Aranżacje wnętrz. Przestrzeń dzienna połączona z kuchnią

30 listopada 2020, 7:00
Eliza Stempczyńska

Połączenie otwartej kuchni z częścią dzienną wymaga przemyślenia, tak by poszczególne funkcje wnętrza nie kolidowały ze sobą. Dla niektórych osób może to stanowić problem. W podobnej sytuacji znalazła się nasza czytelniczka Katarzyna.



- Właśnie kupiłam dwupokojowe mieszkanie. Aranżacja wnętrza wydawała mi się prostym zadaniem, ale problem pojawił się na etapie połączenia otwartej kuchni z częścią dzienną. Pomieszczenie ma 24,5 m kw., spore okno w pokoju i zachodni rozkład. W kuchni chciałabym mieć drewniane blaty i taką samą ścianę między szafkami wiszącymi a blatem - pisze w liście do redakcji Katarzyna.
W rozkładzie zaproponowanym przez dewelopera szafa na wierzchnią odzież, która zwyczajowo znajduje się w przedpokoju, została przestrzennie wkomponowana w część dzienną. Nasza czytelniczka zastanawia się nad zmianą jej położenia.

- Myślałam o przeniesieniu szafy w miejsce między kuchnią a przedpokojem i wyrównaniem wejścia do sypialni z przeciwległą ścianą od łazienki. Albo o zrobieniu ażurowej, drewnianej ścianki, żeby z korytarza nie było od razu widać bałaganu w kuchni - opisuje w liście swoje przemyślenia Katarzyna.
Nasza czytelniczka lubi podróżować i realizować swoje sportowe pasje.

Dwie koncepcje aranżacji wnętrza powstały w pracowni Elizy Stempczyńskiej. Obie aranżacje utrzymane są w podobnym - eklektycznym - stylu, gdzie motywami przewodnimi są czerń, drewno i beton. Uwzględnienie we wnętrzu tapety sprawia, że surowa aranżacja staje się bardziej przytulna.

Wygodna i w miarę możliwości duża przestrzeń do przechowywania jest ważnym elementem w każdym mieszkaniu. Jednak w niewielkiej przestrzeni dziennej mamy do pogodzenia kilka funkcji, stąd zrezygnowałam z przeładowania przestrzenią do przechowywania tego pomieszczenia.

Na swoim miejscu pozostała także szafa na wierzchnią odzież. Czytelniczka zastanawiała się nad przeniesieniem jej między korytarz a kuchnię, ale takie rozwiązanie odradzam. Znacznie ograniczy to przestrzeń, powstanie wrażenie "ciasnoty" przy jednoczesnym zmniejszeniu powierzchni samej szafy.

Koncepcja pierwsza




Pierwszy wariant aranżacji wnętrza jest bliski propozycji dewelopera. Część kuchenna znajduje się wzdłuż ściany z lodówką i zlewem, szafki zostały wykończone fornirem barwionym na kolor czarny.

Ta wersja uwzględnia kamienny blat. Pani Katarzyna życzyła sobie co prawda, by tzw. fartuch kuchenny (przestrzeń między szafkami) wykończyć drewnem, ale takie rozwiązanie odradzam, gdyż nie wygląda to dobrze i w trakcie użytkowania kuchni okazuje się niefunkcjonalne.

Kuchenka znajduje się na prostopadłej ścianie, przechodzi w poszerzony, długi półwysep pod ścianą i tworzy z hokerami miejsce do spożywania posiłków. Na przedłużeniu ściany za półwyspem stoi szafka z telewizorem.

Pani Katarzyna wymarzyła sobie elementy betonu we wnętrzu swojego nowego mieszkania. W tej koncepcji przybrał on formę kwadratowych płytek betonowych podświetlonych paskiem ledowym o ciepłej barwie światła. Takie połączenie podkreśla trójwymiarowość płytek. Podświetlenie ściany jest ukryte w podwieszonym suficie w obrębie przestrzeni dziennej, co jednocześnie daje możliwość ukrycia karnisza wzdłuż okna.

Sofa została ustawiona we wnęce i tworzy w ten sposób przytulny kąt do przesiadywania wieczorem przed telewizorem oraz intymną przestrzeń do przenocowania gościa. Nad sofą podwieszone zostały regały na książki, które zostały zbudowane z profili stalowych, malowanych na czarno. Ściana we wnęce jest pokryta stonowaną fototapetą.

Analogiczna konstrukcja z profili stalowych znalazła się w obrębie okapu kuchennego, tworząc otwarte regały.

Koncepcja druga




Drugi wariant zakłada niewielką modyfikację ciągu kuchennego. Zlew został zamieniony miejscami z płytą kuchenną dla zachowania ergonomii funkcjonowania w kuchni. Wzdłuż głównej ściany znalazły się szafki dolne w kolorze drewna i górne w odcieniach jasnego beżu, a także pas podświetlanych witryn na zastawy.

Na prostopadłej ścianie znalazła się wysoka zabudowa z lodówką i piekarnikiem. W kontynuacji tej ściany znalazł się regał na książki i podświetlona sofa na tle fototapety z motywem roślinnym.

Na przeciwległej ścianie we wnęce została umieszczona szafka z telewizorem na tle płytek betonowych tego samego producenta, ale tym razem ułożonych nieregularnie.

Półwysep został zastąpiony okrągłym stołem, który można rozłożyć przy okazjonalnych uroczystościach rodzinnych.

Eliza Stempczyńska