• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Szefowie kuchni o ulubionych daniach świątecznych

Aleksandra Sobocińska
24 grudnia 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Ewa Malika Szyc Juchnowicz (Malika), Marcin Faliszek (Gdański Bowke), Tomasz Mrozik (Tłusta Kaczka), Adrian Klonowski (Metamorfoza). Ewa Malika Szyc Juchnowicz (Malika), Marcin Faliszek (Gdański Bowke), Tomasz Mrozik (Tłusta Kaczka), Adrian Klonowski (Metamorfoza).

Na co dzień dbają o podniebienia gości restauracji, w święta przyrządzają ucztę dla swoich najbliższych. Co dominuje na ich stołach - tradycja czy najnowsze kulinarne trendy? A może w ogóle nie gotują, bo chcą odpocząć od... pracy zawodowej?



Barszcz z uszkami, ryba w galarecie, pierogi z kapustą i grzybami, kutia - jakie jeszcze dania powinny pojawić się na wigilijnym stole? Jakie smaki kojarzą wam się z kolejnymi dniami świąt - pieczona kaczka, nadziewany kurczak, a może smażony łosoś? Każdemu z nas Boże Narodzenie przywodzi na myśl inne potrawy, które wywodzą się zarówno z tradycji regionu, w jakim nas wychowano, jak i wspomnieniach z dzieciństwa. O ulubione dania świąteczne zapytaliśmy kilku trójmiejskich szefów kuchni.

W święta najbardziej wyczekujesz:

Artur Moroz (Bulaj)

Moim ulubionym daniem świątecznym jest karp. To trochę niedoceniona ryba i w zasadzie nie wiem czemu jemy go tylko w wigilię, bo jest naprawdę wyśmienity. Wydobycie wyśmienitego smaku karpia tkwi w jego właściwym przygotowaniu - przed smażeniem wystarczy obłożyć go krążkami cebuli i dodać trochę gałki muszkatołowej, która pozbawia go "mulistego" posmaku. Później solimy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Takiego karpia serwowaliśmy w Bulaju przez cały grudzień i gościom bardzo smakował. Jeśli chodzi o wypieki, to moim faworytem jest klasyczny makowiec.

W tym roku zaserwuję najbliższym również autorskie danie, które wykreowałem dla gości restauracji - kaszotto z makiem, białą czekoladą, ekstraktem z palonych migdałów, konfiturą śliwkową i bezą z piernikiem. To tradycyjne smaki w nowym wydaniu. Dania, które pojawią się na moim świątecznym stole, przygotowuję w restauracji. Śmieję się, że 50 kilka rodzin, które zamówiły u nas catering, będzie jadło podczas kolacji wigilijnej i całych świąt to samo, co ja - to trochę tak, jakbyśmy wszyscy razem usiedli przy jednym stole. Dla nas to ogromna radość, fajnie jest móc dać ludziom kawałek siebie i pomóc im celebrować święta przy tradycyjnych daniach, które dla nich przygotowaliśmy.

Adrian Klonowski (Metamorfoza)

Moim ulubionym daniem wigilijnym są zdecydowanie pierogi z kapustą i grzybami, które rok rocznie przygotowują mama i babcia. Jeżeli chodzi o dania mięsne, to jest to bigos z kawałkami wędzonego mięsa i kiełbasy. Magia świąt sprawia, że przy żadnej innej okazji nie smakuje on tak świetnie, jak właśnie teraz. W tym roku, wraz z innymi pracownikami Metamorfozy, przygotowaliśmy wielki garnek bigosu, którym się podzieliliśmy.

Jestem wierny tradycji świątecznej i nie eksperymentuję w tej kwestii. W tym roku nie będę przygotowywać niczego, poza bigosem, w święta chcę odpocząć od gotowania, którym zajmuję się przez 30 dni każdego miesiąca. Dania przygotują głównie mama i babcia, w oparciu o wielopokoleniowe receptury.

Ewa Malika Juchnowicz (Malika)

Moje ulubione danie świąteczne? Barszcz na zakwasie z uszkami - mocno kwaśny, pikantny, z grzybami. Cały rok na niego czekam. Jeżeli chodzi o słodkości, to przepadam za piernikiem z  dużą ilością bakalii i orzechów, który właściwie przypomina trochę piernikowy keks, jest ciężki i wilgotny. Robimy go raz do roku, ale zapasy mamy do lutego.

Wszystkie dania wigilijne zawsze powstają w domu. Są czystą tradycją pochodzącą jeszcze od prababci ze Lwowa. Kulebiaki, pierogi ze słodką kapustą, karp po żydowsku. Odkąd mam swoją rodzinę, czyli od 20 lat, Wigilię zawsze, organizowałam u siebie, w tym roku po raz pierwszy zdecydowałam się wyjechać do mamy. Tu nie ma czasu na wynalazki, magia świątecznej atmosfery tkwi chyba właśnie w tej rodzinnej, pokoleniowej powtarzalności.

  • Trójmiejscy szefowie kuchni przykładnie karmili gości w mijającym roku. Mikołaj na pewno doceni ich wysiłek adekwatnymi prezentami ;)
  • Artur Moroz (Bulaj).
  • Tomasz Mrozik (Tłusta Kaczka).
  • Adrian Klonowski (Metamorfoza).
  • Michał Strzegocki (Mera Hotel Spa), Przemysław Formela (Kozi Gród), Łukasz Domagalski (Flaming).


Tomasz Mrozik (Tłusta Kaczka)

Nie potrafię wybrać jednego dania wigilijnego. Na moim podium są dwie potrawy ex aequo. Pierwszą jest czerwony barszcz postny, gotowany na buraczanym zakwasie, podawany z genialnymi uszkami borowikowymi, lepionymi na zaparzanym cieście. Historia barszczu zaczyna się już jesienią, kiedy mama zbiera buraki ze swojego ogródka i rozpoczyna ich kiszenie. Po przecedzeniu kiszonej esencji, zakwas dojrzewa w piwnicy jeszcze kilka tygodni, czekając na swoje przeznaczenie. Uszka są nadziane farszem z suszonych borowików, oczywiście zbieranych jesienią przez członków rodziny w miejscowych lasach, które zawsze obfitują w grzyby.

Drugim wigilijnym bohaterem są pierogi z kapustą i grzybami.
Tu też pojawia się delikatne ciasto i farsz z przewagą słodkiej kapusty nad kiszoną i duszonymi grzybami z cebulką. Do tego okrasa ze złotej cebulki i masła. To jest właśnie magia świąt.

Mój ulubiony wypiek na wszelkie okazje i praktycznie jedyne ciasto, jakie jadam, to jabłecznik z cynamonem, według pradawnego przepisu babci. Jeżeli chodzi o mój wkład kulinarny w wigilię, to na ogół gospodynie domowe do niczego nie chcą mnie dopuścić. Mówią, że raz w roku muszę zrobić sobie święto bez gotowania. Ale jak już uda mi się dostać do kuchni, to staram się trzymać tradycyjnych przepisów. U nas kulinarna tradycja wigilii to rzecz święta. Jedyne, co wnoszę z zawodowej kuchni, to precyzję wykonania i dbałość o każdy detal.

Jeżeli szukać u mnie kulinarnych trendów, to raczej w pierwsze święto. To tutaj na stole potrafią zagościć wędliny z restauracyjnej wędzarni czy mięsa gotowane w próżni, marynowane na kilka sposobów śledzie zatokowe, chleb własnego wypieku na zakwasie, pieczone kaczki itd. Co roku dzień przed wigilią gotujemy w Tłustej Kaczce z własnych produktów kilka świątecznych dań, tak, żeby każdy miał coś od nas na świątecznym stole.

Czytaj również: Jak przygotować rybę na święta?

Miejsca

Zobacz także

Opinie (31) 8 zablokowanych

  • u mnie w wigilie jada sie po szwedzku: klopsiki mieone, zeberka, (7)

    biala kielbasa, sledzie w pomidorach, sledzie w musztardzie, ryz na mleku z maslem i wanilia, pije sie julmust, z poslkich dan jest sernik, makowiec i pierogi z kapusta.

    • 12 20

    • (5)

      Znowu malika? Nie macie innych szefow kuchni w calym trojmiescie?

      • 11 4

      • (1)

        Pozdrawiam Świątecznie i dziękuję za regularne wsparcie:) Malika.

        • 5 10

        • dziękuj, dziękuj, nie każdy ma chody w t.pl Gdyby nie to wsparcie to mało kto by o tobie slyszal. A tak to co artykul to z lodówki malika wyskakuje. Mam wrazenie, ze mamy dyżurnych 4-5 szefow kuchni w całym Trojmiescie.

          • 9 3

      • (2)

        No tam Pani redaktor chodzi jeść za darmo widocznie,
        dlatego tylko o nich pisze, proponuje popatrzec na jej teksty ciagle o jedzeniu dramat :/

        • 6 2

        • (1)

          już nie raz promowano tu znajomych. Jak widze temat zwiazny z seksem, wiem, ze to borys, widze kulinaria, wiem, ze będzie nachalnie promowana malika. Otwarcie restauracji innego kucharza - malika, kuchnia swiateczna - malika, gaska na talerzu - malika, dorsz - malika, przwodnik - malika, arabowo - wiadomo malika;) Zupelnym przypadkiem większość artykulow napisala Pani Sobocinska. Litosci.

          • 8 2

          • Niestety pani Aleksandra nie jest obiektywna, albo idzie na łatwizne pisząc o tych samych kucharzach, albo za artykuł o powyzszych jest wyzera za free. Za tydzien znowu przeczytamyo malice (a jej rest. na trojmiasto.pl ma fatalne opinie) wiec sie pytam o co chodzi

            • 2 2

    • Zamiast klopsików na wigilijnym stole w Szwecji jest raczej pieczona szynka i łosoś

      Kottbullar ( klopsiki ) to obok grochówki i placków z dźemem najbardziej pospolite danie u naszych pólnocnych sąsadów.Jako typowe danie świąteczne można raczej uznać lutfisk, ale to danie można chyba zaliczyć do najbardziej obrzydliwych na świecie

      • 1 0

  • (1)

    jak nie zjem mięsa, to się trzęsę..

    • 20 6

    • ale tyłkiem ;)

      shake shake

      • 5 1

  • W wigilię lubię (2)

    barszcz, pierogi i śledzie w śmietanie. 25-ego schab pieczony z sosem tatarskim i pstrąga w galarecie, 26-ego ciasta i wino.

    • 24 6

    • smakoszu (1)

      Tys mój brat czy jak:)

      • 6 0

      • Ret

        Być może! Dla rozwiania wszelkich wątpliwości: mam ciemne włosy i grupe krwi Arh+. Tyle, że ja już dziś wino polałem, bo nie wytrzymałem 3:)

        • 6 0

  • Wigilia to karp sojowy, 1 dzien - schab z cicierzycy a drugiego dnia z reguly

    flaki sojowe i potrawka z soczewicy

    • 10 22

  • cos mnie strzela (1)

    Niw rozumiem dlaczego oso y ktore nie potrafia w 100% prowadzic swojej kuchni maja nam polecac co mamy jesc ? Malika - pomine bo ten konkurs dal jej duzo slawy. Potem pie iedzy i niestety to wszystko. Tlusta kaczka ? Jak mozna podac sucha kaczke w restauracji w ktorej powinno byc to kultowe danie. W pozostalych 2 nie bylem. Beda nam mowic o barszczu na zakwasach i pierogach z przewaga jednej kapusty nad druga. I zaparzonym ciescie do nich. Przepraszam ze w wigilie ale niestety zrobmy wkoncu cos dobrego i sprowadzmy tych ludzi na ziemie!!

    • 31 14

    • "(...)W pozostalych 2 nie bylem."

      Ale sie wypowiesz, a co :D

      • 5 4

  • brak mi tu wiarygodnosci...... (1)

    47lat spedziłem w kuchni jako szef kuchni z tego ostatnie23 w Polsce.Mam przeglad gastronomii i wiem jedno-to wszystko jest jeden wielki medialny kit i fajna zabawa.Gastronomia to jest tylko biznes a prawdziwi fachowcy maja problem ze wzgledu na przestrzeganie rygorystycznych reguł technologicznych i przez to zanizony prog wydajnosci...ja miałem 3-4 prawdziwych artystow których trzeba było ukrywac.Dzis sa szefami w hotelach(nie sieciowych) w ktorych oni decyduja o kuchni a nie siec(czytaj wskaznik finansowy) Zycze tym młodym kucharzom sukcesu ale zysk i tam gdzie pracujecie to nie jest droga do sukcesu!!! musicie zmienic swoja mentalnosc bo opowiadanie a rzeczywisty fach to dwie przeciwnosci...trzymam za Was kciuki i zycze powodzenia!

    • 32 7

    • 80 lat masz?

      • 2 7

  • ejj

    Bez hejtowania..... To kucharze. I nic poza tym. Gotują jadlem ale nadze babcie takim czymś gargzily..... Wielcy szefowie a pozmywać nie potrafią... Bo mrega super master ego szefik.... Przerost formy i nazwy nad trescia

    • 12 9

  • A gdzie restauracja Filharmonia? i szef kuchni ten szwed Basznianin?

    • 10 6

  • szef kuchni

    szef kuchni PRACUJE w kuchni a nie w mediach.

    • 32 3

  • a Barbados wielks restauracja

    • 0 11

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

5 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja