• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Trójmiejskie restauracje na liście 100 najlepszych w Polsce

Aleksandra Sobocińska
29 października 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Wnętrze sopockiej restauracji Brasserie d'Or, która zdobyła prestiżowy tytuł Debiutu Roku. Wnętrze sopockiej restauracji Brasserie d'Or, która zdobyła prestiżowy tytuł Debiutu Roku.

W ostatni weekend ogłoszono wyniki III edycji konkursu "Poland 100 Best Restaurants", który ma na celu wyłonienie najlepszych restauracji w Polsce. W plebiscycie wyróżniono aż siedem restauracji z Trójmiasta, w tym jedną za najlepszy debiut.



Konkurs jest pierwszym prestiżowym projektem kulinarnym o tak dużej skali. Charakteryzuje go oryginalna formuła, w której konsumenci, a nie profesjonalne jury, jak to zazwyczaj bywa, decydują o tym, które restauracje znajdą się w zestawieniu. Dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i każdy potencjalny konsument może się do niej śmiało odnieść - jest bowiem oparta na wynikach 18 tys. ankiet przeprowadzanych wśród klientów oraz opiniach "tajemniczych konsumentów" (and. Mystery Shopper).

Tegoroczna edycja była trzecią w historii. Organizatorzy otrzymali 541 nominacji, spośród których wyłoniono setkę najlepszych. Na gali finałowej, która odbyła się w ostatni weekend w Warszawie, ogłoszono zwycięzców poszczególnych kategorii - Najlepszej Restauracji w Polsce i Najlepszej Karczmy w Polsce w trzech grupach: AWARD OF EXCELLENCE - Jeden Widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE - Dwa Widelce oraz GRAND AWARD - Trzy Widelce.

Miejsce restauracji w grupie ustalane było zgodnie z zasadą: 75 proc. oceny konsumentów (ankiety, głosowanie), 25 proc. oceny inspektorów.

Tegoroczni zwycięzcy w kategorii głównej to: Restauracja Romantyczna Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie (Najlepsza Restauracja w Polsce) oraz Karczma Cichy Kącik z Krynicy Zdrój (Najlepsza Karczma w Polsce). Nagrodę za Osobowość Kulinarną Roku otrzymał Robert Sowa. W rankingu nie zabrakło restauracji trójmiejskich. - Jestem mile zaskoczony obecnością aż siedmiu restauracji z województwa pomorskiego w konkursie - mówi Cezary Wołodko, prezes firmy EVENTIC Sp. z o.o., twórcy i organizatora konkursu "Poland 100 Best Restaurants".

W kategorii Debiut Roku zatriumfowały dwie restauracje - toruńska Restauracja Szeroka № 9 oraz sopocka Brasserie d'Or. - Jesteśmy zaszczyceni tym wyróżnieniem. Podejrzewam, że oceniający nas klienci wzięli pod uwagę fakt, że jesteśmy jedyną trójmiejską restauracją, która może nazwać się "Brasserie", ponieważ na miejscu produkujemy własne piwo - komentuje Andrzej Weiss, współwłaściciel Brasserie d'Or, twórca restauracyjnego menu. - Konsumenci mogą u nas skosztować tradycyjnych dań kuchni francuskiej w zupełnie nowym wydaniu, i to w bardzo atrakcyjnej cenie - dodaje.

Brasserie d'Or jest jednym z niewielu miejsc w Trójmieście, w którym możemy zjeść policzki wołowe. Brasserie d'Or jest jednym z niewielu miejsc w Trójmieście, w którym możemy zjeść policzki wołowe.
Atrakcyjnej - czyli jakiej? Za danie główne, w skład którego wchodzą policzki wołowe z balsamiczną nutą i ziemniaczanym fondant zapłacimy 25 zł.

W kategorii Najlepsze Tasting Menu zwyciężyła gdyńska Restauracja Sztuczka. - Restauracja Sztuczka to teatr jednego aktora, stąd też dodatkowa nagroda za najlepsze tasting menu w Polsce - komentuje Wołodko.

W Sztuczce za danie główne, na które składa się irlandzka biodrówka jagnięca, ragout z soczewicy, czarnych oliwek, pomidorów i szpinaku oraz jarmuż, zapłacimy 59 zł.

Gdańska Restauracja Metamorfoza, która otrzymała Grand Award, czyli Trzy Widelce, dostała również specjalną nagrodę za promocję kuchni polskiej i regionalnej oraz została okrzyknięta jedną z najlepszych restauracji w Polsce. - Gratuluję twórcom nowatorskiej akcji "Smakujemy Gdańsk i Pomorskie", który jest doskonałą promocją Polski i woj. pomorskiego na całym świecie - mówi organizator, Cezary Wołodko.

W Metamorfozie za przykładowe danie główne - sieję z truskawkami i kalarepą - zapłacimy 50 zł.

Trzy Widelce przyznano również sopockiej Restauracji Bulaj Artur Moroz, w której posiłki przygotowywane są na oczach gości; wspomnianej już Restauracji Sztuczka, gdyńskiej Tokyo Sushi oraz Hashi Sushi z Gdyni. - Hashi Sushi jest niepowtarzalna, tutaj po prostu trzeba być, żeby się przekonać, co znaczy i jak smakuje kuchnia z drugiej półkuli - komentuje Wołodko.

Za przykładowe danie główne w Restauracji Bulaj (pieczoną łopatkę cielęcą z kopytkami i marchewką z groszkiem) zapłacimy 36 zł. W Hashi Sushi natomiast za stek z grillowanego łososia podany z pszennym makaronem udon i warzywami zapłacimy 39 zł.

Dwa Widelce
trafiły do dwóch gdańskich restauracji - niedawno wyremontowanego Kosa oraz Baryłki. - W Baryłce możemy skosztować prawdziwego dania mistrzów, jakim jest kaczka po gdańsku faszerowana jabłkami, pieczona w likierze miodowym w towarzystwie żurawiny, serwowana z kluseczkami i czerwoną kapustą - mówi Cezary Wołodko.

Danie główne w Kosie zjemy za 31 zł (polędwiczka nadziewana suszonymi pomidorami), a w Restauracji Baryłka osławioną kaczkę po gdańsku - za 56 zł.

  • Gdańska restauracja Kos, wyróżniona Dwoma Widelcami.
  • Wnętrze gdańskiej Metamorfozy, którą wyróżniono Trzema Widelcami.
  • Gdyńska restauracja Sztuczka, wyróżniona w kategoriach: Najlepsze Tasting Menu oraz Trzy Widelce.
  • Wnętrze gdyńskiej restauracji Hashi Sushi, wyróżnionej Trzema Widelcami.
  • Restauracja Bulaj w Sopocie została wyróżniona Trzema Widelcami.
  • Wnętrze gdańskiej restauracji Baryłka, która została wyróżniona Dwoma Widelcami.


W zeszłym roku w kategorii Najlepsza Restauracja w Polsce zwyciężyła warszawska Tamka 43, a najcenniejszymi trójmiejskimi restauracjami okazały się być: Kos (okrzyknięty najlepszym bistro) i  Mercato (trzy wyróżnienia).

Konkurs ma na celu nie tylko wyłonienie setki najlepszych restauracji, ale również szerzenie idei konsumowania dań najlepszej jakości. - Te niezwykle cenione wyróżnienia przyznawane są nie tylko za najwyższą jakość usług, ale też umiejętność przemieniania jedzenia w sztukę. Dobra kuchnia musi wpływać na nasze emocje: poprawiać nastrój, wzruszać, a nawet rozśmieszać - mówi organizator.

Ranking, który w zasadzie tworzą "zwykli" klienci restauracji oraz anonimowi inspektorzy, wydaje się być wiarygodnym źródłem informacji, bowiem ocenę może wystawić każdy z nas. Konsumenci bywają bardzo różni, mają własne oczekiwania, gusta oraz zróżnicowaną wiedzę o kuchni i gotowaniu. Dzięki temu średnia z wyników ankiet oraz opinii "tajemniczych klientów" jest dość miarodajna.

Co ciekawe, w roli anonimowych inspektorów występują zarówno osoby związane z branżą gastronomiczną, jak i przedstawiciele środowisk konsumenckich. Aby zostać jednym z nich, wystarczy wziąć udział w rekrutacji - należy w tym celu wysłać recenzję dowolnej restauracji organizatorom i czekać na odpowiedź.

Cały ranking jest dostępny na stronie Poland 100 Best Restaurants.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (118) ponad 20 zablokowanych

  • (8)

    Kos rulez !

    • 26 50

    • Kos ? (3)

      To jakiś żart ? Widelec za surówkę z wiadra ??? Duże nieporozumienie ...

      • 56 3

      • Dokładnie!

        • 30 1

      • ciekawe czy za te widelce nie trzeba zapłacić organizatorowi konkursu

        tak jak się to często odbywa na targach...

        • 22 1

      • I to nakladana na takerz rekoma.

        Podobno.

        • 2 0

    • oceniała geslerowa chyba

      • 12 3

    • kos? smiech na sali

      to nie ten kos to kiedys. przed remontem teraz jest slabiej i to o wiele

      • 17 0

    • ha

      surówka za 5 zł za całe wiadro, marchewka ze śmietaną bądź inne G.

      • 7 1

    • Kpina

      Przyznanie tej jadłodajni jakiejkolwiek nagrody to czysta kpina, wystrój się zmienił na lepsze to fakt , jakość potraw zdecydowanie na gorsze. Ten ich system kart za które można kupować serwowane potrawy to też kpina , aby się z tego "wymigać" i nie realizować zobowiązań to co chwila "internet nie działa" ...

      • 5 0

  • gratulacje (3)

    dla najlepszych coraz więcej dobrych knajp w trójmieście

    • 31 6

    • Dobre to są bary mleczne... (2)

      Duży przemiał klientów, więc pasza świeża...

      Należy pamiętać że większość miejsc tzw.luksusowych (czy też o podwyższonym standardzie) ma mały przerób więc żarcie potrafi tygodniami zalegać w lodówkach...
      Hejterów informuję że znam to z doświadczenia zawodowego, im większy prestiż, tym większy syf na zapleczu...

      • 27 2

      • Zgadzam się, najlepsze obiadki podają w barze Mlecznym na Szerokiej i na Jagiellońskiej

        • 7 1

      • to tak jak z produktami Apple..

        • 0 1

  • (2)

    Szeroka No 9 w Toruniu - polecam z czystym sercem! Szkoda, że nie ma takiej restauracji u nas. Ceny wysokie, ale adekwatne do jakości. Obsługa, wystrój - wszystko z górnej półki.

    • 12 11

    • Szkoda tylko że większość Polaków widzi restauracje w kuchennych rewolucja MgadyGesler

      • 9 1

    • zgadzam się

      Szeroka 9 jest fantastyczna! Byłam wielokrotnie i polecam.
      Przyznam jednak, że w Trójmieście też można znaleźć smaczne miejsca. Szkoda tylko, że nie na gdańskiej starówce - a mogłaby być tak klimatyczna jak ta w Toruniu...

      • 3 2

  • policzki wołowe (3)

    Przepyszny tajin z policzkami wołowymi można zjeść u Maliki w Gdyni na Świętojańskiej. Jadłam i polecam! A do tego krem z pieczonych pomidorów - po prostu niebo w gębie!!

    • 13 19

    • policzki ?... (2)

      to musi być ochydne

      • 12 9

      • (1)

        A co dopiero jajka! Przecież one prosto z kurzej d...y wyszły! Aaaaa feeee

        • 14 3

        • W sumie jajka, to wydalone niezapłodnione embriony kurze. U ludzi to się nazywa miesiączka.

          • 4 1

  • Gratulacje

    Gratuluje i kibicuję Sopockiej Brasseire d'Or byłem i jest super oby tak dalej.

    • 11 12

  • Pałac kościeszy w przyjaźni

    Genialne jedzonko, a profesjonalne podejście do klienta mistrzowskie - w skali od 1-6 ja daję 10 !!!!!

    • 4 18

  • Restauracje (9)

    Oby ceny jeszcze niższe i byłoby więcej konsumentów !!!!!

    • 20 11

    • (8)

      McDeal za 9,99 zł masz w Macu.

      • 9 5

      • (7)

        Stały klient, widzę? A może pracownik?

        • 6 2

        • za 9,99 to ci zona zrobi 10 macDeali w domu . (6)

          kiedys podano rzeczywista warosc uzytych produktow na 1 hamburgera i chyba bylo to ok 1 zeta juz z poteznym zyskiem bo mac kupuje w niskich cenach w hurcie na kontrakt a i zywienie tzw. masowe jest grosze warte. Wiec bula z kotletem mielonym i lisciem salaty oraz kropla sosu to max 1 zeta ! . Przeplacacie wiec 10 razy i dlatego oni sie bogaca a wy bieda z sznurkiem i ogorkiem :)

          • 9 5

          • zeta to bułka kosztuje,znawco (5)

            • 4 4

            • zeta kosztuje bulka dla ciebie na polce ale nie w hurcie dla maca (4)

              znafco '' :) oni maja bulki za pare groszy

              • 7 3

              • Co z tego, że oni to mają za parę groszy? Ważne jest za ile taką bułkę może kupić żona, ta o której pisałeś. (3)

                Nie ma nic niezwykłego w tym, że produkty potrzebne do przyrządzenia posiłku kosztują znacznie mniej niż gotowy produkt.
                Tak jest wszędzie, zarówno w ekskluzywnej restauracji jak i najtańszej budce z burgerami.
                Ameryki więc nie odkryłeś i nie masz o co się tak podniecać.
                Może jak ochłoniesz i zrozumiesz jak działa kapitalizm to sam też zaczniesz w końcu się bogacić :)

                • 7 2

              • Otoz drogi '' Lutku '' tak nie jest wszedzie !!!!Nie znasz wiec nawet swiata ! (2)

                W USA czy w Niemczech nie ma az 1000 procent przebitki a w PL jest wiec to nie jest normalne zeby przeplacac 10 krotnie . Owszem wszedzie produkt gotowy jest drozszy ale nie o 1000 procent czlowieku . Moze zapomniales ze wcale nie tak dawno bo zaledwie kilka lat temu hamburger w macu byl za 2 zlote a chyba jakos ceny nie wzrosly przez pare lat o 1000 procent. Wiec to sztucznie rozreklamowana pasza dla cwokow ze sztucznymi chorymi cenami dla najzwyklejszych frajerow .Zobacz jak shaki sa '' napowietrzane '' i zamiast mlecznego napoju z lodem masz jakas kiche dmuchana zabablowana z piana czego kiedys nie bylo a placisz w dodatku dzis za mniej pare razy wiecej wiec to chore i oszustwo.

                • 4 4

              • Oby ceny zostały..

                Oby ceny zostały na poziomie albo się trochę podniosły. Przynajmniej motłoch nie będzie się tam pojawiał i będzie można kulturalnie i w spokoju zjeść coś smacznego. Ale to tylko moje zdanie oczywiście.

                • 0 4

              • Na cenę dania nie składają się tylko produkty spożywcze. To raptem 20%.

                • 1 0

  • Nie bądzcie śmieszni ,w Polsce nie restauracji prawdziwego zdarzenia,kraj jest na to nadal zbyt biedny (6)

    w Nowym Jorku te restauracyjki nawet nie znalazlyby się w pierwszym tysiącu

    • 24 55

    • (2)

      a dlaczego porównujesz Trójmiasto do Nowego Jorku

      • 7 4

      • dlaczego nie mozna porownywac trojmiasta do NY ? niby dlaczego ? (1)

        Jak tak bedziesz '' Pawel '' myslal to nigdy do niczego nie bedziesz mogl porownac trojmiasta . Jak porownasz do Berlina to tez bedzie zle ! to moze do Kopenhagi . To w koncu zrobmy tak zeby bylo tu jak w NY .

        • 9 5

        • Ok pewnie czemu nie, zróbmy z Trójmiasta największą mieszankę kulturową na świecie a potem przekonajmy Parlament do zniesienia VAT-u żeby restauratorów było stać na prowadzenie gastronomii na wysokim poziomie a ludzi na stołowanie się w restauracjach. Będziesz miał Nowy Jork. Jestem ZA!!

          • 7 2

    • Ludzie ambitni zawsze porównuja sie do lepszych dlatego z NY to dobre porówqnanie

      Ale to typowe POlitycy zawsze porównują wszystko do gorszych,słabszych czy zacofanych tak właśnie tworzą w mózgownicach lemingów obraz rajskiej zielonej wyspy!!Przecież sie nieprzyznaną ze w NY jest tylko10 radnych a tylko w samym Gdańsku jest 34radnych niekompetentnych polityków !!Których niegospodarność przekracza wszelkie granice!!Nawet komunistyczne chiny juz dawno wszystkich przegoniły .Niedługo Donald będzie Polskę porównywał do Korei Północnej zobaczcie unas biedy niema bo w Korei jedzą trawę.Zresztą już Niesiołowski namawiał do skubania szczawiu i zrywania mirabelek :) Do słabszych zawsze sie porównują nieudacznicy !!

      • 6 5

    • Nie pisze się w Nowym Jorku, tylko w New Yorku.

      • 2 4

    • NY Comment

      ale od czegos trzeba zaczac ! ale z tym NY to troche przesada ?

      a to ze Polska jest biednym krajem - to trzeba sie zabrac za tych nieudacznikow
      co rzadza ! hey, do dziela !!!!

      • 0 0

  • Nareszcie podano ceny !!!!!!!! Brawo !

    Podawanie cen jest rowniez forma dobrej reklamy gdyz niektorzy ''boja '' sie chodzic do wielu restauracji domyslajac sie '' bog wie jakich cen ''. Tu podano choc niektore ceny i bardzo dobrze . Rozpietosc miedzy 30 a 100 i przynajmniej wiadomo . Czy drogo ? tak sobie bo restauracja musi tez zarobic . Jezeli mozemy posmakowac czegos dobrego w milej atmosferze i milym otoczeniu przy lampce wina oraz sie tym najesc to ceny sa powiedzmy juz zblizone do tzw. przystepnych !.

    • 62 0

  • (10)

    Ja polecam nowego mcdonalda na orunii górnej! System w jakim realizują zamówienia jest po prostu super! ;_;

    • 55 17

    • Tez mi atrakcja !!! Mielonych kotletow w zyciu nie jadles ? (3)

      Przeciez mac to bulka z kotletem mielonym wiec ciebie az tak kreci przeplacanie za najtansze kotlety mielone ?. My tu o potrawach rozmawiamy a nie o paszy .

      • 9 21

      • no taak... szkoda ze nie o poczuciu humoru, bo byś się nie załapał

        drętwoto

        • 30 3

      • A ja piszę o systemie, w jakim realizują zamówienia, a nie o jakości zamówienia. Czytanie ze zrozumieniem się kłania sztywniaczku :)

        • 19 1

      • dokladnie system jak zniechecic klientow

        Moze i dobrze , od jakiegos czasu pojawiaja sie w mc numreki hahaha jak na poczcie,,,, 1 raz z rok temu w szczecinie czy gdzies w tej okolicy trafilem na taki wynalazek, a teraz z racji mojej potrzeby kfc wybieram ,, mysle ze podziekuja geniuszowi za to

        • 3 3

    • w Gdyni w Rivierze tez jest ten system. (1)

      Na loda trzeba czekać 10 minut... :/

      • 17 0

      • a co ty do galerii chodzisz na loda?
        galerianka?

        • 7 1

    • żryj w mc donald (2)

      tucz sie świnko tym badziewiem

      • 2 10

      • (1)

        Mc donald juz 20 raz z rzedu wygral pierwsze miejsce za najlepsze frytki na swiecie

        • 6 1

        • Najlepsze na świecie

          są frytki grubo krojone, belgijskie... To już w KFC mają obecnie lepsze fryty niż w McD. Nie przepadam za tymi suchymi, szybkostygnącymi i notorycznie przesolonymi patyczakami - choć świeżo upieczone przez chwilę faktycznie mogą smakować (głównie to zasługa aromatycznej frytury).

          • 0 0

    • Mc Donald nie jest restauracją tylko barem szybkiej obsługi

      W restauracji do stołu podaje kelner a dania robią na zamówienie...

      • 12 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja