• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Premiera jesiennego menu w Hotelu Haffner

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
15 listopada 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Podczas środowej kolacji komentowanej w restauracji Hotelu Haffner zaserwowano premierowe jesienne menu.
Na zdjęciu widoczne danie główne: konfitowane udko z perliczki, rozmaryn, puree truflowe, demi glace, marchew karmelizowana Podczas środowej kolacji komentowanej w restauracji Hotelu Haffner zaserwowano premierowe jesienne menu.
Na zdjęciu widoczne danie główne: konfitowane udko z perliczki, rozmaryn, puree truflowe, demi glace, marchew karmelizowana

W środowy wieczór w restauracji Hotelu Haffner w Sopocie odbyła się sześciodaniowa kolacja komentowana, zatytułowana "M może więcej", będąca jednocześnie premierą nowej karty menu. Odpowiedzialni za jej przygotowanie byli szef kuchni Michał Zawierzeniec i mistrz cukiernictwa Michał Wiśniewski. Kolacji towarzyszył występ muzyczny Eweliny Pobłockiej.



Jesienne menu zaprezentowano na środowej premierze nowej karty restauracyjnej Hotelu Haffner. Za przygotowanie kolacji odpowiadał szef kuchni, Michał Zawierzeniec i mistrz cukiernictwa Michał Wiśniewski.

Pierwszy z nich jest związany z Hotelem Haffner od czternastu lat jako zastępca szefa kuchni. Uczestniczył wielokrotnie w konkursach kulinarnych, w wielu szkoleniach związanych z działalnością hotelarsko-gastronomiczną, odbył liczne staże w najlepszych restauracjach w Polsce. Natomiast drugi, Michał Wiśniewski, otrzymał tytuł Mistrza Polski Cukierników 2018 i na co dzień pracuje dla wspomnianego hotelu.

Przeczytaj także: Trwa w Trójmieście święto młodego wina

Sześciodaniowe menu degustacyjne przygotowano dla zaproszonych 25 gości. Kolację urozmaicił koncert muzyki na żywo w wykonaniu Eweliny Pobłockiej, która soulowymi utworami wprowadziła miły nastrój. Dodatkowo dania serwowane były w towarzystwie odpowiednio wyselekcjonowanych win, za których dobór odpowiedzialny był sommelier i kierownik restauracji w Hotelu Haffner, Przemysław Małek.

Środową kolację komentowaną rozpoczęła Paulina Marwińska, specjalistka do spraw marketingu i PR-u w Hotelu Haffner, która poprowadziła kolację. Przedstawiono kolejno szefów kuchni, którzy w kilku zdaniach opowiedzieli o swoich daniach. Gości powitał również sommelier, który w czasie trwania kolacji opowiadał o prezentowanych winach.

  • Kolację przygotowali: szef kuchni Michał Zawierzeniec, szef cukierni Michał Wiśniewski, sommelier Przemysław Małek oraz Paulina Marwińska, która poprowadziła spotkanie.
  • Dania były dopracowane zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu.
Na zdjęciu zupa rybna z mlekiem kokosowym i imbirem w trakcie serwowania.
  • Za dobór win do dań odpowiadał sommelier, Przemysław Małek.
  • Michał Zawierzeniec, szef kuchni i Daniel Burandt, zastępca szefa kuchni
Na początek zaserwowano amuse-bouche - podwędzaną pierś z gęsi podano na chipsie gryczanym z żurawinową galaretką i musem jabłkowym. Danie nawiązywało do święta gęsiny odbywającego się w listopadzie. W restauracji znajduje się specjalnie skomponowane z tej okazji menu, dostępne do 9 grudnia.

Przeczytaj także: Gęsina na św. Marcina w trójmiejskich restauracjach

Przystawkę stanowił tatar z troci owinięty piklowanym ogórkiem z majonezem chilli, podany z ciepłym pieczywem i masłem czosnkowym, to pozycja w menu, która sprawdziłaby się również w wiosennej karcie. Wyważone włoskie wino, białe, przezroczyste Alturis Sauvignon Blanc 2017 podkreśliło smak delikatnego dania.

Zupa rybna na bazie bulionu z kilku gatunków ryb zaserwowana została z mlekiem kokosowym i imbirem oraz warzywami pokrojonymi w paski. Zaproponowano do niej klasyczny riesling: Karl Erbes Feinherb Riesling z 2017 roku.

Soczystą polędwicę z dorsza ułożono na czarnej soczewicy z kwaśną śmietaną i dodatkami: marynowaną dynią i porem. Do tego podano austriackie białe wino, Weingut Muller Gottschelle Reserve Gruner Veltliner 2016, powstające z dojrzałych krzewów, o wyraźnych nutach jabłka i skórki cytryny.

Jako danie główne goście otrzymali konfitowane udko z perliczki otoczone truflowym puree, karmelizowaną marchewką i jarmużem. Delikatne mięso z perliczki podkreślone zostało w taki sposób, że całość tworzyła klasyczne, ale bardzo dobrze skomponowane danie kuchni polskiej. Smak podkreśliło eleganckie wino z Piemontu o wyczuwalnych dojrzałych taninach: La Sorelle De Nicola Superiore Barbera z 2007 roku.

Kupaż czterech szczepów zamknięto w australijskim winie Tschida Auslase 2015, typowo deserowym trunku, który podano do ostatniej pozycji w menu. Była to autorska interpretacja Michała Wiśniewskiego na temat klasycznej szarlotki, która w tym wydaniu uległa dekonstrukcji: wszystkie jej składniki, czyli jabłko z marakują, kruszonka, migdały i lody orzechowe zostały nałożone oddzielnie. Całość nawiązywała do tradycyjnego smaku deseru w polskiej kuchni.

Kolacja była bardzo dobrze zorganizowana. Dania wydawane były sprawnie, każde z nich opisane zostało przez prowadzącą, podobnie jak serwowane przez sommeliera wina. Ponadto szefowie kuchni starali się na bieżąco rozmawiać z gośćmi o ich wrażeniach z degustacji.

Karta z jesiennym menu dostępna będzie w restauracji Hotelu Haffner od 20 listopada.

Sprawdź zbliżające się wydarzenia kulinarne w Trójmieście

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (46) 7 zablokowanych

  • to są dzieła sztuki do zjedzienia

    • 8 4

  • :)

    Za to danie 1zł bym nie dał fajny obiad :)

    • 8 6

  • Rozumiem, że wielkość dań jest taka ze względu na menu degustacyjne? W normalnym menu porcję pozwolą zaspokoić głód bez potrzeby zamawiania 5 dań?

    • 10 3

  • (1)

    Zgłodniałam.

    • 8 2

    • Też wyszedłbym głodny po tak skromnej kolacji.

      • 9 1

  • jeść czy oglądać ?

    Kucharze mówia , że je się oczami
    ale takiego w domu to bym nie chciał mieć .
    Moze jednak tak ...złapałbym linię i zrzucił wagę .

    • 9 2

  • Fasynujące połączenie dorsza z kaszanką i do tego ta koniczyna i dynia w occie.

    Palce lizać.
    Na przekąskę plaster wędliny na czipsie.

    • 16 2

  • Wygląda pysznie

    uwielbiam to, że menu zmieniają się sezonowo i można wypróbować nowych rzeczy. Zapowiada się bardzo smacznie

    • 4 6

  • Dodatkowy opis do zdjęć - dla laików lub dla uczących się polskiego

    HASŁO:
    1. WINO - a) butelka,kieliszek, palce; b) butelka, dłoń; c) karafka, kieliszki lub d) butelka i kieliszki
    2. opis dania - a) talerz, zielenina, sos; b) talerze, palce i ściana; c) talerze, stół, masło i inne ...
    3. goście - drzwi, sztućce, stół, obrus
    4. kelner -definitywnie występuje wraz z butelką, ścianą i obrazem

    • 7 4

  • Ewelina Pobłocka do dorsza z kaszanką ...

    a to się rodzice ucieszą !

    • 2 2

  • Haffner stara się gonić konkurencję, ale dostał zadyszki (3)

    ... oj został daleko w tyle ... m zamiast z „może więcej” kojarzy się z: marny, miernym i mizernym!

    • 5 7

    • łatwiej krytykować niż konfrontować pseudo opiniotwórca

      • 4 5

    • (1)

      W końcu kolacja komentowana, więc wystawiłem komentarz. Domyślam się, że krytyka boli

      • 4 3

      • Nie dla Ciebie komentowanie

        • 1 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane