• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Warsztaty o sztuce picia wina

Alicja Olkowska
5 marca 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Warsztat, który trwał ponad 3 godziny, podzielono na dwie części. Pierwsza była wprowadzeniem do tematu, druga degustacją. Warsztat, który trwał ponad 3 godziny, podzielono na dwie części. Pierwsza była wprowadzeniem do tematu, druga degustacją.

"Wino, jakie jest, każdy widzi" - tak można sparafrazować słynną sentencję, ale nie każdy wie, jakie historie się za nim kryją. Z myślą o osobach, które chcą poznać kulturę picia wina od podstaw, zorganizowano cykl ośmiu spotkań "Pokochaj wino". Pierwsze z nich odbyło się w restauracji Amici, a przewodniczką po świcie win była Magda Rymarkiewicz.



Czy byłe(a)ś kiedyś na warsztatach winnych?

Warsztat, który trwał ponad 3 godziny, podzielono na dwie części. Pierwsza była wprowadzeniem do tematu, druga degustacją. Uczestnicy poznali podstawową wiedzę z zakresu win, czyli m.in. gdzie rosną najlepsze winogrona, które szczepy są najszlachetniejsze, dlaczego im mniej winogron na krzaku, tym lepiej, jak klasyfikujemy wina wg norm jakościowych i dlaczego tak ważna jest apelacja. Duże zainteresowanie wywołało obalanie winnych mitów, a nawet poruszenie, gdy Magda Rymarkiewicz "odczarowała zakrętkę".

- Zakrętka wcale nie jest gorsza od tradycyjnego zamknięcia korkowego, wręcz przeciwnie. Naturalny korek może spowodować tzw. chorobę korkową. Zepsuty korek, który psuje się szybciej niż wino, "zaraża" je nieprzyjemnym zapachem stęchlizny i takie wino mamy prawo reklamować - tłumaczyła Magda RymarkiewiczWinkolekcji.
Kolejnym obalonym mitem było często powtarzane zdanie: "im starsze wino, tym lepsze". W rzeczywistości często jest odwrotnie: im młodsze, tym lepsze. Potencjał białych win trwa do 3 lat, a czerwonych do 5. Są trunki, które muszą swoje "odleżeć", ale większość win dostępnych w sklepach powinna być wypita zdecydowanie szybciej niż później.

  • Pierwsza odsłona "Pokochaj wino" prowadzona była dynamicznie przez Magdalenę Rymarkiewicz. Jak powtarzała znawczyni wina: "nie ma złych pytań, zatem proszę pytać o wszystko", a goście chętnie z tego skorzystali.
  • Druga część była zdecydowanie bardziej swobodna - uczestnicy rozpoczęli degustację, żywo komentując każdy trunek.
  • Które wino okazało się najlepsze? Zdania uczestników były podzielone.
Druga część była zdecydowanie bardziej swobodna - uczestnicy rozpoczęli degustację, żywo komentując każdy trunek. Jako pierwsze zaserwowano Marques de Moja Brut, łagodnie wytrawne wino musujące o przyjemnych aromatach. Żeby przy okazji udowodnić, że wino musujące wcale nie musi "zatykać" dużą ilością bąbelków, a może delikatnie musować, dla porównania zestawiono je z... "szampanem" Sowietskoje Igristoje.

Następnie zaprezentowano dwa wina, które tylko pozornie były podobne. Każde z tego samego szczepu Sauvignon blanc, lecz z różnych krajów. Pochodzące z Nowej Zelandii Hunky Dory nie zrobiło na uczestnikach dobrego pierwszego wrażenia, lecz jak się potem okazało, czas działał na jego korzyść tak bardzo, że pokonało swojego rywala, Chateau Belle Cure z Bordeaux. Wytrawne Hunky Dory najpierw "uderzyło" zbyt mocnym zapachem, niezwykle specyficznym. Niedługo potem zadziwiło bogatym smakiem - wyczuć można było nuty cytrusów, agrestu i ziół. Francuski przeciwnik wcale nie był gorszy, charakteryzował się aromatami owoców i kwiatów oraz dobrze wyważonym i lekko kremowym posmakiem, jednak przegrał, ponieważ nie zaskoczył.

Różowe wino nie zawsze cieszy się dobrą opinią, a przez wielu traktowane jest z dużą dezaprobatą. A szkoda, bo warto odkryć jego smak na nowo, gdyż szlachetne różowe wino ma wiele do zaoferowania. Tak też było z degustowanym Acustic Rosado, soczyście owocowym trunkiem, który charakteryzuje się jedwabistą fakturą, zrównoważoną kwasowością i eleganckim finiszem. Niektórzy uczestnicy spotkania zgodnie przyznali, że świeże i soczyste aromaty tego wina najbardziej przypadły im do gustu.

Spotkanie zamknęło włoskie Luccarelli Primitivo, zmysłowe wino, z dominującymi nutami śliwek i wiśni, delikatnym ziołowym tłem i pikantnym finiszem. Ono także znalazło swoich zwolenników, którzy od razu chcieli zabrać je ze sobą do domu.

Pierwsza odsłona "Pokochaj wino" prowadzona była dynamicznie. Rymarkiewicz rzetelnie odpowiadała na każde pytanie, jednocześnie potrafiła poczuciem humoru i ciekawostkami przyciągnąć i utrzymać uwagę uczestników.

Kolejne spotkanie odbędzie się 8 kwietnia w restauracji 737 L'Entre Villes. Koszt udziału to 59 zł za osobę, w cenę wliczone są drobne przekąski (w Amici podano m.in. sery, carpaccio z ośmiornicy, carpaccio z łososia oraz antipasti). Tym razem goście wybiorą się do Hiszpanii i poznają historię sześciu wyjątkowych win. Warsztaty poprowadzi sommelier Tomasz Kalenik. Organizatorką cyklu jest BoCoach&Events Katarzyna Bolda.

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (87) 1 zablokowana

  • (9)

    dla porównania zestawiono je z... "szampanem" Sowietskoje Igristoje.

    i ktoś rozpoznał?

    • 19 7

    • (6)

      Nawet nie wiesz jakimi znawcami sa teraz uczestnicy, ale wystarczy im przelac wino za 15pln do butelki po winie za 150pln zeby sie zes*ali z zachwytu nad smakiem, aromatem, kolorem itp. Uwielbiam takich znawcow po kursach ze znastwa.

      • 13 3

      • da się rozpoznać (3)

        da się rozpoznać już po samym zapachu, to jest bardziej niż oczywiste.... co za głąby z was komentatorzy

        • 1 10

        • (1)

          o pierwszy znawca po kursie znawstwa pani Magdy.

          • 6 2

          • ?

            nie bylo mnie na kursie. ale igristoje rozpoznac to jest przeciez jest zadanie najprostsze z mozliwych dla kogos kto pija wina, drogie dziecko.

            • 3 7

        • polecam ostatni odcinek food unwrapped

          okazuje się, że założenie czerwonych okularów i koca na plecy
          zmienia naszą percepcję smaku,

          na dodatek rumuńskie winogrona są pyszne
          i cena jest bardzo atrakcyjna

          • 0 0

      • upieram się, że są znawcami - odróżniają białe od czerwonego

        • 7 1

      • no i nie obyło się bez złośliwości...
        przecież tu nie o to chodziło, nikt nie będzie nagle udawał znawcy i nikt do tego nie aspiruje.

        • 2 1

    • (1)

      MARQUÉS DE MOJA BRUT

      To łagodnie wytrawne wino musujące o przyjemnych, świeżych aromatach, z delikatnymi nutami białych kwiatów i typowym dla młodych win musujących lekkim akcentem tostów
      Pani Magdzie nie chciało się wszystkiego skopiować
      Znawca win Internet (wprawdzie nie rozumiem co to "akcent tostów")
      (http://www.winkolekcja.pl/winoferta/katalog/produkt/art,589,marqus-de-moja-brut.html)

      • 8 2

      • Wyciągali spyryt destylując stary chleb, suchary i tosty.

        • 5 0

  • (14)

    Jak pić wino. Otwierasz, nalewasz i pijesz.

    • 40 6

    • (8)

      i sam możesz stwierdzić czy ci smakuje czy nie bez "internetowych mądrości" pani Magdaleny

      • 16 3

      • (7)

        Dokladnie tak. Wino za 50pln bywa czasem lepsze od wina 100pln. Wszystko w zasadzie zalezy od urodzaju w danym regionie i oczywiscie guscie, ktory bywa rozny. Na tym kursie pani Magda wkrecala jak miec inny gust.

        • 11 0

        • To ty na bogato, ja droższego niż za 20 zyla nie kupuję w ogóle ;-) Do tej ceny są i kwasy i prawdziwe perełki. (2)

          Szkoda tylko, że nie da się tego powtarzać i testy na nic, bo ciągle asortyment w Biedrze się zmienia ;-P

          • 10 2

          • (1)

            nie wiem jak biedra, ale lidl ma na prawde dobre wina w cenie ok. 50pln.

            • 2 0

            • Między 15 a 30 zeta ma tez mnóstwo świetnych.

              • 1 0

        • (2)

          wszystko zależy "od urodzaju" ??? to dobre, uśmiałem się
          i jeszcze zależy od - "oczywiscie GUSCIE" :)

          • 0 3

          • tak, od urodzaju. pani magda opowie ci o tym na trzecim spotkaniu.

            • 2 0

          • To pewien skrót ale ci którzy na takie spotkania nie chodzą ale wina piją stale i od wielu lat, wiedzą że pod tym słowem kryje się "jaki był rok" czyli czy chłodny czy ciepły, czy mokry czy słoneczny itd
            W naszym klimacie dość chłodnym to bardzo dobrze jest widać, gdzie wystarczy że lato będzie o dwa tygodnie krótsze niż przeciętnie, do tego lato mało słoneczne it i choć 'zbiór" może dać tyle samo moszczu co zwykle, to jego kwasowość będzie większa niż przeciętnie zaś zawartość cukru dużo mniejsza. Na Węgrzech, w Niemczech czy Austrii, bardzo często w takich przypadkach pozostawia się winogrona na krzakach, by dobrze przeschły tracąc wodę i zwiększając cukrowość a nawet by pierwsze przymrozki ostatecznie je "zwarzyły" dając delikatne ale i trudniejsze w produkcji wina "lodowe".

            • 2 0

        • z pewnością..byłeś/byłaś...pewnie wiesz co piszesz...ehhh szkoda słów

          • 0 1

    • wino mozna pić siedząc,stojąc lub lezac. (3)

      Ewentualnie idac

      • 11 1

      • ewentualnie pic do jedzenia.

        • 2 0

      • a ja jeszcze probowałem biegać , ale mi się wino rozlewało ;)

        • 10 0

      • lubię kulkę haszu na leżąco

        to ostatni etap przed wyniesieniem w nadprzestrzeń

        • 0 0

    • Otwierasz pozwalasz oddychać, jak nie oddycha robisz usta-usta

      • 2 0

  • Było cudnie! (10)

    Dziękujemy Pani Kasiu za zaangażowanie i świetne miejsce, świetne jedzenie, świetną Panią Magde - dobrze że pojawiła się osoba w 3mieście która będzie szerzyć nowy trend picia winia w Polsce!

    Będę na kolejnych!

    • 9 33

    • (5)

      Dalbym ci wina za 50pln opowiedzial historie na jego temat, a przed posmakowaniem powiedzial, ze przywiozlem je z francji i kosztowalo 400pln. Zes*alabys sie z zachwytu nad jego smakiem, aromatem i kolorem, a potem jeszcze przez tydzien wszystkim opowiadala.

      Takim jestes ekspertem po tym 'kursie'

      • 21 5

      • drogi idioto (4)

        a czy ktoś powiedział, że jest ekspertem? Nie!
        Nikt nie chce zostać ekspertem po kursie, ale każdy chce być miłośnikiem wina i uczyć się coraz więcej. Po co piszesz takie głupie komentarze?

        • 5 15

        • (3)

          chcesz powiedziec, ze bycie milosnikiem wina trzeba sie nauczyc na kursie?

          • 15 5

          • drogi idioto (2)

            jesli ktos jest miłośnikiem wina to korzysta z KAZDEJ mozliwej okazji i degustuje wina. A czy jest to kurs czy wizyta w pubie... who cares?! Poza tym to nie był do końca kurs, a luźne rozmowy na temat wina- regionów, szczepów. Uczestnicy mieli dużą wiedzę i dyskusja była wspaniała.
            A ty panie trollu, (być może) niespelniony sommelierze idź stąd i nie komentuj, bo po co? :) chcesz popsuc wszystkim dobry smak po tej miłej degustacji?

            • 6 16

            • frustracie, skończ z tą udawaną elokwencją

              • 10 4

            • Dlaczego wyzywasz ludzi od idiotów??

              • 1 1

    • Magda ale następnym nie tapetuj swojego fejsbunia zdjeciami i meldunkami z tego wydarzenia,

      ...będziesz miała więcej czasu na degustację, a i znajomi odsapną

      • 14 3

    • (2)

      Pani Magdo czym polega nowy trend picia wina

      • 8 0

      • (1)

        Teraz podobno modne jest siorbanie. Po tym rozpoznasz prawdziwego konesera. Bukiet się rozpływa po kubkach uwolniony z powietrzem.

        • 11 1

        • Ja sugeruję, aby pić z użyciem słomki. Najpierw napowietrzamy żeby uwolnić bukiet dmuchając w słomkę zanurzoną

          w kieliszku, a potem zasysamy ;-P

          • 7 2

  • Po warsztatach szkolnych (1)

    W zawodówce zdarzało się nam raczyć kapslowanym winem o jakże swojskiej nazwie "ojcowskie" lub "szkuner"

    • 16 2

    • I to były warsztaty życia :)

      • 1 0

  • (1)

    witam Państwa jestem Karolina znawczyni wina ( skoro Magda może być to ja też !!! ) p.s. kim jest pani Magda może jakaś notka? a nie tylko że jest znawczynią, może gdzie pracuje i gdzie zdobywała wiedzę bo to co jest w artykule nie świadczy, że jest znawcą ale rzuca parę starych dawno znanych sloganów .

    • 21 3

    • znalazła parę informacji w internecie i udaje znawcę

      • 11 1

  • (4)

    Pytanie do znawców, czy wino Borys Godunov jest lepsze niż wino Szlezwik Holsztain czy Helmut Kohl?

    • 14 3

    • (1)

      To chyba zależy od osobistych preferencji...

      • 3 0

      • I tu wychodza twoje braki. od razu widac, ze nie byles na szkoleniu u pani Magdy.

        • 1 0

    • Nie ma takich win.

      Dziękuję za uwagę.

      • 0 0

    • Najlepsze jest wino ze szczepu Meklemburgia - Przednie Pomorze,

      ideally wręcz

      • 0 0

  • Czy były lekcje parowania? (1)

    Chętnie dowiedziałbym się jakie wino pasuje do kaszanki a jakie do salcesonu.

    • 14 1

    • Tego typu eksperci wciaz powtarzaja, ze biale do ryb i kurczaka, a czerwone do ciemnych mies. Ale o tym pani Magda opowie naszym nowym ekspertom na nastepnym spotkaniu.

      • 4 0

  • To ja jestem prawdziwy znawca win.

    I pan Ferdek troche tez.

    • 9 2

  • gdzie rosną najlepsze winogrona ? (1)

    Jaka była odpowiedz ?

    • 8 3

    • W markiecie :D

      • 7 0

  • (4)

    ..co za bzdura.. warsztaty dla polglowkow ktorzy chca poszpanowac "znastwem" w towarzystwie.. ja pije wino ktore mi smakuje, na zadne warsztaty sie nie wybieram a tych, co uczestnicza..mam za pozerow i w glebokim powazaniu. poza tym wiem jak takie artykuly sa sponsorowane wiec..eh..

    • 14 6

    • Ja piję co jest akurat w promocji win w Biedronce ;-) Też się da, choć te francuskie co ostatnio były są do niczego ;-) (1)

      • 6 1

      • ..biedronka czy jakikolwiek inny sklep, trafiaja sie rarytasy w morzu przecietnosci..

        • 0 0

    • Naucz się pisać po polsku i dopiero wtedy się wypowiadaj. (1)

      ZnaWstwem, nie znastwem.

      • 0 0

      • ..a może po to były mu te " "..?

        • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja