• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracje z ciekawym wystrojem wnętrz cz.6

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
10 sierpnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Restauracja w hotelu Radisson została wykończona przy użyciu nietuzinkowych materiałów, a jednym z nich jest bursztyn. Restauracja w hotelu Radisson została wykończona przy użyciu nietuzinkowych materiałów, a jednym z nich jest bursztyn.

W kolejnym artykule z cyklu Restauracje z ciekawym wystrojem wnętrz prezentujemy zarówno miejsca eleganckie, jak i te, do których możemy wstąpić niezobowiązująco. Wszystkie łączy nietuzinkowy wystrój, który zaraz obok jedzenia jest największą zaletą lokalu.



Największym atutem restauracji jest:

Restauracja Oberża 86



Restauracja Oberża 86 znajduje się w zabytkowym Domku Abrahama na ul. Starowiejskiej 30 w Gdyni zobacz na mapie Gdyni. Ruszyła dopiero w tym roku, ale już przyciągnęła wielbicieli minimalistycznego designu i dobrego jedzenia - kaszubska i polska kuchnia łączy się z francuską sztuką gotowania.

- Projekt wnętrza wykonała Marlena BłaszczykFama Design. Pomysłem na wystrój było samo miejsce - Domek Abrahama, gdyński zabytek. Chcieliśmy otrzymać efekt przytulnego miejsca, innego od ostatnio powstałych restauracji, gdzie wnętrza są loftowe, żeby goście czuli się u nas jak w domu. Inspiracją do połączenia bieli i beżu była oryginalna stolarka drzwiowa w jasnym kolorze, która zdobi parter restauracji. Aby dało się odczuć historię tego miejsca, nie odnawialiśmy drzwi, futryn oraz schodów. Odnowiliśmy natomiast oryginalną drewnianą podłogę. Aby nawiązać do wieku budynku, chcieliśmy we wnętrzu odsłonić oryginalną cegłę. Niestety, była ona w fatalnym stanie, dlatego zdecydowaliśmy się położyć cegłę, która pochodzi z rozbiórki starej ceglanej budowli na Warmii. Dodaliśmy też białą sztukaterię. Nowoczesność nadają akcenty w kolorze butelkowej zieleni oraz delikatne krzesła i stoliki, przytulność natomiast - żywe kwiaty umieszczone w każdym z pomieszczeń. Zależało nam, aby wnętrze było czyste, jasne i bardzo przytulne, bez zbędnych dekoracji. Wystrój miał być spójny z jedzeniem, jakie serwujemy, miejscem - Domkiem Abrahama, oraz nazwą restauracji - opowiada Marta Ciomek z Restauracji Oberża 86.

Najciekawsze ogródki restauracyjne w Trójmieście


  • "Inspiracją do połączenia bieli i beżu była oryginalna stolarka drzwiowa w jasnym kolorze, która zdobi parter restauracji."
  • "Inspiracją do połączenia bieli i beżu była oryginalna stolarka drzwiowa w jasnym kolorze, która zdobi parter restauracji."
  • Właściciele chcieli zaprojektować wnętrze, w którym goście poczują się jak w domu.
  • Właściciele chcieli zaprojektować wnętrze, w którym goście poczują się jak w domu.
  • Restauracja Oberża 86 znajduje się w zabytkowym Domku Abrahama.

Restauracja w Radisson Hotel&Suites



Restauracja znajdująca się w hotelu Radisson Hotel&Suites na Wyspie Spichrzów może zachwycić swoim wnętrzem. Stworzono restaurację oraz bar w starych spichrzowych murach z widokiem na Długie Pobrzeże, Żurawia i kamienice Gdańska.

