• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Podbiły podniebienia trójmiejskich smakoszy - pomidory premium

Michalina Domoń
5 sierpnia 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Trójmiejscy restauratorzy poszukują najlepszych gatunków pomidorów. Niektóre z nich pochodzą z ekologicznych upraw z Polski, inne sprowadzane są aż z Francji. Trójmiejscy restauratorzy poszukują najlepszych gatunków pomidorów. Niektóre z nich pochodzą z ekologicznych upraw z Polski, inne sprowadzane są aż z Francji.

Odkrył je Krzysztof Kolumb, posiadają niekończącą się listę właściwości prozdrowotnych, Hiszpanie używają ich jako oręża w czasie corocznych obchodów tomatyny, a Francuzi nazywają go jabłkiem miłości. Pomidor niejedno ma imię, smak, barwę i ... cenę. Poznajcie niezwykłe pomidory premium z trójmiejskich restauracji!



Żeby przygotować danie z pomidorów, nie trzeba posiadać trzeciego stopnia wtajemniczenia sztuki kulinarnej. Jednak żeby przygotować smaczne danie z pomidorów, potrzeba nie tylko wyczucia smaku, wyobraźni, ale i ... dobrych pomidorów. A, jak wiadomo, pomidor pomidorowi nierówny, o czym zapewne mógł się przekonać każdy z nas. Niektóre bywają słodkie i soczyste, inne mętne i pozbawione walorów smakowych. A że latem na pomidory apetyt rośnie, trójmiejscy restauratorzy poszukują najlepszych gatunków.

- W dzisiejszych czasach konsumenci przywiązują coraz większą wagę do jakości tego, co jedzą. Bez wątpienia produkty eko i premium są dla wielu z nas coraz ważniejsze. Aby wyjść naprzeciw potrzebom tych osób, postanowiliśmy podjąć współpracę z gospodarstwem w Łęgajnach, w którym uprawiane są nasze pomidory - mówi manager restauracji Mariaszek, Radosław Bogacki.

Najbardziej lubisz pomidory w postaci:

Co jest niezwykłego w warzywach z tej uprawy, co zachwyciło restauratorów z Mariaszka? - Pomidory z Łęgajn charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i świeżością. Głównym atutem, który wpływa na ich jakość jest woda. Gospodarstwo Ogrodnicze Łęgajny posiada własne studnie głębinowe, pobierające wodę z głębokości około 70 metrów, gdzie znajduje się ogromne, podwodne jezioro ze znakomitą wodą z okresu trzeciorzędu. Pomidory z Łęgajn są zatem podlewane wodą o jakości wody pitnej, bez domieszek wód deszczowych i podskórnych - wyjaśnia Radosław Bogacki.

W gospodarstwie nie ma mowy o stosowaniu chemicznych preparatów. - Pomidory chronione są metodami biologicznymi. Wprowadzane są pożyteczne owady, które są drapieżnikami szkodników - tłumaczy manager restauracji.

Dobrych odmian pomidorów poszukuje też szef kuchni restauracji Brasserie de Verres en Vers w hotelu Radisson Blu, w myśl tego, że należy czerpać, co najlepsze z sezonowych darów natury. - Od popularnych polskich jak: Malinowy, Bawole serce po odmiany zagraniczne: Black cherry, pomidor zebrowy, Cytrynek groniasty, Red pear czy Tigerella. Smak każdego jest inny: od łagodnych i delikatnych po intensywne i wyraziste. Część z nich jest modyfikowana genetycznie, stąd cała paleta kolorów. Te modyfikowane są zdrowsze, wyraźniejsze w smaku i bardziej trwałe. Sprowadzamy je prosto z Francji - tłumaczy szef kuchni, Krzysztof Kowalczyk.

Wspomniane odmiany różnią się między sobą kolorami i smakiem. Jedne są bardziej kwaskowate, inne bardziej słodkie, jeszcze inne delikatne. - Ale każdy z nich aromatyczny, bo wyhodowany i zerwany w najlepszym czasie, czyli w pełni lata i pełni słońca - zapewnia szef kuchni.

Dobry pomidor staje się narzędziem sztuki kulinarnej. - Piękniej będzie wyglądała mozzarella z trzema kolorami pomidorów lub prosta sałatka ze szczypiorkiem i oliwą z oliwek do steku wołowego w towarzystwie wielobarwnych pomidorów. To warzywo ma szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy zrobić z nich emulsje, suszyć je, faszerować, dusić długo z czosnkiem i bazylią, miksować na zupę lub puree - wymienia Krzysztof Kowalczyk.

W restauracji Brasserie de Verres en Vers serwuje się je w postaci salsy z zielonych pomidorów, jako dodatek do pescaccio z łososia czy jako ragout z ziołami i czosnkiem do piersi z perliczki. Dostępne też są pieczone pomidory z bawolą mozzarellą i listkami mizuny, a także risotto z kurkami, koprem włoskim i fioletowym pomidorem.

W Mariaszku klienci najchętniej zamawiają krem z pomidorów z dodatkiem pesto bazyliowego. - Jest to równie kultowa pozycja naszego menu, jak pierogi z kaczki na sosie grzybowym. Goście restauracji mogą się również napić świeżo wyciskanego soku z tych pomidorów - mówi manager restauracji.

  • Pomidor Cœur de bœuf.
  • Pomidor Green Zebra.
  • Pomidory różnią się nie tylko smakiem, ale i barwą.
  • Pomidory Noire Ronde.
  • Pomidory San Marzano.
  • Kolorowe pomidory różnych gatunków nie tylko wyśmienicie smakują, ale i pięknie komponują się na talerzu.


Za smak i jakość musimy zapłacić więcej. - Cena za kilogram waha się w granicach od 10 zł do 12 zł. Spowodowane jest to faktem, że nie jest to produkt często spotykany i hodowany głównie dla restauracji - wyjaśnia Krzysztof Kowalczyk.

W Mariaszku po zjedzeniu aromatycznej zupy możemy zabrać trochę pomidorów ze sobą do domu. Kilogram malinowych, śliwkowych czy Bawole serce kosztuje tu 8 zł. - Obecnie sprzedajemy około 500 kg pomidorów tygodniowo i ta liczba cały czas rośnie - mówi Radosław Bogacki.

O tym, że warto jeść pomidory, nikogo przekonywać nie trzeba. Zawarte w nich składniki odżywcze działają dobroczynnie na nasze zdrowie i urodę. Mają dużo karotenu, witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6, a także kwas foliowy i biotynę. Lista składników mineralnych też nie jest krótka. Znajdują się na niej potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i mangan. Jednak ich najcenniejszym składnikiem jest likopen, antyutleniacz, który nadaje im czerwony kolor. To właśnie likopen pomaga chronić nasz organizm przed nowotworami i chorobami serca, co potwierdzają liczne badania naukowców. I pomyśleć, że niegdyś pomidory uważano za trujące.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (30) 7 zablokowanych

  • pomidory uwielbiam w każdej postaci. Oczywiście polskie pomidory

    A to "jedzenie" co jest na talerzach to wygląda jak jakieś resztki czy ochłapy. Mój pies ma ładniejszą miskę i lepsze jedzenie

    • 53 8

  • tylko z rynku (1)

    Ostatnio kupowałem w supermarkecie "premium" i niedługo potem na rynku. Malinowe. Pierwsze - lekki zapach, ale prawie bez smaku i twarde, za to te drugie... takie pomidory to można jeść jak owoce - zapach i smak jak sprzed lat. Jak się chce jednak można. Te marketowe jedzenie już nie raz mnie zawiodło...

    • 53 2

    • Teraz , nawet w sezonie trudno kupić dobre pomidory , nawet tradycyjne warzywniaki sprowadzają` szklarniowy syf . Bo taniej , a że klient już nie wróci, to nieważne .

      • 3 0

  • mniam (1)

    Nie ma to jak dobra malinowka z pieprzem i sola na swierzutkim pieczywue mniaaam

    • 44 3

    • świeRZutki to sobie słownik ortofgraficzny leć kup

      • 3 1

  • sałatka... jaka?

    pomidor na kanapce z solą i szczypiorkiem mmm

    • 25 0

  • Przeciez w hipermarkecie sa tylko napisy '' pomidor premium '' ! Czy to te ?

    W markecie pomidory premium sa bardzo tanie wiec skad te wysokie ceny w artykule ? kazdy market ma premium z upraw eko . Czy to sa te pomidory zdrowe ? bo Polskie sa juz chemia skazone podobno i tylko najlepsze sa zagraniczne .

    • 16 1

  • (...)

    (...) likopenu jest najwięcej w czerwonych pomidorach a nie jakiś MUTANTACH zrobionych np. zielonych czy w paski dzięki GMO!!!

    • 15 2

  • E tam...

    Pomidor premium tylko z puchy.

    • 6 5

  • parę razy jadłem w Mariaszku i szczerze powiedziawszy, to nic nadzwyczajnego - ot, poprawna kuchnia ale bez polotu. (3)

    Menu ciekawe ale z wykonaniem już gorzej. Największą moją irytację wzbudził łosoś podany na blinach z...wielką ilością śmietany - łosoś bardziej niż przeciętny (Aro?), bliny były ok, pseudo kawior (z Ikea?^^) i chyba całe opakowanie śmietany (z Biedry?), a już apogeum zniesmaczenia osiągnąłem jedząc tagliatelle z KREWETKĄ (nie mylić "z krewetkami"), może ze trzy oliwki i jakieś niezidentyfikowane ingrediencje, smakowo zjadliwe ale biegunowo odległe od oczekiwań - cena nie koresponduje z jakością potraw.

    • 22 4

    • te, Mariaszek, nie ma co się obrażać tylko karmcie uczciwie, to będę pozytywnie komentować^^

      • 14 0

    • prze....ne być takim francuskim pieskiem

      • 2 6

    • kuchnia u Mariaszka

      Po dzisiejszym obiedzie w Mariaszku moje dziecko się pytało wieczorem czy dziś obiad jadło bo nie pamięta,ot i to cała tajemnica kuchni Mariaszka.Ja w najbliższym czasie napewno tam nie zawitam.

      • 1 0

  • to juz tak GMO poszlo do przodu!

    wow. nie wiedzialam ,ze sa takie pomidory.

    • 10 2

  • tylko pomidory?

    Czy to jest art. o pomidorach czy reklama Mariaszka?

    • 27 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja