• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Szampańskie śniadanie w Fino Noir

Joanna Skutkiewicz
16 września 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Adam Chrzastowski, Adam Pawłowski, Jacek Koprowski, Patrycja Siwiec, Ewa Malika Szyc Juchnowicz - to oni przygotowali szampańskie śniadanie w Fino Noir Adam Chrzastowski, Adam Pawłowski, Jacek Koprowski, Patrycja Siwiec, Ewa Malika Szyc Juchnowicz - to oni przygotowali szampańskie śniadanie w Fino Noir

Otwarty zaledwie kilka dni temu przy ul. Bohaterów Monte Cassino 63Mapka lokal Fino Noir w Sopocie powitał dziś gości śniadaniem degustacyjnym przygotowanym przez czworo restauratorów. Szampańskie śniadanie w Fino Noir było także okazją do dyskusji na temat książki "Gościnność od kuchni". To już druga publikacja tej serii, pierwsza część spotkała się z ciepłym przyjęciem w branży gastronomicznej.



Jacek Koprowski, właściciel restauracji Fino Noir, wraz z zaproszonymi gośćmi - Ewą Maliką Szyc-JuchniewiczAdamem Chrząstowskim - zadbali o to, by środowe przedpołudnie upłynęło uczestnikom w miłej, szampańskiej wręcz atmosferze. W menu śniadaniowym znalazły się kolejno: królik w maślance z kawiorem, grillowany arbuz z kokosem i jarmużem, bakłażan z serem z Sosnowych Wzgórz, pastą harissa i jajkiem oraz - na koniec - chłodnik. Intensywne, wyraziste, zdecydowane smaki serwowanych dań wzmacniane były dodatkowo starannie dobranym winem musującym. Jak przekonywali restauratorzy, szampan do śniadania wprawia w doskonały nastrój na cały dzień. Uczestnicy mieli przyjemność skosztować ostrego jak brzytwa Gosset Excellence Extra Brut, Franciacorta Corteaura Rosé prosto z Lombardii, niemieckiego Dr L Riesling Sekt oraz Ferrari Brut Trentino.

  • Podczas śniadania degustacyjnego w Fino Noir, czworo restauratorów zaproponowało dania skomponowane ze starannie dobranym winem musującym.
  • Na talerzach zagościły m.in. takie połączenia jak: Arbuz / Kokos / Jarmuż.
  • Kolejna śniadaniowa propozycja: Bakłażan / Ser z Sosnowych Wzgórz / Harissa / Jajko.
  • Na talerzach pojawił się też królik w towarzystwie maślanki i kawioru.
  • Franciacorta Corteaura Rosé - jeden z trunków serwowanych na szampańskim śniadaniu w Fino Noir
Śniadanie serwowane w nowej koncepcji stało się przyczynkiem do dyskusji na temat współpracy sommeliera z szefem kuchni.

- Sommelier musi podążać za smakiem kucharza - mówił Adam Pawłowski. - To szef kuchni ma tę prerogatywę smaku restauracji, a ja jako sommelier muszę mieć do tego głębokie zrozumienie. Serwowane wina muszą być spójne z konceptem lokalu, skorelowane z tym, co jest w karcie dań. Jeśli szef kuchni lubi używać dużo masła lub gałki muszkatołowej, to dla mnie bardzo cenna wskazówka, którą biorę pod uwagę, proponując gościom wina.

Gościnność z kilku perspektyw



Spotkanie rozpoczęło się dyskusją na temat przyszłości branży gastro, a - co najważniejsze - o tym, jak sprawić, by teraźniejszość była jak najbardziej pomyślna. Punktem wyjścia panelu dyskusyjnego była książka "Gościnność od kuchni", będąca swego rodzaju kontynuacją książki "Gościnność. Sztuka dobrej obsługi". Do Patrycji Siwiec i Adama Pawłowskiego, autorów pierwszej publikacji, dołączył Adam Chrząstowski, by w troje stworzyć książkę, która może być przewodnikiem dla osób pracujących w branży gastronomicznej: aktualnych i przyszłych właścicieli restauracji, szefów kuchni, kelnerów i sommelierów. Jak mówią sami autorzy, to podsumowanie wyboistego życia w branży gastronomicznej, które jednych może zniechęcić do otwarcia własnego lokalu, innych z kolei głęboko zainspiruje.

- Jesteśmy wielkimi przeciwnikami robotycznej obsługi klienta, pozbawionej empatii w stosunku do drugiego człowieka - mówi Patrycja Siwiec. - Dlatego właśnie zdecydowaliśmy się napisać pierwszą "Gościnność". Nasza książka spotkała się z bardzo pozytywnym odzewem. Znalazł się jednak jeden człowiek, który powiedział, że czegoś mu w niej brakuje. Był to Adam Chrząstowski. Tak narodził się pomysł, żebyśmy połączyli siły i zrobili coś razem.
  • Restauracja Fino Noir w Sopocie otwarta jest zaledwie od kilku dni.
  • Restauracja Fino Noir w Sopocie otwarta jest zaledwie od kilku dni.
  • Restauracja Fino Noir w Sopocie otwarta jest zaledwie od kilku dni.
  • Restauracja Fino Noir w Sopocie otwarta jest zaledwie od kilku dni.
  • Restauracja Fino Noir w Sopocie otwarta jest zaledwie od kilku dni.
Po pozytywnych opiniach, jakie otrzymali autorzy po pierwszej publikacji, postanowili oni wejść jeszcze głębiej w branżę gastronomiczną, zaglądając do niej - no właśnie - od kuchni. Zajrzeli na zaplecze restauracji, opisali dobre praktyki, ciekawostki i historie wprost z życia gastronomii i wydali to w książce, która już na pierwszy rzut oka cieszy czytelnika. Publikacja, wydana nakładem wydawnictwa Take Eat Easy, jest opatrzona zdjęciami i ilustracjami, które czynią z niej książkę ciekawą nie tylko w treści, lecz także w formie.

Wbrew stereotypom



"Jak świat światem kucharz kelnerowi nie będzie bratem" - to jedno z powiedzeń branży gastronomicznej, z którymi nie zgadzają się autorzy książki. Zgodnie przyznają, że w restauracji najważniejszy jest gość, a nie to, czy zostanie zaspokojone ego szefa kuchni.

- Publikacją "Gościnność od kuchni" chcemy zerwać ze stereotypem, że któraś z części restauracji jest ważniejsza - dodaje Adam Chrząstowski. - Sukces w gastronomii można odnieść poprzez współpracę. Restaurację odbieram jako jeden organizm, który posiada różne narządy, bez których nie może funkcjonować. Możemy się spierać, co jest ważniejsze: kuchnia czy sala, jednak wiemy, że obydwa te elementy muszą współpracować.
Szampańskie śniadanie w Fino Noir było także okazją do dyskusji na temat książki "Gościnność od kuchni". Szampańskie śniadanie w Fino Noir było także okazją do dyskusji na temat książki "Gościnność od kuchni".
Jak przyznawali restauratorzy, serwujący dania podczas środowego wydarzenia, każdy z nich znalazł w "Gościnności" coś dla siebie. Ewa Malika Szyc-Juchniewicz wskazała, że lektura książki pozwoliła jej inaczej spojrzeć na sprawy rekrutacyjne; Jacek Koprowski przyznał z kolei, że będzie to pozycja, którą chętnie obdaruje każdego swojego współpracownika.

Nowo otwarta restauracja Fino Noir ma stać się miejscem, w którym można będzie nie tylko miło zakończyć, lecz także rozpocząć dzień. Na razie lokal otwarty jest w tygodniu od godziny 16:00.

Miejsca

  • Fino Noir Sopot, Bohaterów Monte Cassino 63

Wydarzenia

Opinie (7) ponad 10 zablokowanych

  • Było po prostu awesome!

    • 13 0

  • (1)

    W trakcie lockdownu restauracje płaczą, żeby otworzyć, że będą dbały. Teraz nawet płynu do dezynfekcji - tak wiem, że brzmię jak maniak i fanatyk - ale nie o to chodzi. Zwykłe podstawy bezpieczeństwa przez grupy najbardziej zagrożone brankructwem wydają się logiczne.

    • 5 1

    • o czym prawisz?

      • 7 1

  • To jest restauracja nowa w Warszawie gdzie ?

    • 2 0

  • Fino Noir, w jakim to kraju? Gęsiopolska ma się dobrze.

    • 4 5

  • BYŁEM

    Byłem , jest inna , fajnie , będę bywał

    • 1 0

  • Najlepsza miejscówka w Sopocie.

    Polecam wyjątkowe smaki. Jedyne takie miejsce w Sopocie. Polecam Darek

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja