• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Śledź, burak, brukiew - Krzysztof Kowalczyk poleca potrawy na wigilijny stół

Olga Miłogrodzka
20 grudnia 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Na wigilijnym stole Krzysztofa Kowalczyka zawsze pojawia się śledź. Czytelnikom portalu Trojmiasto.pl polecił go zamarynować oraz zestawić z drożdżowymi placuszkami z makiem, musem z buraków oraz sałatką z jabłka i pietruszki. Na wigilijnym stole Krzysztofa Kowalczyka zawsze pojawia się śledź. Czytelnikom portalu Trojmiasto.pl polecił go zamarynować oraz zestawić z drożdżowymi placuszkami z makiem, musem z buraków oraz sałatką z jabłka i pietruszki.

W tym tygodniu publikujemy trzeci i ostatni tekst z cyklu, w którym trójmiejscy szefowie kuchni zdradzają przepisy na wybrane, wigilijne potrawy. Do tej pory świątecznymi inspiracjami kulinarnymi dzielili się z nami Piotr ŚlusarzJacek Koprowski. Jako ostatni dla portalu wypowiedział się Krzysztof Kowalczyk - szef kuchni restauracji Verres en Vers w gdańskim hotelu Radisson Blu.



- Święta Bożego Narodzenia to według mnie przede wszystkim tradycja. Choć my także możemy ją tworzyć wprowadzając na stół wigilijny nowe potrawy, jak na przykład zaproponowaną przeze mnie zupę, w wielu domach jest powrotem do tego, co kultywowane przez pokolenia. Dlatego posłużyłem się dobrze znanymi, polskimi składnikami. Przygotowałem też przepisy w miarę proste, starałem się nie eksperymentować - tak, aby zrealizować można je było w każdej kuchni - mówi Krzysztof Kowalczyk.
Krem z brukwi, zacierka borowikowa, jarmuż

- Brukiew, lub inaczej karpiel, to roślina uprawna należąca do rodziny kapustowatych, powstała w wyniku skrzyżowania liściowej kapusty z rzepą. Uprawiana była i powszechnie jadana w Polsce od XVII wieku, dopiero w następnych stuleciach wypierać ją zaczął ziemniak. Krem z brukwi to moja alternatywna wersja zupy wigilijnej, w którą wkomponowałem grzyby, siemię lniane i orzechy. Chciałem przypomnieć, że mamy w swojej kulturze takie warzywa, jak brukiew - tłumaczy Krzysztof Kowalczyk.
Krem przygotowujemy z brukwi, pora, ziemniaka i selera naciowego. Obrane i pokrojone warzywa, zanim ugotujemy w bulionie warzywnym do miękkości, podsmażamy w garnku i podlewamy - dla aromatu - odrobiną białego, wytrawnego wina (warzywa zalewamy bulionem dopiero po jego odparowaniu). Następnie miksujemy, po czym doprawiamy kwaśną śmietaną, solą i pieprzem.

Krem podajemy z zacierkami. Przygotowujemy je z mąki - żytniej i pszennej - mieszanej z wywarem borowikowym (grzyby przed zagotowaniem, moczymy przez jeden dzień w wodzie). Tak powstałe ciasto doprawiamy solą i pieprzem, następnie palcami odrywamy z niego zacierki i gotujemy we wrzątku. Następny krok - na suchej patelni prażymy pokruszone siemię lniane i czarnuszkę, a po dodaniu klarowanego masła ugotowane zacierki obsmażamy, tak, aby w całości pokryły się ziarenkami. Na koniec krem doprawiamy sosem ze zmiksowanych: liści jarmużu, orzecha laskowego, oleju lnianego, soli i pieprzu.

  • Krem z brukwi podany z borowikową zacierką obtoczoną w ziołach (czarnuszce oraz siemieniu lnianym) oraz sosem na bazie jarmużu, orzecha laskowego i oleju lnianego.
  • Składniki kremu: brukiew, por, ziemniaki, seler naciowy, wino, borowiki, mąką żytnia i pszenna, siemię lniane, czarnuszka, jarmuż, orzech laskowy, olej lniany.
  • Obrane i pokrojone warzywa, zanim zostaną ugotowane w bulionie do miękkości, podsmażane są w garnku i zalewane białym winem.
  • Siemię lniane
  • Siemię lniane i czarnuszka z masłem klarowanym
  • Zacierki obsmażane w ziołach

Marynowany śledź, racuchy z makiem, mus z buraka i suszonej śliwki, sałatka z pietruszki

- Do śledzia często podajemy bliny, tak więc w mojej potrawie rybę zestawiam z tradycyjnym drożdżowym placuszkiem. Dodałem do niego maku, bo ten powinien się znaleźć na każdym wigilijnym stole. Burak i suszona śliwka - to kolejne świąteczne przysmaki. Słodki mus i miód przełamują kwasowość śledzia. Sałatka z kolei odświeża całą potrawę i dodaje jej koloru - tłumaczy Krzysztof Kowalczyk.
Marynatę do śledzia przygotujemy na bazie octu jabłkowego i wody (w równych proporcjach), z dodatkiem cukru, czerwonej cebuli i przypraw korzennych (goździk, anyż, cynamon, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny w ziarnie i soli). Wszystkie składniki zagotowujemy i studzimy. Świeżego śledzia skrobiemy, patroszymy i filetujemy nie przecinając do końca (tak, aby filety były złączone), wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Racuchy

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i odrobiną mąki i odstawiamy na bok, aby zaczęły pracować. W misce mieszamy mąkę, mielony mak, przyprawę piernikową i sól, dodajemy drożdży i mleka, wyrabiamy luźne ciasto, które także odstawiamy. Gdy podwoi swoją objętość, formujemy je łyżką i smażymy małe placuszki na złoty kolor.

Mus z buraka

W rondelku podsmażamy cebulę, dodajemy buraka, suszoną śliwkę i podlewamy czerwonym winem. Gotujemy około 30 min., następnie miksujemy i przecieramy. Dodajemy, miód, sól, pieprz do smaku.

Sałatka

Sałatkę przygotowujemy na bazie trzech składników: jabłka pokrojonego w słomkę, listków pietruszki i winegretu. Ten ostatni uzyskamy mieszając ze sobą miód, olej rzepakowy - koniecznie tłoczony na zimno - sól, pieprz, ziarna gorczycy i prażony mak.

- Śledź to zdecydowanie mocny akcent mojej domowej kolacji wigilijnej. Pojawia się zawsze pod co najmniej czterema postaciami: w kwaśnej śmietanie, marynowany, w oleju lnianym z cebulą oraz w pomidorach.

Smacznego! - dodał na koniec Krzysztof Kowalczyk.

  • Krzysztof Kowalczyk poleca potrawę na wigilijny stół: marynowany śledź z racuchami z makiem, sałatką oraz musem z buraka.
  • Składniki potrawy: śledź, czerwona cebula, ocet jabłkowy, przyprawy korzenne, buraki, suszona śliwką, czerwone wino, miód, mak, drożdże, mleko, jabłko, pietruszka, olej rzepakowy, ziarnka gorczycy.
  • Przyprawy korzenne do marynaty: goździk, anyż, cynamon, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny w ziarnie.
  • Przyprawy korzenne do marynaty: goździk, anyż, cynamon, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny w ziarnie.
  • Przyprawy korzenne do marynaty: goździk, anyż, cynamon, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny w ziarnie.
  • Marynata przygotowywana jest na bazie octu jabłkowego i wody z dodatkiem cukru, czerwonej cebuli i przypraw korzennych.
  • Marynata przygotowywana jest na bazie octu jabłkowego i wody z dodatkiem cukru, czerwonej cebuli i przypraw korzennych.
  • Czerwona cebula
  • Śledź
  • Śledź w marynacie
  • Śledź w marynacie
  • Racuchy z makiem
  • Racuchy z makiem
  • Przygotowanie musu z buraka: warzywo podlewane czerwonym winem
  • Przygotowanie musu z buraka - warzywo z dodatkiem suszonej śliwki podsmażane jest na cebuli.
  • Przygotowanie musu z buraka
  • Przygotowanie sałatki - liście pietruszki
  • Przygotowanie winegret do sałatki - miód łączony jest z olejem rzepakowym, solą, pieprzem, ziarnami gorczycy i prażonym makiem.
  • Składniki potrawy wigilijnej: sałatka, marynowany śledź, racuchy z makiem, mus z buraka
  • Marynowany śledź na racuchach z makiem
  • Na wigilijnym stole Krzysztofa Kowalczyka zawsze pojawia się śledź. Czytelnikom portalu Trojmiasto.pl polecił go zamarynować oraz zestawić z drożdżowymi placuszkami z makiem, musem z buraków oraz sałatką z jabłka i pietruszki.
  • Marynowany śledź z racuchami z makiem, sałatką oraz musem z buraka

Miejsca

Zobacz także

Opinie (34) 3 zablokowane

  • jak wigilia to tradycyjna... (2)

    karp, barszczyk lub grzybowa itd.

    • 29 5

    • przejadło mi się

      w tym roku będzie chińszczyzna,
      żeberka, tom yum, chow mein i sajgonki
      a na deser chmury

      • 9 2

    • Niech

      ten szpec od garów sam to żre !!!!!

      • 8 3

  • (1)

    Fachowy fartuch. Rozumiem, że zabezpiecza przed wypadaniem włosów z brody prosto do talerza :D

    • 34 1

    • kłaki kłaki ku.. wszędzie kłaki a czapka kucharska i odpowiedni strój to już też relikt przeszłości ?

      • 4 1

  • re

    nożyczek i żyletki pod choinkę

    • 21 1

  • Kaczor żoliborski z burakami (3)

    • 16 17

    • Mus (2)

      z buraka dla buraka !!!!

      • 5 3

      • skoro tak twierdzisz, nie znam osobiście posłów z pisss (1)

        ale widzę jakimi są burakami pastewnymi

        • 5 4

        • no ja tego na paszę nie polecam

          szkoda zwierzątek

          • 3 3

  • (3)

    Do śledzia często podajemy bliny, tak więc w mojej potrawie rybę zestawiam z tradycyjnym drożdżowym placuszkiem.

    nawet hiena by tego nie ruszyła

    • 22 2

    • (2)

      Przygotowałem też przepisy w miarę proste, starałem się nie eksperymentować

      czyżby?

      • 14 0

      • (1)

        Takie eksperymenty to w Wigilie zdarzają się samoistnie już na stole, i to w sposób naturalny. Bierzemy śledzika z jednej miseczki, potem dokładamy nań mus z buraczków (albo z czegoś innego) z innej miseczki, potem kładziemy jakieś placuszki (albo np krokieciki w dowolnej konfiguracji), dodajemy jeszcze np wędzoną śliwkę i podlewamy wszystko np olejem rzepakowym na zimno tłoczonym albo z dodatkiem oleju z dyni i co tam jeszcze znajdziemy na stole i ... wiśta wio, bez specjalnych umiejętności mamy smakowy odjazd :)

        • 6 0

        • albo pawia

          • 3 1

  • Wszystko fajne i pomysłowe ale to nie są dania na wigilijny stół a jedynie na kolację w hotelu, lokalu itp. w dniu wigilijnym.
    To wigilijna impresja kulinarna i choć w tradycyjnych smakach, to jedynie nawiązuje do czegoś a nie że jest nim.

    P.S. Ale generalnie pomysł mi się podoba, zwłaszcza racuchy z makiem i korzeniami piernikowymi, bo robiłem i z jednym i drugim a nigdy razem :)

    • 21 0

  • Prawdziwy POLAK na wigilię (3)

    Zjada dwa śledzie popijając wódką. Może być Karp ale to już trąci burżuazją.

    • 20 1

    • karp trąci mułem - nie lubię karpia (1)

      • 7 4

      • wymoczyli go 12h w mleku. Zupełnie inna ryba.

        • 4 0

    • ale karp z lidla, po ówczesnej bijatyce z emerytami.

      • 6 0

  • Śledź, burak, brukiew (2)

    niegdyś na stołach biedoty a dziś w dziale delux

    • 25 1

    • idź za oborę jakąś książkę zjedz czworonożna istoto

      • 1 4

    • brukiew to kiedyś krowy jadły a nie ludzie... no ale to była zapewne inna brukiew, proponuję kiszonkę kukurydzianą podaną z owsem i krótko ciętym sianem podanym w mini korytku

      • 8 1

  • mysle ze nie ma co sie tym sugerowac (1)

    jakis zakichany radisson blu 5 gwiazek i jego szef kuchni. byli w zestawieniu Gault Milleu? nie byli, wiec niech teraz nie fisiują. czekamy na wigilijne propozycje od wyróżnionych szefów znakomitych restaurants:
    - Nejbers
    - Cantina Trattoria
    - Pobite Gary.

    Myślę, że możemy spodziewać się czegoś naprawdę wybuchowego i deluxe, np. swiatecznej interpretacji sałatki cezar z bitą smietaną i holenderską truskawką, nawiązującymi do swietego mikołaja.

    • 10 12

    • Pobite Gary to syf

      nie polecam

      • 4 1

  • Kazdy wie co ma zrobic i jak i to po swojemu. (1)

    • 20 0

    • ja najbardziej lubię jeść u kogoś

      zawsze mi smakuje

      • 2 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja