• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Premierowa kolacja w restauracji True

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
3 marca 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
W sobotni wieczór odbyła się premierowa kolacja i otwarcie restauracji True. W sobotni wieczór odbyła się premierowa kolacja i otwarcie restauracji True.

Steki, owoce morza i wino w jednym miejscu - to zestawienie przyciągnęło gości na kolację degustacyjną, która odbyła się w sobotni wieczór w restauracji True. W tym dniu oficjalnie otwarto restaurację, która mieści się na Wyspie Spichrzów. Zebrani goście mogli premierowo spróbować kilkunastu pozycji z menu.



Na Wyspie Spichrzów powstaje wiele nowych obiektów, które stopniowo zostają otwarte. Położenie restauracji zobacz na mapie Gdańska sprawia, że z dużych okien pomieszczenia mamy widok na Motławę. Na dużej, przemyślanie zaprojektowanej przestrzeni znajdują się elementy nawiązujące do nadmorskiego klimatu, a w przeszklonych gablotach widoczne są reprezentacyjne produkty - kawałki wołowiny i okazałe owoce morza. Szefem kuchni w restauracji jest Rafał Kopicki.

Nowy wygląd budynków na Wyspie Spichrzów

W sobotni wieczór oficjalnie otwarto tę restaurację dla gości. Zaprezentowano również najciekawsze pozycje z autorskiego menu. Właściciele postawili na jakość i oryginalność produktów. Menu nie jest kwestią przypadku. W przemyślanym koncepcie połączono owoce morza, wołowinę i wino w jednym miejscu.

- Nasza restauracja jest miejscem przede wszystkim dla osób, które doceniają jakość produktów. Postanowiliśmy połączyć steki i owoce morza na jednym talerzu. Sprowadzamy steki z Argentyny, USA, Irlandii, gdyż nie bazujemy tylko na polskiej wołowinie. Owoce morza sprowadzamy z Portugalii i Hiszpanii, myślimy też o Norwegii i szukamy dostępu do owoców morza, którymi możemy zaskoczyć gości. Mogę już zdradzić, że planujemy Grand Opening w kwietniu, kiedy będzie gotowy także nasz ogródek - opowiadała Katarzyna Soltau, właścicielka restauracji.


  • Wołowina i owoce morza stanowią kulinarny trzon restauracji.
  • Zespół z szefem kuchni, Rafałem Kopickim na czele.
  • W restauracji True znajdziemy również autorskie koktajle.
  • Jednymi z głównych produktów serwowanych w restauracji są owoce morza.
  • W degustacji wzięło udział ponad 60 gości.
Złożone z siedmiu dań menu degustacyjne zaskoczyło nie tylko różnorodnością smaków, ale również ilością serwowanych dań. Gości powitano koktajlem, do wyboru były: Seducing True na bazie prosecco i aperolu oraz Provocative True z ginem i Wermuthem w roli głównej.

Na dobry początek pojawiły się wykwintne przystawki: ostryga gillardeau, ceviche z dorsza skrei i tatar z łososia. Do tego podano cztery rodzaje pieczywa przygotowywanego na miejscu z dwoma rodzajami masła: z palonego masła i masła z oliwą.

Następnie zaserwowano polędwicę z wołowiny w trzech wariantach: tradycyjne carpaccio z majonezem ostrygowym, tatar z wołowiny ze stynkami (małe rybki) oraz marynowaną sezonowaną wołowinę.

Kolejno podano owoce morza, które obok wołowiny, stanowią główny punkt w karcie restauracji. Reprezentowały je: chrupiące kalmary z sosem aioli, pikantne krewetki tygrysie w białym winie i ośmiornice w stylu buzzara.

Marsylska zupa bouillabaisse, to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni prowansalskiej. To zupa rybna, przygotowywana z różnych gatunków ryb i owoców morza. W  tym wydaniu, w intensywnym bulionie, znalazły się mule, krewetki, ośmiorniczki i dorsz skrei.

Dla oczyszczenia kubków smakowych podano sorbet malinowy z amarantusem i kruszonką.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście: degustacje


W daniu głównym powróciła wołowina w nieco innym wydaniu. Zaserwowano steki z trzech rodzajów polędwicy wołowej: pierwszy z odmiany wołowiny Black Angus w klasycznej oraz sezonowanej wersji polędwicy, a także polędwica z polskiej jałówki. Dodatek stanowiły grillowane warzywa.

Podsumowaniem okazałej kolacji był deser, a właściwie trzy małe desery. Ciastko migdałowe ze śliwkami podano w towarzystwie lodów cynamonowych z palonym masłem. Mus kokosowy skomponowano z nadzieniem z mango i marakui. Pojawił się także mus z gorzkiej czekolady połączony z biszkoptem waniliowym i kremem z espresso.

- Naszymi głównymi produktami są: wołowina, sezonowana wołowina i owoce morza - te niebanalne. Jedno z naszych popisowych dań, to tomahawk z homarem, który waży ponad dwa kilogramy. Oprócz tego można zamówić steka sezonowanego z największą krewetką jaka tylko istnieje. Zależy nam również, żeby ostrygi pojawiały się w kilku rodzajach. Dzisiejsza kolacja jest tak naprawdę przystawką tego wszystkiego, co można u nas spróbować, to małe porcje kilku wyselekcjonowanych dań głównych i deserów - mówił Rafał Kopicki, szef kuchni.
Koszt udziału w kolacji wynosił 220 zł od osoby.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (90) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (4)

    Fajny filmik promocyjny maja na Facebooku. Są tacy realni i prawdziwi

    • 6 27

    • to ile zapłacili za wpis?

      • 9 1

    • Świetne zestawienie słów ...
      Realni i prawdziwi
      Hehehe
      Idealna utrzymanka

      • 8 0

    • Boczek i kaszanka vędzie

      • 0 0

    • Makaron i jaja ćwoki

      • 0 0

  • (1)

    Ceny nie dla Polaków

    • 45 12

    • zależy jakich

      ja jadam prawie zawsze na mieście, ale zdrowo bo płacę to mam jakość. Głównie frutti di mare sushi. Drogie wino to lubię. Idę dzisiaj na kolację z moją kobietą zobaczymy.

      • 0 0

  • True, wiem już gdzie nie pójdę! (12)

    Byłam w Sopocie w knajpie gdzie szefował ten kucharz i było przeciętnie.

    • 39 9

    • Bo ta knajpa w Sopocie jest przeciętna (1)

      ale to "zasługa" chciwych właścicieli a nie pracownikow.

      • 13 3

      • a gdzie robił?

        można zobaczyć czy się zmieniło po jego odejściu i porównać...

        • 5 0

    • (6)

      Ten komentarz niczego tu nie wnosi....Szkoda czasu!! Ale skoro uważasz,że czytelnicy powinni o tym wiedzieć,że taka szanowna persona nie stawi tam nogi to brawo! Następnym razem" STOP Hejt,Przemyśl swoją opinię" Wszystkiego dobrego i miłej niedzieli!

      Super,że w końcu Wyspa Spichrzów odżyje!Powodzenia!

      • 1 17

      • Popieram wypowiedź Lukrecji - też znam "gotowanie" tego pana i niestety szału nie ma :-( (5)

        • 13 2

        • (4)

          No to cudownie!!!

          • 0 10

          • (3)

            Cudownie!Bynajmniej jak sama nazwa wskazuje w TRUE bedzie sama prawda :)I będą gościli tam jedynie Goście, którzy znają się na prawdziwym "gotowaniu".

            A wszystkim anonimowym autorom negatywnych opinii (nie tylko pod tym artykułem) życzę Więcej entuzjazmu i pozytywnej energii do świata i głównie do ludzi.

            • 1 14

            • Ja nie jestem anonimowa, jestem znaną tu komentatorką

              • 11 0

            • Marta, co chcialas wyrazic uzywajac slowa "bynajmniej"? (1)

              goscili goscie!?
              do siwata i glownie ludzi?!
              ps. wykorzystaj energie do myslenia , glownie logicznego:P

              • 2 1

              • Oczywiście,dziękuje za Twoją uwagę i cenny komentarz , bardzo logiczny

                • 0 1

    • przeciętność?

      Droga Lukrecjo ...chyba sama jesteś przeciętna skoro taki poziom reprezentujesz. Słabo ! A kucharz z Sopotu jest baaaaardzo ok . To on był w sopockiej restauracji od początku .Poszedł w miejsce gdzie będzie mieć o niebo lepiej.

      • 1 3

    • R (1)

      Lukrecja ma rację. Obawiam sie przerostu formy nad treścią, zwlaszcza marketingowa. Wbrew temu co pokazuje film promocyjny, surf and turf to popularne polaczenie spotykane nawet w l'entre villes 737. Lukrecjo czekam na Twoje recenzję!

      • 2 0

      • „Nawet”??

        Ludzie dajcie im szanse! Po co te porównania?? Znam ludzi ktorzy tam pracują i właśnie oni byli podstawą sukcesu nie jednej restauracji w 3miescie!! Mowa tu o menago A. i somm B.
        Powodzenia :)

        • 2 1

  • pewnie mało na talerzu a ceny kosmiczne (4)

    • 42 6

    • pewnie wolisz parówki z Biedronki i plujesz jadem dla samej zasady (2)

      Ja najpierw spróbuję, a dopiero potem skomentuję. Bez żadnych "pewnie..."

      • 3 22

      • W biedronce są parówki i parówki.

        Jak kupisz te droższe co mają odpowiednie składniki to spoko.
        W knajpach podają też steki i steki .
        W Pradze podawali niby argentyńskie a były gdzieś z Polski i z leżaków.

        • 5 0

      • Parowki

        Tez mozna odpowiednio podac

        • 2 0

    • absolutnie!

      wylewalo sie z talerzy i wszystko bylo grais!
      jeszcze kazali brac jedzenie do kieszeni i torebek, a placzcze wisialy blisko, bo robiono z nich tobolki na dodatkowe, darmowe, porcje.

      • 4 2

  • Najlepsza restauracja w Trójmieście!!! (4)

    Jadłam w True wyśmienite owoce morza z certyfikowanych ekologicznych upraw, rozpływające się w ustach mięso! Wszytko przepyszne! O tej restauracji mogę pisać tylko w samych superlatywach! True ma klasę! Piękne wnętrza, atmosfera swobodna. Wspaniali ludzie tworzą to wyjątkowe miejsce! Polecam wszystkim, którzy szukają najlepszej jakości steków i owoców morza. Nie ma takiego drugiego miejsca w Trójmieście!

    • 14 63

    • samo mieso, kto je mieso w XXi wieku??

      • 9 8

    • ?

      Owoce morza z ekologicznych UPRAW???

      • 21 0

    • A są steki z "leżaków"?

      • 4 0

    • Opinia wlascicieli.

      buhahahahaha

      • 5 0

  • Lubię takie połączenie (1)

    Surf&Turf bardzo lubimy to danie .
    Owoce morza -wołowina i tequila
    Dość drogie danie 48 zł ale pyszne . Najlepsze w pueblo Gdynia .
    Mam nadzieje, że w True będzie równie dobrze smakowało i cena pozwoli na konsumpcje mieszkańcom .
    Na pewno odwiedzimy

    • 10 23

    • Płatny komentarz!!!!

      • 10 1

  • Wyspa spichrzow :) (1)

    Czyli czyja to restauracja ?

    • 9 5

    • Odpowiadam

      Spichrza

      • 0 0

  • Bezkonkurencyjni! Polecam! (1)

    Restauracja stworzona z autentyczną pasją!! Najwyższej jakości owoce morza, świeże i podane w piękny sposób. Nie ma w trojmiescie miejsca, w którym dostaniecie tyle gatunków wołowiny! Na pewno będę regularnym gościem, polecam również świetne drinki! 10/10

    • 10 36

    • Kampania reklamowa trwa.....

      buhahahaha

      • 3 1

  • Petarda! (1)

    Miejsce eleganckie, ale bez zadęcia - raczej ciepłe i klimatyczne. Jedzenie super! Chyba nie mają schabowego, ale jeśli ktoś lubi morskie "robactwo" albo kawałek krowy, to miejsce warte polecenia. Z tego, co serwowali wczoraj, nic nie było złe albo przeciętne - wszystko dobre albo wyśmienite. Aż dziwne, bo w wielu innych miejscach w Gdańsku podają drogą karmę dla kur, bo przecież "jutro będą nowi turyści". A w tym Tru taka pozytywna niespodzianka. Dodatkowy plus za widok na Motławę.

    • 11 40

    • Kolejny znajomy wlascicieli...

      Dobra opinia, tak zebynie bylo widac ze ustawiona.

      • 2 0

  • Zjawiskowo (2)

    True prawdziwie zaskakuje smakiem i jakością. Nic nie działa tu na skróty, autentyczne mocne smaki. Esencjonalne owoce morza i mocna, męska wołowina. Ciężkie wino i sorbet malinowy. Prawdziwa uczta. Do odkrycia! Jestem bardzo ciekawa dalszych smaków.

    • 6 34

    • ,,męska wołowina"???

      WTF?

      • 2 0

    • za 88zl?

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja