Smaki deluxe: fenkuł włoski

23 lipca 2015 (artykuł sprzed 5 lat)
Aleksandra Sobocińska
Najnowszy artukuł na ten temat

Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?

Ma wyśmienity, anyżowy smak i aromat, niewiele kalorii oraz mnóstwo właściwości zdrowotnych, jednak wciąż nie jest u nas popularny - może dlatego, że nie wiemy, jak właściwie go przyrządzić? Najwyższa pora to zmienić.



- Fenkuł włoski, inaczej zwany koprem włoskim, jest rośliną o szerokim spektrum zastosowania. Od dawna znany jest nie tylko ze swych walorów smakowych, ale również właściwości leczniczych. Bulwa tego warzywa to doskonałe źródło witaminy C, będącej antyoksydantem, ale również błonnika, potasu czy kwasu foliowego. Natomiast liście kopru włoskiego, dzięki właściwościom olejków eterycznych, wspaniale sprawdzają się nie tylko jako przyprawa (posiadają aromat zbliżony do anyżu), ale również środek rozkurczający i zapobiegający wzdęciom po obfitym posiłku - mówi mgr Aleksandra Szybiak, dietetyk kliniczny z Poradni Dietetycznej Lifemedica Gdańsk.
Fenkuł, czyli koper włoski, jest doskonale znany rodzicom niemowląt. Herbatki i kropelki z wyciągiem z tego warzywa pomagają pozbyć się wzdęć oraz rozluźnić ściśnięty żołądek. Takie właściwości koper włoski zawdzięcza zawartości olejków eterycznych. Danie z fenkułem jest zatem nie tylko smaczne, ale i zdrowe dla układu trawiennego. Co więcej - koper włoski należy do grupy przeciwutleniaczy, co oznacza, że neutralizuje wolne rodniki. Warzywo wzmacnia układ immunologiczny, a zawarty w nim potas chroni przed uszkodzeniami naczyń krwionośnych, udarami i zawałami. Osoby, które się odchudzają, powinny włączyć fenkuł do diety - zwłaszcza że sezon na to warzywo zaczyna się już za chwilę - trwa od sierpnia do końca października.

- Jedzmy go jak najczęściej, ponieważ jest skarbnicą witamin z grupy B, witaminy C, a także manganu, magnezu, wapnia, kwasu foliowego i błonnika. Zawiera spore ilości łatwo przyswajalnego potasu, który wspomaga pracę naszego układu nerwowego oraz stosunkowo dużo fosforu, który reguluje metabolizm komórkowy poprzez transportowanie energii do komórek. A przy tym jest niskokaloryczny, 100g zawiera tylko 31 kcal - zachęca dietetyczka, Aleksandra Rybak z firmy Na Zdrowie - Catering Dietetyczny.
Kupując koper włoski, należy zwrócić uwagę na jego świeżość. Bulwa powinna być biała, twarda i jędrna. Najlepiej kupować go w całości - białą bulwę z łodygami i świeżymi zielonymi liśćmi, które są podobne do kopru. Bulwę wykorzystamy do jednej z potraw, nasiona - jako potrawę, gałązki do dekoracji, a łodygi do bulionu na zupę.

Co możemy zrobić z fenkułu włoskiego i jak się w ogóle z nim obchodzić?

- Aby otrzymać plastry, bulwę należy kroić pionowo. Jeśli chcemy uzyskać paski, na przykład do sałatki, kroimy ją poziomo - radzi Krzysztof Kowalczyk, szef kuchni Brasserie Verres en Vers.
Koper włoski możemy jeść na surowo - np. w sałatkach, jeśli natomiast go udusimy lub usmażymy, zyskamy aromatyczny dodatek do mięs, makaronów czy ryb. Warzywo doskonale nadaje się również do zup.

- Koper włoski najczęściej wykorzystuję jako dodatek do ryb  - zblanszowany, podduszony na maśle z dodatkiem białego wina, poprzez swój anyżowy smak i zapach doskonale komponuje się z zębaczem czy pieczonym łososiem.  Można też wzmocnić jego smak, dodając wódkę anyżową - radzi Rafał Doczyk, szef kuchni w restauracji Pasjami. - Już wkrótce w naszej karcie koper włoski pojawi się w nowej odsłonie - tym razem jako deser. Pozostałe komponenty deseru pozostawimy do odkrycia naszym gościom - dodaje.
Osoby, które nie są amatorami gotowania, mogą wybrać się do jednej z trójmiejskich restauracji i tam skosztować tego wyśmienitego warzywa. Przykładowo - w karcie włoskiej Trattoria la Cantina pod nazwą Insalata gamberi e finocchio kryje się sałatka z koprem włoskim, krewetkami, grejpfrutem i rukolą (32 zł).

Ci, którzy wolą sałatkę przyrządzić w domu, mogą skorzystać z łatwego przepisu, którym podzielił się z nami Krzysztof Kowalczyk, szef kuchni Brasserie Verres en Vers.

Sałatka z fenkułu włoskiego z przepisu Krzysztofa Kowalczyka.

Składniki:
1 bulwa fenkułu włoskiego
1 dojrzała pomarańcza
oliwa z oliwek
świeży koperek
sól i różowy pieprz do smaku


Surowy fenkuł włoski kroimy w poprzek włókien, dodajemy cząstki pomarańczy, dodajemy niewielką ilość dobrej jakościowo oliwy z oliwek. Doprawiamy solą, różowym pieprzem i siekanym świeżym koperkiem. Sałatka doskonale pasuje do pieczonego łososia.


Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.
Fenkuł kojarzy ci się z:
14%

Włochami

42%

anyżem

19%

herbatką dla niemowląt

10%

dietą

15%

czymś innym

zakończona

łącznie głosów: 118