• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Superżywność. Rewolucja w odżywianiu?

Aleksandra Sobocińska
15 września 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
"Superfoods" to nie tylko jagody goji, nasiona chia i spirulina. To także rodzima kapusta kiszona(!), siemię lniane i czosnek. "Superfoods" to nie tylko jagody goji, nasiona chia i spirulina. To także rodzima kapusta kiszona(!), siemię lniane i czosnek.

O "superfoods", czyli "superżywności" jest ostatnio coraz głośniej. Produkty, które należą do tej grupy, mogą m.in. poprawić wzrok, zwiększyć odporność i sprawność seksualną, czy uregulować poziom hormonów. Gdzie ich szukać i jak włączyć je do diety?



Świeże i sezonowe czy przetworzone i zamrożone? Nawet dzieci wiedzą, jakiego wyboru dokonać, aby zachować zdrowie. Mamy wiedzę oraz możliwości, a jednak nie zawsze dokonujemy właściwej selekcji i idziemy drogą na skróty. Tymczasem tak niewiele trzeba, aby poprawić samopoczucie i stan zdrowia.

Zdrowe odżywianie:

- Żyjemy w czasach epidemii chorób cywilizacyjnych przenoszonych przez żywność - jej nieodpowiednią ilość i jakość. To sprawia, że ciągle poszukujemy naturalnych produktów, które będą wspomagały profilaktykę i leczenie cukrzycy typu 2, miażdżycy, nowotworów, nadciśnienia czy otyłości. Jeśli spełniają powyższe kryteria mogą być zaliczane do superfoods, czyli super żywności. Pamiętajmy jednak, że nie jest to termin naukowy, a ogólne określenie produktów, które mogą przynieść korzyści zdrowotne - mówi mgr Aleksandra Szybiak, dietetyk z Centrum Zdrowia Lifemedica w Gdańsku.
Słownikowa definicja superżywności wciąż nie została sporządzona, niemniej w niedługim czasie może to ulec zmianie. Wolfe David, autor książki "Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości", w prosty sposób opisuje cechy, jakimi muszą wyróżniać się produkty z tej grupy.

- Superżywność to zarówno żywność, jak i lekarstwa; posiada cechy obu tych grup. Artykuły zaliczane do tej grupy to bardzo skuteczne, skoncentrowane i odżywcze produkty - zapewniają o wiele więcej korzyści niż jedzenie, które spożywamy na co dzień - pisze Wolfe David.
Jakie produkty?

Bogactwo wartości odżywczych produktów grupy "superfoods" sprawia, że już ich niewielka porcja wzmacnia i regeneruje organizm. List z produktami jest kilka. Wolfe wyszczególnił 10 najlepszych rodzajów superżywności:

Jagody goji - zawdzięczamy im wzrost libido, właściwości anti-aging, poprawę wzroku, wzmocnienie układu odpornościowego, nawodnienie organizmu, wspieranie pracy mózgu i sprawności neurologicznej oraz poprawienie kondycji układu krążenia.
Kakaowiec, który jest najlepszym naturalnym źródłem przeciwutleniaczy, magnezu, żelaza, chromu, manganu, cynku, miedzi, witaminy C, kwasów tłuszczowych omega-6, fetyloetyloaminy, serotoniny i błonnika.
Maka, która ma pozytywny wpływ na następujące schorzenia i stany: anemię, zespół chronicznego zmęczenia, depresję, niepłodność, brak libido, objawy menopauzy, zaburzenia menstruacji, problemy z pamięcią, raka żołądka, napięcie związane ze stresem i gruźlicę.
Produkty pszczele (m.in. miód, propolis), które łagodzą objawy wielu chorób, wzmacniają system odpornościowy, zwalczają bakterie, są bogatym źródłem minerałów, aminokwasów, tłuszczów i witamin.
Spirulina, która stanowi źródło kompletnego białka (algi składają się w 65 - 71 proc. z białka), 18 aminokwasów, w tym osiem niezbędnych. Jest również najlepszym źródłem kwasu gamma - linolowego (GLA) o działaniu przeciwzapalnym.
Niebieskozielone algi ALA, które zawierają jeszcze więcej minerałów, chlorofilu i witaminy C niż spirulina; wspierają pracę układu odpornościowego, mają w składzie aż 40 pierwiastków głównych i jednośladowych, są doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz kwasów tłuszczowych omega-3.
Fitoplankton morski, który jest podstawą całego ziemskiego łańcucha pokarmowego i stanowi najlepsze roślinne źródło długołańcuchowych kwasów tłuszczowych (DHA, EPA) oraz jest naturalnym źródłem wielu witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, polisacharydów i białka. Korzyści z jego spożywania to: przypływ energii, wzmocnienie układu odpornościowego, łagodzenie bólu, poprawa procesu detoksykacji organizmu, utrata wagi, poprawa pamięci, siły, koncentracji, wzroku, jakości skóry i libido, regeneracja układu nerwowego, lepszy sen oraz ogólne samopoczucie.
Aloes - żel z surowego aloesu zawiera witaminy A, C i E, cenne pierwiastki, przeciwutleniacze, błonnik, aminokwasy i polisacharydy. Spożywanie aloesu poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, łagodzi stany zapalne, chorobę popromienną; zwalcza nowotworzy, choroby serca i cukrzycę, wzmacnia układ odpornościowy, nawadnia organizm, poprawia funkcjonowanie nerek oraz wspomaga odchudzanie.
Siemię konopne - nasiona konopi (wraz z łuskami) składają się w 35 proc. z białka, w 47 proc. z tłuszczu oraz w 12 proc. z węglowodanów; są ponadto bogatym źródłem minerałów. Siemię wzmacnia odporność, odmładza, pomaga w detoksykacji organizmu, poprawia funkcjonowanie wątroby i układu nerwowego.
Orzechy kokosowe, które poprawiają trawienie i wchłanianie rozpuszczalnych w tłuszczu witamin i aminokwasów, wzmacniają układ odpornościowy, tarczycę i układ nerwowy; łagodzą objawy hipoglikemii, mają właściwości anti-aging, regulują i wspierają pracę hormonów, przyspieszają metabolizm i wspomagają wątrobę.

Superżywność z Polski

Superżywność jest również uprawiana w Polsce! Do tej grupy zalicza się kilka - niekiedy niepozornych - produktów, takich jak:

Siemię lniane - jest bogatym źródłem kwasów wielonienasyconych i jednonienasyconych, które zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu, wpływa na poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, pomaga oczyścić organizm z toksyn, reguluje pracę jelit oraz jest zalecane przy profilaktyce antynowotworowej.
Natka pietruszki - już jedna łyżka stołowa natki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Jest ona również bogata w witaminę A i składniki mineralne; wspomaga trawienie, działanie wątroby, trawienie i układ moczowy. Pomaga przy niestrawności i bólach menstruacyjnych.
Czosnek, który wzmacnia odporność, ma właściwości przeciwbakteryjne, poprawia pracę układu sercowo - naczyniowego oraz blokuje niekorzystne przemiany zachodzące w komórkach, w tym te prowadzące do powstawania nowotworów.
Kasza jaglana, zwana "królową kasz" - odkwasza organizm, jest bogatym źródłem składników mineralnych, witamin i lecytyny, która poprawia pamięć i koncentrację.
Aronia, która jest bogatym źródłem witamin C,E, witamin z grupy B, minerałów i przeciwutleniaczy. Aronia obniża poziom cholesterolu we krwi, ciśnienie tętnicze oraz ryzyko chorób serca i nowotworów.
Pokrzywa, która detoksykuje organizm, łagodzi stany zapalne organizmu, zwiększa odporność oraz poprawia jakość krwi.
Kapusta kiszona - w jej lecznicze właściwości wierzono już w starożytności. Posiada dużo cennych witamin i składników mineralnych, dzięki którym zwiększa odporność, detoksykuje i regeneruje organizm, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz reguluje proces trawienia.  

Wymienione produkty nie wyczerpują listy superżywności, na której można również znaleźć m.in. młody zielony jęczmień czy szałwię hiszpańską.

- Ilu zwolenników racjonalnego żywienia, tyle list z produktami należącymi do superfoods, jednak na większości z nich znajdziemy zarówno te dobrze nam znane, jak czosnek, brokuły, orzechy, owoce jagodowe i cytrusowe, jak i królujące od niedawna jagody goji, spirulinę czy komosę ryżową. Czy powinniśmy je spożywać? Mam nadzieję, że każdy robi to codziennie, jako element zbilansowanej diety. Niekoniecznie poprzez spożywanie młodego jęczmienia, ale szpinaku; nie owoców goji, ale jabłek i śliwek. "Superfoods" są w najbliższym warzywniaku! Wybierajmy naturalnie: sezonowe owoce i warzywa, ziarna oraz nasiona roślin strączkowych, połączymy racjonalną dietę z aktywnością fizyczną i cieszmy się superzdrowiem! - radzi mgr Aleksandra Szybiak, dietetyk.
Czy klienci sklepów z eko-żywnością często pytają o produkty z listy "superfoods"?

- Klienci często kupują jęczmień zielony, chia, ziarna kakaowca, spirulinę, błonnik z babki. Często padają też pytania o makę. Popularność tych produktów jest zdecydowanie coraz większa, ludzie zwracają uwagę na to, co jedzą, bo chcą być zdrowi. Ich świadomość jest zdecydowanie coraz większa - mówi Mateusz Maderski, współwłaściciel sklepu Zielona Planeta.
Włączenie superżywności do diety powinno przebiegać racjonalnie. W sieci nie brakuje przepisów na dania z ich zastosowaniem. O autorską propozycję zapytaliśmy Pawła Pawluka, szefa kuchni w restauracji Senso.

Smocze ,,Super Racuchy" z owocami, lawendą i melasą z szarańczynu strąkowego. Smocze ,,Super Racuchy" z owocami, lawendą i melasą z szarańczynu strąkowego.

Smocze ,,Super Racuchy" z owocami, lawendą i melasą z szarańczynu strąkowego - przepis szefa kuchni restauracji Senso, Pawła Pawluka.

SKŁADNIKI :
Szałwia Hiszpańska BIO - 2 płaskie łyżki stołowe,
jajko od kury - 2-3 sztuki,
mąka z lnu BIO - 2 łyżeczki czubate,
mąka z dyni BIO - 2 łyżeczki czubate,
młody mielony jęczmień BIO - 1 łyżeczka,
mąka kokosowa BIO - 5 łyżek stołowych,
mąka z topinamburu - 1 łyżka,
mleko 3,2 % - 2 kubki,
matcha - zielona herbata -1 łyżeczka,
melasa z karobu około 2 łyżki (według uznania),
amarantus dmuchany - według uznania - około 2 łyżeczki,
kwiaty lawendy do dekoracji,
brzoskwinia - 1 szt na osobę,
borówki - garstka na osobę.
Przepis na ciasto na około 8 osób, wszystkie składniki są dostępne w dobrych sklepach ze zdrową żywnością.

PRZEPIS:
Szałwię zalać letnią wodą (240 ml) i pozostawić do napęcznienia na około 10-15 minut. W międzyczasie do średniej wielkości miski wbić jajka, dodać mąkę z lnu, mąkę z  dyni, młody jęczmień, mąkę kokosową, mąki z topinamburu, mleko, matcha i na końcu - napęczniałą zawartość kubka z szałwią hiszpańską.
Wszystko energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej zielonej masy o konsystencji lekkiego ciasta (jak na placki ziemniaczane). Rozgrzewamy patelnię teflonową i smażymy na dobrze rozgrzanej, bez użycia tłuszczu, z obu stron. Masę nakładamy łyżką i rozgniatamy lekko na cienkie placuszki.
Następnie obieramy ze skórki dojrzałą brzoskwinię, wyjmujemy z niej pestkę i kroimy na cząstki (półksiężyce), myjemy borówki.
Smarujemy talerz melasą z szarańczynu strąkowego, czyli melasą z karobu i posypujemy dmuchanym amarantusem - może być z miodem. Uwaga - melasa jest bardzo słodka i lepiej nie przesadzić.
Na tym układamy racuchy i owoce na przemian - tyle warstw, ile lubimy.
Możemy polać delikatnie po wierzchu karobem i posypać resztą amarantusa. Rauchy są bardzo sycące!
Życzę smacznego :-)

Miejsca

Zobacz także

Opinie (45) 9 zablokowanych

  • Poproszę o więcej przepisów (3)

    • 22 2

    • blogi takie jak smakoterapia albo jadłonomia

      studnia bez dna pomysłów. Niestety wegetariańskie ale ja po prostu dorzucam do dania kurczaka albo obok kotlet i jest spożywalne dla każdego.

      • 8 1

    • Polecam nalewkę z zielonego smoka

      działa świetnie na umysł i ciało.

      • 3 0

    • kanał Jamie Olivera na youtubie.

      • 1 0

  • Bardzo fajnie, że autorka wspomiała o rodzimych superfoods (2)

    Tanie i zawsze dostępne. Czasami te światowe listy przyprawiają o zawrót głowy i portfela.

    Dodam jeszcze z naszych skarbow warto zwrócić uwagę na: miód, dziką różę i nasze wszystkie kasze!

    • 61 2

    • Jedzcie ludzie po prostu więcej warzyw, owoców i nie róbcie z tego jakiejś filozofii. (1)

      • 14 0

      • Ciemnotę trzeba wszystkiego uczyć - dla niektórych obiad to Kej Ef Ci czy sr*kdonald a nie zakupy i gotowanie

        • 3 1

  • brawo (1)

    bardzo się cieszę że autorka napisała też o naszych rodzimych produktach żywnościowych, nie dajmy się ogłupić i nie wydawajmy majątku w sklepach jak możemy mieć tańsze zamienniki ;)

    • 45 4

    • chia

      "Wymienione produkty nie wyczerpują listy superżywności, na której można również znaleźć m.in. młody zielony jęczmień, nasiona chia, czy szałwię hiszpańską. "

      Szałwia hiszpańska to to samo co chia ;)

      Odpowiedź redakcji:

      Dziękujemy za sugestię. Treść została poprawiona.

      • 5 1

  • Ważne. (10)

    Zdrowie jedzenie zdrowym jedzeniem, ale warto wspomnieć o niezdrowym jedzeniu i tym, jakie spustoszenie wywołuje w naszym organizmie.

    Jeśli jeszcze nie słyszeliście o wpływie syropu glukozowo- fruktozowego na zdrowie i badaniach naukowców, którzy potwierdzili bezpośrednie połączenie jedzenia tegoż z otyłością w USA i na świecie to obejrzyjcie sobie na youtubie dokument o cukrze dr Lustiga lub chociaż poczytajcie na necie.

    • 26 3

    • dodam jeszcze, że do większości wyrobów mlecznych (1)

      walą mleko w proszku, które jest mega kaloryczne.

      • 5 2

      • Mleko

        Wlasnie zwrocilam na to uwage - wszedzie w proszku a lemingi kupuja bo tanio. Firma, ktora pakuje w proszku mleko do jogurtu to zwyczajnie oszusci.

        • 0 0

    • (2)

      Jakże wspaniali są neofici, którzy przeczytają coś w Internetach i zaczynają oświecać innych. "Poczytajcie se na necie", to musi być prawda.

      Nauka o żywieniu po części opiera się na naukowcach, którzy sobie po cichu cośtam badają, a po części na gwiazdach, które ogłaszają przełomowe "odkrycia", które trudno zweryfikować i potrzeba wieloletnich badań. Na które potrzeba czego? Pieniędzy.

      I tak jak jest bardzo prawdopodobne, że wredne koncerny będą ukrywać nieprzyjemne wyniki badań, tak samo i z drugiej strony będzie nieliczna, ale bardzo głośna gromadka hochsztaplerów.

      Rzeczywiście warto poczytać, ale wyniki badań z lat 2013-2015, które nie za bardzo znajdują potwierdzenie teorii o fruktozie. A Amerykanie są grubi, bo u nich duża cola do bigmaca to ponad litr cukru w płynie. Nie do końca ważne jakiego.

      • 15 4

      • ale jesteś niemiły.... (Ty, co się nie podpisałeś)

        • 2 1

      • Czytaj komentarze, ktore komentujesz! Nigdzie nie napisala "poczytajcie SE na necie". Już w pierwszym akapicie naginasz rzeczywistosc koloryzujac swoj elaborat!

        • 1 0

    • teraz w napojach karonowych,butelkowych i dżemach daja wlasnie ten syrop (1)

      glukozowo-fruktozowy,od ktorego brzuch mam nadety jak balon! Szczegolnie w napojach tymbarku oraz innych znanych firm!

      • 6 3

      • a ja żem myślał, że to Zdzisław nareszcie skutecznie zapylił! ideały dzieciństwa w gruzy....

        • 4 1

    • Syrop fruktozowy, to cukier z owoców. Glukoza to zwykły cukier. (1)

      Lepiej poczytaj sobie o E536, który masz w każdej soli, albo o Bisfenolu A, który masz w większości opakowań plastykowych.

      • 3 1

      • Poczytaj też o ....

        maltodekstrynie , czyli antyzbrylaczu zabronionym w USA bpo powoduje powstawanie komórek nowotworowych - w Polsce każdy produkt nawet dla dziecka zawiera ten antyzbrylacz

        • 1 0

    • fruktoza i glukoza to cukry proste

      czym się różni syrop z cukrów prostych od tych samych cukrów w jabłku? Pytam bo nie wiem. Proszę o konkretne odpowiedzi.

      • 0 0

  • (2)

    "właściwości anti-aging" - po polsku się nie da tego napisać, prawda?

    • 48 3

    • Innymi słowy będziesz wiecznie młody, jak Ibisz!

      • 10 0

    • Jak ktoś zauważył, to jest dział "deluxe", dla różnych mega trędi.

      • 9 0

  • (7)

    wszystko pięknie zdrowa żywność tylko szkoda , że produkty to mimo wszystko pasza dla bydła bez smaku i zapachu,
    Bezsmakowe szklarniowe ogóreczki , papryka i pomidory co słońca nie widziały.
    Jak ktoś skosztował warzyw i owoców z własnej działki wie na czym polega różnica w smaku..

    • 27 6

    • oj tak z własnej szklarni smakują wybornie (2)

      z pomidory to już w ogóle mistrzostwo, jak kupiłem raz te z biedronki to wyrzuciłem bo wydawały mi się zupełnie bez smaku. Słyszałem o badaniach które mówią że wszystkie owoce i warzywa marketowe mają od 30 do 40 % mniej wartości odżywczych niż te z upraw naturalnych a witaminy C mają aż o 80% mniej bo ją najłatwiej zabić w procesie usuwania bakterii które powodują szybsze psucie warzyw i owoców.

      • 5 2

      • (1)

        W holenderskich szklarniach pomidory rosną na żwirku bo ziemia to źródło grzybów - potem rurką doprowadza się płyn - mieszaninę , chemi i wody , potem zielone sie zrywa - potem gazuje by kolor złapały i na półeczkę do Biedulki

        • 7 0

        • ha ha, tak to się robi te bio superpomidory! te w biedrze rosną w toksycznej mazi płynącej rzeką Jangcy, niosącej ze sobą trupy i odpady.... "zakorzenione" są w wacie, polewane bez przerwy pestycydami. kiedy już nastrzyknie się im hormon wzrostu i kolor, trafiają do zęzy masowca którym przez miesiąc zwiedzają akweny piratów z Karaibów i Somalii. stamtąd już szybciutko trafiają na półki.

          • 1 3

    • (1)

      Polecam bazar Bo Ze Wsi, byłam w sobotę po raz pierwszy.
      Co prawda było tylko 6 stoisk, więc przyzwyczajeni do hipermarketów mogą czuć niedosyt, ale kupiłam takie jabłka i śliwki, że 20 lat takich pachnących i pysznych nie jadłam. Domowe wędliny i kozie mleko prosto od kozy - MASAKRA! :)

      • 6 1

      • Bosheeee. Pokolenie gimbazy! Masaaaakraaaa! Czy to jedyne slwowo jakie znacie???

        • 2 2

    • Bla bla bla (1)

      Głupoty piszesz i tyle. Jakby twój pomidor z działeczki przejechał pół Europy to też nie miałby smaku i zapachu, albo by miał - zgnilizny. Odwiedziłem szklarnie w Holandii i Polsce i uwierz mi, że zerwany dojrzały świeży pomidor pachnie przecudnie. A że sklepy nie chcą takiego, bo zaraz by popłynął, to jedzie pomidorek pomarańczowy i dochodzi do koloru w transporcie lub na magazynie u dystrybutora.

      • 5 1

      • Widać , że nie zaznałeś pełni smaku...

        Pracowałem w szklarniach i w Polsce i w Holandii , masowa produkcja wymaga pestycydów i konserwantów podawanych już w trakcie wzrostu pomidora.
        Smak - to nie istotne , ważny jest kształt i zwarta struktura.

        Pamiętam , babcia miała takie plastikowe atrapy dla ozdoby - dla mnie te pomidory to to samo - pomidorek za pomidorkiem coraz bliżej onkologa.

        • 6 1

  • Dlaczego przetworzone i zamrożone są wrzucone do jednego worka? (2)

    akurat mrożonki to dobry wybór na zimę, dużo lepszy niż przetworzone produkty.

    • 29 1

    • Bo pani "redaktor"

      pisze DeLuxe! A mrożenie ? Toć tylko pospólstwo mrozi ;)

      • 11 1

    • a właśnie że nie!

      Ususzony groszek wykiełkuje, ale zamrożony groszek NIGDY.

      • 0 0

  • Czy ktos może wie,gdzie mozna kupic swieże warzywo Okrę i swiezy Kokos?! (2)

    byłabym wdzieczna!

    • 2 2

    • w dobrych supermarketach; kokosy od dłuższego czasu są w Almie

      • 6 2

    • kokosy we wszystkich marketach, ale okry nie spotkałam, a tez bym chciała! Uwielbiam...

      • 0 0

  • kolejna SUPER-histeria ! (1)

    w najlepszym wypadku umrzemy zdrowsi ...

    • 16 8

    • do minusujących: nie umrzemy?

      • 6 3

  • Siemię konopne- (1)

    nasiona konopi. Tylko, żeby na właściwe trafić. A nie , jak ten starszy Pan tłumaczył, że kupił nasiona konopi, bo chciał kręcić sznury konopne. A okazało się, że jest afera kryminalna. Kupił niewłaściwe, te takie.....

    h-alka

    • 3 4

    • W ros manie są łuskane nasiona konopne - wzbogcają smak a zakres pozytywnego działania to dłuuuga lista.

      • 2 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja