lans był w Open kitchen i co z tego wyszło. Zupełnie nic.
- 34 2
-
2017-11-16 14:43
Jaki pan taki kram !
- 28 0
-
2017-10-21 20:53
Brakuje tylko złota sypanego z garści jak w closed Kitchen
- 48 0
-
2017-10-21 23:50
Smacznie i elegancko!? (2)
Pozdrowienia dla Szefa kuchni!
- 5 36
-
2017-10-23 10:57
(1)
Może i smacznie ale te kiczowate latarenki ...
- 27 0
-
2017-10-23 14:28
Heh pewnie z Borkowa
- 23 1
-
2017-10-22 14:01
Więcej fot dań Piotra (1)
Więcej fot dań Piotra prosomy zamiast nieznanych osob np. starszej pani z mikrofonem ...
- 33 1
-
2017-10-30 12:43
DoWegetarianina
Nie chcesz gryźć mięsa. Idź do stomatologa każ wyrwać sobie wszystkie zęby po jaką cholerę ci zęby jak chcesz Tylko przeżuwać trawę
- 20 9
-
2017-10-22 22:01
słabo, brak dan weganskich. jak mozna jesc niezywe zwierzeta ? (2)
- 24 13
-
2017-10-22 22:14
Były dania wegańskie
Cała stacja zielono-czarna ;)
- 16 15
-
2017-11-10 21:04
Czas wypasu na trawie sie skonczyl. Musisz przetrzymac do wiosny na kukurydzy i kiszonce. Smacznego.
- 22 6
-
2017-10-23 10:33
(2)
Szefie wracaj !!!
- 32 1
-
2017-10-25 01:41
(1)
Ale gdzie????
- 23 1
-
2017-10-25 08:18
do Scandica
- 22 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.