• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Święta w restauracji: luksus dla każdego?

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
21 grudnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
W Trójmieście kilka restauracji również zdecydowało się na przygotowanie kolacji wigilijnej czy świątecznego obiadu. W Trójmieście kilka restauracji również zdecydowało się na przygotowanie kolacji wigilijnej czy świątecznego obiadu.

Coraz więcej restauracji proponuje spędzenie świątecznego czasu w lokalu zamiast w domu. Chętnych nie brakuje, także w Trójmieście.



Zbliżające się wydarzenia w Trójmieście


Co myślisz o spędzeniu Świąt w restauracji?

Kolacja wigilijna, świąteczny obiad w pierwszy dzień Świąt albo pobyt z rodziną w hotelu przez całe Święta - to rozwiązania, które wybiera coraz więcej osób. Przygotowanie potraw zajmuje sporo czasu, a nie wszyscy mogą pozwolić sobie na urlop przed świętami. Wiąże się to również ze zmęczeniem, zwłaszcza jeśli przygotowaniem zajmuje się jedna osoba.

Przeczytaj także: Ile kosztuje rodzinna Wigilia?

Poszukiwanie prezentów, zakupy, dekorowanie domu i jeszcze godziny spędzone w kuchni: to model świąt, który wielu osobom przestaje odpowiadać, dlatego coraz więcej świątecznych obowiązków wolimy powierzyć innym osobom, byśmy sami mogli skupić się na wypoczynku.

- Z roku na rok dostrzegamy trend, aby spędzać święta w hotelu, a kiedy to nie jest możliwe, to chociażby część z nich przenieść do restauracji. Najlepszym tego przykładem jest trójmiejska rodzina, która wynajęła naszą salę balową właśnie w Wigilię, aby spędzić ją wspólnie w pięknym otoczeniu i przy tradycyjnych potrawach a jednocześnie uniknąć żmudnych przygotowań, które z reguły koncentrują się na jednej osobie lub/i jednym domu. A tak wszyscy czują się pełnoprawnymi gośćmi i mogą po prostu cieszyć się swoim towarzystwem. Inne rozwiązanie to obiad świąteczny w pierwszy lub drugi dzień Świąt - mówi Marta Dworak, Sales&Marketing Manager w Hotelu Quadrille.
- W tym roku kolacja wigilijna w Hotelu Haffner będzie naprawdę wyjątkowa. "Gwiazdka z Gwiazdami" to szereg atrakcji zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Koncert kolęd, czytanie bajek przez medialne nazwiska czy "Kevin sam w domu" w wigilijny wieczór, to tylko nieliczne atrakcje, jakie przygotowaliśmy w tym roku. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne wigilijne dania w nowoczesnej odsłonie. Goście będą mogli skosztować m.in. tradycyjnej zupy grzybowej, filetu z karpia z migdałami z tradycyjną kapustą i piernikowym pure ziemniaczanym, kaczki faszerowanej bakaliami, karpia pod cytrynową galaretką, podsmażanych pierogów z kapustą i grzybami, filetu z sandacza w sosie polskim, makowca staropolskiego czy piernika świątecznego. Odwiedzi nas również Święty Mikołaj. Dzięki tak bogatej oprawie świątecznej z roku na rok widzimy wzrostową tendencję a goście mogą odpocząć od codziennych obowiązków takich jak sprzątanie czy gotowanie - mówi Paulina Marwińska, Marketing&PR Manager Hotelu Haffner.
Przeczytaj także: Piękne dekoracje: przygotuj dom na święta

Wybierając kolację wigilijną lub obiad bożonarodzeniowy w restauracji nie musimy się martwić o przygotowanie dań. Wybierając kolację wigilijną lub obiad bożonarodzeniowy w restauracji nie musimy się martwić o przygotowanie dań.

Święta w trójmiejskich restauracjach



W Trójmieście nie brakuje restauracji, w których możemy spędzić część Świąt. Wiele z nich funkcjonuje ze względu na gości, którzy zatrzymali się w hotelach znajdujących się przy restauracji i spędzają tam całą świąteczną przerwę. Wszystkie opisywane restauracje są natomiast otwarte na gości z zewnątrz, którzy zechcą w tym czasie wybrać się do restauracji.

Tomasz Koprowski opracował wigilijne menu w restauracji Art DecoHotelu Sofitel Grand Sopot. Znajduje się w nim m.in. pierś z kaczki marynowanej w pierniku i soli z Wieliczki, filet z sandacza smażony na palonym maśle i barszcz grzybowy z łazankami, a na deser jabłko duszone w winie i suszonych owocach z musem czekoladowym, makiem i lodami waniliowymi. Koszt kolacji za osobę wynosi 179 zł.

Na uroczystą kolację wigilijną wybrać się możemy do restauracji Biały Królik. To propozycja, aby spędzić ten wieczór w gronie najbliższych, przy wspólnych stołach zastawionych półmiskami ze świątecznymi specjałami, których zgodnie z tradycją będzie aż dwanaście. Szef kuchni, Marcin Popielarz, przygotuje m.in. dorsza z kurkami, raki w majonezie i zupę z suszonych grzybów. Cena za osobę wynosi 185 zł.

Restauracja Mercato, z Pawłem Stawickim na czele, zaprasza na wykwintną wigilię. W trakcie wieczoru podane będą autorskie dania szefa kuchni, m.in. marynowany śledź z cebulą i jabłkiem, barszcz z grzybami, pstrąg w połączeniu z porem i rakami oraz piernik z białą czekoladą i lodami o smaku owoców leśnych. Cena zestawu wynosi 135 zł. W restauracji serwowany będzie również obiad bożonarodzeniowy, w którym znajdą się dania w ciekawej odsłonie. Cena wynosi 145 zł za osobę.

Przeczytaj także: Sylwester w najlepszym wydaniu. Propozycje deluxe

Codziennie, od 22 do 26 grudniaHotelu Sopot, serwowane będą obiadokolacje. Każdego dnia tematem przewodnim będzie jeden z pięciu regionów Polski. W sobotę, 22 grudnia, pojawi się menu wielkopolskie, następnie menu śląskie, wigilia odbędzie się z tradycyjnymi kaszubskimi smakami, a później goście będą mogli spróbować jeszcze góralskich i mazurskich potraw. Cena za obiadokolację wigilijną wynosi 190 zł za osobę, a w pozostałe dni 130 zł.

Bufetowe menu wigilijne czekać będzie również w restauracji Verres en Vers, znajdującej się w Hotelu Radisson Blu w Gdańsku. W przygotowanych daniach połączono lokalną kuchnię opartą na przepisach znanych od pokoleń z nutą nowoczesności. Pojawiają się m.in. takie dania jak pieczony filet z łososia z duszonymi porami i sosem maślanym, tradycyjne śledzie w stylu polskim czy udko z kaczki konfitowanej z czerwoną kapustą i jabłkami. Koszt za osobę wynosi 150 zł.

Restauracja Pasjami zaprasza na świąteczny brunch w pierwszy i drugi dzień Świąt. Możemy spędzić Święta Bożego Narodzenia w kameralnych wnętrzach Hotelu Rezydent. W tutejszej restauracji serwowane będą dania w formie otwartego bufetu, zaś czas umili muzyka na żywo. Koszt uczestnictwa w brunchu wynosi 120 zł za osobę.

Na kolację wigilijną zaprasza hotel Mercure Gdańsk Posejdon. Serwowane menu lub dania w formie bufetu kosztują 120 zł za osobę.

W większości restauracji wymagana jest wcześniejsza rezerwacja.


  • Restauracje starają się, aby stworzyć świąteczny klimat nie tylko za pomocą smacznych dań

Miejsca

Zobacz także

Opinie (112) 7 zablokowanych

  • "Chętnych nie brakuje" (11)

    To daje do myślenia ... Czy upada jakaś tradycja? Konsumpcjonizm przybiera taka formę? Może coraz więcej jest osób samotnych? Jesteśmy coraz bardziej leniwi? A może to kolejna okazja żeby się pokazać ? A może tworzy się nowy standard świąt?

    • 57 47

    • Święta.....? (1)

      -najważniejsze będą fotki z #impreza#wigilya.

      • 18 11

      • Xd

        To nie prawda

        • 0 2

    • Ludzie zabiegani

      zarznięci robotą, na końcu kija kilka banknotów polskich złotych - nie ma sie co dziwić ze ludzie chcą wypocząć - zmieniły sie czasy - każdy tyra, biega, pędzi - przygotowanie świąt spada na drugi tor...

      • 33 4

    • Wigilia z cała rodzina - u mnie koło 25 osób z dziećmi w domu ciężko to pomieścić i ugościć no i nagotować wszystkiego na tyle osób. Człowiek do pracy chodzi , dziadkowie do pracy i nie ma komu, kiedy, bo nikt nie chce zmęczony po pracy do 12 w garach siedzieć. Wiele kobiet chciałoby się wyspać w wigilie wziac prysznic zrobić pAzokcie i włosy ładnie się ubrać i cieszyć się rodzina i chwila a nie pilnować czy pierogi jeszcze ciepłe czy pogrzać i zmienić talerze... a jak kasa się zgadza za na koncie to czemu nie?

      • 53 4

    • Tobie to pewnie ktoś pod nos podstawia (3)

      "Samo się zrobi", "samo nakryje", "samo posprząta"...

      • 18 8

      • (1)

        Sądzisz po sobie? Pod nos to właśnie w knajpie podstawiają ... Nic od siebie tylko na gotowe, ewentualnie z gestem dać ekstra 5 dych pani co będzie się wokół "twojego" stołu uwijać. Ktoś zrobił, ktoś nakrył i ktoś posprząta. Wygodnie pójść na gotowca a komuś wmawiać że nic w domu nie robi.

        • 4 15

        • Ktoś zrobi, posprząta i mu za to zapłacą.
          To się nazywa praca, jakbyś nie wiedział.

          • 14 4

      • a dlaczego nie?

        • 9 0

    • myślę, że wszystko po trochu, ale
      po tym artykule sama myślę o tym, czy np w następnym roku w okresie świątyecznym (nie w Wigilię) nie pójść do restauracji na takie menu degustacyjne inspirowane świątecznymi potrawami. dlaczego? bo lubię poznawać nowe, w niecodziennej odsłonie. może będzie zaskakujące ipyszne, a może śmieszne i okropne? zobaczymy :)
      nie wrzucałabym wszystkiego od razu do worka z "idzie nowe, ludziom się nie chce, liczy się hajs, kiedyś to było"

      • 16 1

    • jak podadzą kapłona to idę

      • 1 1

    • a co cie to obchodzi

      • 0 0

  • Polecam (6)

    Jest dużo bardziej komfortowo. Nie ma biegania po sklepach, stania przy garach i nerwów.

    • 60 33

    • (4)

      Smutne to, mało kto myśli o tym, że kto inny za to stoi przy garach i ma nerwy zamaist spędzić czas z rodziną. Wszyscy myślą tylko o własnej d****.

      • 28 18

      • (3)

        Ten "kto inny" ma za to płacone niemałe pieniądze, to raz. Dwa - nikt go tej pracy nie zmusza.

        • 19 12

        • (1)

          Jak ma płacone, to nie wiesz.

          • 13 8

          • Nie, na pewno siedzi tam w ramach wolontariatu.

            • 10 3

        • Uuuuu

          Prezesowa lub jej smoczyca na portalu odpisuje.

          • 2 7

    • Xd

      No i coo?

      • 4 0

  • Szok (16)

    co za bzdura aby święta spędzać w hotelu czy restauracji....??Rozumiem po , rozumiem sylwester ale święta to specjalny czas który powinien być tylko z bliskimi , rodzina i w domu
    Polki w sklepach sie uginają , sklepy czynne nawet w poniedzialek wigilijny i każdy znajdzie coś dla siebie aby przygotować , ugotować a nawet w ostateczności zamówić catering
    Ludzie , co z Wami? Wygodnictwo i konsumpcjonizm, a potem kazdy zapatrzony w swoj smartfon ..

    • 70 61

    • (2)

      Wybieram spędzenie czasu z bliskimi w restauracji, a nie stanie w kuchni dwa dni.

      • 34 15

      • (1)

        Księżniczka sie znalazła

        • 11 27

        • Garotłuk się znalazł

          • 7 5

    • '(...) czas który powinien być tylko z bliskimi , rodzina (...)' Jeśli dobrze rozumiem - restauracje właśnie to proponują. (6)

      Skoro komu to pasuje, w czym problem? Jedni świętują w domu, inni w tym czasie wyskakują na narty albo do ciepłych krajów, jeszcze inni zwalają się rodzinie na głowę ;) a kolejni mają temat świąt w dalekich tyłach, bo nie obchodzą ich wcale.
      I ok. każdemu według potrzeb i chęci. Tak trudno zrozumieć?

      • 33 7

      • a może obsługa hoteli i restauracji też by chciała z rodziną święta spędzić? (5)

        czy to jeszcze trudniej zrozumieć?

        • 8 22

        • Ach, kolejni uciśnieni. Widocznie chcą pracować w te dni, skoro przychodzą do pracy.

          • 14 8

        • Szanowny/Szanowna - przede wszystkim należy rozumieć i przyjmować na klatę konsekwencje

          dokonywanych przez siebie wyborów, w tym zawodu i firmy. Volenti non fit iniuria, w skrócie ;) Reszta przyjdzie z czasem.
          Dziękuję za uwagę, miłego, bez odbioru.

          • 15 5

        • Są zawody, w których nie musisz pracować w święta.

          Polecam ich wybór osobom chcącym spędzić święta w rodzinnym towarzystwie.

          • 9 3

        • Cóż za brak empatii (1)

          Nie rozumiem minusowania. Może ktoś lubi pracę w gastronomii, jest utalentowanym kucharzem, ale nie odbiera mu to prawa do spędzenia świąt z rodziną, jak każdy inny. Argumenty "niech zmienią pracę" świadczą o braku kultury i ograniczeniu.

          Ja spędzam święta w domu właśnie między innymi z tego powodu. Nie muszę jeść wykwintnych dań, jem to, co umiem ugotować. Ważne, że święta spędzam z rodziną.

          • 9 4

          • To napisałaś... Może niech pracują tylko pn-pt 7-15.

            • 4 2

    • Pani Zofio (2)

      Zgadzam się z Panią. Święta powinny być spędzone w domu z bliskimi. I wcale nie trzeba stać prz garach 2 dni i szorować całej chaty na przyjazd gości - jeśli chodzi o porządki - wystarczy systematyczność, natomiast potrawy? Niech każdy przyniesie ze sobą jedną - dwie i każdy będzie zadowolony.. My tak robimy od x lat, łatwiej jest zrobić jedną sałatkę czy jakaś rybkę dla wszystkich niż wszystko samemu. Dlatego też nie ma u nas później problemu u kogo święta, gdyż to jest tylko inne miejsce (niezależnie czy dom mój, rodziców czy siostry) bo i tak wszystko jest tak samo. Na prawdę polecam. :)

      • 16 20

      • Święta powinny być spędzane tak jak każdemu pasuje, a nie tak jak się Tobie wydaje, że się powinno.

        Wesołych Świąt

        • 17 5

      • Powinny bo?

        • 3 1

    • no w sumie dobrze napisałaś

      "Polki w sklepach się uginają" - pewnie od ilości zakupów. Mimo tego jak cała rodzina się zaangażuje, a nie tylko kobiety, na których spoczywa zwykle jakieś 80% przygotowań to wcale nie jest tak źle. A wręcz przeciwnie. A święta tylko w domu z rodziną!

      • 4 6

    • Powiedział anty-konsumpcjonista

      Wyrzucając połowę poświątecznego jedzenia do śmieci...

      • 4 0

    • Popieram

      Popieram

      • 0 0

  • Dobry pomysł, jeśli ma być tradycyjnie 12 potraw.

    I jeszcze wszystko perfekcyjne: obsługa, wystrój, czysto i pięknie zapakowane prezenty oraz pani domu pięknie ubrana w czerwoną sukienkę.

    • 26 14

  • Dajcie odpocząć obsłudze. (15)

    Zjedzcie w domu

    • 56 25

    • (14)

      Nikt ich tam w łańcuchach nie trzyma.

      • 19 15

      • (13)

        Szanuj czyjąś pracę, hipsterze.

        • 11 13

        • (10)

          Szanuję. Nie szanuję ludzi, którzy chcą komuś pracy zakazywać.

          • 18 9

          • (9)

            Nie ma zakazu.

            • 4 10

            • No i dobrze (8)

              ale są głosy "dajcie odpocząć obsłudze" jakby ktoś ich do tego zmuszał.

              • 11 7

              • (7)

                Klient zawsze zmusza, bo się przecież należy.

                • 8 6

              • (6)

                Zmusza, jasne. Przystawia broń do skroni i wydaje polecenia.

                • 9 6

              • (5)

                Nie macie pojęcia, nikt ich nie zmusza... w jakim świecie żyjecie. Są klienci, restauracja się otwiera i nikt nie dyskutuje czy chcesz przyjść czy nie. Grafik rozpisany, a jak nie przyjdziesz to nie masz już roboty. Że niby jeszcze odpowiednio wyższa pensja??? Śmiechu warte.

                • 15 12

              • Potrafisz coś więcej niż biadolić? Nikt ich nie zmusza, podpisują umowę, pracują, dostają pensję. A jak ktoś nie ma jaj, żeby wywalczyć sobie godne warunki pracy w dzisiejszych czasach, to nawet mi go nie żal.

                • 4 9

              • Niemożlwe, w usługach gastronomicznych trzeba pracować gdy inni mają wolne. (3)

                Może niech restauracje pracują tylko w dni powszednie od 7 do 15.

                • 10 5

              • (2)

                Dla mnie to akurat może być wszystko pozamykane.

                • 5 4

              • (1)

                Dla mnie możesz nie istnieć. To nic nie zmienia

                • 3 3

              • Dla takich jak ty mogłoby nic nie istnieć.

                • 2 0

        • (1)

          Wyobraź sobie że wiele lat pracowałam w szpitalu,na dyżurach,również świątecznych i wiele osób, w tym lekarze lubili pracę w święta bo pacjenci na przepustkach,piguły żarcie przyniosą,wyżera jest no i lepiej płatne

          • 3 1

          • Nie każdy pracuje w służbach.

            • 1 0

  • Hostel Sopot? (14)

    Wszystkie danie przygotowane kilka dni wcześniej i odgrzewane w bemarach? Kto tam jest Szefem Kuchni, bo kucharzy to zza Wołgi już mają.

    • 25 6

    • Rodzina i szacunek. (11)

      Jedząc w tych restauracjach proszę pomyśleć o pracownikach, którzy bardzo by chcieli spędzić Święta ze swoją rodziną.

      • 18 20

      • I znowu to samo. Nie bądź prostak i nie mów ludziom co mają robić.

        • 18 6

      • (9)

        Nie wszyscy są wierzący i a płaca za prace w święta jest odpowiednio większa.

        • 9 8

        • (7)

          Jeszcze nie widziałam, żeby mój mąż dostał za pracę w Święta wyższą pensję... Za to od kilku lat siedzę w Święta sama, bo mało kto pomyśli, że może by jednak pracownicy i obsługa chcieli spędzić czas z rodziną. Od razu uprzedzę komentarze, nie nikt nie daje i wyboru. Co więcej po Świętach i Sylwestrze jak masz pecha to stracisz robotę, bo sezon się skończył.

          • 10 8

          • No to masz pecha

            I widzę ta sytuacja trwa od paru lat. Brawo. Skoro dajecie się d*ać, to nie dziwcie się, że ktoś was wykorzystuje.

            • 7 5

          • To niech zmieni pracę. (3)

            Ktoś go na siłę trzyma? Skoro odpowiadaja mu takie warunki to niech nie marudzi.

            • 8 7

            • (2)

              Nie będziesz za innych decydował.

              • 2 3

              • Nie, Ale skoro sam zdecydował to niech teraz nie płacze.

                • 4 2

              • Dokładnie

                Kucharze i obsługa wiedzieli, co to za praca, więc zdecydowali sami za siebie.

                • 7 2

          • pewnie zle gotujesz i masz ciagle kwasna gebe to facet woli pracowac ...

            • 5 1

          • Widocznie mąż pierdoła.

            • 2 3

        • Co ma bycie wierzącym do świąt? Ateiści też siedzą przy stole z rodzinami. Chyba że są hipsterami. To nie wiem.

          • 6 1

    • 190 zlotych za odgrzewane dania w hotelu Sopot?

      Nieźle kroją w tym Hotelu Sopot, towar z Biedry? Makro?

      • 4 1

    • Ten obóz pracy jeszcze istnieje???

      • 2 0

  • frajerów nie brakuje, kosimy was równo więc zapraszamy

    wiadomo, wy za ten luksus skroicie innych ale na tym to polega - święta w obecnych czasach to tylko zarobek, faktury, rozliczenia, obrót
    czasy typowo rodzinnych swiąt już przeminęły

    • 26 9

  • Moda od zachodnich sąsiadów (6)

    Pytanie co z tradycją spędzania świąt, nie będzie już tradycyjnego "zostaw, to na święta", a po wigilii też przysmaki zniknął i pierwszego dnia świąt nic nie będzie... Moim zdaniem dalekie to od naszej tradycji i jest nieekonomiczne jednocześnie. Poza tym obsługa też chciałaby mieć święta, to też są ludzie!

    • 17 29

    • U nas praktykuje się kult klienta i chęć spędzenia świąt z rodziną jest krytykowana przez wielkich klientów. Nie wiedzieć czemu porównują ich pracę do służb ("wy chcecie mieć wolne, a czemu Policjant musi pracować"?)

      • 5 8

    • Ktoś każe im pracować w tym zawodzie? (4)

      • 8 3

      • Podobno przychodzą do nich nocą i grożą bronią. Nie mają wyjścia xd

        • 7 2

      • (2)

        Tego nie wiesz.

        • 3 3

        • (1)

          A kto im kazał? Mafia restauracyjna?

          • 2 1

          • Zapytaj się.

            • 1 0

  • (4)

    Hipsteryzacja społeczeństwa... Zamiast z rodziną, to ze znajomymi i to na mieście. :(

    • 29 26

    • Zdrowiej (1)

      • 7 6

      • Głupiej.

        • 4 4

    • (1)

      a na miescie nie mozna sie spotkac z rodzina i znajomymi ?

      • 9 1

      • Nie wolno! To hipsterskie!

        • 6 1

  • (4)

    Zabawa dla bogatych. Ja niestety nie zasiadam w spolce skarbu panstwa

    • 28 12

    • "Cena wynosi 145 zł za osobę" (3)

      Serio? To jest bogactwo? :D

      • 4 3

      • (2)

        Niektórzy są tak biedni że mają tylko pieniądze.

        • 5 5

        • (1)

          A niektórzy są tak niezaradni, że 145 zł to dla nich majątek xd

          • 0 0

          • I bardzo dobrze bo trzeba się szanować. :)

            • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja