stat

Smaki Pomorza. Urodziny restauracji Nowosopocka

12 kwietnia 2019, 10:30
Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz

W czwartkowy wieczór odbyła się druga odsłona Smaków Pomorza. Zorganizowana przez restaurację Nowosopocka inicjatywa, w której kolację degustacyjną przygotowuje sześcioro szefów kuchni. Termin nie był przypadkowy, bo zbiegł się z pierwszymi urodzinami tejże restauracji.



Druga odsłona wydarzenia zatytułowanego "Smaki Pomorza" odbyła się 11 kwietnia. Tak jak ostatnim razem - w styczniu tego roku, sześcioro szefów kuchni przygotowało, nomen omen, sześciodaniową kolację. Za kompozycje potraw odpowiedzialni byli: Sławomir Miotk, Kamil Hilderbrandt, Marcin Dembski, Monika Lewkowicz, Oscar Haberland oraz gospodarz spotkania - Sebastian Cichy.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


W czwartkowej kolacji wzięło udział około 70 gości. Przy elegancko nakrytych stołach, w blasku świec, przy dźwiękach nastrojowej muzyki spotkanie rozpoczął szef kuchni restauracji Nowosopocka, Sebastian Cichy:

- Witam państwa serdecznie na naszej kolacji degustacyjnej, która odbywa się z okazji pierwszych urodzin restauracji. Smaki Pomorza, czyli dania przygotowane z lokalnych produktów, podane w nietuzinkowy sposób. Chcieliśmy pokazać, że można używać prostych składników i tworzyć zaskakujące dania.
O dobór win do serwowanych dań zadbał Jakub Walentowski, sommelier i właściciel Skarbnicy Win.

Na początek zaserwowano, nietuzinkowo podany, bo na nóżce kieliszka, amuse-bouche nazwany kaszubskim sushi. Był to zamknięty w kapuście łosoś bałtycki z żurawiną i soczewicą.

Zimną przystawkę stanowiła "kiełbaska" z sandacza podana na pudrze grzybowym z dodatkiem marynowanych warzyw i domowym majonezem rakowym. Za przygotowanie dania odpowiedzialny był szef kuchni, Marcin Dembski. Do ryby zaproponowano orzeźwiające portugalskie wino - Terra Franca, Branco.

Dla oczyszczenia kubków smakowych przygotowano intermezzo składające się z selera naciowego, ogórka, mięty, imbiru i odrobiny chilli.

Restauracje z ciekawym wystrojem wnętrz
Przystawkę ciepłą, autorstwa Sławomira Miotka, stanowił policzek wieprzowy długo gotowany w tłuszczu gęsim, dzięki czemu mięso było idealnie kruche. Dodatki dopełniły jego smak: puree migdałowe, kawałki rabarbaru i emulsja ze skórki rabarbaru oraz czarnej porzeczki. Z młodego buraka szef kuchni przygotował puder oraz papier jadalny, który stanowił chrupiący element dania. Sparowano z nim mało taniczne, włoskie wino, Le Vigne di Sammarco, Primitivo di Manduria, z wyczuwalnymi nutami jagody i czereśni.

Gospodarz spotkania, Sebastian Cichy, przygotował wiosenny i - jak zaznaczył - zdrowy krem z pietruszki z dodatkiem oleju z pieczonej papryki, w którym znalazły się chrupiące chipsy z pasternaku pokryte pudrem z bazylii. Dodatek stanowiła odrobina mięty i wanilia z Madagaskaru oraz włoskie białe wino, Castelnuovo Pinot Grigio Delle Venezie, rocznik 2017.

W daniu rybnym postawiono na soczystego dorsza pokrytego pudrem z limonki. Obok niego na talerzu pojawił się boczniak, puree z palonego ziemniaka, crunch razowy oraz sos demi glace z masłem rakowym. Autorem dania był szef kuchni Kamil Hildebrandt. Do dorsza podano australijskie wino - Wild Paw, chardonnay.

Po daniu rybnym ponownie pojawiło się intermezzo. Tym razem wykonane z malin, jeżyn i zakrapiane rumem.

Spod rąk Oskara Haberlanda pochodziło danie główne. Gęsie żołądki połączono z korzenną młodą pietruszką i brukwią. Smak podkreślić miało delikatne wino z Alzacji - Domaine Moltes, pinot noir.

Większość degustacji podsumowuje deser. Tak było i tym razem. Podano: migdałowe ciastko gene z blanszowanym rabarbarem w syropie z czarnego bzu z espumą czekoladową z miodem gryczanym i sorbetem truskawkowym. Autorką słodkiego zakończenia była młoda szefowa kuchni - Monika Lewkowicz. Natomiast sommelier zaproponował napój alkoholowy - połączenie soku z winogron i koniaku - Pineau des Charentes, blanc.

Nowe lokale w Trójmieście
Przez cały wieczór gościom towarzyszyła muzyka wykonywana przez zespół Acoustic Travel. Duet tworzą: wokalistka Magdalena Lasota oraz Adam Skrzypczyk - gitara. Podczas czwartkowego koncertu mogliśmy usłyszeć wiele znanych utworów w soulowych aranżacjach.

Oprócz bardzo smacznych dań zaletą kolacji była interakcja szefów kuchni z gośćmi, którzy nie tylko zapowiadali przygotowane przez siebie dania, ale również podchodzili do stolików, dopytując o wrażenia gości.

Koszt wzięcia udziału w kolacji wynosił 139 zł od osoby. Następna kolacja z cyklu Smaki Pomorza planowana jest na 24 września. O szczegółach informować będziemy w naszym kalendarzu.

Goście

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Goście

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Goście

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Goście

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Goście

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Goście

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Goście

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Szefowie kuchni

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Marcin Dembski

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Amuse bouche

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Sandacz / marynowane warzywa / puder grzybowy / domowy majonez rakowy

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Zespół Acoustic Travel

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Goście

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Restauracja

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Marcin Dembski

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Sławomir Miotk

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Policzek wieprzowy / rabarbar / emulsja migdałowa / puder z młodego buraka

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Wino Le Vigne do Sammarco, Primitivo di Manduria

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Sebastian Cichy

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Chips z pasternaku na oleju z pieczonej papryki

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Krem z pietruszki / chips z pasternaku / olej z pieczonej papryki

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Krem z pietruszki / chips z pasternaku / olej z pieczonej papryki

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Wino Castelnuovo Pinot Grigio Delle Venezie

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Goście

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Kamil Hildebrandt

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Wino Wild Paw Chardonnay

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Goście

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Dorsz / boczniak / palony ziemniak / crunch razowy / demi glace cielęcy / masło rakowe

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Żołądki gęsie / młoda pietruszka / brukiew

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Wino Pineau des Charentes

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Goście

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Goście

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Monika Lewkowicz

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Monika Lewkowicz

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Goście

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Blanszowany rabarbar w syropie z czarnego bzu / sorbet truskawkowy / espuma czekoladowa z miodem gryczanym

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Wspólne zdjęcie

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl