stat

Walentynki dla wymagających

13 lutego 2014 (artykuł sprzed 6 lat)
Aleksandra Sobocińska

Walentynki już jutro. Ci, którzy święto obchodzą, mają w tym roku niemałe pole do popisu, bowiem w Trójmieście dzieje się w tym czasie naprawdę wiele. Zobacz, dokąd zabrać swoją połówkę, aby ją absolutnie oczarować.



Afrodyzjaki w nowej odsłonie

Szefowie kuchni postanowili przełamać stereotyp nudnej kolacji walentynkowej i tworząc tematyczne dania wykazali się wyjątkową kreatywnością. Większość restauracji przygotowała specjalne menu, dostępne tylko tego dnia i dedykowane wszystkim zakochanym parom oraz tym, którzy miłości dopiero szukają.

Dzięki kompozycji potraw serwowanych tego wieczora w Dworze Oliwskim, goście będą mieli okazję dopieścić kubki smakowe oraz rozpalić zmysły. Po przystawce z małży (silnego afrodyzjaka), kawiorze z jesiotra na musie z białej czekolady, zupie consomme z indyka z tortillą i Tequilą, jako danie główne zostanie zaserwowana przepiórka w płatkach róży na kasztanowym puree. Za 7-daniowe menu wraz z napojami, winem i upominkiem, zapłacimy 340 zł (za parę). Wieczór uatrakcyjni koncert na żywo grupy Golden Girls.

Amatorów oryginalnych smaków zapewne zaintryguje 4-daniowa kolacja w Brasserie d'oR, którą rozpoczyna przystawka z podwędzanych ostryg, pikantna papryka i espuma z yuzu, następnie serwowana jest zupa krem z kokosa z malinowym coulis i trawą cytrynową, polędwica cielęca sous - vide z gratine z batata, a ucztę zwieńczy mandarynkowe cassate z kawiorem z szampana i gorzką czekoladą. Cena: 179 zł za osobę.

Niektóre restauracje, jak choćby Morskie Oko, przygotowały dwa osobne sety - jeden dla pań, drugi dla panów. W damskim menu jako danie główne zaserwowana zostanie polędwica z dorsza duszona w miodowym, palonym maśle z szafranowo-krewetkowym risotto i puree z papryki, w męskim - grillowany stek z polędwicy wołowej z pistacjami na sosie café de paris ze smażoną skorzonerą. Cena 5-daniowej kolacji wraz z lampką wina to 99 zł za osobę.

Fanom orientalnych smaków zapewne do gustu przypadnie oferta restauracji InAzia. 4-daniowe menu rozpocznie drink powitalny oraz ostrygi z dressingiem imbirowym. Podczas kolacji goście będą mogli wczuć się się w wyjątkowy klimat święta zakochanych dzięki muzyce na żywo, wykonywanej przez skrzypaczkę z duetu DuoAmor. Ponadto, goście restauracji będą mieli szansę wygrać atrakcyjne nagrody w walentynkowej loterii. Cena: 260 zł za parę.

Kolacja ze śniadaniem

Innym pomysłem na walentynki jest połączenie ich z weekendowym wypoczynkiem. Jednak nie musimy wyjeżdżać za miasto, aby spędzić noc poza domem. Hotel Grand przygotował romantyczny pakiet dla zakochanych, w skład którego wchodzą dwa noclegi, nastrojowa kolacja w restauracji Art Deco w wybrany wieczór, możliwość nieograniczonego korzystania z Centrum Wellness oraz 15-proc. zniżkę na wszystkie restauracyjne dania. Cena pakietu to 1000 zł za parę (14.02 - 16.02.2014 r.).

W hotelu Hilton Gdańsk, po romantycznej kolacji przy świecach i zabiegach SPA dla dwojga, na zakochanych czekać będzie pokój DELUXE o podwyższonym standardzie. W cenie zawarte jest również śniadanie w hotelowej restauracji. Za całość zapłacimy 1340 zł (za parę).

"Sweet sweet Valentine" to oferta specjalna butikowego Hotelu Gdańsk, w której zawarta jest 4-daniowa kolacja dla dwojga, relaksacyjny masaż czekoladowy dla niej oraz masaż piwny dla niego (w Med Spa), możliwość korzystania ze Strefy Relaksu, nocleg w pokoju dwuosobowym w romantycznych wnętrzach spichlerza oraz śniadanie. Pakiet na 1 dobę kosztuje 810 zł, a na 2 doby - 1150 zł.

Nie musimy w hotelu spędzać całego weekendu, acz miło byłoby oderwać się na chwilę od rzeczywistości i po romantycznej kolacji nie wracać od razu do domu. W kameralnej restauracji na Ołowiance za 4-daniową kolację z napojami oraz nocleg zapłacimy 430 zł za parę. Restauracja Bursztynowa przygotowała podobną ofertę - 4-daniowa kolacja oraz nocleg to koszt 357 zł za parę.

Bal w rytmie miłości

Pary, które lubią wirować na parkiecie, mogą wybrać się na jeden z walentynkowych balów. W Villi Uphagena, która na tę okoliczność przygotowała specjalne menu pełne afrodyzjaków (w nim m.in. ostrygi na lodzie, terryna z jelenia i udziec jagnięcy), goście będą bawić się przy dj-skich setach muzycznych oraz brać udział w różnego rodzaju konkursach. Bal to koszt 150 zł za osobę.

Bal organizuje również Hotel Orbis, w którym za zabawę prowadzoną przez konferansjera, 4-daniową kolację (w menu znajdziemy m.in. wędzoną pierś z kaczki i mus czekoladowy na wiśniach w likierze z kruszonymi migdałami) i pokaz live cooking zapłacimy 260 zł za parę.

Jeżeli wśród naszych propozycji nie znaleźliście "tej jedynej", zachęcamy do skorzystania z serwisu walentynkowego, dedykowanego wszystkim zakochanym czytelnikom.