Wielkanocne wypieki z fantazją. Co proponują trójmiejscy cukiernicy?

24 marca 2016 (artykuł sprzed 5 lat)
Justyna Michalkiewicz-Waloszek
Najnowszy artukuł na ten temat Śmigus-dyngus coraz mniej mokry
Mazurek - bez tego ciasta wielu nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych. Więcej zdjęć (12)

Mazurek - bez tego ciasta wielu nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych.

fot. Fotolia

Mazurek - bez tego ciasta wielu nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych.

fot. Fotolia

Zbliża się Wielkanoc, czyli dla większości z nas - czas wzmożonej kuchennej aktywności. Na stołach, poza świątecznymi potrawami, nie powinno zabraknąć ciast i deserów. Trójmiejscy cukiernicy stają na wysokości zadania i proponują świąteczne wypieki. Zarówno te tradycyjne, jak i całkiem nowatorskie.



W święta wielkanocne prym wiedzie klasyka. Jak przekonują trójmiejscy cukiernicy, klienci najczęściej zamawiają dobrze znane mazurki, babki, makowce, serniki oraz paschę. Zazwyczaj z dużą ilością bakalii, migdałów, skórki pomarańczowej oraz lukru. Zdarzają się również nietypowe zamówienia, np. na świąteczne torty z figurką zająca, babeczki z motywem kurczaków oraz... duże czekoladowe jajka. Co klasycznego oraz nietypowego znajdziemy w trójmiejskich cukierniach?

- Klienci szukają smaków tradycyjnych, znanych i sprawdzonych już od pokoleń. Oczekują jednak, że będą one pełne pomysłowości, będą zaskakiwały swoją kompozycją, finezją formy - tak, by dodatkowo stanowić ozdobę świątecznego stołu. Ciasta mają cieszyć oko, jednak to smak jest najważniejszy. Na  wielkanocne wypieki preferuję smak konfitury pomarańczowej z dodatkiem likieru Cointreau, którą przekładamy rolady maślane w mazurku kajmakowym. Równie ciekawy jest smak suszonej śliwki gotowanej w czerwonym winie z kardamonem, goździkami, wanilią i cynamonem, którą wykorzystujemy w mazurku czekoladowym i w babce czekoladowej - mówi szef cukierni hotelu Sheraton, Andrzej Frelak.
Proponuje on klasykę z odrobiną odważnej nuty. W ofercie jest m.in. czekoladowy mazurek z konfiturą śliwkową (50 zł/ sztuka) oraz mazurek kajmakowy z konfiturą pomarańczową (50 zł/ sztuka). Wielu z nas wciąż uważa, że na świątecznym stole nie powinno zabraknąć babki drożdżowej. Szef hotelowej cukierni poleca klasyczną wersję z bakaliami w cenie 45 zł za sztukę. Miłośnicy sernika mogą z kolei wybrać ten z bakaliami i musem z białej czekolady. Interesującą propozycją, która zaskoczy gości przy świątecznym stole jest 25-centymetrowe jajko czekoladowe (130 zł/ sztuka) o średnicy 17 centymetrów. W środku znajdują się makaronsy w trzech różnych smakach.

Szef cukierni hotelu Haffner, Michał Wiśniewski, jak co roku skomponował propozycje wypieków świątecznych według staropolskich receptur. Podobnie jak w latach poprzednich, największym zainteresowaniem cieszą się te tradycyjne, ale nie brakuje również zamówień na inne ciasta, np. sernik miodowy oraz torty. W ofercie hotelu Haffner znajdziemy m.in. klasyki, czyli paschę wielkanocną (60 zł/ 1 kg) czy mazurek kajmakowy (45 zł/ 700 g), ale także propozycje awangardowe takie jak: tort pralinowy z mleczną czekoladą (80 zł/ 1 kg) czy tartę czekoladową z kawowym creme brulee, podaną na brownie z ciemnej czekolady (70 zł/ 1 kg).

Bogatą ofertę słodkości przygotował Tomasz Deker. Zaczynając od tradycyjnej paschy z daktylami, figami, morelami, rodzynkami i żurawiną na kruchym, maślanym cieście z dodatkiem mielonych migdałów (49,9 zł/ kg) poprzez nietypowy mazurek gianduja na kruchym kawowym cieście maślanym z galaretką z mango i marakui, z dodatkiem karmelizowanych bananów oraz kremu z mlecznej czekolady połączonej z karmelizowanymi orzechami laskowymi (49,9 zł/ sztuka), aż po tort jogurtowy z dodatkiem malin, liczi oraz musu z białej czekolady (69,9 zł/ sztuka).

- Proponujemy wypieki tradycyjne, z nutą fantazji. Nasze mazurki mają inną formę, przypominają tarty, które można smacznie zjeść. Są lżejsze, skomponowane z kilku różnych warstw i zawierają musy owocowe. Klienci coraz częściej poszukują czegoś nowego, np. tortów, ale lubią również klasyczną babkę, którą również u nas znajdą. Dla nas liczy się przede wszystkim smak, a siła tkwi w prostocie i w produktach dobrej jakości. Dzięki odrobinie fantazji, taka babka jest bogatsza w smaku - mówi Tomasz Deker.

Gdy klient szuka odrobiny fantazji, na wysokości zadania stają Fajne Baby. Popularnością cieszą się żółte kurczaki, urocze baranki, wesołe zające i kolorowe jajeczka. Wszystkie ozdoby oczywiście zatopione w górze słodkiego kremu. Interesującą alternatywą dla klasyki mogą być również torty. Jak podkreśla właściciel Pracowni Tortów Róg Wojskiego - Krzysztof Knitter, podczas Wielkanocy prym wciąż wiodą babki i mazurki, ale zdarzają się również klienci zamawiający torty z napisem "Wesołych Świąt".

Michał Wiśniewski - szef cukierni hotelu Haffner. Więcej zdjęć (12)

Michał Wiśniewski - szef cukierni hotelu Haffner.

Michał Wiśniewski - szef cukierni hotelu Haffner.

Wielkanocna pascha na cieście z ciemnej czekolady wedug przepisu Michała Wiśniewskiego, szefa cukierni hotelu Haffner:


1. Ciasto czekoladowe

Składniki:

- 125 gramów ciemnej czekolady 60-70%
- 50 gramów cukru
- 120 gramów jaj
- 100 gramów masła
 
Sposób przygotowania:

Czekoladę z masłem i cukrem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, uważając, aby jej nie przegrzać. Następnie wlewamy wymieszane jajka i chwilę mieszamy, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję. Całość przelewamy do formy o średnicy ok. 22 cm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
 
2. Pascha

Składniki:

- 500 gramów twarogu półtłustego (proszę go zmielić dwukrotnie)
- 50 gramów masła
- 160 gramów cukru
- 5 żółtek
- laska wanilii
- 5 gramów żelatyny (20 ml zimnej wody)
- owoce kandyzowane i suszone według uznania (śliwki suszone, morele, orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, skórka pomarańczowa, dynia kandyzowana, itp.) wszystko rozbite lub posiekane w małą kostkę. Łącznie 300 gramów.
 
Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy z cukrem i ziarnami wanilii. Stopniowo dodajemy twaróg, ciągle ucierając, a następnie dodajemy rozpuszczone masło. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i około 300 g bakalii. Całość wkładamy do wcześniej upieczonego spodu czekoladowego i wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach pascha będzie gotowa. Dekoracja według własnego gustu.
 
Smacznego!
Mój wielkanocny stół zdominują:
43%

tradycyjne polskie dania i ciasta

22%

pół na pół: trochę klasyki, trochę nowoczesności

1%

w tym roku stawiam na nowe i odważne przepisy

22%

spędzam święta u rodziny/bliskich, więc nie myślę o gotowaniu

12%

nie obchodzę świąt wielkanocnych

zakończona

łącznie głosów: 178

Opinie (21) 2 zablokowane

  • (4)

    przy tych cenach kogo na to stac :-(

    • 11 6

    • na swieta drozdzowka dla trojki dzieci i trzy kubki zurka

      • 7 0

    • już nie przesadzaj , to już nie te czasy że na święta pół świni się przygotowywało, lepszy obiadek z porządnym deserem w postaci domowego wypieku + na śniadanie trochę sałatki, jajek w kilku odmianach i wystarczy - weź rodzinę na spacer do lasu lub nad morze.

      • 12 0

    • mnie stać! (1)

      • 5 3

      • i mnie też stać !

        zielony mazurek ze zdjęcia T.Deker - genialny !

        • 1 4

  • Jak tam wole ciasto z Delicji (1)

    A babkę upieke sama

    • 7 7

    • a piecz babko piecz, kogo to interesuje

      • 2 2

  • (2)

    od ponad roku nie kupuję ciast z cukierni, wszystko sztuczne, przesłodzone, rzadko tak naprawdę smaczne, lepiej piec samemu tym bardzie,j że jest teraz masa fajnych i łatwych przepisów i nie trzeba być cukiernikiem żeby upiec coś smacznego

    • 28 6

    • lepiej piec samemu (1)

      ale czy sztuczne, przesłodzone i niesmaczne - tu bym się kłócił. Może po prostu zmień cukiernię?

      niestety nie każdy ma czas na pieczenie...
      (ja na szczęście mam)

      • 5 0

      • przesłodzone jak przesłodzone - ale te śmietany rośłinne inne wzmacniacze to jest dramat, chcę dobrą cukiernie która robi desery domowej jakości.

        • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.