Zimowa edycja Fine Dining Week w Trójmieście

8 lutego 2020, 7:00
Aleksandra Wrona

Fine Dining Week to wyjątkowy festiwal kulinarny, w którym biorą udział najlepsze polskie restauracje. Zimowa edycja wydarzenia rozpocznie się 12 lutego i potrwa do 1 marca. Szefowie dziesięciu trójmiejskich restauracji przygotują po dwie propozycje pięciodaniowego menu. Festiwalowa kolacja to koszt 129 zł.



Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


- Restauracje biorące udział w festiwalu Fine Dining Week to gwarancja nie tylko miło spędzonego czasu, ale też najwyższej jakości zaserwowanego pięciodaniowego menu degustacyjnego. Zależy nam, jako organizatorom, aby pokazywać, że szefowie kuchni to nie tylko rzemieślnicy i kucharze, ale także artyści. Oni, tak samo jak reżyserzy czy pisarze, opowiadają swoimi kompozycjami smaków historię. Dlatego kierując się ideą jakości zaprosiliśmy do udziału najlepszych artystów, szefów kuchni wyjątkowych miejsc - mówi Tomasz Chądzyński, trójmiejski koordynator imprezy.
W zimowej edycji festiwalu biorą dział restauracje: Fino, Mercato, Sztuczka, Majolika, Correze, Krew i Woda, Rada Miasta, Nowy Świat, Biały Królik i Słona Woda.

- Menu, które stworzyłem na to specjalne wydarzenie, jakim jest Fine Dining Week, opiera się na dwóch setach dań, które już serwowaliśmy w Białym Króliku. Są to potrawy przetestowane i "wykończone" w 100 proc., które pozostały na długo w pamięci naszych gości - zarówno mięsne jak i wegańskie. W pierwszym menu zdecydowany faworyt to szprotka w jajku z piklowanymi ogórkami i kwaśną śmietaną oraz równie rozpamiętywana krówka z topinamburu z prażoną kaszą gryczaną i pigwowcem. W menu wegańskim bezkonkurencyjna jest przypalona biała kapustka z prażonymi nasionami lnu i słonecznika - to danie podbiło serca naszych wegańskich gości - mówi Rafał Koziorzemski, Head Chef restauracji Biały Królik.
Biały Królik oferuje rozwiniętą formułę kolacji degustacyjnej razem z pairingiem win (cena za tę kolację wynosi 199 zł za gościa).

- Jesteśmy w Białym Króliku bardzo dumni z naszej listy win i sommelierów, którzy chcieliby podzielić się w czasie Fine Dining Week z naszymi Gośćmi swoją pasją i wiedzą na temat wina. Dlatego też zdecydowaliśmy się w tej edycji festiwalu na zaproponowanie naszym Gościom oferty łączonej czyli menu degustacyjne plus selekcja win - mówi Marcin Oziębły, Front of House Manager restauracji Biały Królik i Hotelu Quadrille. - Do flagowych dań naszego szefa kuchni Rafała Koziorzemskiego dobraliśmy wina, które współgrają z jego stylem i filozofią gotowania. I tak oferujemy cztery bardzo różne wina, które według nas dopełnią idealnie smaki proponowane przez Rafała, jak i będą świetnym uzupełnieniem jego dań.

Koncentrujemy się w naszym pairingu na winach z Europy, z tak zwanego winnego Starego Świata, które są bardzo delikatne, subtelne i stworzone do łączenia z jedzeniem. Zdejmą też one z naszych Gości ciężar decyzji, które wino wybrać z naszej bogatej selekcji i które będzie najlepiej pasować do tak różnych i indywidualnych smaków potraw. Oczywiście staraliśmy się wybrać wina nieoczywiste - od małych, butikowych producentów i mamy nadzieję, że nasi goście poddadzą się naszym rekomendacjom i wyruszą z nami w tę winną podróż z prawdziwą przyjemnością.

Rezerwacji można dokonywać tylko przez oficjalną stronę wydarzenia: finediningweek.pl, na której znajdziemy kompletne menu każdej z restauracji. Organizatorzy zastrzegli, że rezerwacja stolika obowiązuje dokładnie przez 120 minut, żeby umożliwić wzięcie udziału w wydarzeniu jak największej liczbie zainteresowanych osób.

Nowy Świat oprócz festiwalowego menu przygotował dla gości specjalne koktajle.

- Przede wszystkim sam udział w festiwalu jest gwarancją jakości całego doświadczenia kulinarnego. Nasza wizja festiwalu to nie tylko wspaniałe jedzenie, a także pyszne koktajle i perfekcyjna obsługa. Nasze autorskie menu jest swojego rodzaju opowieścią i podróżą kulinarną w głąb lasów karkonoskich oraz rodzinnych stron naszego Szefa Kuchni - Marcina Kazimierczaka. Znajdziemy w nim charakterystyczne produkty dolnośląskie (min. comber z jelenia, ser zgorzelecki, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich). Przy okazji festiwalu nie ograniczaliśmy się do samego menu degustacyjnego, lecz przygotowaliśmy do niego specjalnie dopasowany zestaw koktajli w myśl zasady "food-pairingu" - mówi Marek Pobłocki, szef baru w restauracji Nowy Świat.
Większość restauracji oferuje gościom wybór między menu mięsnym a wegetariańskim/wegańskim.

- Taka wizyta to idealny sposób na spędzenie czasu z przyjaciółmi lub rodziną w formie pięciodaniowego spektaklu. Dodatkowo pośrednio dbamy też w ten sposób o środowisko - dzięki systemu wcześniejszej rezerwacji szef kuchni wie wcześniej, ile porcji setów degustacyjnych przygotować, a przez to nic się nie marnuje - dodaje Tomasz Chądzyński.
Festiwalowi towarzyszą też dodatkowe wydarzenia - w cenie 149 zł możemy skorzystać z wyjątkowej degustacji 6-kieliszkowej selekcji win w Probierni. O dodatkowe podbicie smaków winnej podróży zadba restauracja Fino. Natomiast 29 lutego, z okazji roku przestępnego Fino, Pixel i marka Glenfiddich zapraszają na Glen Fixel, czyli 6 dań spod ręki chefa Jacka Koprowskiego oraz selekcję 3 szkockich whisky i opartych na nich 3 koktajli autorstwa Szymona Woźniaka z cocktail baru Pixel (cena 240 zł) w Restauracji Fino.

Trójmiasto: najwyżej oceniane restauracje


Na kolacje i wydarzenia w ramach Restaurant Week obowiązują zapisy internetowe. Na stronie festiwalu dostępne jest menu wszystkich restauracji. Festiwal trwa od 12 lutego do 1 marca.
Czy w restauracji zamawiasz menu degustacyjne?
28%

tak, to dobry sposób żeby poznać kunszt szefa kuchni

25%

tylko podczas festiwali kulinarnych, kiedy cena jest atrakcyjna

5%

nie, ale chętnie chodzę na kolacje komentowane

42%

nie, wolę zamówić konkretne danie z karty

zakończona

łącznie głosów: 76