• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: kaczka już nie tylko na święta

Aleksandra Sobocińska
14 października 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
"Tradycyjna kaczka gdańska" z menu Restauracji Hotelu Gdańsk. "Tradycyjna kaczka gdańska" z menu Restauracji Hotelu Gdańsk.

Niewiele trzeba, aby jej wyśmienite mięso stało się suche i twarde, jednak właściwe przygotowanie sprawi, że będzie soczysta, krucha i pełna aromatu. Niegdyś była spożywana od wielkiego dzwonu, teraz jest częstym gościem na stołach, bez względu na okazję. Jak przyrządzić kaczkę, w których restauracjach jej szukać i czy w ogóle warto ją jeść?



Najchętniej zjadł(a)bym:

Pieczona lub duszona w całości, czy pierś przygotowana metodą sous vide? Z rozmarynem i czosnkiem; z jabłkami, pomarańczami i śliwkami, a może z wątróbką? Podczas komponowania dań z kaczką w roli głównej, nie powinniśmy się niczym ograniczać. Mięso kaczki smakuje bowiem równie doskonale zarówno ze słodkimi, jak i słonymi, czy kwaśnymi dodatkami. Choć w ostatnich latach bardzo zyskała na popularności i przestała kojarzyć się już tylko z uroczystym świątecznym obiadem, dla wielu osób jej smak pozostaje nieodkryty. Szczególnie osoby dbające o linię unikają jej mięsa, uważając je za bardzo tłuste i niezdrowe. Czy faktycznie takie jest?

- Kaloryczność mięsa z kaczki może bardzo się wahać ze względu na różne rozmieszczenie tłuszczu, jednak wybierając pierś bez skóry spożywamy zbliżoną ilość energii do tej samej partii z kurczaka. Przyrządzając pierś kaczki, dobrze jest ją natrzeć ziołami już dzień wcześniej. Przed duszeniem najlepiej naciąć skórę i umieścić tą częścią do dołu na zimnej patelni. Następnie pozwolić, żeby w miarę ogrzewania tłuszcz się wytopił, a mięso podsmażyło, po czym obrócić na chwilę na drugą stronę. Kaczkę spożywajmy bez skóry z dodatkiem pieczonych jabłek lub buraczków i cieszmy się pełnowartościowym białkiem, witaminami z grupy B i smacznym posiłkiem - mówi mgr Aleksandra Szybiak, dietetyk kliniczny z gdańskiego Centrum Zdrowia Lifemedica.
Kupując kaczkę o wadze nieznacznie przekraczającej 1 kg warto pamiętać, że najedzą się nią dwie osoby. Zawsze można ją nafaszerować (np. farszem z wątróbek z warzywami), nadaje się do tego wręcz doskonale.

Kaczka jest ściśle związana z naszym regionem - była obowiązkowym punktem menu na słynnych ucztach w Dworze Artusa w XVII wieku. Według przepisu kuchni staropolskiej na "Kaczkę po gdańsku", najlepiej jest ją upiec z majerankiem i pomarańczami.

W Trójmieście wielu restauratorów korzysta z tradycyjnych przepisów, choć nie brakuje również innowacyjnych odsłon dań z kaczki.

- Aby kaczka miała pełną gamę smaków oraz była soczysta i krucha, w Restauracji Hotelu Gdańsk macerujemy ją w przyprawach oraz solance z odpowiednią ilością jabłek, najlepiej antonówki. W soku jabłka zawarte są kwasy odpowiedzialne za kruszenie mięsa. A solanka powoduje, że mięso jest soczyste i doprawione w pełnej strukturze. W czasie pieczenia należy podlewać kaczkę odpowiednio skomponowaną marynatą oraz tłuszczem, który wytapia się podczas pieczenia. Temperatura w piecu nie powinna być wyższa niż 140 st. C. Dopiero po upływie ponad godziny można chwilę "podkręcić" ją do 180'C, aby skarmelizować skórkę. W Restauracji Hotelu Gdańsk używamy jabłek, cydru, pieprzu, majeranku oraz ekologicznego miodu rzepakowego do marynaty. Jest to danie w naszej karcie, które jest ściśle związane z polską tradycją Gdańska. Przez te wszystkie lata dopracowaliśmy recepturę i bardzo ściśle jej przestrzegamy - zdradza Piotr Żelich, szef kuchni Restauracji Hotelu Gdańsk.
  • "Kaczka konfit / szare kluski / jarmuż / pieczone jabłko / sos z czerwonego wina", Brasserie de Verres en Vers.
  • "Kaczka po Gdańsku faszerowana jabłkami", Restauracja Baryłka.
  • "Rosół z kaczką", Główna Osobowa.
  • "Kaczka, pieczone młode ziemniaki, zasmażane buraki", Tłusta Kaczka.
  • "Kaczka pieczona po sopocku", Restauracja Pasjami.
  • Wędzona kaczka "Pierśnik", Lobby Bar w Sheratonie.
  • "Rosół z kaczką", Główna Osobowa.
  • "Kaczka konfit / szare kluski / jarmuż / pieczone jabłko / sos z czerwonego wina", Brasserie de Verres en Vers.
  • "Tradycyjna kaczka gdańska", Restauracja Hotelu Gdańsk.

W menu Restauracji Hotelu Gdańsk znajduje się "Tradycyjna kaczka gdańska" w cenie 67 zł. Amatorzy klasyki pieczoną w całości kaczkę znajdą również w gdyńskiej restauracji Tłusta Kaczka - "Kaczka, pieczone młode ziemniaki, zasmażane buraki, sos z czerwonej porzeczki i żurawiny" kosztuje 55 zł (danie dla jednej osoby) lub 98 zł (kaczka dla dwojga).

- W naszej restauracji przygotowujemy kaczkę poprzez wolne gotowanie metodą sous vide, co daje niepowtarzalny efekt niezwykłej soczystości i chrupkości. Dzięki tej metodzie, czyli częściowemu ugotowaniu kaczki, możemy ją podpiec tuż przed podaniem, co daje cudowny efekt "prosto z pieca", zamiast odgrzewania dania - mówi Tomasz Mrozik, szef kuchni w Tłustej Kaczce.
Gdańska Restauracja Baryłka przygotowała dla gości pozycję w menu o nazwie: "Kaczka po gdańsku faszerowana jabłkami, pieczona w likierze miodowym w towarzystwie żurawiny, serwowana z kluseczkami i czerwoną kapustą" - za pół kaczki (danie dla 1 osoby) zapłacimy tu 56 zł.

Inne, ciekawe dania z kaczką w roli głównej to m.in. "Kaczka pieczona po sopocku, serwowana z karmelizowanymi jabłkami, sosem śliwkowym i złocistymi kopytkami" (58 zł) w sopockiej restauracji "Pasjami".

- Jest to klasyk w naszej restauracji, który pomimo zmiany karty dwa razy w roku, zawsze jest dostępny w menu ze względu na fakt, że ma swoich stałych wielbicieli. Oprócz tej pozycji zazwyczaj mamy jeszcze jedno danie z kaczki - w najnowszej, jesienno-zimowej karcie, którą otwieramy 19 października, serwować będziemy równie ciekawe danie: "Smażona pierś kaczki podana na placku ziemniaczanym z sosem warzywnym z dodatkiem cydru" - zdradza Marzena Szawarska-Niczko z Hotelu Rezydent, w którym mieści się restauracja "Pasjami".
W Brasserie de Verres en Vers skosztować możemy kaczki w zupełnie innej odsłonie: "Kaczka konfit / szare kluski / jarmuż / pieczone jabłko / sos z czerwonego wina" w cenie 53 zł. W gdyńskiej Głównej Osobowej rozgrzeje nas wyborny Rosół z kaczką (14 zł). W lobby barze sopockiego Sheratona natomiast goście mają okazję spróbować przekąski z wędzonej kaczki (10 zł) w ich nowym programie kulinarnym Paired, o którym pisaliśmy TUTAJ.

Przepis na soczystą kaczkę pieczoną wg. Tomasza Mrozika, szefa kuchni Tłusta Kaczka:

Składniki:

- 1 kwaśne jabłko
- 1 cytryna
- sól, pieprz do smaku
- główka czosnku
- 10 g świeżego majeranku
- 1 liść laurowy

Przepis:

Kaczkę oczyszczamy z piór, następnie solimy, nacierając dokładnie skórę i soląc również wnętrze korpusu. Następnie skrapiamy z wierzchu sokiem z cytryny. Jabłko kroimy na części, czosnek tniemy w poprzek, dodajemy pieprz, majeranek i liść laurowy. Cały farsz mieszamy i nadziewamy nim kaczkę. Tak przygotowaną kaczkę wstawiamy do lodówki na 12 h.

Następnie pieczemy pod przykryciem w 160 st. C. ok 1,5-2 h, w zależności od wielkości kaczki. Po upływie tego czasu zdejmujemy przykrycie i pieczemy do zrumienienia skórki około 25 min w 190 st. C.

Kaczka dla dwojga w Tłustej Kaczce jest krojona przy stoliku gości. Kaczka dla dwojga w Tłustej Kaczce jest krojona przy stoliku gości.


Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.

Miejsca

Opinie (64) 8 zablokowanych

  • kaczka w rekowie (2)

    najlepsza kaczkę jadłam w hotelu wieniawa. w ogole mają cudowną kuchnie, ale na kaczke jezdzimy tam specjalnie co jakis czas

    • 4 8

    • i co nas to obchodzi ze tam jezdzisz ?

      kogo obchodzi co i gdzie jadasz. Ja jadam w Paryzu najlepsza kaczke i tez jezdzisz do Paryza ?

      • 1 6

    • Fakt przepyszna

      byliśmy przejazdem i tak wspaniałej kaczuchy jeszcze nie jedliśmy bardzo aromatyczna i chrupiąca

      • 3 0

  • Kaczka smierdzi blotem (1)

    Ochydny smak ktorego nie zmieni zadna przyprawa.

    • 4 5

    • przyprawa nie zmieni ale dobra kucharka może wiele

      • 0 0

  • To na zdjęciach to raczej gołębie... (1)

    Litości. Skoro już restauracja chce być taka "premium" i serwować kaczkę na wyszukane sposoby, to niech chociaż zadba o zaopatrzenie. Jeśli ktoś uznaje to coś na zdjęciu za kaczkę, to prawdziwej chyba nigdy nie widział. Marketówki wielkości 1/5 prawdziwej, wiejskiej kaczki.

    • 3 3

    • To Ty chyba widziałeś łabędzia na tej wsi... Jadałem kaczki podarowane mi na wsi, no i kaczki hodowlane ze sklepu, "marketowe" jak je nazwałeś. A najczęściej Barbarie. I zdecydowanie wolę hodowlane. Kaczka wiejska ma pewne mankamenty - po pierwsze, wcale nie jest większa, po drugie jest chudsza, a po trzecie, twardsza - bo bardziej "wybiegana". Pewnie zdrowsza, ale niekoniecznie smaczniejsza. Wolę barbarie.

      • 1 1

  • to samo (2)

    bla bla bla, jak zwykle zawsze te same knajpy. Przewijam tylko w dół i jak widzę że znowu o tych samych, to ochota na przeczytanie artykułu szybko odchodzi.

    • 3 3

    • Widać ciągle te same knajpy wykupują tu art. Inna rzecz, że liczba dobrych lokali w Tójmieście jest ograniczona więc o czym tu pisać?

      • 2 2

    • To nie czytaj

      Kolego mało dobrej gastronomii daje małe pole do wyboru dla dziennikarzy

      • 0 0

  • Po 25 października kaczka będzie codziennością

    • 11 0

  • I wszystko byłoby piękne

    gdyby jednak było tańsze. Wiadomo, ze na jedzenie coraz więcej się wydaje, niestety realna pozostaje wersja kaczki przyrządzonej samemu w domu lub nawet kurczak w wersji a'la kaczka.

    • 5 1

  • nowe smaki

    Bardzo fajnie, że promowane są smaki, które wiele osób uważa za tzw. "od święta" :) Ciekawy artykuł i ładne zdjęcia, aż chce się zjeść.

    • 5 1

  • kaczka

    Bardzo ciekawy artykul. Plus za uroznaicenie w postaci przepisu - mozna samemu sprobowac :) a na kaczke wybiore sie tez do brovarni

    • 5 2

  • zdjęcia

    Bardzo ladne zdjęcia potraw - już na sam widok ślinka cieknie :)

    • 2 1

  • kaczka

    Kaczka w co nieco !! Pychotka.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane