• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ruinart w Sztuczce, czyli szampan w roli głównej

Alicja Olkowska
14 lipca 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Ruinart to najstarszy dom szampański na świecie.
Ruinart to najstarszy dom szampański na świecie.

Po raz trzeci eleganckie szampany z domu Ruinart zawitały do gdyńskiej Sztuczki. Tym razem jednak zostaną w restauracji dłużej, bo aż do 22 lipca, a wraz z nimi specjalne menu, które zaprezentowano podczas piątkowej kolacji degustacyjnej. Spotkanie poprowadził Tomasz Prange-Barczyński, dziennikarz i krytyk winiarski.



Piątkowe wydarzenie było oficjalnym rozpoczęciem tygodnia Ruinart w Sztuczce. W ciągu najbliższych dni menu zdominują dania stworzone z myślą o francuskich szampanach z najstarszego domu szampańskiego na świecie (założono go w 1729 roku), czyli takie, które wydobywają z tych szlachetnych trunków to, co najlepsze i na odwrót.

Był to także szczególny moment dla samej Sztuczki: do restauracji powrócił po dłuższej przerwie Rafał Wałęsa (ostatnio działał w sopockiej Sztuczce Bistro), który po niedawnym odejściu Jacka Koprowskiego, ponownie wrócił do lokalu. Od teraz będzie wspierać nowego szefa kuchni, Kamila Kołodziejskiego.

Kolację rozpoczęła niewielka przystawka, czyli amuse-bouche. Często przemyca się za jej pomocą esencję menu, budując przy okazji kulinarne napięcie i pobudzając apetyt. Tego dnia szef kuchni postawił na odświeżające i zarazem dość odważne połączenie orzeźwiającego agrestu i kawy, które zamknął w klarownym bulionie consommé. Jak się potem okazało, owoce lata miały jeszcze tego dnia kilka mocnych momentów.

Następnie goście skosztowali marynowanego w estragonie i pietruszce tuńczyka, którego smak podbiły salsa z agrestu, puree z nasion pinii, chrupiące sezamki oraz grejpfrut. Smak tej niebywale delikatnej ryby nabrał wyrazu dzięki lekko kwaśnym dodatkom głębi, zaś całości dopełnił nierocznikowy R de Ruinart Brut NV, którego historię przybliżył gość specjalny, Tomasz Prange-Barczyński.

- Jestem wyznawcą szkoły, która mówi, że szampan jest najbardziej uniwersalnym winem świata i jeżeli nie wiemy, jakie wino do jakiego dania podać, to szampan zawsze będzie doskonałym wyborem. Przy tak wyrafinowanym menu, jakie mamy dzisiaj w Sztuczce, to połączenie będzie idealne - zaczął opowieść krytyk winiarski. - R de Ruinart Brut NV to wizytówka wspomnianego domu szampańskiego, oparta w dużej mierze na chardonnay. Wino o świetnej kwasowości, wytrawne i świeże.

Będzie smacznie! Zobacz więcej kulinarnych wydarzeń w najbliższym czasie w Trójmieście


  • Champagne Ruinart
  • Tomasz Prange-Barczyński
  • Consommé z owocami i kawą
  • Tuńczyk / sezamki / agrest / grejpfrut / nasiona pinii
  • Łosoś jurajski / nori / brzoskwinie / beurre blanc / trawa cytrynowa
  • Perliczka / risotto / wanilia / seler / wiśnie
  • Petit Fours
Kolejne danie i ponownie ryba, która prawdopodobnie skradnie serca przede wszystkim miłośnikom sushi. Tym razem pieczony przez 20 minut w 55 stopniach łosoś jurajski w skorupce z pokruszonych wodorostów nori. A do tego chrupka skóra z łososia, marynowana w stylu gravlax brzoskwinia oraz sos beurre blanc z trawą cytrynową.

Natomiast w kieliszkach zagościł Blanc De Blanc Brut NV, "białe z białego", a zatem czyste chardonnay. Bardzo aromatyczne, z dużą ilością bąbelków, świetnie zagrało z rozpływającą się w ustach rybą.

Ostatnie danie: gotowaną w niskiej temperaturze, a następnie karmelizowaną na skórze perliczkę, połączono z krokietem z mięsa z konfitowanych udek (także perliczki), plastrem pieczonego selera, wiśniami marynowanymi w wiśniówce i waniliowym risotto. Wyrazisty smak mięsa potrzebował równie odpowiedniego towarzystwa, dlatego gościom zaproponowano Ruinart Rose Brut NV.

- To bardzo znaczący szampan w portfolio domu Ruinart, bo to Ruinart wymyślił różowy szampan. W 1764 roku świat ujrzał go po raz pierwszy, chociaż wtedy jego barwę nazwano "okiem perliczki", więc nie bez powodu właśnie perliczka pojawiła się dziś w menu - mówił Tomasz Prange-Barczyński. - Jest to wspaniałe wino, które może "znieść" prawdziwe wyzwania kulinarne.
Spotkanie zamknęły malutkie petit fours, czyli cztery ręcznie robione praliny oraz oklaski gości, którzy głośno docenili menu szefa kuchni oraz dobór szampanów. Udział w kolacji wyniósł 230 zł od osoby. Tydzień z szampanami Ruinart potrwa do 22 lipca.

Wydarzenia

Ruinart Dinner

230 zł
degustacja

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (15) 2 zablokowane

  • Jakos tak smutno bylo, to juz nie ta sztuczka co kiedys

    • 12 2

  • Jest walesa

    Jest dobrze , a bedzie jeszcze lepiej

    • 9 0

  • To ta Sztuczka... (2)

    ...gdzie płacą pracownikom tysionc pincet na rękę?

    • 14 3

    • ale za to jaki pressdyż

      • 9 2

    • Co tam tak mało płacą

      • 0 0

  • Rafał Wałęsa to z tych Wałęsów? (1)

    • 3 2

    • Na

      szczęście nie. Z tych Wałęsów nic dobrego nie wyrosło.

      • 1 3

  • Tego tego płyny to chyba tylko ośmiornica z hodowli Bolka i Lolka

    • 3 4

  • Z syropem o smaku malinowym taki szampon jest jeszcze lepszy. Nie wykręca tak twarzy za każdym gulgulem.

    • 7 1

  • salsa z agrestu

    i puree z nasion pinii zawsze podbija smak...

    • 6 1

  • tez bym to zjadla... tylko opieke dla dzieci musze zalatwic :) (1)

    • 1 1

    • Przyńdź z dziećmy. To tera modne. Niech sobie pobiegają, podokazują głośno w knajpie. Przynieś im kredki, albo lepiej domagaj się ich dla dziecka, niech sobie urządzi zabawę na środku lokalu na podłodze. Goście będą zachwyceni, nikt się słowem nie odezwie.

      • 4 4

  • "... a u bram jego pałacu leżał Łazarz" (1)

    • 7 0

    • Najlepszy komentarz.

      • 0 0

  • A cos do jedzenia

    bylo?

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

5 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja