stat

Romans tradycji z nowoczesnością. Otwarcie restauracji Monastico

5 grudnia 2019, 10:30
Aleksandra Wrona

Odrestaurowane wnętrza dawnego klasztoru, menu łączące polskie tradycje kulinarne z nowoczesnością i szeroki wybór win. W środę wieczorem w trakcie uroczystej kolacji oficjalnie otwarta została restauracja Monastico. Obiekt położony jest w samym centrum Targu Siennego i oprócz restauracji mieści w sobie pizzerię i apartamenty hotelowe.



Podczas kolacji goście mieli okazję nie tylko docenić kunszt kulinarny szefa kuchni Marcina Leszczyńskiego, ale też zwiedzić obiekt, w którym znajduje się restauracja i poznać jego bogatą historię. Za część merytoryczną wieczoru odpowiadali Jerzy Nacel i Wojciech Konkiel, przedstawiciele Gdańskiego Oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


- Historia to coś szczególnie cennego w czasach, kiedy często mówi się o kryzysie wartości - zaczął Wojciech Konkiel. - W tym miejscu mieszkały, pracowały, tworzyły i działały na rzecz nie tylko mieszkańców Gdańska siostry zakonne elżbietanki. Dla nas jest ważne, żeby ten kontekst historyczny zachować, pamiętać o historii i duchu tego miejsca, także ze względu na to, że w tym budynku więziony był Konstantyn Dominik, pierwszy biskup pochodzący z Kaszub.
Jerzy Nacel przybliżył gościom funkcje, jakie w przeszłości pełnił budynek.

- Siostry elżbietanki założyły tutaj nie tylko przedszkole, ale też coś na kształt hospicjum. Oprócz tego prowadziły tu mały pensjonat, kilkanaście pokoi, w których mogli mieszkać goście, dzięki czemu siostry miały fundusze na pomoc hospitalizowanym. Warto dodać, że na początku lat 20. w tym budynku zamieszkał pierwszy biskup gdański pochodzenia irlandzkiego Edward O'Rourke - mówił Jerzy Nacel.
Opowieści o historii budynku urozmaiciło czterodaniowe menu przygotowane przez szefa kuchni Marcina Leszczyńskiego. Za wybór win odpowiadał sommelier Przemysław Gwardzik.

- Stawiamy na polską kuchnię w trochę bardziej nowoczesnym wydaniu - mówił szef kuchni Marcin Leszczyński. - Mam nadzieję, że stworzymy nowy koncept na kulinarnej mapie Gdańska. Nie zamykamy się tylko na karcie, chcemy organizować degustacje, kolacje komentowane i inne ciekawe wydarzenia kulinarne.
Na przystawkę podane zostały kolorowe buraki z serem Kozia Rurka, orzechami laskowymi i ziołami. Towarzyszyło im wino Chardonnay Veneto IGT, które na co dzień dostępne będzie w kranie, na poziomie -1 restauracji.

Poznaj historię Trójmiasta


Jako pierwsze danie główne szef kuchni zaproponował troć w towarzystwie czerwonej kapusty, selera, kopru i tymianku cytrynowego. Do tego podane zostało wino Dr Loosen Blauschiefer Riesling Trocken Mosel. Drugim daniem głównym była cielęcina z sosem cielęcym, topinaburem i chrzanem. Smak dania podkreślało wino Allegrini Corte Giara Merlot Corvina Veneto IGT. Kolację zwieńczył deser - czekolada, sable i marynowana jeżyna.

Po kolacji goście zostali zaproszeni do zwiedzenia obiektu. Oprócz przestrzeni restauracyjnej, w której odbyła się główna część wydarzenia, mogli zobaczyć też znajdujące się na wyższych piętrach apartamenty oraz pizzerię i wine bar w podziemiach dawnego klasztoru.

Goście

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Goście

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Goście

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Goście

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Goście

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Goście

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Michał Wesołek

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Goście

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Goście

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Goście

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Przemysław Gwardzik

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Przystawka

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Przystawka

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Danie główne troć

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Danie główne troć

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Danie główne cielęcina

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Przemysław Gwardzik

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Goście

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Goście

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Wojciech Konkel i Jerzy Nacel

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Goście

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Goście

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Goście

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Goście

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Deser

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Goście

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Goście

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Goście

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Goście

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Goście

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Goście

fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl