• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: królik w roli głównej

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
12 kwietnia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
Królik powrócił na nasze stoły przede wszystkim dlatego, że jest smaczny i bardzo zdrowy. Podpowiadamy, w których trójmiejskich restauracjach go znajdziemy oraz jak, w prosty sposób, przygotować go samodzielnie. Królik powrócił na nasze stoły przede wszystkim dlatego, że jest smaczny i bardzo zdrowy. Podpowiadamy, w których trójmiejskich restauracjach go znajdziemy oraz jak, w prosty sposób, przygotować go samodzielnie.

Królik to jedno z tych mięs, które jest zarówno smaczne, jak i pełnowartościowe. Po wielu latach zapomnienia powraca na polskie stoły i staje się jednym z ulubionych produktów szefów kuchni. Możemy spróbować go w kilku trójmiejskich restauracjach lub przygotować samodzielnie. Podpowiadamy w cyklu "Smaki deluxe", jak go przyrządzić i dlaczego warto go jeść.



Jak często jesz dania z królika?

Królik w diecie - źródło białka i witamin



Na całym świecie hodowanych jest wiele ras królików, różniących się pomiędzy sobą wyglądem oraz jakością mięsa. Najbardziej pożądane są tzw. hybrydy, które są szczególnie płodne i szybko rosną. Wpływ na jakość mięsa ma przede wszystkim sposób karmienia zwierząt. Żywią się pokarmem roślinnym: zielona karma z dodatkiem marchwi, buraków, zboża. Jedzą także siano, słomę oraz kiszonki. Zwierzęta te zjadają tylko świeży pokarm. To wszystko sprawia, że ich mięso jest pełnowartościowe.

Mięso królika jest uważane za jedno z najzdrowszych. Ma mało tłuszczu i cholesterolu, za to dużo białka i witamin, w tym z grupy B, a także żelazo, kobalt, cynk i miedź. Zawiera też cenny tłuszcz linolenowy, który pomaga zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego.

- Biorąc pod uwagę dwa mikroskładniki: tłuszcz i białko, mięso królika stanowi bardzo dobrej jakości pokarm. Porównując zawartości tłuszczu w mięsach, to mięso królika jest produktem chudym o niskiej zawartości cholesterolu. Na przykład: wieprzowina 30-38 proc. (60mg cholesterolu/100g mięsa), jagnięcina 20-25 proc. (97mg/100g), cielęcina 8-10 proc. (71mg/100g), mięso królika 3-6 proc. (36mg/100g). Dlatego też polecany jest w diecie dziecka przy jej rozszerzaniu oraz u osób, gdzie wskazana jest dieta z niską zawartością tłuszczu. Zestawiając wartości odżywcze białka, mięso królika może być docenione pod względem zarówno wysokiej jakości białka (duża zawartość aminokwasów egzogennych), jak i dobrej przyswajalności. Dla porównania: przyswajalność białka mięsa króliczego przez organizm człowieka - około 90 proc., podczas gdy mięsa wołowego - tylko 60 proc. Warto wspomnieć, że wśród aminokwasów białka króliczego stosunkowo mało jest puryn (składowych aminokwasów). Ma to olbrzymie znaczenie w układaniu diet przy chorobach z upośledzonym metabolizmem - opowiada Joanna Hryszkiewicz, dietetyk Vitallabs.pl.
Opisane wyżej właściwości oraz inne, takie jak np. niska alergenność są powodem, że mięso to poleca się osobom zarówno zmagającym się z chorobami, jak i zdrowym, żeby zachować organizm w jak najlepszej formie.

Mięso królika jest bardzo zdrowe, ponieważ ma mało tłuszczu i cholesterolu, za to dużo białka i witamin. Mięso królika jest bardzo zdrowe, ponieważ ma mało tłuszczu i cholesterolu, za to dużo białka i witamin.

Gdzie w Trójmieście zjeść królika?



W Trójmieście nie brakuje restauracji, które proponują potrawy z królika pod każdą postacią. Restauracja Art Deco, mieszcząca się w sopockim hotelu Sofitel Grand, proponuje sałatkę z królika przygotowywanego metodą sous-vide z trzema gatunkami marchwi: żółtą, czerwoną i fioletową, z dodatkiem musztardy i majonezu szpinakowego. Więcej o nowej karcie restauracji Art Deco można przeczytać tutaj .

W malowniczej restauracji Biały Królik, której nazwa zobowiązuje, zasmakujemy królika faszerowanego śliwkami. W restauracji Majolika, która stawia na polską kuchnię, znajdziemy królika z pieczonymi warzywami w aromacie z rozmarynu na kaszotto i sosie z czarnego bzu. Natomiast comber z królika w towarzystwie purée z selera z grzybami, purée z topinamburu z gorczycą z korzeniem pietruszki znajdziemy w Sztuczce w Gdyni.

W gdańskim Eliksirze królik z purée ziemniaczanym i marchwią duszoną w emulsji maślanej i sosie własnym, serwowany jest jeszcze przez kilka dni, ponieważ wkrótce zmieni się karta dań w tej restauracji.

Comber z królika to jedna z chętniej wybieranych przez szefów kuchni części mięsa. Comber z królika to jedna z chętniej wybieranych przez szefów kuchni części mięsa.

Jak przygotować królika i z czym go podawać?



Królik w roli głównej może stanowić podstawę wielu smacznych dań. Na jego mięsie można ugotować różne zupy, np. rosół, jednak zdecydowanie lepiej poznamy jego walory przygotowując np. pieczeń lub bardzo popularny pasztet z królika.

Najczęściej występującą formą mięsa z królika dostępną w sprzedaży jest cała tuszka. Daje ona najwięcej możliwości jeżeli chodzi o różnorodność potraw. Można ją upiec w całości lub podzielić na części i piec, dusić poszczególne jej elementy. Natomiast ze skrawków i podrobów możemy przyrządzić pasztet.

- Królik jest bardzo delikatnym mięsem i nie potrzebuje długiej obróbki termicznej. Szczególnej uwagi potrzebuje comber, jeżeli serwujemy go jako indywidualny element: 5-7 minut - tyle potrzebujemy, aby wysmażyć comber, najlepiej na maśle, które podkreśli delikatność jego smaku. Jest też mięsem dość suchym, przez co tak często robi się go w sosach tłustych np. w śmietanowych lub maślanych - mówi Paweł Wątor, szef kuchni i współwłaściciel restauracji Eliksir.
Jeśli chcemy, żeby to królik pełnił główną rolę na talerzu, to serwujemy go z minimalną ilością dodatków. Mięso królika ma bardzo delikatny smak i jeżeli nie chcemy go "zgubić", musimy postawić na delikatne warzywa, np. marchew lub ziemniaki. Dobrze komponuje się także z kalarepą, topinamburem, kukurydzą i selerem naciowym, a zioła, które warto do niego dodać, to natka pietruszki, trybula, lubczyk i estragon.

Paweł Wątor przygotował przepis na smacznego królika, którego każdy z nas może przygotować w domu. Paweł Wątor przygotował przepis na smacznego królika, którego każdy z nas może przygotować w domu.
Przepis na przygotowanie królika we własnym domu wg Pawła Wątora:

1 szt. królika (ok. 1 kg, oddzielnie 4 nogi i tułów na 2 części łatwiej się mieści w naczyniach domowych )
200g cebuli szalotki (pokrojona w piórka)
100g marchwi (pokrojona w plastry ok. 2 mm grubości)
100g por (pokrojony w prążki ok. 2 mm grubości)
10 szt. pomidorków koktajlowych (bez skóry przekrojone na pół)
50g masła
200 ml śmietanki 36 proc.
50 ml półsłodkiego wina białego
2 liście laurowe
6 szt. ziela angielskiego
3 listki lubczyku
15 listków estragonu
sól i pieprz do smaku

Kawałki królika przyprawić solą i pieprzem, następnie obsmażyć, w wysokiej patelni, na maśle na złoty kolor. Smażyć na średnim ogniu, aby nie spalić masła. Na tym samym tłuszczu, po ściągnięciu królika i przełożeniu go do żaroodpornego naczynia, podsmażamy cebulę, marchew i por. Lekko podduszone warzywa przekładamy do naczynia z królikiem.

Patelnię zalewamy winem i czekamy, aż alkohol odparuje - powinno to potrwać ok. 2 minut. Następnie dodajemy śmietanę, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zalewamy śmietaną królika z warzywami, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 160°C na 40 min. Po tym czasie dodajemy pomidorki, posiekany lubczyk i estragon. Ponownie wstawiamy na 20 min.

Podczas pieczenia królik puści swoje soki i spowoduje, że sos będzie wyglądał na zważony - można go przecedzić i zmiksować z 1/2 warzyw, które dusiły się z królikiem. Powstanie gęsty aksamitny sos bez zagęszczania mąką.

Podawać z młodymi ziemniakami z koperkiem i świeżymi warzywami w formie sałatki.


Tu możesz sprawdzić, gdzie odbywają się najbliższe kolacje degustacyjne.

Miejsca

Opinie (44) ponad 10 zablokowanych

  • Jedzenie miesa nie jest deluxe. (7)

    • 23 48

    • Bluźnisz

      Waćpan

      • 14 7

    • (2)

      Deluxe to jest co najwyżej zając a nie królik wyhodowany w klatce :D

      • 11 2

      • Najbardziej deluxe jest zając oskalpowany ze skóry przy pomocy miski olejowej samochodu (1)

        • 6 3

        • albo plastikowej łyżki

          • 1 1

    • Trawy i korzonków też nie.

      • 5 3

    • zwłaszcza pseudo mięsa z lidela albo biedabronki gdzie więcej chemii i wszelakich lekarstw niż wartości odżywczych do tego naszprycowane słoną wodą aż kapie - aż się to wszystko pieni przy gotowaniu czy smażeniu i zostaje 1/3 tego co na początku - bleeee

      • 4 3

    • Jedzenie roślin też nie

      one też chcą sobie żyć

      • 4 2

  • uszaty na talerzu

    wielkanocy nie bedzie

    • 20 3

  • (2)

    Wygląda zachęcająco :)

    • 11 6

    • Tylko królik (1)

      Ja gotuję dla moich dzieci zupy tylko na króliki od 3 lat. Odkąd wyeliminowałam kurczaka nie mamy w domu Tatarów i innych chorób. Wiem... śmiesznie brzmi, ale po 3 latach jedzenia królika (dodam, że kupowany na wsi u zaprzyjaźnionych gospodarzy) zamiast kurczaka właśnie tak się dzieje, wcześniej córka (po operacjiserca) cały czas chorowała.

      • 3 0

      • .

        * katarów

        • 3 0

  • Ten przepis na dole z 1kg królika jest na 50 porcji ze zdjęć?

    • 26 1

  • Porcja na jeden ząb???

    Jak w szpitalu?.

    • 15 3

  • zjadam krolika

    Siedząc w lepiance

    • 6 3

  • Biedne króliczki.

    • 18 5

  • Yszne (6)

    Hoduje kroliki,przydomowa hodowla zaspokaja w 80% zapotrzebowanie na mięso dla rodziny,pyszne mięso .ps najlepsze są młode takie 4 miesięczne na rosół.

    • 11 6

    • To jest przyszłość :D

      • 4 1

    • (2)

      masakra:( jak można jeść króliczki:(:(:( spójrz im w oczka:(

      • 1 7

      • Jak? Z warzywkami, pieczone, w potrawce.

        Jest masa przepisów.

        • 3 1

      • A śwince w oczka spojrzeć to już nie łaska?

        • 2 1

    • Daj adres, przyjadę i zjem Ciebie i rodzinę na przystawkę. Jestem wegetarianinem, ale nieortodoksyjnym - ludziną nie pogardzę. :D

      • 1 1

    • Jest zbyt na futra? :)

      • 1 0

  • i tak

    'de luxe' dotarło w końcu pod strzechy

    • 7 3

  • Ile kosztuje królik? (3)

    • 5 4

    • z tego co pamietam to ok 20PLN za kilogram.
      najlepszy w smietanie!

      • 5 0

    • w zoologicznym 50zł za całego, ale sam wybierasz okaz (1)

      • 3 1

      • uśmiałem się do lez

        ha ha ha ha ha

        • 1 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

5 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja