Dr. Oetker buduje nowy biurowiec w Oliwie

30 listopada 2021, 9:00
VIK

Firma Dr. Oetker zdecydowała się na budowę nowego budynku administracyjnego w miejsce istniejącego biurowca w Gdańsku-Oliwie przy ul. Dickmana 14/15Mapka. Koncepcja budynku, jak i architektura wnętrz wybrane zostały na drodze konkursu.



Dokładnie od stu lat w tym samym miejscu zlokalizowana jest fabryka firmy Dr. Oetker specjalizującej się w produkcji ciast w proszku, deserów instant, dodatków do pieczenia, słodkich dekoracji, środków żelujących. Budynek produkcyjny firmy w Gdańsku-Oliwie, jak i zabytkowa willa Dr. Oetkera - w swej niezmienionej formie - zostały już odrestaurowane na przestrzeni ostatnich lat.

- Dotychczasowy budynek biurowy nie spełniał już wymagań organizacji - odbiegał od obecnie obowiązujących standardów jakościowych i użytkowych dla przestrzeni, które powinny być przyjazne dla pracowników i otoczenia. Inwestycja ma na celu m.in. podniesienie komfortu pracy pracowników. Niewątpliwie przyczyni się również do zwiększenia atrakcyjności okolicznej przestrzeni Gdańska-Oliwy. W celu podniesienia komfortu pracy, jak i poprawy aspektów wizualnych zapadła decyzja o zbudowaniu nowego budynku administracyjnego - usytuowanego w miejscu dotychczasowego - poinformowała Anna Romejko, manager ds. komunikacji i public relations Dr. Oetker Polska.
Czytaj też:

Bałtyk przenosi produkcję czekoladek poza Gdańsk



Budynek biurowy zostanie zbudowany w granicach działki i będzie miał zbliżoną wysokość do wcześniejszego biurowca. Powierzchnia całkowita nowego budynku - 4800 m kw. - zapewni zapas przestrzeni na dalszy rozwój firmy. Nowy obiekt znacząco odbiega od zabytkowej części zakładu.

Zanim dojdzie do budowy, trzeba będzie rozebrać istniejący obiektMapka.

Koncepcja budynku, jak i architektura wnętrz wybrane zostały na drodze konkursu. Zwycięską pracę koncepcyjną przygotowało Studio architektoniczne Kwadrat z Gdyni. Za koncepcję oraz wykończenie wnętrz odpowiada Workplace - warszawskie studio badawczo-projektowe.

- Najważniejszym założeniem projektu jest stworzenie miejsca pracy przyjaznego pracownikom. Nowa przestrzeń, zaprojektowana zgodnie z założeniami hasła "Tworzymy smak domu", będzie angażowała zmysły. Obejmuje m.in. otwarte strefy do pracy, sale spotkań i strefy coworkingu. Do nowego biurowca planuje się też przenieść laboratorium analiz sensorycznych - mówi Anna Romejko.

Z kamerą w zakładzie Dr. Oetker.


- Inwestycja będzie zrealizowana w klasie A, która odzwierciedla najwyższy standard budynków biurowych na rynku pod względem jakości wykonania, infrastruktury technicznej i zaprojektowania wnętrz. W projekcie uwzględniane są również możliwości zastosowania rozwiązań dotyczące Zielonej Energii - dodaje Łukasz Swat, Senior Project Manager odpowiedzialny za realizację tej inwestycji z ramienia Dr. Oetker.

Prace tzw. głośne - dotyczące prac rozbiórkowych - odbywające się z różną intensywnością mają być prowadzone do stycznia 2022 r. Zakończenie budowy przewidziane jest na I połowę 2023 r.

Firma Dr. Oetker prowadzi działalność produkcyjną w trzech zakładach: w Gdańsku (produkty w proszku), w Łebczu (produkty mrożone) i Płocku (słodkie dekoracje). Firma zatrudnia w Polsce ponad 900 osób i eksportuje produkty do 50 krajów.

Czy podoba ci się projekt nowego obiektu?
71%

tak, zapowiada się bardzo dobrze

29%

nie, za nowoczesny i nie pasuje do części zabytkowej

zakończona

łącznie głosów: 690

VIK

Opinie wybrane


wszystkie opinie (123)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.