Portova

Inwestycja powstała u zbiegu ulic Węglowej, Wendy i Portowej, co oznacza, że przyszli mieszkańcy mają zagwarantowany swobodny dostęp do wszystkich udogodnień miasta. Jest to idealne miejsce dla osób aktywnych, miłośników życia miejskiego. Osiedle jest położone od kilkudziesięciu do kilkuset metrów od kawiarni i restauracji, szkół, sklepów, instytucji kultury, szpitala oraz przychodni lekarskich. Nieopodal znajdują się też Miejskie Hale Targowe.

W sąsiedztwie Portovej funkcjonują także dwa legendarne kluby - Ucho i Blues Club, w których można posłuchać muzyki na żywo. Z kolei entuzjaści sportu i zabawy na pewno docenią bliskość parku trampolin oraz fitnessclubu. Niedaleko inwestycji znajdują się także takie atrakcje jak Centrum Filmowe Gdynia, słynny Teatr Muzyczny oraz C.H.Batory.

Spacer z Portovej na plażę czy Bulwar Nadmorski zajmuje kilkanaście minut.

Architektura Portovej nawiązuje do tradycji modernistycznych Gdyni. Charakterystyczne dla modernizmu jasne, proste i geometryczne formy elewacyjne, zostały tu przełożone na współczesny język architektoniczny. Najwyższa, widoczna z różnych punktów miasta część kompleksu ma 17 pięter. Z okien mieszkań na wyższych kondygnacjach rozpościera się widok na morze i gdyńskie wybrzeże, a na dachu tego budynku powstał zewnętrzny taras.

Łącznie powstało tu 271 mieszkań (od 1 do 5 pokoi) oraz zlokalizowane na parterze lokale usługowe. Ponadto przyszli mieszkańcy mogą korzystać m.in. z klubu fitness z salą do ćwiczeń siłowych i kondycyjnych, sauny oraz placu zabaw dla dzieci. Powstała tu także wygodna i dobrze wyposażona sala do co-workingu. Od północnej strony inwestycji znalazł się miejski deptak spacerowy.

Pomiędzy zabudowaniami, oprócz prywatnych ogródków, utworzono wewnętrzne, przestronne, wypełnione starannie zaprojektowaną zielenią i ławeczkami dziedzińce dla wszystkich mieszkańców oraz plac zabaw.

Osiedle ma także własną ochronę i monitoring. Inwestor podkreśla, że wszystkie mieszkania mają izolację akustyczną wykonaną przy pomocy kompletnych systemów Schöck Tronsole.

Zabudowa powstawała w dwóch etapach. Pierwszy z nich oddany do użytku został w pierwszym kwartale 2020 roku, drugi pod koniec roku.

Projekt powstał w pracowni architektonicznej Studio Kwadrat.