- Zależało nam, aby hotel jawił się jako w pewnym sensie wyspa skarbów, zasobów. Istny róg obfitości. Ponadto musieliśmy się zmierzyć z oczekiwaniem inwestora, który spodziewał się efektu rodem z bajki lub chociaż z legendy. W związku z tym to nie mogło być wnętrze minimalistyczne. Z pewnością udało nam się osiągnąć efekt przestrzeni nasyconej starannie zaprojektowanym detalem - przekonuje Magdalena Adamus, założycielka pracowni architektonicznej LOFT.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


Przykładami historycznego nawiązania są m.in. oryginalne ceglane mury, kamienna posadzka czy też projekt balustrady na klatce schodowej. Na ścianach natomiast została zastosowana charakterystyczna dla gdańskich kamienic technika sgraffito z motywem lwa.

- Ważną częścią Radisson Hotel&Suites Gdańsk jest bursztyn. Złoto Bałtyku zdobi tu m.in. żyrandole, filary restauracji i stanowi kluczowy akcent wielu innych przestrzeni hotelu, jak restauracja czy hotelowe lobby. Pozwala to osiągnąć efekt elegancji, wyrafinowania i naturalnego luksusu. W naszych projektach nigdy wcześniej nie wykorzystywaliśmy bursztynu. Długo pracowaliśmy nad makietą podświetlanej od środka tuby wypełnionej bursztynem. Żyrandole, które zawisły w restauracji na pierwszym piętrze są widoczne z drugiej strony kanału Motławy. Muszę przyznać, że to nie był zamierzony efekt. Ciepłe światło kojarzy się bardzo dobrze, zaprasza do wejścia, kusi, by przejść na drugą stronę mostem lub kolejną kładką, która wkrótce będzie gotowa. W recepcji, barze i w restauracji użyliśmy natomiast prawdziwego bursztynowego kruszywa. W tubach ze specjalnego tworzywa znalazło się łącznie 400 kg prawdziwego bałtyckiego bursztynu - podsumowuje Magdalena Adamus.

Wyspa Spichrzów i Ołowianka w sercu Gdańska


  • Bursztyn w restauracji Radisson zdobi m. in. żyrandole, filary restauracji i stanowi kluczowy akcent wielu innych przestrzeni.
  • Bursztyn w restauracji Radisson zdobi m. in. żyrandole, filary restauracji i stanowi kluczowy akcent wielu innych przestrzeni.
  • Bursztyn w restauracji Radisson zdobi m. in. żyrandole, filary restauracji i stanowi kluczowy akcent wielu innych przestrzeni.
  • Bursztyn w restauracji Radisson zdobi m. in. żyrandole, filary restauracji i stanowi kluczowy akcent wielu innych przestrzeni.

Restauracja Walter



Restauracja Walter znajduje się na trzeciej kondygnacji Domu Towarowego w Sopocie u zbiegu ulic Królowej Jadwigi i Bohaterów Monte Cassino 61 zobacz na mapie Sopotu.

- Wnętrze sopockiej restauracji Walter zaprojektowała architekt Ewa Spandowska z pracowni EPS Architekci we współpracy z Tomaszem Krupińskim - uznanym trójmiejskim artystą, malarzem, rzeźbiarzem i designerem. Całość utrzymana jest w stonowanej, ciemnej kolorystyce, na tle której wyróżniają się meble autorstwa artysty. Istotnym elementem wystroju wnętrza jest ściana za barem, której podstawowy element tworzą stalowe, surowe rusztowania budowlane. Na nich i między nimi nieregularnie zawieszono heksagonalne elementy - półki na wina pomalowane w kolorach szarości i pomarańczowej czerwieni. Dopełnieniem ściany są zawieszone pomiędzy rusztowaniami i heksagonami lampy - minimalistyczne, drewniane - opowiada Monika Król z restauracji Walter.
Udostępniony jest również sezonowy taras, na którym można się zrelaksować i podziwiać widok na centrum Sopotu.

- Mieszają się tutaj różne materiały, stare z nowymi, drewno pozyskane z kaszubskich stodół, beton, stal i szkło. Ciekawym rozwiązaniem jest ściana sąsiadująca z barem. Podświetlana, stworzona z pomalowanych na czarno płyt, z otworami w rytmicznych odstępach, przez które przedostaje się subtelnie światło. Godnym uwagi akcentem wydaje się rzeźbiarski, mozaikowy bar, stanowiący trzon restauracji. Uwagę przykuwają podwieszone na łańcuchach masywne, betonowe lampy dopełnione na rantach żywicą. Z tak rzeźbiarską formą przestrzenną baru sąsiaduje strefa dla muzyków, którzy wieczorami dźwiękami jazzu wypełniają przestrzeń restauracji. W całej przestrzeni restauracji zostały zaprojektowane i poustawiane czarne i czerwone połyskujące manekiny, które z kolei nawiązują do przestrzeni handlowej znajdującej się na niższych kondygnacjach domu towarowego. Nie brakuje elementów sztuki, unikatowych lamp, stołów, stolików i luster, niepowtarzalnych mebli, pięknych tkanin i obrazów, znajdujących się również w niebanalnej strefie dziecięcej. Charakterystyczna jest drewniana podłoga połączona z betonowym sufitem - dodaje Monika Król.

Siedem restauracji z pięknym widokiem


  • Artystyczne wnętrze restauracji Walter.
  • Klimatyczny taras restauracji Walter z widokiem na deptak w Sopocie.
  • Artystyczne wnętrze restauracji Walter.
  • Klimatyczny taras restauracji Walter z widokiem na deptak w Sopocie.
  • Klimatyczny taras restauracji Walter z widokiem na deptak w Sopocie.

Restauracja Deska



Deska Kuchnia i Wino to nowy punkt na mapie kulinarnej Trójmiasta, znajduje się w samym sercu Sopotu, przy głównym deptaku Monte Cassino, niedaleko wejścia na sopockie molo. W restauracji dominuje drewno i tytułowe deski, które pojawiają się również na ścianach, tworząc charakterystyczną dekorację. Wystrój uzupełniają metalowe elementy, miękkie fotele oraz wtapiająca się w przestrzeń roślinność. Za projekt wnętrza odpowiada Studio Loko.

- Nasza restauracja to miejsce z klimatem, przyjazne każdemu, stworzone z myślą nie tylko o turystach, lecz również dla mieszkańców Trójmiasta, którzy, wybierając się na spacer, poszukują ciekawych miejsc z przytulnym wnętrzem oraz ciekawą i smaczną kuchnią z przystępnymi cenami. Kładziemy duży nacisk na to, aby wnętrze było ciepłe, by można było spotkać się na obiad z rodziną, zorganizować firmowe spotkanie, imprezę urodzinową, przyjść na randkę z ukochaną osobą czy po prostu napić się wina wieczorem z przyjaciółmi i spędzić czas na wielogodzinnych rozmowach. W natłoku wnętrz nowoczesnych kluczową rolę odegrały tu deski - stąd nazwa Deska Kuchnia i Wino - mówi Krzysztof Zadrożny.

  • W restauracji Deska Kuchnia i Wino motywem przewodnim są właśnie deski.
  • Z drewnem połączono industrialne lampy i metalowe dodatki.
  • Z drewnem połączono industrialne lampy i metalowe dodatki.
  • Z drewnem połączono industrialne lampy i metalowe dodatki.

Restauracja Holiday Inn City Center



Restauracje hotelowe nie są przeznaczone tylko dla gości wewnętrznych. Często właśnie w hotelach znajdują się warte uwagi miejsca, zarówno ze względu na serwowaną w nich kuchnię, jak i autorski wystrój wnętrz. Tak jest z nowo powstałym obiektem Holiday Inn City Center znajdującym się na Wyspie Spichrzów.

Otwarcie hotelu Holiday Inn z artystycznym akcentem


- Restauracja w hotelu Holiday Inn Gdańsk City Centre utrzymana jest w charakterze open lobby, co oznacza, że gość może skorzystać z otwartej przestrzeni pomiędzy hotelowym lobby a restauracją i wybrać dla siebie miejsce, które najbardziej mu odpowiada. Można zatem wybierać spośród wysokich stołów z hokerami czy wygodnych foteli klubowych. Chociaż hotel jest międzynarodową korporacją, to większość znajdujących się tutaj mebli została wyprodukowana w Polsce. W pobliżu baru przywita nas ciekawa aranżacja z lin morskich, która w połączeniu z morskimi kolorami daje wrażenie niezwykłej przytulności. Ten efekt napotkamy również idąc dalej, do właściwej części restauracji, w której znajdziemy nowoczesny kominek. Cała restauracja jest utrzymana w nowoczesnym stylu z połączeniem różnych kolorów i rodzajów mebli. Znajdziemy w niej mieszankę materiałów takich jak beton, jasne oraz ciemne drewno czy metal, które wzajemnie się przenikają, tworząc spójną całość o charakterze industrialnym. Projektantowi zależało również na oddaniu charakteru Gdańska, jak i na połączeniu nowoczesności z przeszłością, co zostało oddane poprzez zachowanie ruin dawnego spichlerza Węgier, który pięknie się wkomponował w dalszą część restauracji, gdzie serwowane są śniadania. Całość uzupełniają subtelne dodatki, takie jak rośliny doniczkowe, piękne albumy, gazetniki, koce czy poduszki, co sprawia, że w naszej restauracji można poczuć się jak w domu - mówi Marta Gostkowska, Marketing Manager hotelu Holiday Inn.
Warto odwiedzić również tutejszy Sky Bar, znajdujący się na 7. piętrze w budynku obok, z którego roztacza się imponujący widok. W ciągu dnia Sky Bar pełni funkcję kawiarni, wieczorami zaś zaprasza na orzeźwiające koktajle.

  • Patio w hotelu Holiday Inn City Center.
  • Widok z restauracji na gdańską marinę.
  • Nowoczesne wnętrze restauracji.
  • Nowoczesne wnętrze restauracji.
  • Nowoczesne wnętrze restauracji.
  • Sky Bar na 7. piętrze Holiday Inn.
  • Widok ze Sky Baru na 7. piętrze.

Miejsca

Opinie (13) ponad 10 zablokowanych

  • a w Desce bylo kiedys Avocado (1)

    bardzo fajny pomysl to byl tylko za wczesnie, dzis pewnie by odpalilo.

    • 7 1

    • Nie...

      Avocado było piętro wyżej!

      • 3 0

  • Polaków i tak nie stać na wystrój (1)

    • 13 5

    • Polaków stać, to tylko ciebie nie stać

      kapusto

      • 1 1

  • Często trafia się designerskie wnętrze ale serwowane są tam delikatnie mówiąc średnie dania.

    • 28 2

  • ja czekam na restauracje z ciekawym i cenowo przystępnym menu

    • 23 2

  • Wyniki ankiety mówią same za siebie. Smacznego jedzenia nie zastąpi żaden design. Jeżeli ktoś potrafi połączyć jedno z drugim a do tego zapewnić miłą obsługę to sukces jest murowany

    • 14 1

  • Serio ?

    Mam iść do restauracji, bo ma wystrój ciekawy? Snobizm poziom Master.

    • 14 6

  • estetyka doznań

    miło jest zjeść w przyjemnym wnętrzu

    • 5 2

  • Nastepny teskt: ladna restauracja a drewniane krzesla

    Ja od wejscia : dziekuje ! I wychodze.

    • 4 2

  • (1)

    A restauracje z przystępnymi cenami? Nie ma takich.

    • 7 1

    • masz mleczak

      i to nie jeden

      • 1 1

  • Nie czytalem, obejrzalem troche fotek

    ..ladnie, ale nie zacheca mnie do jedzenia.

    • 8 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

5 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja