• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smak Francji w trójmiejskich restauracjach

Aleksandra Sobocińska
16 marca 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
Policzki z dorsza z tapenadą - danie z francuskiego menu restauracji Bulaj w Sopocie. Policzki z dorsza z tapenadą - danie z francuskiego menu restauracji Bulaj w Sopocie.

19 marca w ponad 1300 restauracjach na pięciu kontynentach odbędzie się wykwintna kolacja, przygotowana zgodnie z francuską tradycją gastronomiczną. W międzynarodowej inicjatywie "Goût de France" (ang. Good France, pl. Smak Francji) biorą udział również trójmiejscy restauratorzy. Jakie dania zaserwują szefowie kuchni?



Pomysłodawcą projektu są Alain Ducasse, światowej sławy francuski szef kuchni oraz francuskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego. W ramach "Goût de France" szefowie kuchni mają wykreować i zaserwować pełne menu "à la française", zawierające: aperitif, zimną i ciepłą przystawkę, danie główne, francuski ser, deser z czekoladą, wina i digestif, czyli kieliszek mocniejszego alkoholu na trawienie. Użyte produkty muszą być świeże, sezonowe, pochodzące od lokalnych dostawców, w daniach należy zastosować jak najmniej tłuszczu, cukru i soli.

Czy weźmiesz udział w Goût de France?

Inspiracją dla "Goût de France" był pomysł Auguste'a Escoffiera, który w 1912 r. zainicjował "Kolacje Epikura", polegające na serwowaniu tego samego menu w tym samym czasie w restauracjach znajdujących się w różnych miastach świata.

Wszystkie pozycje menu muszą mieć akcent francuski, jednocześnie szefowie mogą odwołać się do swoich narodowych tradycji kulinarnych. Cena kolacyjnego menu jest ustalana indywidualnie przez restauratorów. Organizatorzy sugerują przekazanie 5 proc. przychodu miejscowej organizacji pozarządowej, działającej na rzecz ochrony zdrowia lub środowiska.

W inicjatywie biorą udział różnego rodzaju lokale gastronomiczne - zarówno bistro, jak i restauracje z najwyższej półki. Wśród uczestników jest 37 restauracji z Polski, w tym 5 z Trójmiasta:

Sopot
BULAJ, szef kuchni : Artur Moroz
CYRANO & ROXANE, szefowie kuchni: Yannick Chauvet, Marc Petit
PETIT PARIS, szef kuchni: Philippe Abraham

Gdańsk
A LA FRANCAISE, szef kuchni: Dominique Chesnais

Gdynia
SZTUCZKA, szef kuchni : Rafał Wałęsa

Pasztet z królika z foie gras (Bulaj, Sopot). Pasztet z królika z foie gras (Bulaj, Sopot).

W menu Bulaja znalazły się królik z foie gras, grasica z suszonymi borowikami, policzki z dorsza z tapenadą, jagnięcina kaszubska, sery zagrodowe, twaróg z topinaburem oraz szampan, bourgone i wino (cena kolacji: 180 zł/os). Szef kuchni Sztuczki, Rafał Wałęsa, przyznał, że kreując tematyczne menu "kierował się smakami francuskiej kuchni" i w rezultacie tego wieczoru zostaną zaserwowane: vichyssoise / ikra łososia / żółtko confit, przegrzebki / homar / potrawka z pomarańczy / estragon, filet z dorsza / zielony groszek / trufla, polędwica wołowa / sos berneński / marchewki gratin, ser Le Rustique, torcik czekoladowy / lody o smaku solonych pistacji oraz specjalnie dobrane wina. Cena kolacji: 150 zł /os. bez win; 290 zł/os. z winami.

W A la française zaserwowane zostaną: makrela marynowana w białym winie z surówką z selera i jabłka, tradycyjna zupa cebulowa z grzankami zapiekana z serem Gruyère, dorsz w sosie maślanym z confit cytrynowym, pieczona łopatka jagnięca z prowansalskim ratatuj, bretoński naleśnik gryczany z serem kozim i miodem, ciasto czekoladowe Royal oraz dwa kieliszki wina. Cena: 150 zł/os.

- Bardzo podobają nam się takie akcje, w których propagowana jest kuchnia francuska i dlatego jesteśmy dumni mogąc dołożyć nasz puzzle do układanki. Francuzi uwielbiają celebrować jedzenie, mogą spędzić przy stole kilka godzin. Wydaje mi się, że warto to pokazywać i podkreślać. Jest to moment, w którym wraz z gośćmi, możemy dzielić pasję do kuchni francuskiej - powiedziała Joanna Piórkowska-Chesnais, współwłaścicielka A la française.

To jednak nie wszystko - tego wieczoru kolacje zostaną zaserwowane również w ambasadach francuskich, placówkach konsularnych i kulturalnych, m.in. u Pierre Buhlera, Ambasadora Francji w Polsce.

Celem inicjatywy jest promowanie francuskiej kuchni na całym świecie. Ten dzień ma być de facto świętem kuchni francuskiej, wiernej kulinarnym tradycjom, łączącej jedzenie z przyjemnością, uczącej szacunku dla dobrej kuchni i samych produktów oraz celebracją spotkania towarzyskiego. W 2010 r. francuski posiłek został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO i inicjatywa ma go rozsławiać.

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (52) 6 zablokowanych

  • Byłem w Paryżu - słabe jedzenie (3)

    Mało , drogo i dziwne smaki. Liczy się tylko jak wygląda a nie jak smakuje czy ile kosztuje. Jedzenie jest po to aby zaspokoić głód a nie jak malarstwo. Z francuskim jedzeniem jest jak z ich perukami ładnie wyglądali ale to nic że nie myli głowy i wymyślali laski do drapania się po głowie bo wszedzie były wszy.

    • 11 7

    • chyba jadles resztki ze smietnika

      • 4 4

    • nie raz jadłam w Paryżu i super smaki (1)

      nawet w małych bistro- wszystko świeże ( często pieką sami pieczywo- nie z proszku), ser od ich producenta ze wsi ( dojrzały w czasie a nie dzięki chemii),
      konfitury ręcznie robione przez gospodynię z sąsiedztwa- taką znam Francję na codzienne śniadania

      • 4 4

      • Chyba trafił się komuś tydzień francuski w biedrze...

        • 2 1

  • Powinny produkować mini talerze i sztucce do tych " dan "

    i obowiazkowo lupa ze soba z zasobnym portfelem ....

    • 7 2

  • (2)

    wydziwiają! nie ma jak pomidorowa i schabowy z ziemniakami, albo placek po cygańsku z Kmara i do tego smaczne to, dużo tego, a cena nie wzięta z kosmosu....a po francusku, to wole co innego....

    • 6 3

    • Po tym placku to du.... urywa .

      • 3 1

    • Kamr się popsuł już jakiś zcas temu- jak większość w Polsce

      gdy mają duży zbyt- obniżają jakość

      • 3 0

  • Pffff

    najlepsza kuchnia francuska to tylko w najlepszym amerykańskim hotelu w Sopocie - produkty najwyższych lotów (zaoszczędzili dzięki wywaleniu z pracy wszystkich pokojówek, to mają za co kupić)... !

    • 1 2

  • Trzeba się przenieść do king sajzu

    wtedy mamy gwarancję że się najemy wylizując talerz z tych kleksów.

    • 14 0

  • Paranoja (1)

    Za te mega pieniądze to nakupuje tyle produktów dobrej jakości, ze zrobię w domu imprezę dla 8-10 osób. Dajcie spokój z reklamą takich eventów, bo tylko ludzi wkur.... i jakąś rewolucję zrobią :)

    • 11 4

    • jeśli kogoś stać i lubi- dlaczego nie do takiej restauracji ?

      • 1 3

  • pani Ola znowu pisze o " swoich" restauracjach

    • 6 2

  • mały kot zrzygał się na talerz

    • 15 1

  • Phephasam

    Cy to na hlownym zdheciu, to juh danie cy jesce nie, moi amour?

    • 4 0

  • ło matko ale porcja! normalnie padłabym z przejedzenia po czymś takim!

    • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane