stat

Trójmiejska Bitwa Sommelierska w Punkcie

30 października 2019, 10:00
Alicja Olkowska

We wtorkowy wieczór w gdyńskiej restauracji Punkt odbyło się niecodzienne kulinarne starcie, w którym wzięły udział aż trzy drużyny sommelierskie z Trójmiasta. Tego dnia ponad 30 gości skosztowało aż 13 wybranych na tę okazję win, które połączono z czterema jesiennymi daniami. To była prawdziwa bitwa na smaki i etykiety.



Degustacje w Trójmieście


Kolacji degustacyjnych z winami w Trójmieście jest sporo i każdy, kto ma ochotę wziąć udział w tego typu spotkaniu, nie powinien narzekać na brak wyboru, jednak tak spektakularne wydarzenia, w których prezentuje się kilkanaście etykiet od kilku sommelierów, to rzadkość.

Podczas Trójmiejskiej Bitwy Sommelierskiej o serca i podniebienia gości walczyli przedstawiciele: Wine Express Limited John Borerll (Damian Godek, Michał Krypa), Zielone butelki (Arkadiusz Komorowski, Łukasz Chwojnicki) oraz Winers (Tomasz Kalenik, Marcin Łysakowski). Wszyscy przygotowali wina, które według nich najlepiej pasowały do wybitnie jesiennych dań szefa kuchni restauracji Punkt, Łukasza Kozyrskiego.

Finalnie każdy z gości otrzymał cztery potrawy wraz z 12 winami (do każdego dania podano po trzy etykiety) oraz na dobry początek aperitif: wino musujące GostArt od Winnicy Gostchorze (zestawiono je z miniprzystawką amuse-bouche - chrupiącym podpłomykiem z czarnuszkowym masłem).

13 win to jednak sporo jak na jeden wieczór, ale spokojnie - do kieliszków gości za każdym razem trafiała optymalna ilość alkoholu, wystarczająca, by poczuć smak i aromat trunku. Jeżeli któryś z gości miał ochotę na dolewkę, czujni sommelierzy uzupełniali kieliszki i pozwalali dłużej cieszyć się chwilą.

Zasady obowiązujące w Trójmiejskiej Bitwie Sommelierskiej były proste: każdy z gości otrzymał karteczkę, na której zaznaczał jedno, według niego najsmaczniejsze, wino. Łącznie mógł oddać cztery głosy, czyli jeden głos przypadał na jeden "zestaw" z winem: przystawkę, danie pierwsze, danie drugie oraz deser.

Wieczór zapoczątkowała przystawka, czyli marchewkowe ravioli z dynią, kozim serem, żółtkiem i szałwią. Ta aromatyczna, bardzo jesienna i zarazem delikatna kompozycja została sparowana z trzema białymi winami: Rieslingiem Pikes Traditionale Clare Valley (Wine Express Limited John Borerll), Rieslingiem Feinherb Kesselring (Zielone Butelki) oraz Venezia Sauvignon Blanc od Alturis Friuli (Winers). W tym pojedynku według gości najlepszy okazał się drugi "strzał".

Jako pierwsze danie główne podano gołąbka z kapusty włoskiej z dorszem, kaszą gryczaną i emulsją cytrynową, zaś w kieliszkach gości pojawiły się bardziej wymagające alkohole: Bouchard Finlayson Chardonnay Crocodile's Lair Overberg (Wine Express Limited John Borerll), wyjątkowo zamiast wina cydr Kwaśne Jabłko ze Starych Sadów (Zielone Butelki) oraz Riesling Weinegut Karl Feinherb Mosel (Winers). Drugie starcie wygrało wino od sommelierów z Winers.

Po 20 minutach odpoczynku zaserwowano gościom drugie danie główne, a mianowicie stek onglet z foie gras, gratin z selera z dodatkiem jarzębiny i demi glace. Konkretne, bardzo treściwe danie, którego smak wzbogaciły trzy czerwone wina, z których najlepsze według głosów gości było to ostatnie: Gran Tiati Grand Vintage Cantile Teanum Apulia (Wine Express Limited John Borerll), Odfjell Armador Carmenere (Zielone Butelki) oraz Mas d'en Gil Coma Vella D.O.Q. Priorat (Winers).


Kulinarną bitwę zamknął niebanalny deser, bowiem podano uczestnikom kolacji sernik z topinamburu z kruchym ciastkiem maślanym, lodami śmietankowymi, miodem z mniszka lekarskiego i rokitnikiem. Te niecodzienne smaki współgrały z ostatnimi trzema winami, jakie tego dnia nalano do kieliszków, czyli: Alluvial Tardif Hawke's Bay Nowa Zelandia (Wine Express Limited John Borerll), Stellar Winery Heaven on Earth (Zielone Butelki) i Weinegut Hans Tschida Auslese D.A.C. (Winers). Tutaj sommelier Dawid Sojka ostatecznie nie zdradził wyniku, ale dodał, że niemal wszyscy goście głosowali tak samo.

Po zebraniu kart i podliczeniu głosów zwycięzcami wieczoru zostali ogłoszeni sommelierzy z Winers, czyli Tomasz Kalenik oraz Marcin Łysakowski. Mimo że całe spotkanie było oparte na rywalizacji, towarzyszyła jej swobodna i wesoła atmosfera, którą wzbogaciły prezentacje poszczególnych etykiet przed każdym daniem. Sommelierzy nie tylko opowiadali o nich w zabawny sposób, ale przy okazji przemycali przydatne ciekawostki o winie. Gościom musiała przypaść do gustu taka formuła, ponieważ na koniec nagrodzili wszystkich, w tym szefa kuchni oraz obsługę, oklaskami.

Na pożegnanie uczestnicy kolacji zostali poczęstowali żytnio-jabłkową okowitą od Wolf&Oak Distillery oraz słodkimi petits-fours.

Udział w spotkaniu wyniósł 250 zł za osobę, wszystkie miejsca zostały wyprzedane. Kolejna degustacja Kolacja Beaujolais, organizowana przez trójmiejskich sommelierów, odbędzie się 21 listopada w Zakorkowani Wine Bistro. Warto się spieszyć, ponieważ wydarzenie cieszy się sporym zainteresowaniem.

Goście

fot. Edyta Steć

Dawid Sojka

fot. Edyta Steć

Mariola Nowakowska

fot. Edyta Steć

Aperitif

fot. Edyta Steć

Podpłomyk, masło czarnuszkowe

fot. Edyta Steć

Tomasz Kalenik, Arek Komorowski

fot. Edyta Steć

Anna Dowgiałło-Sługocka (Restauracja Punkt)

fot. Edyta Steć

Goście

fot. Edyta Steć

Goście

fot. Edyta Steć

Wino

fot. Edyta Steć

Michał Krypa

fot. Edyta Steć

Łukasz Chwojnicki

fot. Edyta Steć

Goście

fot. Edyta Steć

Wino

fot. Edyta Steć

Marchewkowe raviolo z dynią, kozim serem, żółtkiem i szałwią

fot. Edyta Steć

Numeracja kieliszków

fot. Edyta Steć

Alicja Worytkiewicz i Dorota Oza-Karecka

fot. Edyta Steć

Mateusz Hermanowski

fot. Edyta Steć

Diana Kalinichenko i Kasia Górska

fot. Edyta Steć

Agnieszka Gajewska i Michał Barzowski

fot. Edyta Steć

Sommelierzy

fot. Edyta Steć

Gołąbek z kapusty włoskiej z dorszem, kaszą gryczaną i emulsją cytrynową

fot. Edyta Steć

Łukasz Kozyrski (Restauracja Punkt, szef kuchni)

fot. Edyta Steć

Anna Dowgiałło-Sługocka, Łukasz Kozyrski (Restauracja Punkt)

fot. Edyta Steć

Dawid Sojka i Łukasz Chwojnicki

fot. Edyta Steć

Bartosz Sambożuk i Dorota Markowska

fot. Edyta Steć

Wino

fot. Edyta Steć

Damian Godek

fot. Edyta Steć

Ania Dowgiałło-Sługocka i Agnieszka Gajewska

fot. Edyta Steć

Stek z onglet z fois gras, gratin z selera, jarzębina i demi glace

fot. Edyta Steć

Karta do głosowania

fot. Edyta Steć

Goście

fot. Edyta Steć

Wojciech Boguniecki

fot. Edyta Steć

Sernik z topinamburu z ciastkiem maślanym, lodami śmietankowymi, miodem z mniszka lekarskiego i rokitnikiem

fot. Edyta Steć

Wino

fot. Edyta Steć

Petits four

fot. Edyta Steć

Okowita żytnio-jabłkowa

fot. Edyta Steć

Losowanie wina dla gości

fot. Edyta Steć

Goście

fot. Edyta Steć