Wspólna akcja najlepszych szefów kuchni

15 czerwca 2020, 16:20
Julia Rzepecka

Pięć miast, najlepsi szefowie kuchni w Polsce i "25" Wspaniałych. To akcja "Tour de Friends", czyli symboliczne podziękowanie pracownikom ochrony zdrowia za ich pracę w minionych tygodniach. Kucharze w najbliższym czasie zorganizują wykwintne kolacje dla zaproszonych gości.



Najlepsze restauracje w Trójmieście


25 szefów kuchni z całej Polski, w ramach akcji "Tour de Friends" zorganizuje kolacje dla lekarzy i pracowników ochrony zdrowia, którzy w ostatnich miesiącach wiele poświęcili w walce z koronawirusem. Kolacje odbędą się w Trójmieście, Warszawie, Krakowie, Poznaniu i Wrocławiu. Osoby, które zostaną zaproszone na spotkanie, czyli "25 Wspaniałych", wyłoni kapituła wsparta przez partnerów wydarzenia, media oraz lokalną społeczność. Goście kolacji Tour de Friends otrzymają zaproszenie, które mogą wykorzystać w wybranym przez siebie terminie.

- Naszym celem jest symboliczne podziękowanie pracownikom ochrony zdrowia, którzy działali dla nas wszystkich w tym trudnym czasie - mówi Igor Grzeszczuk, wydawca magazynu Food&Friends. - Kucharze, chociaż sami zmagali się ze swoimi problemami przy zamkniętych na dwa miesiące restauracjach, niejednokrotnie pomagali, dowożąc posiłki do szpitali i personelu ochrony zdrowia. Teraz postanowili przyłączyć się także do tego projektu. Przygotują specjalne kolacje dla "25 Wspaniałych", czyli pracowników ochrony zdrowia w ramach podziękowania. Będą to autorskie dania, niebędące na stałe w karcie, tak, aby było to coś wyjątkowego. Nasz magazyn nazywa się "Food&Friends", dlatego projekt, w którym odwiedzimy Trójmiasto, Warszawę, Kraków, Wrocław i Poznań nazwaliśmy Tour de Friends. Odwiedzamy zaprzyjaźnionych z nami kucharzy, kilku w każdym mieście - opowiada pomysłodawca.
- Każda restauracja przygotuje coś innego. Restauracja Mercato przygotuje turbota z palonym masłem ze szparagami zielonymi i białymi, a do tego biały bez. Jesteśmy spragnieni gotowania dla naszych gości - mówi szef kuchni, Paweł Stawicki z Restauracji Mercato. - Chcemy też podziękować pracownikom ochrony zdrowia za ich wysiłki. Im szybciej uporamy się z tą sytuacją, tym lepiej dla nas wszystkich.
- Na deser zaproszeni goście będą mogli spróbować musu z owoców leśnych na kremie z Baileys'em, do tego mus z aromatyzowanego czarnego bzu, który teraz kwitnie - mówił Tomasz Deker, cukiernik i szef Tu można marzyć w Oliwie. - To połączenie słodyczy z kwaskowatością, w sam raz na tę porę roku.
Inni trójmiejscy szefowie kuchni, którzy biorą udział w akcji to Rafał Wałęsa z restauracji Sztuczka, Grzegorz Labuda z Restauracji Chmielna oraz Rafał Kopicki, szef kuchni w Restauracji True w Gdańsku. Relacja z całej akcji Tour de Friends zostanie opublikowana w specjalnym numerze magazynu Food & Friends, poświęconym wszystkim osobom, którzy w ostatnich tygodniach przyłączyli się do walki z koronawirusem.