Wspólna akcja najlepszych szefów kuchni

15 czerwca 2020 (artykuł sprzed 2 lat)
Julia Rzepecka
Kolacje zostaną przygotowane w Trójmieście, Warszawie, Krakowie, Poznaniu i Wrocławiu. W każdym mieście do akcji przyłączyło się kilku szefów kuchni. Więcej zdjęć (5)

Kolacje zostaną przygotowane w Trójmieście, Warszawie, Krakowie, Poznaniu i Wrocławiu. W każdym mieście do akcji przyłączyło się kilku szefów kuchni.

fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl

Kolacje zostaną przygotowane w Trójmieście, Warszawie, Krakowie, Poznaniu i Wrocławiu. W każdym mieście do akcji przyłączyło się kilku szefów kuchni.

fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl

Pięć miast, najlepsi szefowie kuchni w Polsce i "25" Wspaniałych. To akcja "Tour de Friends", czyli symboliczne podziękowanie pracownikom ochrony zdrowia za ich pracę w minionych tygodniach. Kucharze w najbliższym czasie zorganizują wykwintne kolacje dla zaproszonych gości.



Najlepsze restauracje w Trójmieście


25 szefów kuchni z całej Polski, w ramach akcji "Tour de Friends" zorganizuje kolacje dla lekarzy i pracowników ochrony zdrowia, którzy w ostatnich miesiącach wiele poświęcili w walce z koronawirusem. Kolacje odbędą się w Trójmieście, Warszawie, Krakowie, Poznaniu i Wrocławiu. Osoby, które zostaną zaproszone na spotkanie, czyli "25 Wspaniałych", wyłoni kapituła wsparta przez partnerów wydarzenia, media oraz lokalną społeczność. Goście kolacji Tour de Friends otrzymają zaproszenie, które mogą wykorzystać w wybranym przez siebie terminie.

- Naszym celem jest symboliczne podziękowanie pracownikom ochrony zdrowia, którzy działali dla nas wszystkich w tym trudnym czasie - mówi Igor Grzeszczuk, wydawca magazynu Food&Friends. - Kucharze, chociaż sami zmagali się ze swoimi problemami przy zamkniętych na dwa miesiące restauracjach, niejednokrotnie pomagali, dowożąc posiłki do szpitali i personelu ochrony zdrowia. Teraz postanowili przyłączyć się także do tego projektu. Przygotują specjalne kolacje dla "25 Wspaniałych", czyli pracowników ochrony zdrowia w ramach podziękowania. Będą to autorskie dania, niebędące na stałe w karcie, tak, aby było to coś wyjątkowego. Nasz magazyn nazywa się "Food&Friends", dlatego projekt, w którym odwiedzimy Trójmiasto, Warszawę, Kraków, Wrocław i Poznań nazwaliśmy Tour de Friends. Odwiedzamy zaprzyjaźnionych z nami kucharzy, kilku w każdym mieście - opowiada pomysłodawca.
- Każda restauracja przygotuje coś innego. Restauracja Mercato przygotuje turbota z palonym masłem ze szparagami zielonymi i białymi, a do tego biały bez. Jesteśmy spragnieni gotowania dla naszych gości - mówi szef kuchni, Paweł Stawicki z Restauracji Mercato. - Chcemy też podziękować pracownikom ochrony zdrowia za ich wysiłki. Im szybciej uporamy się z tą sytuacją, tym lepiej dla nas wszystkich.
- Na deser zaproszeni goście będą mogli spróbować musu z owoców leśnych na kremie z Baileys'em, do tego mus z aromatyzowanego czarnego bzu, który teraz kwitnie - mówił Tomasz Deker, cukiernik i szef Tu można marzyć w Oliwie. - To połączenie słodyczy z kwaskowatością, w sam raz na tę porę roku.
Inni trójmiejscy szefowie kuchni, którzy biorą udział w akcji to Rafał Wałęsa z restauracji Sztuczka, Grzegorz Labuda z Restauracji Chmielna oraz Rafał Kopicki, szef kuchni w Restauracji True w Gdańsku. Relacja z całej akcji Tour de Friends zostanie opublikowana w specjalnym numerze magazynu Food & Friends, poświęconym wszystkim osobom, którzy w ostatnich tygodniach przyłączyli się do walki z koronawirusem.

Opinie (30) 10 zablokowanych

  • Moja babcia gotuje najlepiej.

    • 42 2

  • Jeśli przyjdzie pielęgniarka albo salowy, (3)

    którzy muszą niekiedy ciężko fizycznie pracować, umrą ze śmiechu na te Wasze maciupkie porcje. :))

    • 29 4

    • Widać, że poziomem społecznym nie dorastasz dziecku (2)

      Idz dalej żryj konserwy ze sklepu z insektem w logo

      • 3 11

      • Zabolało? Czasy zdzierstwa się kończą.

        Bez Norwegów i Szwedów trzeba będzie się pozbyć suva w leasingu.
        A jeśli chodzi o konserwy, żywność sterylizowana może być bardzo dobrej jakości, gdyż nie wymaga sztucznych konserwantów. To na pewno zdrowsze

        Bez Norwegów i Szwedów trzeba będzie się pozbyć suva w leasingu.
        A jeśli chodzi o konserwy, żywność sterylizowana może być bardzo dobrej jakości, gdyż nie wymaga sztucznych konserwantów. To na pewno zdrowsze jedzenie niż w wielu polskich restauracjach, gdzie warunki przechowywania i przygotowania żywności urągają standardom.
        Ale skoro większość restauratorów nie ma merytorycznego przygotowania, trudno to wiedzieć. ;)

        • 9 2

      • Chill

        Tomek, nie denerwuj się, bo Ci dekiel spadnie ;)

        • 2 0

  • W końcu ! (2)

    Teraz już wiem kto jest najlepszy w trojmiescie ;)

    • 5 7

    • Zapamiętaj na każdego kozaka zawsze znajdzie się lepszy kozak we wszystkim (1)

      • 3 0

      • Yeees master ;)

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.