Aranżacje wnętrz. Remont kuchni ze skosem

19 sierpnia 2019 (artykuł sprzed 1 roku)
Pracownia Kreatywna Zaprojektowani
Najnowszy artukuł na ten temat

Aranżacje wnętrz. Kuchnia w domu jednorodzinnym

Zmiana aranżacji przy okazji remontu to zwykle trudne zadanie. Jesteśmy tak przyzwyczajeni do stanu istniejącego, że trudno nam sobie wyobrazić, jak mogłoby wyglądać pomieszczenie po kapitalnym remoncie - po zmianie układu, stylistyki, wystroju. Tymczasem rewolucja może przynieść większą wygodę użytkowania kuchni czy łazienki.



Wyzwanie generalnego remontu kuchni zdecydowała się podjąć nasza czytelniczka Maria, właścicielka niewielkiej kuchni na poddaszu.

- Od jakiegoś czasu szukam koncepcji na kuchnię w moim domu, a ponieważ jest to poddasze w starej zabudowie w Gdańsku, to nie bardzo wiem, jak zmienić jej układ, żeby poprawić sytuację. Kuchnia jest bardzo stara i wymaga remontu. Zależy mi na jak największej funkcjonalności, bo na co dzień z pomieszczenia korzysta czteroosobowa rodzina - pisze w liście do redakcji czytelniczka Maria.
Dwie wersje aranżacji wnętrza kuchni przygotowała Pracownia Kreatywna Zaprojektowani. Obie koncepcje przedstawiają możliwie jak najbardziej funkcjonalne rozwiązania, które mają dodatkowo na celu optyczne powiększenie niewielkiej kuchni ze skosami. Żeby odwrócić uwagę od dużego skosu, nad zabudową meblową znalazła się niewielka półka, która rozdziela i optycznie "rozbija" skos, by nie przytłaczał on już wnętrza.

Koncepcja pierwsza




Koncepcja pierwsza została zaaranżowana w oparciu o inspiracje stylem industrialnym. Czarne żaluzje, dekoracyjny grzejnik oraz lampy nadają wnętrzu charakter, a białe fronty i bok zabudowy meblowej optycznie powiększają niewielkie pomieszczenie. Ważną rolę odgrywa drewno, które na podłodze zostało położone w postaci jodełki. Z drewna został wykonany również kuchenny blat oraz niewielka półka przy skosie.

Lodówka znalazła się po prawej stronie od wejścia. W tej części zabudowy meblowej znalazło się także miejsce na zlewozmywak, zmywarkę oraz miejsce do przechowywania. Po przeciwnej stronie kuchni znalazła się wysoka zabudowa meblowa, w której umieszczony został piekarnik. Obok niego jest płyta kuchenna. Dzięki zabudowie pod sufit w kuchni znalazło się dużo miejsca do przechowywania.

Przy oknie zaplanowane zostało miejsce na dekoracyjne doniczki z ziołami, które nie tylko zdobią wnętrze, ale zapewniają świeży aromat przyrządzanym potrawom.

Koncepcja druga




Druga wersja aranżacji zakłada znacznie lżejszą i jaśniejszą kolorystykę. Ten projekt jest połączeniem drewna, bieli oraz koloru miętowego. W tej koncepcji na podłodze drewniana jodełka została zastąpiona szarym gresem.

Lodówka została w tym samym miejscu, co poprzednio. Miejsce zlewu zajął piekarnik razem z płytą. Po przeciwnej stronie kuchni zamiast wysokiej zabudowy meblowej został umieszczony zlew. Uwzględnione zostało również miejsce do przechowywania.

Ze względu na niewielką głębokość wnęki przy oknie, w drugiej wersji konieczne stało się uwzględnienie niewielkiego uskoku szafek oraz zaplanowanie blatu o nieregularnym kształcie.

Pracownia Kreatywna Zaprojektowani