• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Piotr Ślusarz i Parnas Brass Band w hotelu Scandic

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
21 października 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Podczas spotkania z gośćmi Piotr Ślusarz opowiedział o przygotowanym poczęstunku w nietypowej formie. Przekąski znajdowały się na trzech stołach, a poszczególne stacje, bo tak je nazwano, były podzielone tematycznie. Podczas spotkania z gośćmi Piotr Ślusarz opowiedział o przygotowanym poczęstunku w nietypowej formie. Przekąski znajdowały się na trzech stołach, a poszczególne stacje, bo tak je nazwano, były podzielone tematycznie.

W piątek, w hotelu Scandic w Gdańsku, odbył się wieczór pod hasłem: skandynawskie jedzenie i muzyczna niespodzianka. Około 60 zaproszonych osób mogło spróbować przekąsek przygotowanych przez nowego szefa kuchni, Piotra Ślusarza. Natomiast główną atrakcją wydarzenia był koncert zespołu Parnas Brass Band.



Zaproszonych gości przywitano o godzinie 20 w sali konferencyjnej hotelu Scandic. Po krótkim wstępie odtworzono film opowiadający o hotelu i zmianach, które w nim zaszły - świeżo wyremontowane sale konferencyjne oraz związany z tym najnowszy koncept konferencyjny, który wprowadzono w hotelu. Jedną z dodatkowych atrakcji dla wynajmujących sale jest oferta bufetowa, którą starano się przybliżyć podczas wieczoru.

- Chcielibyśmy, żeby państwo pozwolili się dzisiaj oczarować przez naszego nowego szefa kuchni, Piotra Ślusarza oraz przez zespół Parnas Brass Band, który wprowadzi nas w pozytywny nastrój. Przez ostatni rok zaszło wiele zmian w naszym hotelu: wyremontowaliśmy pokoje oraz sale konferencyjne, które można dzisiaj oglądać - rozpoczęła wieczór Monika Piechowska, dyrektor hotelu Scandic w Gdańsku.
  • Piątkowy wieczór w hotelu Scandic upłynął pod hasłem skandynawskiego jedzenia i niespodzianki muzycznej.
  • Piotr Ślusarz - nowy szef kuchni w hotelu Scandic. Zaprezentował trzy autorskie stacje z przekąskami.
  • Stacja porn food na słodko.
  • Parnas Brass Band oczarował gości wieczoru niejednokrotnie wchodząc z nimi w interakcję.

Po prezentacji, wszystkich zaproszono do restauracji, gdzie przedstawiono nowego szefa kuchni Piotra Ślusarza. Niektórzy mogą go kojarzyć m.in. z programu "Top Chef" oraz nieistniejącej już restauracji Open Kitchen w Gdyni. Podczas spotkania z gośćmi opowiedział o przygotowanym poczęstunku w nietypowej formie. Przekąski znajdowały się na trzech stołach. Poszczególne stacje, bo tak je nazwano, były podzielone tematycznie.

Na pierwszej z nich, czyli "pornfood-corner" można było spróbować bułeczek bao z szarpaną wieprzowiną lub długo gotowaną kaczką dodając do nich: kapustę kimchi, domowe pikle czy prażone orzechy i cebulę oraz ostre sosy: hoisin oraz siracha. Dla wielbicieli słodyczy znalazła się beza pavlova i tarty z owocami oraz makaroniki.

Na drugim stole, nazwanym "hygge food", przygotowano m.in. łososia gravad lax, czyli marynowanego w soli i cukrze przez 48 godzin, śledzie na sposób szwedzki, sałatkę ziemniaczaną z kukurydzą i czerwoną cebulą oraz krumkake - norweskie kruche rurki z nadzieniem.

Trzecia stacja, "black and green food", robiła wrażenie nie tylko ze względu na smak, ale także ze względu na wygląd. Wśród wegetariańskich przekąsek utrzymanych w dwóch kolorach - czarnym i zielonym znalazły się zarówno słone jak i słodkie propozycje. Po lewej stronie znalazły się m.in. czarne burgery z kaszą jaglaną na zielono, prażynki z czarnego ryżu z hummusem z palonego bakłażana oraz sałatka z czarnego makaronu tagliatelle z zielonymi oliwkami i cukinią. Po przeciwnej stronie znalazły się takie desery jak: tort z gorzkiej czekolady z pistacjowym biszkoptem, czarne makaroniki i muffiny z zielonym kremem mascarpone.

- Rozpoczęliśmy wdrażanie czegoś, co wydaje mi się dosyć nowatorskie na trójmiejskim rynku - nietuzinkowej oferty bufetowej. Bardzo ważne jest nasze otwarte podejście do gastronomii i hotelarstwa. Dzisiaj pokazujemy trzy różne stacje, które potwierdzają fakt, że się nie ograniczamy, nie jest ważna standardowa kuchnia hotelowa. Chcemy połączyć miłośników dobrego jedzenia z kuchnią bufetową. Pokazujemy, że bufet, przerwa kawowa np. podczas konferencji nie muszą być nudne. Podążamy również za trendami i dlatego nasze desery są bezglutenowe, bezlaktozowe, z dodatkiem miodu. Z tego samego powodu proponujemy też przekąski w pełni wegetariańskie i wegańskie - mówił Piotr Ślusarz, szef kuchni.
Dużą uwagę przykuło stanowisko z kolorowymi piniatami, czyli miejsce, w którym goście mogli "wyładować energię" w pozytywny sposób, co przyniosło wiele radości zarówno samym rozbijającym piniaty, jak i obserwującym.

Muzyczne doznania zapewnił występ zespołu - Parnas Brass Band. W jego skład wchodzi sześciu młodych i utalentowanych muzyków, studentów oraz absolwentów Akademii Muzycznej w Katowicach. Ich twórczość inspirowana jest uliczną muzyką wykonywaną przez nowoorleańskie zespoły dęte. Tego wieczoru zagrali niezwykle dynamiczny koncert.

Do dyspozycji gości była również stacja z piwem rzemieślniczym pochodzącym od lokalnego mikro producenta o nazwie Absztyfikant, założonego przez Łukasza Szynkiewicza w Trójmieście.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (23) 7 zablokowanych

  • e tam...

    golonki z cebulo nie było pod gorzołke to co to za potańcówka!

    • 46 4

  • Szkoda (2)

    Myslalam, ze Ślusarz otworzy cos ciekawego

    • 45 6

    • warsztat?

      • 33 1

    • Klub gry w golfa.

      • 21 10

  • Brawo Szef!

    • 7 41

  • Pozdrawiam

    Jedzenie wygląda apetycznie. Szkoda, że mnie tam nie było.

    • 4 35

  • (3)

    Było cudownie! Dziękujemy za wspaniałą ucztę kulinarną i muzyczną!

    • 4 44

    • Slabo (2)

      Bylo cienko. Lans na siłę . Spali się w tej sieciowce. Panie Piotrze niech Pan robi cos indywidualnie !

      • 33 4

      • (1)

        Taki sam lans był w Open kitchen i co z tego wyszło. Zupełnie nic.

        • 34 2

        • Jaki pan taki kram !

          • 28 0

  • Brakuje tylko złota sypanego z garści jak w closed Kitchen

    • 48 0

  • Smacznie i elegancko!? (2)

    Pozdrowienia dla Szefa kuchni!

    • 5 36

    • (1)

      Może i smacznie ale te kiczowate latarenki ...

      • 27 0

      • Heh pewnie z Borkowa

        • 23 1

  • Więcej fot dań Piotra (1)

    Więcej fot dań Piotra prosomy zamiast nieznanych osob np. starszej pani z mikrofonem ...

    • 33 1

    • DoWegetarianina

      Nie chcesz gryźć mięsa. Idź do stomatologa każ wyrwać sobie wszystkie zęby po jaką cholerę ci zęby jak chcesz Tylko przeżuwać trawę

      • 20 9

  • słabo, brak dan weganskich. jak mozna jesc niezywe zwierzeta ? (2)

    • 24 13

    • Były dania wegańskie

      Cała stacja zielono-czarna ;)

      • 16 15

    • Czas wypasu na trawie sie skonczyl. Musisz przetrzymac do wiosny na kukurydzy i kiszonce. Smacznego.

      • 22 6

  • (2)

    Szefie wracaj !!!

    • 32 1

    • (1)

      Ale gdzie????

      • 23 1

      • do Scandica

        • 22 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

5 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja