Osiedle Gdańskie Opinie o inwestycji

Osiedle Gdańskie

Opinie (415) ponad 10 zablokowanych

  • Opinie (332)
    Witam,
    Czy ktoś z segmentu A podzieli się opinią na temat mieszkań?
    Przyszła sąsiadka
    2 lata
    • Też chętnie bym się czegoś dowiedziała :)rozważamy zakup
      niezalog. iwonus.p
      2 lata
    • Widzę, że segment A milczy :(
      Witam sąsiadów z B :)
      Przyszła sąsiadka
      2 lata
      • Witam
        Greg
        2 lata
      • Dzień dobry :)
        2 lata
        • Na kiedy odbior? Koniec grudnia czy marca?
          Greg
          1 rok
          • W umowie mamy grudzień, ale wiadomo, że nie zdążą... :(
            Przyszła sąsiadka
            1 rok
          • My tez tak mamy w umowie,ostatnio bylem na budowie to dosc sporo sie posuneli. Zastanawia mnie to ,ze odbior mieszkan w naszym szeregu podaja na 2 kw 2018.
            1 rok
          • My byliśmy 19.11 i od 10.10 zrobili do końca dach... Nadal nie było elewacji, drzwi wewnętrznych, wylewki (tyle zobaczyliśmy z zewnątrz). Wydaje mi się, że jak się zorientowali, że nie zdążą do końca grudnia ze wszystkimi mieszkaniami to te wolne, które zostały przesunęli na 2 kwartał 2018r.
            Przyszła sąsiadka
            1 rok
          • My bylismy w srode wieczor spojrzec tam i zaszedlem do ochroniarza.mowil ze z budowy kierownik i brygadzista mowia ze maja opoznienie 2 miesiace
            Greg
            1 rok
          • Dla mnie po tym co widzialem odbior bedzie najszybciej koniec marca,poczatek kwietnia
            1 rok
          • Byliśmy dzisiaj - styropian prawie cały położony (na B7 brakowało części) szkoda tylko, że niezabezpieczony przed mrozem... Drzwi okryte grubą folią więc nie było widać co w środku zrobione :(
            Widać, że chcą nadgonić bo nawet w niedziele pracują.
            Jeżeli będą robić tak jak teraz to powinni zdążyć na luty.
            Przyszła sąsiadka
            1 rok
          • Bylem w srodku w piatek wieczorem.tynki w calym szeregu polozone ,zostawione do schniecia stad ta gruba folia.porobilem foty...
            1 rok
          • A chociaż grzeją w środku?
            Przyszła sąsiadka
            1 rok
          • Oczywiscie ze nie .. chyba ze w dzien jakies osuszacze wstawiaja
            1 rok
          • W sobote rano tam zajrzalem.troche jestem zawiedziony.w przeciagu miesiaca tylko wylewki doszly.tyl caly czas bez stropianu.zebysmy tylko do Wielkanocy to odebrali:(
            Greg
            1 rok
          • No to się doczekaliśmy, koniec kwietnia.. to są jakieś żarty :(
            Przyszła sąsiadka
            1 rok
          • Jak to koniec kwietnia?
            edycja - właśnie przeczytałam email ...
            Przyszła sąsiadka 1 :)
            1 rok
          • Ciezko to juz zartami nazwac.odliczamy kazdy dzien do odbioru mieszkajac na najmie a tu takie cos.... i te odsetki ich karne tez tragedia..
            1 rok
          • My z mężem jesteśmy na etapie załatwiania przeniesienia daty ostatniej transzy, bo tez wynajmujemy.. no cóż.. Deweloperowi się nie spieszy..
            Sąsiedzi z B5
            1 rok
          • Byliśmy ostatnio na budowie i jeżeli chodzi o mieszkanie to jest na ukończeniu no ale elewacja... Oby nie było mrozów to może szybciej odbierzemy...
            Przyszła sąsiadka
            1 rok
          • Sufity juz maja porobione?
            Greg
            1 rok
          • Mąż był w piątek i rozmawiał z nowym kierownikiem budowy. W przyszłym tygodniu mają być stropy, a do połowy lutego elewacja. Reszta jak pogoda pozwoli...Musimy trzymać kciuki, żeby już nie było tak mokro i żeby nie było dużych mrozów, to może uda im się ogarnąć teren wokół budynku..
            Sąsiedzi z B5
            1 rok
          • Dziekuje bardzo za informacje... Pozdrawiam
            Greg
            1 rok
          • Razem z sąsiadami z B5 mamy bardzo ładny "staw" za oknem ... :( Oby się pogoda na dniach poprawiła.
            Przyszła sąsiadka
            1 rok
          • Proszę nie straszyć :( wybierzemy się z mężem jakoś w weekend, zobaczyć znowu co tam słychać.. Jeśli taka deszczowa pogoda będzie się utrzymywała, to długo będziemy suszyć te nasze mieszkanka :(
            Sąsiedzi z B5
            1 rok
          • Byliśmy wczoraj na budowie :) wygląda całkiem dobrze. Cały czas pracują nad elewacją, pojawiły się strop w postaci wełny między strychem a piętrem, do tego pierwsze miedziane rurki (u nas w kuchni), a do tego prowizoryczne "drzwi" z OSB w całym szeregu. Nie było dużego błota ani stojącej wody, więc widok napawał nadzieją :) Oby tak dalej :)
            Sąsiedzi z B5
            1 rok
          • Pozytywne informacje:),ale pogoda nam nie sluzy..:/
            Greg
            1 rok
          • Był ktoś ostatnio na budowie? Jak elewacja?
            Przyszła sąsiadka
            1 rok
          • Bylem w sobote.elewacja nie ruszona.za to kostka na chodniki lezala na paletach.
            1 rok
          • Byliśmy dzisiaj, ale już po zmroku. Elewacja jest nie ruszona od miesiąca. Miejsce pod drogę jest wyrównane i pojawiły się studzienki. Zniknął mały chodniczek od strony szeregu A, którym można się było przemknąć nie wchodząc na plac budowy. Ciekawe, czy będą grzali w te mrozy...
            B3.2
            1 rok
          • My z mężem jedziemy jutro z rana. Zobaczymy jak to wygląda.
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • I jak?
            -B 3.1
            1 rok
          • Moim zdaniem nic się nie zmieniło od ostatniej wizyty, czyli od jakichś 3 tygodni.. Brak słów..
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • Czyli standard.Tak jak pisza o Margo;) firma stara sie o pozyskanie klienta, potem zupelna zlewka i mega opoznienia w odbiorach.
            1 rok
          • W tej chwili nie mogą praktycznie nic robić bo są za wysokie mrozy. Póki co mamy opóźnienie względne. Znajomi właśnie dostali informacje (mieszkanie na szadolkach, inny deweloper) że opóźnienie około roku.. To jest dopiero lipa :/ja tylko żałuję że nie negocjowalismy z margo wysokości odsetek za opóźnienie.. Bo te ich to jakiś żart :/
            Iwona
            1 rok
          • W takie mrozy ewentualnie cos w srodku moga robic jesli maja tam wogole nagrzewnice.fakt te odsetki za opoznienia sa smieszne...
            B3.1
            1 rok
          • Nie ogrzewają mieszkań. Otrzymałam dziś informacje o odbiorze na 31.05.2018...
            Przyszła sąsiadka
            1 rok
          • A czy wcześniej przesunięto już Pani odbiór? My mieliśmy odbierać 28.02, ale w styczniu otrzymaliśmy maila z informacją o przesunięciu odbioru na koniec kwietnia..
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • Ktoś jeszcze otrzymał taką informację? U nas na skrzynce mailowej cisza.
            B3.2
            1 rok
          • Tylko nie to:/ już mega liczyliśmy na ten koniec kwietnia.. Mam nadzieję, że się ogarną :/
            Iwona
            1 rok
          • Tez sprawdzalem w strachu skrzynke,ale narazie zadnej informacji o opoznieniu nie dostalem:)
            B 3.1
            1 rok
          • Dostałam z banku informacje, że potrzebują akt własności lub informacje od dewelopera o nowym terminie obioru i przeniesienia własności, poprosiłam Margo o takie oświadczenie - odbiór do 31.05.2018r, przeniesienie własności do 31.08.2018r.
            Termin z umowy 31.12.2017r, pierwsze przesunięcie było o 8 tyg., potem pisali, że do końca kwietnia. Teraz na piśmie do banku - koniec maja...
            Przyszła sąsiadka
            1 rok
          • To się zirytowalam :/ tym bardziej, że dwa tygodnie temu przyszlo pismo z sądu z wpisem że przekazanie własności do końca maja. Cały czas - zapewne naiwnie - chce wierzyć, że dają sobie czas ale jednak wezmą się konkretnie po mrozach i jednak oddanie nastąpi koniec kwietnia.
            Iwona
            1 rok
          • I są emaile :/
            Iwona
            1 rok
          • Ciekawe, jakie mają tym razem wytłumaczenie. Maj jest nam wybitnie nie na rękę, ale co zrobić.
            B3.2
            1 rok
          • Mąż dzwonił i nawet się specjalnie babka nie tłumaczyła. Poprostu jest opóźnienie w pracach. Wg ich wyliczeń 31 maja jest realną i już raczej ostateczna datą. Do 31 sierpnia przepisane własności ale pracę będą już od czerwca mogły się toczyć. Jutro jedziemy spojrzeć jak to wszystko wygląda
            Iwona
            1 rok
          • Ja też dzwoniłam w piątek. Pani przeprosiła, powiedziała, że były mrozy itp...itd... Pomijam fakt, że w czwartek podpisaliśmy aneks o przeniesienie płatności ostatniej transzy kredytu, więc teraz od początku notariusz i znowu bank.. No cóż, przyjdzie nam drodzy Sąsiedzi jeszcze chwilę poczekać..
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • Byliśmy w sobotę. Tylko nasze mieszkanie było otwarte, reszta zamknięta. Z zewnątrz jeszcze im trochę zostało. Trochę zagadalismy z mieszkańcem części A (akurat palił na zewnątrz) Mowil że u nich tylko 2 tyg opóźnienia było, mieszka się fajnie, czeka aż skończy się etap budowy /błota ale ogólnie nie jest to mega uciazliwe. I zadowlony :) jedyne co stwierdził że u nich na tym etapie było więcej zrobione i on by się nastawial na odbiór w czerwcu :( jak bedxie zobaczymy
            Iwona
            1 rok
          • A jak elewacja? Ruszyli coś?
            Przyszła sąsiadka
            1 rok
          • Jest tak samo jak było dwa/trzy tygodnie temu. Z tym że byliśmy w zasadzie w pierwszy dzień bez mrozów. Wg Pani z margo mieli ruszyć jak mrozy się skończą w temacie.
            Iwona
            1 rok
          • Był ktoś z Państwa może w weekend na budowie? Nam niestety choroba pokrzyżowała plany.. jedziemy za tydzień w niedzielę. A tym czasem, czy coś się zmieniło? Pozdrawiamy :)
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • Dokonczyli styropian w miejscach gdzie brakowalo,postawili skrzynki przed szeregami i polozone sa plyty na sufitach na pietrze.
            B3.1
            1 rok
          • Przejezdzam tamtedy 2-3 razy w tygodniu i zagladam.od dwoch tygodni pracuje tam trzech panow w srodku z zolwim tempem.W sobote przez caly dzien panowie rozrobili wiadro zaprawy.Byl tam Wasz sasiad z szeregu A ,ktory widzial jak pracuja.
            1 rok
          • No proszę.. a Pani z Margo przez telefon, zarzekała się, że robią co w ich mocy, żeby już oddać mieszkania i dostać za to pieniądze... Byliśmy z mężem w sobotę rano. Kładą płyty na sufity i od tyłu coś działają przy elewacji.. cóż, widać, że trzeba zacząć nękać telefonami dewelopera..
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • zarezerwowalismy obiekt w bloku c. umowy mialy byc podpisane na poczatku marca. pozniej powiedziano nam ze na przelomie marca i kwietnia ale dalej cisza. Pani z Margo twierdzi ze to wina opoznien wynikajacych z biurakcji w zalatwianiu ksiag wieczystych a po tym co czytam wydaje mi sie ze skoncentrowali sile robocza na inwestycjach w miescie a tu po prostu nie ma komu robic. no pieknie.
            segment c
            1 rok
          • U nas też przesuwali termin umów deweloperskich, bo zmieniali projekt w trakcie budowy a potem załatwiali księgi wieczyste (wpis trwa do 6 miesięcy).
            B3.2
            1 rok
          • Tak.Teraz tez zmieniaja projekt,ale na cale szczescie tym razem na nasza korzysc,ktora wywalczyli sasiedzi juz tam mieszkajacy(szereg A)
            Greg
            1 rok
          • A w jakim aspekcie i kierunku zmieniają?
            Pat
            1 rok
          • Właśnie co zmieniają?
            Wiecie coś o podłączeniu osiedla do sieci kanalizacyjnej Żukowa?
            Przyszła sąsiadka
            1 rok
          • Z tego co mi wiadomo nie wcisna nam.jednego szeregu wiecej jak planowali(zamiast tego dom.jednorodzinny) i szereg z przodu z lokalami uslugowymi ma byc rozdzielony na 2 mniejsze.
            Greg
            1 rok
          • Hey Greg ,

            Czy wiesz moze ktorego szeregu nie wscina wiecej ?

            Alina
            1 rok
          • Niby segment K
            Greg
            1 rok
          • Dzień dobry. Jesli jest ktoś chętny do posłuchania opowiesci o Firmie Margo to zapraszam do mnie (NP 17/1) i/lub telefonicznie: 693748547
            Przez przypadek założyłem nowy wątek na forum Pepowa - tam jest próbka ich (Margo) możliwości
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Panie Radoslawie,

            Czy warto inwestować w Osiedle Gdanskie ?CZy kupiłby Pan Ponownie??

            Alina
            1 rok
          • Dzień dobry. Zadała Pani bardzo proste ale i ciężkie w odpowiedzi pytanie :).
            Odpowiedź brzmi: TAK, ale wszystkie papiery które odbierałem i podpisywałem przeglądałbym z prawnikiem. Podałem dzisiaj linka do swojej wypowiedzi na forum głownym Margo. Zwyczajnie Firma nas oszukała z kilkoma sprawami. Do tego dzisiaj bezczelnie pod moją wypowiedzią, pracownik Margo podszywał się pod jednego z Was (t.j. klienta który kupił mieszkanie w szeregu B/C. Na jego "nieszczęście" zapomniał, że na tym forum pokazywane są nry IP. Szybki telefon do moderatora forum i okazało sie ze moje podejrzenia były słuszne. Na odbiór mieszkania koniecznie należy zabrać RZECZOZNAWCĘ BUDOWLANEGO. W razie co służę kontaktem do sprawdzonej i polecanej w 3 miescie osoby. Koszt to 370 zł. (2 tygodnie był przy odbiorze mieszkania mojej mamy w Złotej Renecie w Żukowie). Przede wszystkim osoby z budynku B będą musiały upomniec sie o dobudowanie dodatkowego szamba (bo na chwilę obecną jest to 20 m3 i od nas i przedszkola odbieraja czasami 3-4 razy w miesiacu, zeby pozniej nie bylo problemu z wybijaniem szamba bo jestescie na pierwszej lini :) - niżej od nas :) ) i dodatkowych puszek na odpady segregowane. Te co stoją obok nas ledwo mieszcżą odpady z naszego szeregu do terminów odbioru. Prosze pamietac takze o załozeniu podliczników na wode na podlewanie ogródków (bo pozniej mozecie sie zdziwic tak jak ja, jak przyjdzie rozliczenie za wodę/ścieki). Warto byłoby także założyć sobie kranik do podlewania z przodu mieszkania bo w przeciwnym wypadku bedziecie musieli ciagnąć wąż przez całe mieszkanie, tak jak ja to do niedawna robilem zanim nie założyłem sam kranu - a był pierwotnie na wyposażeniu - Margo bez powiadomienia usunęło wpis). Warto też dowiedzieć się o to jak będa zabezpieczone pergole śmietnikowe przed Waszymi mieszkaniami. Jesli tego nie zrobicie śmietniki bedą fruwac podczas wichur, a wiatr tutaj dośc mocno dmie :). My własnie walczymy o wywiązanie się Margo z zapisu o pergolach śmietnkowych-mam nadzieję że wygramy.
            Przy okazji się dopytam: czy Panstwo swoich umowach prospektach mają zapis o terenie rekreacyjnym z boiskiem wielofukcyjnym? bo my tak mielismy ale teraz juz widzę ze jest napisane: tylko teren rekreacyjny.
            Jak jeszcze cos Panią interesuje to prosze pytac albo zadzwonić.
            A jak już bardzo byście chcieli się pocieszyć..to wejdzcie sobie na forum Banina..tam to dopiero są ludzkie tragedie
            z poważaniem
            RJabłoński
            radekjab
            1 rok
          • Witam Panie Radoslawie,

            Ciesze sie bardzo ze Pan poswiecil czas opisuja szczegoly na jakie trzeba zwrocic uwage. Jest to bardzo przydatne dla przyszlych poltencjalnych klientow . Na pewno wiekszosci z nas postara sie aby Margo dopielo wszystko na ostani guzik. Martwi mnie tylko jak to bedzie z szambem .... ale wszystkie Panskie uwagi porusze przy podpisywaniu umowy. Rowniez obiecywali plac zabaw dla dzieci jak podisywalam rezerwacyjna umowe. Nie wyobrazam sobie teraz ze tego nie bedzie bo m.in. dlatego wybralam Margo.

            Alina
            1 rok
          • Dzień dobry

            Pani Alino, właśnie w tym sęk że umowa rezerwacyjna to w świetle prawa - NIC, można sobie nią jedynie tyłek za przeproszeniem wytrzeć (BYŁEM U PRAWNIKA). Najważniejsza jest umowa deweloperska, a tam-jak już wcześniej pisałem - Margo wprowadza "POPRAWKI" (czyli mówiąc wprost wycina pewne zapisy) nie informując o tym wcześniej Klienta. Nie wiem jak Państwo macie zapisane ale kolejna sprawa dotyczy kwestii tego, że osiedle MIAŁO BYĆ OGRODZONE. Jak sie okazuje będzie...szlabanem. Wszedzie wiadomo, że teren ogrodzony oznacza otoczenie siatką/płotem. Jednak nie w rozumieniu Margo. Wg nich postawione szlabany na wjazdach staniowią OGRODZENIE TERENU. Jestem własnie w trakcie sprawdzania/wyjaśniania tej kwestii w inspektoratach budowlanych. Takze jeszcze raz powtarzam: WCZYTUJCIE SIĘ PANSTWO W KAŻDE SŁOWO, ZDANIE. Cokolwiek jest dla Was niezrozumiałe, rządajcie abydoprecyzowali i ewentualnie zamieścili to w umowie/akcie.
            radekjab
            1 rok
          • Witam.
            Zakupiliśmy mieszkanie w segmencie A. Mieszkanie na piętrze. :-)
            Ogólnie jesteśmy bardzo zadowoleni z lokalizacji jak i z samego mieszkania.
            Radek już napisał Wam swoje uwagi pod którymi możemy się podpisać.
            Sprawa słaba to brak jednolitej polityki zagospodarowania terenu osiedla. My kupiliśmy osiedle z pewnymi standardami , niestety gdy te standardy zaczan obowiązywać to dzieci wyraźną z zabawy na podwórku.

            Co do samego mieszkania i jedno odbioru to w naszym. Przypadku przesunięcie z odbiorem w gotowym już segmencie wyniosło 2 miesiące. Bank wypłacił kasę developerowi tydzień przed odbiorem.

            Na co zwrócić uwagę.
            Jeśli macie mieszkania na piętrze to poleca od razu montować wejście na poddasze.! Dlaczego? U nas tego nie było wcale. Problem w tym iż pracownicy odwalili tzw fuszerkę i źle były zamontowane rury wentylacyjne w których skraplała się woda. Woda obiekala na zewnątrz rur i po konstrukcji sufitowej zalewała płyty gipsowe położone na sufitach. Deweloper usunął "usterki" !!!!.
            Dodatkowo u nas gdy mocno wiało, a na tym osiedlu ostro pizgało, zaciskało przy kominie. Spowodowało to zalanie sufitu w kuchni. Deweloper usunął przyczyny zaciskania.
            Pozdrawiam MFr
            1 rok
          • Ehhhh. Ten słownik w telefonie.;-)

            Oczywiście chodzi o zaciskanie
            Pozdrawiam MFr
            1 rok
          • zapewne chodzi o... ZACIEKANIE ;)
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Fak. Dzięki Radek
            1 rok
          • Ehh.. cieszę się, że pomimo wielu minusów, są też pozytywy :) miło słyszeć, że mimo wszystko dobrze się mieszka (jeśli chodzi o samą lokalizację) :)
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • Też mnie to pociesza -do tej pory słyszę same pozytywy dotyczące lokalizacji i mieszkania w tej okolicy.
            B 2
            1 rok
          • Jeśli chodzi o lokalizacje to same plusy:
            1)sklep otwarty od 5 rano do 21 (latem nieco dłuzej) - zniżka na Kartę Dużej Rodziny - po drugiej strony ulicy Gdańskiej (Justynka) - 150 m (oprocz tego są jeszcze w "centrum" 2 sklepy
            2)Przystanek autibusu do Gdańska/Kartuz przy osiedlu
            3)Przystanek "gimbusa" - jw
            4)do PKM jest 1400 m - na pieszo spacerem około 20 minut, a jak człowiek zaśpi to i w 10 minut ;)
            5)2 Biedry w Baninie i Żukowie + Lidl w Żukowie
            6)10 minut autem do Centrum Matarnia (przez Czaple bez korków)
            7)stacja paliw Moya - w Pępowie i Oktan na początku Żukowa patrząc od Pępowa
            8)Punkt Apteczny w Pępowie (niestety w soboty po 14 i niedziele trzeba jechać do Kartuz lub Gdańska)
            9)Jajka wiejskie w dwóch miejscach w Pępowie
            10)kilka warsztatów samochodowych i wulkanizacja
            11)ściezka rowerowo-piesza od Pępowa do Żukowa
            12)weterynarz na miejscu
            13)salony piękności - 3
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • a w kwestii internet / tv? z tego co pamiętam w mieszkaniach sa wyprowadzenia - pytanie, kto ma do nich dostęp jeśli chodzi o usługodawców? mamy jakiś wybór, czy jest jeden słuszny, który dogadał sie z deweloperem? pytanie oczywiście o kabel - pomijam rozwiązania mobilne.
            ML
            1 rok
          • jeśli chodzi o kabel to póki co ino: Inter-Komp. za 100/100 + duzy pakiet TV (w oparciu o jambox) i stałe IP (pod kamery online) płace 90 zł/m-c. Nie ma większych problemów. A Panowie technicy w razie co bardzo pomocni
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • dzięki za info. wpinają się w istniejącą infrastrukturę udostępnioną przez Margo, czy ciągną swój kabel aż do mieszkania? czyli czy warto zamówić montaż na etapie aranżacji mieszkania, czy nie trzeba się spieszyć i obawiać przyszłych dziur w ścianach?
            ML
            1 rok
          • Hej. Jeśli zdecydujesz się na Inter Comp to musisz brać pod uwagę to że TV będzie śmigać po skrętce. Jeśli chcesz antenę satelitarną to w Naszych budynkach są dwa wyprowadzenia na zawnatrz kabla koncentrycznego. Oba zakończone w skrzynce rozdzielczej . Ze skrzynki było wyprowadzenie na salon. Ze skrzynki wyprowadzony jest też kabel ethernet do salonu. Jeśli chcesz mieć więcej telewizorów to muszisz kupić se router i pociągnąć kable po pokojach.
            Ja mam pakiet mega z prędkością neta 100 mb/s i pakiet TV dość obszerny za 140 zł. Nie narzekam. Dodatkowo wspomnę że net wsprowadzony jest po światłowodzie do budynku.
            MFr
            1 rok
          • Zapis o lasach państwowych mam w umowę deweloperskiej - "przedwstępna umowa sprzedaży udziału w działkach drogowo-rekreacyjnych" Paragraf 2ust. 5.
            Jeżeli chodzi o tv i Interent to po kablu tylko Inter Comp?
            Przyszła sąsiadka
            1 rok
          • Niestety tylko Inter Comp
            MFr
            1 rok
          • Dobra wiadomość dla wszystkich przyszłych sąsiadów ;). COŚ SIĘ RUSZYŁO NA BUDOWIE. Wczoraj wracam z pracy i co widzę:
            - działka pod potencjalne "K" - ładnie wyrównana i "zagrabiona"
            - droga dojazdowa do "B" wysprzątana
            - a w poniedziałek (08.04) jacyś panowie przy A5 robili jakieś pomiary (teodolitem albo "kierownicą" albo cosik innego do tego typu geopomiarów)

            Chyba jest nadzieja, czego Wam serdecznie życzę :)
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Podobno był ktoś z góry i kazał ogarnąć burdel.....dlatego coś się ruszyło.

            Na dniach chyba będą kłaść drogę utwardzoną przy segment B. Ciekawe czym ją utwardzą? ;-)
            1 rok
          • oczom swoim nie wierzę !!!! codziennie droga dojazdowa z kostki jest szczotkowana z piasku, własnie przed chwilą widziałem Pracowników ponownie omiatających jezdnię..SZOK!! :) przez duże SZ :).
            a co do drogi przed "B" to ma być taka sama kostka jak przed naszym A, podobnie jak całe osiedle ;)...byleby nagle zatwardzenia w tych wiosennych porządkach i pracach nie dostali
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Ha. Widzisz . Pogadałem z geodetami.
            Czyli będzie drugi wjazd na osiedle od ul gdańskiej. Podobno do końca maja mają to ogarnąć.
            MFr
            1 rok
          • Haaaaa, czyli znowu zmiana tego co na planie na ich stronie. Jak się dobrze wpatrzysz to obok pergoli S1 jest narysowany szlaban, tak aby klienci sklepów z Segmentu "I" nie.mogli wjechać na teren osiedla. Ale patrząc w stronę ulicy Gdańskiej na ww planie jest niejako wrysowany póki co ten rów z niedobitkami tuji. Faktem że coś powoli zaczynają ogarniać . Może
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • uff, jest nadzieja :) jutro widzimy się z Panią z Margo u notariusza, zobaczymy co nam powie.. Ciekawe kiedy ruszą się prace z elewacją..
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • Od strony pola już coś tam lepią na ścianach.
            MFr
            1 rok
          • Jest siatka, a na niej tynk, została jeszcze cała druga strona, malowanie, orynnowanie i parapety. Nie ukrywam, że o te prace martwię się najbardziej, bo jeśli pogoda się zepsuje, to znowu będziemy czekać..
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • eee tam..a co się martwisz, najwyżej odbierzesz w stanie półsurowym i jak zamieszkasz to robotnik co rano będzie cie budził machaniem przez okno z elewacji, aż w końcu... skończą ;)
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Hahahaha :D no tak, jest to jakaś opcja, ważne, że w końcu na swoim :)
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • info z Margo - B2 będzie miało swój własny zbiornik na odpady płynne. także o powódź kupy chyba nie trzeba się martwić :)
            ML
            1 rok
          • A ja się dowiedziałam, że do końca maja odbieramy, nawet jeśli nie wyrobią się z drogą i ogrodzeniami, Pani z Margo powiedziała, że jeśli będzie taka konieczność, to odbierzemy tylko dom wewnątrz, aby mogły ruszyć prace wykończeniowe, a to co na zewnątrz będą dokańczać między czasie. W sumie to dobra wiadomość :)
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • Nie byłabym tego pewna :( Możemy odebrać mieszkania jak Margo otrzyma "Pozwolenie na użytkowanie". Tu pytanie czy nadzór budowlany wyda pozwolenie na sam budynek? Z tego co mi wiadomo nie wyda jeżeli cała budowa Segmentu B nie zostanie zakończona. (łącznie z drogą dojazdową i terenem wokół).
            Dostałam odpowiedź z Margo, że do dnia 31.05.2018r ma zakończyć się budowa. 7 dni przed odbiorem muszą nas poinformować. Wg tego najpóźniej odbiór może być 07.06.2018r.
            Przyszła sąsiadka B6.1
            1 rok
          • ..coś mi tu śmierdzi..ale ja, jak wiecie jestem uczulony na tę firmę i wywołuje u mnie odczyn alergiczny (mam tylko nadzieję, że i "vice versa ;) ). w każdym razie jeśli podczas tych połowicznych odbiorów byście coś podpisywali to doczytajcie wszystko czy czasem nie ma gdzieś "ukrytego" terminu oddania całości. w przeciwnym wypadku może się okazać, że:
            - Wasze ekipy remontowe mają utrudniony dojazd do mieszkań
            - wy także jw

            ww może spowodować de facto, że tak czy inaczej opóźni się wprowadzenie i korzystanie z chałupy. tak jak wcześniej pisałem, proponuję wydać parę złotych na prawnika od nieruchomości i skonsultować się z nim.
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • nie w pełni wykonana droga nie przejdzie audytu bezpieczeństwa, a straż pożarna się pod tym nie podpisze (brak możliwości dojazdu dla służb), więc nie ma szans na otrzymanie pozwolenia na użytkowanie przed ukończeniem dojazdów.
            elewacja / płot - inna sprawa, ale tego ja wolałbym nie musieć podpisywać.
            ML
            1 rok
          • ..więc tym bardziej należy uważać na propozycję Margo i co ewentualnie się podpisze, żeby później nie znaleźć się w czarnej pupie = mieszkanie teoretycznie odebrane bez możliwości dojazdu, remontu i zamieszkania
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Pozostaje mieć nadzieję, że wyrobią się do końca maja...
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • Byliśmy dziś na osiedlu. Nie chce być pesymistką ale jak nie wezmą się porządnie do roboty to słabo widzę ten koniec maja.
            B 2
            1 rok
          • My też byliśmy, nawet korzystając z nieobecności ekipy zwiedziliśmy środek. Mamy nieuwzględnioną w projekcie ścianę na piętrze (w miejscu, gdzie powinna być barierka od schodów).
            B3.2
            1 rok
          • w sobotę na budowie było cicho jak makiem zasiał, nikogo
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Właśnie obawiam się ,że tak to wygląda . Zapewniają ,że dzieje się tam dużo i nieustannie a rzeczywistość taka że jakoś wcale im się nie spieszy. Bo pogoda już zdecydowanie nie moze być wymówką. My zawsze wchodzimy do środka zobaczyć co i jak :p
            B 2
            1 rok
          • Być może w kilku miejscach mają obsuwy w terminach i przerzucają ekipy na różne budowy
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Mi sie za to wydaje ze nigdzie nie ma ekip(zwiedzilem dwie i popytalem).wiekszosc ich pracownikow to ukraince ,ktorzy pojechali teraz na swieta wielkanocne stad pustki na budowach.Tyle ze dla mnie to zaden argument.W dwoch prostych slowach-" Margo porażka"
            Greg
            1 rok
          • w Pępowie na budowie Margo, nigdy żadnego Ukraińca nie słyszałem/widziałem. Tylko Kaszubi
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • To niech się ogarną i zatrudnią kilka osób więcej..brrr:/
            A jeśli to nie tajemnica czy ktoś z "A" byłby tak miły i podzielił się info jak koszty ogrzewania się kształtują?
            B 2
            1 rok
          • 1)Jak poczytasz sobie opinie o Margo w necie....to zrozumiesz skąd u nich taki problem z pracownikami .

            2) Co do ogrzewania: Mieszkam w module A2 (parter). Kiedy się wprowadzaliśmy się w pazdzierniku 2016r, oprocz nas i sasiadów z parteru w A1 nie było nikogo. Mury trzeba było dogrzać więc w najwieksze mrozy (a dochodziło do -30 w styczniu/lutym 2017) to rachunki wychodziły nawet i po 350 zł. Teraz kiedy już segment jest zamieszkały płacę nie więcej niż 200 zł za miesiąc (w miesiącach "zimowych") i ok. 70 zł w miesiącach letnich. Z pieca Margo zrezygnowałem i ekipa zakładała mi piec 2 funkcyjny kondensacyjny Thermet .
            RJabłoński
            1 rok
          • Dzięki za info o kosztach. Brzmią dość pozytywnie, obawialismy się wyższych.
            B 2
            1 rok
          • ..oczywiście ogólny koszt zależy też od tego kto jaką temp w chałupie lubi. my jesteśmy raczej z "zimnego" chowu :) i termostat mamy ustawiony na około 21-22 stopnie
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Witam.Panie Radku.Zle moze napisalem.Pracownicy margo to rzeczywiscie w wiekszosci kaszubi,natomiast chodzi mi o podwykonawcow np firme robiaca elewacje drogi itp
            Greg
            1 rok
          • ok :), tyle , że mijając ich codziennie jak wracam z pracy, to od 1,5 roku jak mieszkam, nigdy nie słyszałem języka ukraińskiego od pracowników/robotników na budowie w Pępowie
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • My byliśmy z mężem w sobotę na budowie. Fajnie, że od przodu jest cały styropian (wiecie może jak od tyłu wygląda?) przez otwarte drzwi było widać, że nie są jeszcze pomalowane ściany, coś tam z drogą ruszyli. Z tego co dostałam od Margo do końca kwietnia ma być zrobione - Elewacje, drzwi wejściowe, ocieplenie poddasza i zabudowa z płyt gipsowych, szpachlowanie, malowanie. A do końca maja ma być: Wyposażenie rozdzielni elektrycznej, montaż pieca, grzejników i osprzętu teletechnicznego, przyłącze teletechniczne, wod-kan, gazowe, zagospodarowanie terenu: wyrównanie gruntu, taras, chodnik, miejsca postojowe, ogrodzenie. Zobaczymy czy zdążą...

            Jak wyglądają koszta za wywóz szamba?
            Przyszła sąsiadka B6.1
            1 rok
          • Od tyłu jest cały styropian maźnięty tynkiem.
            B3.2
            1 rok
          • Nie jest źle, dzisiaj prawie do g.17 robili drogę. Podkład i gruz ułożone do wysokości A2. Tak na chłopski rozum muszą myknac tą drogę i do tego ten kawałek który będzie nas otaczał od strony stróżówki , bo Wasza część ma być przecież jednokierunkowa , więc siłą rzeczy nie byłoby jak wjechać/wyjechać .
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • update: podkład i gruz wysypane na całej długości segmentu A
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Czyli pracują :) no to mam nadzieję, że jak skończą drogę to wezmą się za elewacje :) swoją drogą mam pytanie odnośnie planu zagospodarowania przestrzennego osiedla, chodzi mi o trawniki przed domem, czy jest gdzieś zapis, który reguluje czy wolno nam zagospodarować swój fragment wedle uznania, czy jest jakiś ogólny plan, który reguluje wygląd przednich ogródków?
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • Z tego co wyczytalem w akcie to jest tylko zaznaczone ze nie mozna dzielic ani grodzic.nic wiecej nie ma chyba
            Greg
            1 rok
          • jeśli trawnik jest tylko Twój (dom szeregowy) to możesz sobie robić na nim co tylko chcesz; jeśli jest to także trawnik sąsiada (czyli tak jak jest u nas) - to musisz wszystko ustalać z sąsiadem :). oczywiście oprócz wspomnianego przez Grega grodzenia
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • z tego, co pamiętam z rozmów przed zakupem, to nie ma też mowy o żadnych wiatach / budkach przed budynkiem - ale nie wiem, czy jest to gdzieś formalnie zapisane.
            ML
            1 rok
          • Dziendobry.jakies postepy w drodze widac? Pracuje ktos tam dzis?
            3.1
            1 rok
          • Jak rozmawialiśmy z Margo to tylko się dowiedzieliśmy, że możemy w ogródku sobie postawić jakąś małą szopę, która nie wymaga pozwolenia na budowę.
            Przyszła sąsiadka B6.1
            1 rok
          • Taka, która wymaga pozwolenia się w ogródku po prostu nie zmieści :D
            B3.2
            1 rok
          • szambo: liczone wg zużycia wody. koszt 1 m3 szamba to około 12 zł.
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • U nas koszty wyglądają troszkę inaczej.
            Mieszkanie narożnikowe i 82m2.
            Temperatura zadana na cały okres grzania to 21,4 stopnia. Piec ustawiony na grzanie całodobowe. Koszt miesięczny to około 270 zł.
            Przy innych nastawach pieca - czyli brak grzania w danych okresach czasowych , noc i czas w którym jesteśmy w pracy , to 271 zł.

            Koszt wywozu szamba w naszym przypadku został błędnie wyliczony.
            Stawiki obowiązujące w gminie to około 13 zł m3. Takich stawek powinniśmy się niedługo spodziewać.
            MFr
            1 rok
          • Po weekendowym wypadzie do Pępowa zauważyłam postęp prac :) Na ścianach jest gładź, zamontowali włączniki i gniazdka, są też parapety. Jest cień nadziei :) W przyszłym tygodniu chcę pojechać w godzinach ich pracy, żeby porozmawiać z kierownikiem budowy. Mam nadzieję, że do tego czasu skończą drogę i w końcu zabiorą się za elewacje :)
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • dzisiaj ułozyli zarys parkingu po lewej stronie (patrząc na front budynku), tuż przy domu jednorodzinnym
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Podobno mamy juz drzwi :) w weekend jedziemy obejrzeć co i jak w naszym mieszkaniu.
            B 2
            1 rok
          • Potwierdzam :-)
            MFr
            1 rok
          • Byliśmy dziś na szybko rano. Są drzwi, niektóre mieszkania w środku są już gotowe. Droga przygotowana -ma być robiona w 1 albo 2 tygodniu mają. Jedyne co wygląda źle to elewacja-nic się tam nie dzieje,nikogo tam nie widać:/ zaczynamy podejrzewac, że pomysł wcześniejszych/częściowych odbiorów może wynikać właśnie z opóźnienien z elewacją. Naszym skromnym zdaniem odbieranie częściowe nie ma sensu a jakie jest wasze zdanie ? Jak coś planujemy dłużej" pobyć" na budowie 2 maja koło 13 (pomiary:)
            B 2
            1 rok
          • konsultacja z prawnikiem i/lub rzeczoznawcą budowlanym - o których już wspominałem
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Tak jak juz pisalem.podwykonawca robiacy elewacje sklada sie glownie z ukrainskich pracownikow,ktorzy dopiero mieli pod koniec tego tygodnia wracac po swietach.Z uwagi na majowke podejrzewam ze z elewacja cos sie ruszy dopiero od 7 maja. Ja osobiscie chcialbym odbior jakikolwiek jak najszybciej(oczywiscie z inspektorem budowlanym) zeby zaczac juz cos tam dlubac.pozdrawiam
            Greg
            1 rok
          • heh..no to "zwracam honor" z tymi pracownikami zza wschodniej granicy :) ale rękę bym dał sobie uciąć, ze tam nikogo takiego nie słyszałem, ale OK ;). w każdym razie wypada życzyć coby nie padało jak się mają wziąć za te elewacje. Będzie dobrze, uszy do góry :)
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • tyle, że Wielkanoc Prawosławna była 8 kwietnia, więc jak nie wrócili do tej pory, to zakładam, że już się nie pokażą.

            a z tego, co słyszałem, to tamta ekipa chyba nie była rewelacyjna.
            będziemy w weekend i potem 02.05 więc dam znać czy coś się zmieniło.
            ML
            1 rok
          • Od kilku tygodni, w soboty na budowie zawsze cisza
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Dziendobry.Chcialbym sie zapytac co do tych pomiarow.Panstwo na tego 2 maja sie umawiali co do udostepnienia lokalu? Bylem wczoraj i Pan w strozowce nie mial kluczy do lokali(wszystkie pozamykane) .Twierdzil ze dopiero w przyszly poniedzialek beda robic i mozna sie zglosic do kierownika budowy.
            1 rok
          • pomiary były umówione z miesiąc temu, dogadaliśmy się z Margo, da się wejść :)
            ogólnie klucze są u kierownika, więc wejścia teraz co do zasady są w godzinach jego obecności na placu (od 6 rano)
            ML
            1 rok
          • Byliśmy dziś po południu, pojawiły się zarysy chodników przed budynkiem (ułożyli krawężniki). Mąż jedzie w poniedziałek, mam nadzieję, że złapie kierownika, bo też musimy pomierzyć kuchnię, łazienki i dziurę na schody.
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • nowe wieści - spodziewajcie się propozycji częściowych odbiorów na koniec maja. temat pojawił się przy okazji rozmowy o kluczach - jeśli ktoś również będzie chciał wymieniać zamki po odbiorze (co polecam), to po majówce powinienem dostać dokładne rozmiary wkładek.

            inne wieści:
            - droga ma być zrobiona w maju;
            - elewacja ma ruszyć po majówce.

            częściowy odbiór na pewno z uwagi na elewację, ale co za tym idzie - nie będzie jak zamontować skrzynek gazowych na ścianach. gdyby ktoś miał jakieś wątpliwości, to my jesteśmy na nie:)

            w razie pytań jestem 02.05 koło południa na budowie.
            ML
            1 rok
          • No ja się dzisiaj dowiedziałam, że na budowie mają cały tydzień majówkę.. Brak słów.. co do częściowego odbioru, to załatwiamy sobie fachowców, którzy pomogą wszystko sprawdzić. My chyba się zdecydujemy, bo zaraz przepadnie nam ekipa wykończeniowa wraz z opłatą rezerwacyjną, pomijam fakt, że stolarz też już czeka na sygnał od nas, bo materiał mu leży, a ma jeszcze innych klientów.. Same kłopoty z tym Margo...
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • Tez myslalem o czesciowym odbiorze,ale czy to nam cos da? Widzieliscie panstwo te mokre sciany? Szpachlowanie ,schody czy panele przy takiej wilgotnosci raczej nie wskazane
            1 rok
          • Byliśmy dzisiaj i jesteśmy załamani... Ściany w mieszkaniu nie gotowe... droga jeszcze nie zrobiona a o elewacji to już nie wspomnę...
            Wg email od Margo do 30.04.2018 miały być wykonane prace : "Elewacje, drzwi wejściowe, ocieplenie poddasza i zabudowa z płyt gipsowych, szpachlowanie, malowanie - 15,05% - do dnia 30-04-2018 r."

            My nie będziemy robić żadnego częściowego odbioru.
            Przyszła sąsiadka B6.1
            1 rok
          • My już nawet nie mamy sił się irytować. Informacje udzielane telefonicznie/emailowo znacznie odbiegają od rzeczywistości. Na odbiór częściowy mówimy zdecydowanie nie. Nie widzimy żadnych plusów takiej sytuacji a jedynie problemy.
            Ja wiem, że jest problem z ludzmi do pracy ale w sytuacji opóźnienia powinni zrobić wszystko żeby pracę maksymalnie przyspieszać (tu mam na myśli nadgodziny/pracę w dni wolne/zwiększenie ilości ludzi) a tu każdy weekend wolny,pracuje dosłownie kilka osób, długi weekend to długi tydzień bez pracy.. żałuję tylko ustalenia kwoty za opóźnienie na tak niskim poziomie:/
            Anonim
            1 rok
          • My będziemy myśleć o spotkaniu się z deweloperem w sądzie o odszkodowanie za poniesione koszty związane z opóźnieniem w oddaniu inwestycji, niezależnie od chusteczkowej kary umownej.

            https://dom.trojmiasto.pl/Co-robic-kiedy-deweloper-nie-wywiaze-sie-z-umowy-n115551.html
            B3.2
            1 rok
          • Pomysł dobry a'propos odszkodowania, jednak najlepiej jakbyście skonsultowali z prawnikiem kwestie POZWU ZBIOROWEGO. Tutaj jednak może być trudność w dotarciu do większej części przyszłych lokatorów, bo o ile dobrze kojarzę to do ww musi być bodajże 10 osób. Warto też się zastanowić czy wyżej opisany wybieg ze strony Margo dotyczący tzw. częściowego odbioru to właśnie nie forma zabezpieczenia się przed pozwem zbiorowym (część osób odbierze i wtedy jest mniejsza siła rażenia). Z niepokojących spraw o których powinniście wiedzieć i sprawdzić (bo to nieoficjalna informacja) w bodajże pierwszym mieszkaniu na parterze chodzi osuszacz (1 sztuka na cały segment); codziennie są wylewane 2 wiadra wody ......... Dla porównania powiem Wam, ze kiedy ja odbierałem mieszkanie, wypożyczyłem osuszacz własnym sumptem, żeby mieć pewność że jest wszystko OK; pracując przez cała dobę w osuszaczu zebrała się szklanka wody. A ze spraw organizacyjnych to taka uwaga: otóż przy stawie jest taki ładny domek rekreacyjny. Rok temu w majówkę bawiło się tam szefostwo firmy Margo. Jak jest problem uzyskać od nich konkretne i zobowiązujące informacje drogą mailową/telefoniczną to może bezposśrednia rozmowa facetoface, spowoduje , ze zaczną poważniej podchodzić do Klienta :). W każdym razie dzisiaj, jutro i w piątek sprawdzę czy stoją tam jakieś auta i dam Wam znać tutaj. Oczywiście na 99% to forum czytają także przedstawiciele Margo... :) może przygotują się do rozmowy z Wami, ......a może zmienią plany majówkowe :).
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Tak.To prawda.Potwierdzam slowa Pana Radka ,w pierwszym mieszkaniu na parterze chodzi non stop osuszacz i wedlug ochroniarza wylewane jest wiadro wody codziennie,lecz te mieszkanie wyglada najgorzej jesli chodzi o mokre sciany(lub tak sie pocieszam) :)
            Greg
            1 rok
          • Generalnie ..to w taką pogodę jak panuje od kilku dni powinien być oddelegowany jakiś "umyślny", który by wietrzył mieszkania, no ale przecież Margo ma mądrzejszych ludzi od myslenia ;)
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • a'propos wilgoci to na forum Pępowa w temacie Przedszkoli można przeczytać sobie o takiej perełce:
            https://drive.google.com/file/d/1h4BnsRs5K1wJ-KITVvnvY83xBas4rc8y/view?usp=sharing
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • po dzisiejszej wizycie z człowiekiem od kuchni i z ekipy budowlanej:

            - jest mokro - belki nad oknami nie wyschły od ponad 2 tygodni - wg fachowca albo musimy cisnąć margo o osuszanie, albo po odbiorach wynająć osuszacze prywatnie na około tydzień;
            - do mieszkań na dole - w miarę możliwości sprawdźcie wykończenie sufitów WC pod schodami - u nas nie ma tam żadnego kąta prostego, a nie ma jak zabudować tego karton-gipsem z uwagi na wysokość;
            - w mieszkaniach na dole - rewizja rur kanalizacyjnych w kuchni jest w fatalnym miejscu - uwaga, aby był do niej dostęp pod zabudową kuchenną;
            - kanały wentylacyjne kuchnia / łazienka są zrobione z najtańszych rur o średnicy 160 mm, przez co zajmują mnóstwo miejsca - sama obudowa kanału w kuchni ma ponad 35 cm głębokości, przez co nie będzie się jej dało schować w standardowej szafce wiszącej (ok 30 cm głębokości). w poniedziałek podpytam o możliwość przeróbki przez margo. jeśli nie, to mamy pomysł, aby schować to sufitem podwieszanym i przerobić samemu;
            - u nas od 3 tygodni w środku nic nie drgnęło, wciąż brakuje tynków - czyli znów wracamy do czasu schnięcia;
            - ekipa od razu zapowiedziała, że nie zacznie nic tam robić wcześniej niż po osuszeniu wnętrz, realnie koło 2-3 tygodni od zakończenia prac przez dewelopera - zakładając wietrzenie i otwarte okna.

            @Radek - ludzie z margo na grilla, czy coś robili?

            stróż na budowie (jeśli jest), to ma rewelacyjne podejście do pracy - podjechaliśmy na 3 samochody, krążyliśmy ponad 1,5h, a nikt się nami nie zainteresował.
            ML
            1 rok
          • 1)a'propos osuszaczy, to ICH (Margo) psi obowiązek żeby oddali mieszkanie osuszone. Dlaczego Wy macie później płacić za zużytą energię (chyba że pozwolą Wam jechać na ich liczniku budowlanym) + płacić za wynajęcie maszyny?
            2)żaden grill. Po prostu pracownicy z jakiejś (?) Margo budowy mają w Pępowie "punkt przeładunkowy". Tutaj zostawiają swoje prywatne auta i gdzieś na budowę jadą już samochodami firmowymi (ciężarówki, dostawczaki itp). Dlatego napisałem że długi weekend jest tylko w Pępowie a widać że gdzie indziej pracują.
            3)co.do stróżów...nie.ma się co dziwić ...wystarczy przeczytać tekst jednego z.nich na "gołworku" a'propos płatności
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Wszyscy pracownicy byli dzis na budowie w Elblagu, na ktorej Margo najbardziej zalezy(informacja od ochroniarza)
            Greg
            1 rok
          • no i ekipa od układania drogi się zwinęła . zabrali maszyny , spakowali manatki i pomachali na do widzenia . czyżby sprawy finansowe ?
            1 rok
          • Autentycznie zaczynam się stresować bo nie wygląda to dobrze:/ gdyby chociaż ktoś z Margo potrafiło jasno powiedzieć co i jak a nie opowiadają bajki, wymyślają..chyba jakieś oficjalne pismo wyślemy z prośbą o określenie stanu prac i ich planami
            Anonim
            1 rok
          • Pisma (najlepiej składane u nich w siedzibie firmy z kopią i potwierdzeniem otrzymania) jak najbardziej trzeba składać - przydadzą się jako dowody w ewentualnych sprawach sądowych. Na jakąkolwiek odpowiedź bym nie liczył. Jawnie olewają administracyjne terminy 14 dni roboczych na odpowiedź. Bezczelność przechodzi wszelkie granice. Osobiście złożyłem im pismo na początku marca 2018. Odpowiedzi oczywiście żadnej. Dzwonię i pytam się Pani Ilony Walczak, co jest grane? Odpowiedź: pismo było kierowane do Zarządy i trzeba czekać na odpowiedź (a Zarząd to Pan Czapiewski, to tak dla Waszej informacji. Dlatego teraz wszystkie ruchy konsultuje z prawnikiem. Kolejny kwit to tzw wezwanie przedsądowe, które zapewne Margo też oleje a kolejny krok to już KC. Dlatego wspominałem Wam wyżej że dobrze byłoby jakbyście wszyscy złożyli pozew zbiorowy: i łatwiej i szybciej
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • coś się dziś dzieje na budowie? podobno miała wystartować elewacja i droga.
            ML
            1 rok
          • Kilka osób się szwendało po budowie, jakaś mała koparka coś pod ścianami kopała, Panią ze szczotką i wiadrem też widziałem, ale jeśli chodzi o drogę to ktoś tu wyżej napisał, że ekipa podobno zwiała. Co do elewacji to przynajmniej od strony N-E nic nie było widać.
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • czyli nic nowego. wysłałem wczoraj pismo z listą zastrzeżeń po ostatniej wizycie na budowie - czekam na zwrotkę.

            od razu pytanie do osób, które kupiły mieszkania w szeregu "B" - z kim kontaktujecie się ze strony Margo? z p Aliną K? czy z kimś innym?
            ML
            1 rok
          • My kontaktujemy się z Aliną K., ale tęsknimy za Sandrą - przynajmniej odpisywała na @.
            B3.2
            1 rok
          • My tak samo, głównie telefonicznie.
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • ...nie wiem czy ci coś to pomoże..ale jak wyszedłem wczoraj na taras to usłyszałem rozmowę pracowników, z których jeden powiedział (cytuję) " ...mamy w ...uj roboty..."...w sumie nie wiem czy to dobrze dla Was :) :) :) czy źle
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • rozmawiałem wczoraj z kierownikiem - lada dzień ma pojawić się nowy wykonawca elewacji. niestety bez szczegółów.

            ostatnio rozpędziłem się w kwestii tynków - Margo traktuje ściany z bloczków gipsowych jako skończone - do szpachlowania i malowania - co jest zgodnie z załącznikiem do umowy.

            są założone u nas już kontakty i elektryka, zostały do zrobienia sufity oraz obróbka parapetów. twierdzą, że zdążą w środku, ale wciąż jest mokro. plus jest taki, że w godzinach pracy faktycznie było otwarte okna.

            szerokość kanałów wentylacyjnych podobno jest zgodna ze specyfikacją - czekam na odpowiedź z biura, co z tym fantem można zrobić.podobnie z wykończeniem wc pod schodami.

            proszę o info, czy pojawił się wykonawca elewacji.
            ML
            1 rok
          • ja tam się nie znam..ale czy to nie jest tak, że jeśli na mokre mury został położony styropian to jedyna możliwość aby wyschły mury to albo długotrwałe wietrzenie "środka" albo najlepiej wrzucenie na pełną parę osuszaczy przy zamkniętych oknach i drzwiach? przeciez jak oni mokre sciany teraz dodatkowo otynkują to jak środek ma wyschnąć ? podobna sytuacja miała miejsce na ulicy Malinowej w Żukowie - mielismy tam zamówić chałupę. Jeden z mieszkańców wczesniej wybudowanego domku zaprosil nas do mieszkania gdzie pokazał nam chodzący od roku osuszacz ktory wyciągał około pól wiadra wody dziennie. Wczesniej wąłsnie tamtejszy deweloper założył na mokre sciany styropian a pozniej otynkował.
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Ha, znowu zmienili opiekuna inwestycji :)
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • Bo przyjeli do pracy nową dziewczynę
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Może będzie ogarniać ciut bardziej niż poprzednia. Chociaż podejrzewam że problem nie leży w ich pracy tylko kogoś" wyżej". Ale zobaczymy
            B 2
            1 rok
          • Nasz segment nadal prowadzi stara opiekunka, właśnie dostałam odpowiedź na @.
            B3.2
            1 rok
          • bo ta nowa Pani to pewnie świeżak, więc ją muszą wdrożyć
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Raczej uodpornić ja na nadchodzące akcję :p
            B 2
            1 rok
          • Dobra wiadomość - wszystkie okna otwarte, czyli poszli po rozum do głowy i wietrzą
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • oby się tego trzymali - z tego co wiem, to jest to ich główny plan na osuszenie budynku. dzieje się coś w związku z elewacją?
            ML
            1 rok
          • od (Waszej) strony N-E nic się nie dzieje z elewacją, przynajmniej do wczoraj do fajrantu, tylę że tak jak wyżej wspomniałem, jesli chałupy są mokre..to położenie elewacji chyba nie jest dobrym pomysłem ?
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Rozmawiałam wczoraj z kierownikiem budowy, prace nad elewacją i drogą mają ruszyć od poniedziałku.
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • Dziś. 13 maj wszystkie drzwi otwarte na oścież. Grubo wietrzą. :-):-):-)

            Sama elewacja nie ma nic do rzeczy w kwestii osuszenia murów jeśli jest już położony styropian.

            Jestem ciekaw jak terminy z segmentem C. Gdzie większość mieszkań ma rezerwację. Chyba że to podpucha.

            Czy pisał ktoś z Was kiedy będzie oddany do użytku tzw plac zabaw?
            Anonymus
            1 rok
          • zerknij na plan na ich stronie:
            http://www.margopb.pl/wp-content/uploads/20180108_pzt_mapa_osiedle_gdanskie_700px.jpg

            muszą skończyć najpierw całe 2 segmentowe "C" i najprawdopodobniej "D" i "E", wtedy dopiero zrobią plac zabaw.Czyli biorąc pod uwagę ich obsuwy w terminach, na wcześniej niż 2021 bym nie liczył
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Dokładnie. Nam tez udzielono intormacji że plac zabaw jest jednym z ostatnich etapów. Dzieci zdążą mi wyrosnąć:/jestem ciekawa czy tego boiska się doczekamy.
            1 rok
          • a może...jeśli będzie więcej rodzin z małymi pociechami na osiedlu (tym bardziej, że zapewne część z nich będzie uczęszczać do przedszkola w miejscu), może warto pogadać z Dyrekcją przedszkola czy poza godzinami ich pracy i w weekendy "nasze" dzieci mogłyby korzystać z ich ogródka. Tym bardziej, że jest tam pełny monitoring, więc w razie jakichś strat nie byłoby problemu. Z drugiej strony wątpię , żeby Przedszkole ot tak się zgodziło..ale jak się człowiek nie zapyta to się nie dowie :)
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • A ja z innej beczki, jestem już totalnie załamana. Dostałam informację od kierownika budowy, że jednak ani droga ani elewacja nie ruszą w tym tygodniu... Nie mam pomysłu co z tym dalej. Napisałam maila do ich reklamacji, niech odpisują.. Boję się, że z tym odbiorem będziemy mieli jeszcze mega problem.. Z całego serca żałuję, że wybrałam tego dewelopera :(
            Sąsiedzi z B5-2
            1 rok
          • ??? to od soboty zmienił zdanie ?
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • My przyjęliśmy taktykę nękania telefonami, żądaniami informacji i pytaniami codziennymi o postępy. Jeśli chodzi np. o wietrzenie mieszkań coś to dało-ale (podobno) takich telefonów jest niewiele.
            B 2
            1 rok
          • Ja wydzwaniam ile się da.. do Margo, do kierownika itp. Dziś zadzwonił do mnie kierownik i powiedział, że od poniedziałku nikt nie ruszy, bo coś tam, coś tam.. Pani z Margo powiedziała, że niby od 17.05 wchodzi firma z drogą.. Nie wiem, ja im nie wierzę.. Jak to ujęła, mają "dynamiczną sytuację na budowie". Banda oszustów..
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • 1) ta dynamiczna sytuacja na budowie to pewnie...zmieniające się co chwila ekipy...niestety
            2) dobra informacja to taka, że wietrzą 24h/dobę . dzisiaj do rana wszystkie okna i drzwi pootwierane, co najśmieszniejsze w bodajże C6.2 do rana się światło świeciło ..taki zapierdziel ;)
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Ja chyba nie umiem rozmawiać z p. Aliną - na maile nie odpisuje, za 3 próbą połączenia (wreszcie!) odbiera z fochem i twierdzi, że zarząd mówi że nadal odbiory na 31 maja a ona nic więcej nie wie.
            B3.2
            1 rok
          • Pani Alina jest najprawdopodobniej w pracy do końca maja z tego co mi wiadomo.
            Dostałem info że droga ma ruszyć w czwartek, a umowa z ekipą od elewacji chyba jest podpisana.

            Odbiór w maju nierealny moim zdaniem, więc lepiej się nie nastawiać.
            ML
            1 rok
          • urlop czy kolejna osoba która sobie dała spokój z Firmą Margo ?
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Na stronie jest już nowy opiekun, a na moje maile odpisuje p. Walczak, więc raczej druga opcja.
            Na budowie dziś wakacyjne. Wietrzy się i niewiele się robi. Belki zalane nad oknami wciąż wyraźnie mokre - sprawdziłem w 3 mieszkaniach.
            ML
            1 rok
          • To dobrze, niech wietrzą, chociaż tyle, Robert - kierownik, powiedział, że zrobi wszystko, żeby dotrzymać terminów, ale na elewację do końca maja, nie ma co liczyć. Dziś z mężem podpisaliśmy kolejny aneks do umowy kredytowej, zgodnie z "naszą tradycją", jutro powinien przyjść mail od Margo, że przesuwają termin - takie szczęście mieliśmy ostatnio :):) obym się myliła :)
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • Dobre (częściowo) wieści dla lokatorow z segmentu B. Dziś zaczęli układać kostkę. Idzie im to dość sprawie. Do piątku pewnie droga będzie gotowa.

            Teraz moje pytanie do Was. Do segmentu B.
            Czy dostaliście informacje odnośnie spotkania z Administratorem " Posesji " w dniu 18 mają ?
            MFr
            1 rok
          • podobno ruszyła dziś droga - ktoś potwierdzi?
            w poniedziałek ma wejść ekipa od elewacji / sufitów / szpachlowania. szacowany czas prac pozostałych w środku to ok 2-3 tygodnie.
            ML
            1 rok
          • dzięki za info o drodze. kiedy / gdzie / o której to spotkanie? może uda mi się wbić.
            ML
            1 rok
          • Być może mamy wspólne spotkanie A + B. Jeśli tak, to jest ono 18 maja o g. 17 w Szkole w Pępowie
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • My nie dostaliśmy żadnej informacji o spotkaniu. Z tą drogą, to dobre wieści, w końcu coś się dzieje w temacie.
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • Jeżeli chodzi o kontakt to mi powiedzieli, że mam się kontaktować z p. Aliną. Ogl czekam na odpowiedź na email z 01.05.2018r, który ponoć został przesłany do sekretariatu zarządu.
            W standardzie mamy wypisane, że wszystkie ściany (nośne i działowe) są szpachlowane do malowania a sufity szpachlowane i malowane na biało. Byliśmy na budowie 01.05 i 14.05 - jedyne co się zmieniło to UWAGA - umyli okna ;) - w mieszkaniu dużo miejsc mokrych na ścianach, brak szpachli, brak kontaktów, sufity nieruszone.
            Informacja telefoniczna z margo - droga rusza od czwartku (fajnie, że udało im się dzień przez wyznaczonym terminem) elewacja niby miała ruszyć w tym tygodniu.
            Na różnych dokumentach, które mamy od margo widnieje boisko wielofunkcyjne i ogrodzenie osiedla.
            Powinniśmy założyć sobie zamknięte forum aby margo tego nie czytało lub spotkać się w większym gronie ws ewentualnych odszkodować od strony margo.
            Przyszła sąsiadka B6.1
            1 rok
          • Jeżeli chodzi o odszkodowanie to oczywiście jest ono możliwe ale w przypadku gdy opóźnienie bezpośrednio spowodowało jakieś straty finansowe (np konieczność płacenia czynszu za wynajem, utrata zaliczki wpłaconej na rzecz wykonawcy który przepadl itp) w naszym przypadku niestety żadna z przesłanek nie występuje i jesteśmy skazani jedynie na śmieszna kare umowną.
            1 rok
          • A koszty bankowe trzeba ponosić.. Aneks do hipoteki kosztuje i to nie mało.. Ale Margo to nie obchodzi, fajnie tak szastać nieswoimi pieniędzmi..
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • U nas niestety rzeczoznawca z banku nie ogarnął i klepnął wszystkie transze (transza MDMu nie wymagała rzeczoznawcy) i od stycznia płacimy już pełną ratę i jednocześnie wynajem.
            B3.2
            1 rok
          • Witam. Wie ktos jak sytuacja z droga? Cos sie ruszylo? A moze niespodzianka i koncza juz:)?
            1 rok
          • 1) droga między A i B zrobiona do połowy
            2) wszystkie siły poszły na budowę drogi dojazdowej do ulicy Gdańskiej.
            3) w B majstruje coś Pan Elektryk i Panie Sprzątające
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • wczoraj jak zaglądałem, to wjechał też spory transport płyt gipsowych, więc jest szansa, że lada dzień zaczną się zabierać za brakujące wykończenia.
            ML
            1 rok
          • wczoraj tj 18 maja..SZOK !!! Panowie od drogi osiedlowej łączącej osiedle z Gdańską zasuwali do godziny 21
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Super.Ciekawe czy dzis tez beda robic ... czy bedzie jak zawsze
            1 rok
          • Na zebraniu z zarządca coś ciekawego w kontekście drugiego szeregu się pojawiło, czy tylko sprawy bieżące?
            ML
            1 rok
          • tylko o naszych sprawach rozmawialiśmy
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Czy ktoś coś wie, czy dzisiaj pojawiła się ekipa od elewacji? Byłam w niedzielę i powiem szczerze, widok nie napawa optymizmem.. Nie wygląda to na odbiór za tydzień..
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • Od strony N-E, elewacja nie ruszona . Za to prawie skończyli drogę i teraz nawet ją robią .
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • No nic, w takim razie jutro znowu nękam telefonami :) Dzięki za info, dobrze, że cokolwiek się dzieje :)
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • Podejrzewam ze droga i wewnatrz na koniec maja beda skonczone.Beda chcieli nam wcisnac odbior czesciowy ,zebysmy robili w srodku a oni w tym czasie elewacje.
            Greg
            1 rok
          • Rozmawiałam przed chwilą z kierownikiem budowy, elewacja ma ruszyć niby od czwartku rana, droga ma być skończona do końca tygodnia. Niby w tym tygodniu mają montować schody strychowe, no zobaczymy.. W środę niby mają przekładać rusztowanie do przodu, żeby od strony tarasów dokończyć odprowadzenie wody z rynien.
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • Na spotkania z panią kierownik zostali zaproszeni wszyscy, czy ja byłem na tyle upierdliwy że zostałem wyróżniony?:)
            ML
            1 rok
          • Chyba też byłam upierdliwa ;)
            Przyszła sąsiadka B6.1
            1 rok
          • Możecie powiedzieć kiedy jest to spotkanie i ktorą Panią Kierownik chodzi?
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Przyłączę się do pytania, o co chodzi?
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • Hmmm...jeśli Ty nic.nie wiesz, to.wynika z tego że jedni dostali zaproszenie a inni nie. A to może oznaczać prawdopodobnie 2 rzeczy: albo ci co dostali zaproszenie mają możliwość odbioru mieszkania albo wręcz przeciwnie. Taka na szybko myśl mi przyszła do glowy
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Tez mi to do glowy przyszlo... Ja zaproszenia nie dostalem.jak juz bedziecie po to dajcie znac.pozdrawiam.Grzegorz
            Greg
            1 rok
          • Czujemy się wyróżnieni, też dziś dostaliśmy @ z zaproszeniem na randkę w biurze Margo.
            B3.2
            1 rok
          • Koniecznie dajcie znać. Ciekawe co też oni kombinują..
            Sąsiedzi z B5-2
            1 rok
          • pozwolę sobie powtórzyć, swoje wcześniejsze uwagi: jeśli macie jeszcze "chwilę" do wspomnianego spotkania to:
            1) dokładnie bym się od Margo dowiedział czego będzie dotyczyć
            2) zapytałbym czy będą podpisywane jakieś kwity/dokumenty; jeśli tak, to poprosiłbym o przesłanie ich wcześniej na maila do zapoznania się
            3) jeśli będą to w miarę zrozumiałe zapisy z którymi się zgadzacie to OK, jeśli będą bardziej zawiłe kwestie - radziłbym się skonsultować z prawnikiem i/lub rzeczoznawcą

            czujność, czujność i jeszcze raz czujność. zdaje sobie sprawę że człowiek jest rozemocjonowany nowym mieszkaniem itp - miałem dokładnie to samo i przez to rozemocjonowanie przegapiłem kilka ważnych spraw. ONI Wam o różnego rodzaju ewentualnych niewygodnych sprawach słowem nie pisną - pamiętajcie o tym ;)
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • spotkania są indywidualne i raczej każdy z nas się doczeka swojej szansy. idą z zaproszeniami wg listy, ja po prostu zaskoczyłem p Ilonę wczoraj telefonem, więc pewnie dowiedziałem się chwilę wcześniej niż powinienem. jadę dopiero w piątek wieczorem, więc będę wdzięczny za info czego się można "śmiesznego" spodziewać.

            jeśli pojawi się coś, czego nie będziecie chcieli umieszczać publicznie, to chętnie podrzucę namiar telefoniczny lub @.

            kwestią wciąż nierozwiązaną jest sposób zagospodarowania wiat śmietnikowych w szeregu B - nie można dopuścić, aby wyglądało to tak jak pod A - wpiszcie sobie proszę to do Waszych planów spotkania.

            odpowiadając na pytanie Radka - spotkanie z p Iloną W. oraz dyrektorem.
            ML
            1 rok
          • "kwestią wciąż nierozwiązaną jest sposób zagospodarowania wiat śmietnikowych w szeregu B - nie można dopuścić, aby wyglądało to tak jak pod A" -
            ---
            sprawa przegrana od razu na wejściu. W przypadku Waszego szeregu mieliście już na początku wpisane, że:
            "Śmietnik Podłoże utwardzone oraz obudowa od strony drogi dojazdowej."
            (http://www.margopb.pl/wp-content/uploads/standard_mieszkanie_parter.pdf).
            --
            jak się będziesz upierał to zapewne Pani Ilona - tak jak mnie - powie ci że trzeba było nie podpisywać/wycofać się z umowy :)
            , albo mogą zrobić pergolę zabudowaną - koszt dodatkowy: około 4 tysięcy :) :). Ja mam "to szczęście", że w akcie notarialnym mam wpisaną pergolę w zabudowie ażurowej i będę z nimi walczył do upadłego. 3,5,7 lat ale w końcu to zrobią albo oddadzą mi kasę.

            Zainteresowałbym się i prosił o potwierdzenie na piśmie, że Wasz szereg ma osobne szambo - bo z tego co powiedział nam ostatnio administrator na spotkaniu to póki co jest tylko jedno szambo na 20 m3. Podobnie zainteresowałbym się wspomnianą już tutaj: dodatkową pergolą na odpady segregowane. Chyba że na czas remontów pozwolą Wam wyrzucać śmieci remontowe do ich kontenera
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Szambo podobno ma być - ale faktycznie nie mam tego na piśmie.
            Jeśli jest na forum ktoś z b7.1 (pierwsze mieszkanie od lewej, parter) to proszę o kontakt.
            ML
            1 rok
          • Tez dostalismy juz zaproszenie na spotkanie (czwartek) w ramach zakonczenia budowy i rekompensaty.
            Greg
            1 rok
          • hehe ;) czyli "chłyt marketingowy" w stylu: ocieplamy wizerunek. I dobrze, niech się starają i rekompensują (Majorka na czas remontu GRATIS ;) )
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Na Majorke bym się nie nastawiał :p ale może uda się coś "ugrać"na ich "poprawianiu wizerunku"
            1 rok
          • aleksandra_leszczynska.91@wp.pl gdyby ktoś z Państwa chciałby się podzielić opinią po spotkaniu będę wdzięczna. My idziemy w piątek rano.
            Sąsiedzi z B5-2
            1 rok
          • A czy ktos z forum ma spotkanie w srode lub w czwartek przed 12 ?
            Greg
            1 rok
          • W piątek na 1600 jadę.
            ML
            1 rok
          • Panie Radku pytanie, jak tam pracę? Skończyli drogę? Jutro niby ma ruszyć elewacja..
            Sąsiedzi z B5-2
            1 rok
          • prace*
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • Droga na odcinku B1-B7 skończona. Rusztowania cały czas po stronie południowej . Dzisiaj koparka wyrównywała powierzchnię między A , a Ulica Gdańska. Nie wiem co kombinują :)
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Właśnie wróciliśmy z budowy. Fajnie, że droga zrobiona ale w środku nic się nie dzieje... NIC :( to samo elewacja...
            Ciekawe co jutro na spotkaniu powiedzą...
            Przyszła sąsiadka B6.1
            1 rok
          • Ktoś już po? Jak wrażenia?
            ML
            1 rok
          • Witam. Termin ukonczenia budowy to koniec czerwca.Jak zapewnia Pan dyrektor to jest ostateczny i realny termin.Jesli chodzi o rekompensate to Margo ma przygotowana propozycje sfinsnsowania czesci zakupow.podejrzewam ze kwestia ceny bedzie uzgadniania indywidualnie.Ogolnie Pan dyrektor przyznaje sie ze firma zawiodla i probuje w sposob ,,ludzki,, dogadac sie z nami.
            Greg
            1 rok
          • ....... Jprd...
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Brak słów..
            Sąsiedzi z B5-2
            1 rok
          • O jakich rzędach wielkości mówimy jeśli chodzi o kwoty? No i pytanie najważniejsze czy masz cokolwiek na piśmie?
            ML
            1 rok
          • Przepraszam.....wiem, że nie wypada..ale :

            cathering spożywczy na miesiąc z "Justynki" z naprzeciwka
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • :D :D umarłam... śmiech przez łzy.. ciekawe czy dzisiaj ruszyła ta elewacja...
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • Rusztowania cały czas po stronie Płd.
            Dzisiaj ukladali kostkę do drzwi
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Witam.zle sie okreslilem.Mozliwosc jest zrobienia zakupow budowlanych ,oplaty za uslugi wykonczeniowe(musi byc faktura)lub pokrycia kosztow notarialnych plus jakas usluga.My po negocjacjach sie zgodzilismy i nasz wybor to beda zakupy.Kwota jaka zaproponowali to rownowartosc slabego last minute na majorke dla dwoch osob :)
            Greg
            1 rok
          • U nas też pan dyrektor urzędujący od 4,5 tygodnia potwierdził koniec czerwca jako termin najbardziej ostateczny. Elewacja ruszy nie wcześniej niż w sobotę, bo tak mają zamówioną ekipę od przestawiania rusztowań. Bez elewacji z przodu nie zamontują nam gazu.

            Jeśli chodzi o kary umowne, też są świadomi że te z umowy deweloperskiej są śmiesznej wielkości, na bon budowlany pewnie się zdecydujemy, bo mocno zależy nam na jak najszybszym wprowadzeniu się.
            B3.2
            1 rok
          • Jak ktoś tutaj słusznie zauważył, Firma Margo z pewnością czyta to forum. Wyciągają wnioski i słusznie starają się ocieplić wizerunek. Przecież wiadomo że fakty idą w świat i może mieć to wpływ na Ich wiarygodność u kolejnych potencjalnych Klientów. Ktoś w końcu poszedł po rozum do głowy. Przy okazji zachowali się ... ;) sprytnie. Wiadomo ze Wam się śpieszy a "żywa gotówka" działa na zmysły. Poza tym dobrze to rozegrali logistycznie (mimo że kosztowało ich to wiele zachodu i w sumie poświęcenia): przecież mogli Was wszystkich zaprosić na jedno spotkanie i tym samym uniknąć męczących wielogodzinnych rozmów przez 2 dni.....ale..dzięki rozbiciu uniknęli "siły tłumu" przy negocjacjach "Majorek", a co najważniejsze nie doszło do kontaktu między sąsiadami, co mogłoby skutkować pozwem zbiorowym. A tak, każda rodzina podpisze "ugodę" i mają spokój. W sumie kosztować to ich będzie: 2 dni ciężkiej pracy i około 50-60 tys. kosztów (Wasze faktury), które sobie ładnie rozliczą. Ważne, że wilk syty i owca cała i wszyscy są zadowoleni.

            Na koniec miła wiadomość. Widać, że chyba się wzięli za robotę, bo wczoraj do g. 19.30 Panowie układali Wam chodniki. Poza tym cały czas mieszkania są otwarte na oścież , więc plus jest taki (biorąc pod uwagę prognozy na miesiąc) , że chałupy będziecie mieli suche jak pieprz :).

            Powodzenia :)
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Zgadzam się. Ale jedno mnie cieszy -ktos usiadł i postanowił się" jakoś" dogadać . Oczywiście można było iść w zaparte, wypłacić śmieszne kary umowne i mieć wylane. Więc marketingowo załatwili to pierwsza klasa a my jako mieszkańcy straciliśmy mniej niż moglibyśmy.
            1 rok
          • Po spotkaniu. "Ostateczny" termin to 30.06. - trzymam za słowo. Co do rekompensaty, wybraliśmy najdogodniejszą dla nas formę (pokrycie części kosztów). Kwota, którą zaproponowali nie zwala z nóg, ale faktycznie jest to więcej niż w umowie. Treść ugody przed podpisaniem dostaniemy na maila. Pan Dyrektor twierdzi, że gdyby nie był pewny terminu, to tej ugody by nie proponował.. Co do częściowego odbioru, to nie zgadzają się. Zobaczymy czy tym razem się wywiążą.
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • czyli:

            1)ciekawe z jakich względów zmienili zdanie na temat "częściowego odbioru" ? pewnie chodzi o logistykę (ich pracownicy i Wasi by się ze sobą zderzali, tym bardziej bez pełnej przepustowości drogi która będzie jednokierunkowa
            2) dopytaliście się: A CO JEŚLI TERMIN 30.06 nie będzie dotrzymany ?
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Dziś . Tj piątek 25 mają ruszyli z rusztowaniem do elewacji . Droga i część chodników już zrobione.
            MFr
            1 rok
          • Powiedziałam Panu, że i tak nie wierzę w ani jedno ich słowo, a jeśli nie pójdzie po dobroci, to widzimy się w sądzie. Częściowy odbiór odpada, ponieważ chcą uniknąć niedogodności wynikających z jednoczesnej pracy obu ekip (ewentualne dochodzenie kto co zepsuł/ukradł itd). Pan twierdzi, że to będzie koniec czerwca, bo mają już ekipy i bierze za to pełną odpowiedzialność. Zobaczymy co będzie w treści ugody, czy odniosą się do ewentualnego niedotrzymania terminu. A jeśli mam być szczera, to nie mam już siły myśleć, że tego odbioru nie będzie w czerwcu..
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • Czyli na 100% czytają to forum :) i bardzo dobrze, bo póki co tylko na dobre Wam to wychodzi
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Forum jak forum.wplyw napewno tez mialo, ale podejrzewam ze nekanie telefonami opiekuna,kierowniczke i kierownika budowy tez dalo efekty :)
            1 rok
          • Ciekawe czy ktos przed tą ulewą pozamykal okna czy bedziemy mieli basen .
            Greg
            1 rok
          • Można debatować co miało największy wpływ- ale mimo wszystko nie da się ukryć że szum w internecie gdy ma się kolejne inwestycje do sprzedaży nie jest wskazany. i na pewno nie pomaga. Oby inne sporne kwestie też udało się załatwić/dogadać.
            1 rok
          • My też już po. Złożyliśmy trochę inna propozycję, w sumie nawet dwie do wyboru. Oczywiście podobno nikt o niej wcześniej "nie pomyślał" i "muszą skonsultować". Dowiemy się po weekendzie.

            Tak czy inaczej - trzeba jednak docenić człowieka, który z nami rozmawiał. Margo rzuciło go na pożarcie - jako nowego pracownika, który z czystym sumieniem mógł powiedzieć "nie wiem", a jednak się przygotował.

            Tak czy inaczej - patrząc jak zmienił się ton komentarzy - swój efekt marketingowy już osiągnęli. Ciekawy jestem tylko jak ich prawnik zabezpieczy umowy.
            ML
            1 rok
          • Co do propozycji.... pomyslow bylo duzo,lecz wiekszosc odpadala na starcie z powodu nie ufnosci co do firmy.
            1 rok
          • Elewacja ruszyła? piątek / sobota miały być przestawione rusztowania na front budynku.
            ML
            1 rok
          • W niedzielę rusztowania stały już od frontu budynku, mam nadzieję, że dziś pojawi się już właściwa ekipa od elewacji.
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • Witam.Przejezdzalismy dzis i jest ekipa na rusztowaniach,w srodku w mieszkaniach tez cos robili...
            Greg
            1 rok
          • Super, że się dzieje. Przeczytałem dziś wątek osiedla onnea-tam.to się dzieje cyrk na kółkach. Dostał już ktoś treść ugody z Margo na e-maila?
            1 rok
          • Około 16:00 na placu była już cisza i spokój. Żadnego maila na razie od Margo nie dostaliśmy.
            ML
            1 rok
          • Rusza się coś z elewacją?
            B3.2
            1 rok
          • szlifują styropian
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Czy ktoś z Was dostał propozycję na piśmie, czy również skończyło się na telefonie z potwierdzeniem terminu na koniec czerwca?
            ML
            1 rok
          • Telefonicznie. W przyszłym tygodniu mają być terminy na podpisanie ugody.
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • Byliśmy dziś na miejscu - jedyny plus że wszystkie mieszkania są wietrzone. W środku dalej jednak widać i czuć wilgoć.

            Elewacja bez zmian- nie znam się, może robili coś, czego nie widać.

            W środku zagruntowane są sufity, jednak poprawki wentylacji, które zobowiązało się u nas zrobić Margo dalej nie są ruszone.
            ML
            1 rok
          • Ja troche z innej beczki.Wie ktos moze jaka jest szerokosc drzwi? I grubosc bloczkow zeby wiedziec jaki rozstaw oscieznic regulowanych kupic?
            1 rok
          • z planów, które kiedyś dostałem od architekta wynika, że szerokość otworów na drzwi to 90 cm dla wszystkich wewnętrznych drzwi - wymiar pod skrzydło 80 cm.

            grubość bloczków - chyba 8 cm, ale mistrzem w czytaniu planów nie jestem:) najbezpieczniej będzie zmierzyć samemu / zlecić komuś - w sumie nie zajmuje to dużo czasu, a można oszczędzić sobie kłopotów.
            ML
            1 rok
          • A ktoś ma jakieś wieści czy dziś coś się dzieje na budowie? Jak elewacja?
            1 rok
          • Szerokość otworów drzwiowych u nas to 88 cm, szerokość bloczków 8 cm. Podpinam się pod pytanie - jak tam na budowie? Pracują, czy tym razem jest im za gorąco?
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • w teorii tynków nie powinno się kłaść w pełnym słońcu ani w temp.powyżej 25 stopni. może dziś uda mi się zajrzeć po drodze do Klienta to dam znać czy coś się ruszyło.
            ML
            1 rok
          • Ekipa od elewacji ma ruszyć jutro. Obecnie podobno w górnych mieszkaniach pracują ludzie od płyt gipsowych liczb.
            ML
            1 rok
          • A moze ktos powiedziec czy dzieje sie cos na segmencie C? Pozdrawiam,
            Jacek, Przyszly sasiad z C
            1 rok
          • Nie przyglądałem się szczególnie, ale plac pod C wyglądał na pusty.
            stoi kilka pierwszych pustaków , po lewej stronie jeden narożnik jest rozpoczęty.
            ML
            1 rok
          • Segment C to wylany fundament od dłuższego czasu. Nie ruszą postępy szeregu C zanim nie skończą budynku B.
            B3.2
            1 rok
          • Wtorek 5 /06/18 . Na zewnątrz cisza.

            Odnośnie pytania o szerokość otworów na drzwi. To 85/88 cm, pod drzwi 80tki. Wysokość różnie. U mnie w segmencie A nie obyło się z powiększaniem otowru na wysokości.

            Segment C. Postawili kilka pustaków w od strony stawu.
            Czyli potwierdzam wcześniejsze wypowiedzi z forum.
            MFr
            1 rok
          • Witam.Ruszyli z elewacja?
            1 rok
          • https://www.youtube.com/watch?v=G5kJ1hXJF8Q
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • dziś znów cisza? wg kierownika do końca tygodnia miała być położona warstwa tynku - jakoś słabo to widzę.
            ML
            1 rok

          • "dopiero" środa ;) ...do niedzieli jeszcze kupa czasu ;)
            Radek Jabłoński
            1 rok
          • Dziś mamy czwartek proszę szanownego sąsiada. Czarno widzę nasz koniec czerwca, jak w takim tempie prowadzą prace.
            B3.2
            1 rok

          • o cholera..fakt, sorry
            Radek Jabłoński
            1 rok
          • Bylismy przed chwila.nic sie nie zmienilo od ostatniego razu(bylismy w dzien wczesniej przed spotkaniem z p.Dyrektorem w MArgo).Nic zupelnie nic.Chyba zapewnienia pana Dyrektora mozemy sobie wsadzic .... gdzie slonce nie dochodzi:)
            1 rok
          • Tak samo nie wierzę w ich zapewnienia.. obawiam się, że teraz znowu będą nas wodzić za nos.. na gadaniu się kończy.. w tym tygodniu mieliśmy dostać informację na temat spotkania w kwestii ugody, mamy czwartek i cały czas cisza..
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • i mamy nową opiekunkę inwestycji:)
            prace na zewnątrz niby mają się zakończyć do 20 / 21 czerwca.
            ML
            1 rok
          • Rozmawiałam dziś z kierownikiem budowy i dyrektorem i nikt już gorąco nie zapewnia, że to będzie koniec czerwca.. wszystkie prace zewnętrzne są uzależnione od elewacji, a jak pytałam co z elewacją, to słyszałam "No wie Pani... yyyy... eee...". Nie wiem drodzy sąsiedzi co dalej.. Jakieś pomysły?
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • Na stronie widnieje poki co Pani Magda Dostawa. Czyżby zrezygnowała a Margo niezapdejtowało strony?
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • W Boże Ciało pracowało 3 Ukraińców. Coś tam grzebali przy oknach (chyba siatkę pod tynk kładli) , w piątek po BC i sobotę nie było nikogo. Od poniedziałku cały czas coś mierzą w studzienkach kanalizacyjnych ale nie wiem o co chodzi.
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • My czekamy na treść ugody na piśmie (ma być do końca tygodniach) i mam nadzieję że tam będzie zawarta informacja co się zadarzy gdy nie zostanie nam oddany budynek do 30.06.
            1 rok
          • Rozmawiałam dzisiaj z nową opiekunką osiedla ws elewacji. Margo: "Kierownik powiedział, że na dniach ruszą z elewacją"... jak ja słyszę to "na dniach" to mnie krew zalewa... Ponoć elewacja zajmie im 2 tyg. Po dzisiejszej rozmowie przestałam wierzyć w odbiór z końcem czerwca...
            Przyszła sąsiadka B6.1
            1 rok
          • Umawiając termin do notariusza, zażądałam podania realnego terminu, bo ten koniec czerwca to mrzonka... Pan dyrektor zaczął się na głos zastanawiać, czy może faktycznie nie przesunąć do połowy lipca.. Coraz bardziej zastanawiam się o co chodzi.. a podobno gdy nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze... Obyśmy się w ogóle doczekali odbioru..
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • Warto byłoby w miarę możliwości przejechać się po innych budowach Margo. Jeśli tam robota wre, tzn., że Pępowo traktują drugoplanowo. Obym nie miał racji.
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • z tego, co przejrzałem na stronie, to żadna inna ich inwestycja nawet się nie zbliża do terminu odbioru. byłoby więc to dziwne.

            dostał może już ktoś z Was propozycję ugody? człowiek, który się do tego zobowiązał obiecuje mi od wtorku, że dostane ja "niebawem" - znacie taką jednostkę czasu? :)
            ML
            1 rok

          • ale mnie nie chodzi o to, że któraś sie może zbliżac, ale że przerzucają zwyczajnie ekipy po róznych budowach bo mają jakies terminy do zamkniecia. Logicznie myśląc..co na chwilę obecna przeszkadza w otynkowaniu? Tym bardziej że mieli zacząć wg Waszych uzgodnień 2 tygodnie temu. Codziennie jeżdżę PKM i zauwazyłem ostatnio duzy ruch na budowie Hortus przy Brętowie
            Radek Jabłoński
            1 rok
          • A w Helu turyści czekają na hotel
            1 rok
          • Witam. Sąsiad z B5. Ogólnie jestem w szoku co się dzieje. Mój kolega mieszka w segmencie A i mi opowiadał że praktycznie nic nie robią. 1/2 panó tylko się kręci
            Mariusz
            1 rok
          • A ostatnio 3 panów przez cały dzień obklejało coś przy oknach. kurna przez 8 godzin kilka okien. to są jakiejs jaja. ktoś nimi kieruje? jest jakiś kierownik?
            Mariusz
            1 rok
          • Mój mąż był dzisiaj na budowie, rozmawiał z kierownikiem budowy, na pytanie kiedy ruszy elewacja dostał odpowiedź, że w poniedziałek.. nauczony doświadczeniem, zapytał od razu w który poniedziałek, ale na to pytanie nie otrzymał odpowiedzi.. Po budowie kręci się może 3 pracowników, robią sufity, całość sufitów mają skończyć w 2-3 tyg. Elewacja ma niby zostać zrobiona w tydzień, ale nikt nie wie kiedy to nastąpi..
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • Rozmawiałem wczoraj kilkukrotnie z nową opiekunka, szybkie podsumowanie poniżej:
            - prace na zewnątrz mają zakończyć się około 20.06 - wg dyrektora
            - elewacja kiedyś ruszy:)
            - treści ugody nie poznamy (mimo zapewnień p Roberta) wcześniej niż w środę, ponieważ prawnik uciekł na urlop;
            - papiery u notariusza mają być podpisywane po 16.07.

            Wierząc w to lub nie, to wyglądało to przyzwoicie do momentu, kiedy poprosiłem o podsumowanie mailowe jeszcze w piatek. Niestety tu kontakt się urwał.
            ...M.L...
            1 rok
          • Dotarło dziś podsumowanie od p Agnieszki - trochę bardziej ogólne niż rozmowa telefoniczna, ale zawsze to jakaś podkładka na piśmie:

            1) Porozumienie zostanie wysłane w przyszłym tygodniu najpóźniej do piątku na maila.

            2) Prace budowlane zostaną zakończone do 30 czerwca tego roku.

            3) Przekazanie lokalu nastąpi na początku lipca, o dokładnym terminie Pana poinformuję
            ...M.L...
            1 rok
          • UWAGA!

            W związku ze zbliżającym się terminem odbioru, dla zachowania swobody wypowiedzi, zapraszam do przeniesienia się do grupy dyskusyjnej na portalu społecznościowym na literę "f" - kojarzy się z książką:)

            W wyszukiwarce portalu wpiszcie proszę: Pępowo-os.gdanskie_margo
            Dokładnie w takiej konfiguracji. Powinno wyszukać Wam grupę. Na chwilę obecną zostawiamy ją jako otwartą do końca przyszłego tygodnia - w momencie jak pojawia się treści ugody, to grupa zostanie utajniona i widoczna tylko dla członków.

            W przypadku, gdyby ktoś chciał dołączyć do grupy później, to proszę o informacje tu, oraz podesłanie danych na adres macieklabudda@wp.pl - wyślemy zaproszenie.

            Administracje portalu PROSZĘ o nieedytowanie postu, zgodnie z ustaleniami z wątku dotyczącego funkcjonowania forum.
            ...M.L...
            1 rok

          • ci z A też mogą się dołączyć do ww forum ?
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Zapraszamy, im więcej tym weselej.
            ...M.L...
            1 rok
          • Popieram -A, B i przyszłe C też zapraszamy:) tam nikt postów kasować nie będzie:)
            B2
            1 rok

          • ale nie mozna wyszukac wg podanego "kodu". przeslij mi na maila link: radekjab@tlen.pl
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • poszło, jakby ktoś miał jeszcze problem:
            www.f******k.com/groups/2091435184466262/
            ML
            1 rok
          • Wysłałam prośbę o dołączenie na f :)
            Przyszła sąsiadka B6.1
            1 rok
          • Bardzo dobry pomysł. Również wysłałem prośbę o dołączenie do grupy (Mariusz Szkoda).
            Mariusz
            1 rok
          • Jesteśmy prawie w komplecie na grupie.

            Zapraszamy brakujących z szeregu A oraz B. Osoby z szeregu C proszę o wstrzymanie się do czasu odbioru B.

            Podsumowanie z budowy:
            - szereg C rośnie;
            - mieszkania w B na etapie wykończenia w środku. Na chwilę obecną wygląda to naprawdę dobrze;
            - elewacja ma ruszyć w poniedziałek :)
            - w niektórych mieszkaniach są już piece gazowe;
            - elewacja wymaga poprawek;
            - optymistyczny termin odbioru na koniec czerwca.
            ML
            1 rok
          • Update:
            Stan wykończenia niewiele zmienił się od dwóch tygodni...
            Elewacja rodzi się w bólach.

            Chyba już nikt nie liczy na koniec czerwca. Oficjele Margo nie są w stanie ustalić wspólnej wersji i jednego sensownego terminu - jest to suchy fakt, a nie moja opinia. Moją opinię natychmiast by ocenzurowano...

            Podtrzymuje zdanie, że wygląda to ładnie, ale kontakt z osobami decyzyjnymi od dewelopera, oraz spójność ich przekazu, to jest dramat. Do podpisanych umów powinni dorzucać zapas melisy.
            ML
            1 rok
          • Potwierdzam slowa ML.To jest juz 4ty raz gdy przekladaja termin odbioru.Pracownicy nie umieja nawet ustalic wspolnej wersji...Nie wiem jak inne inwestycje,ale Margo dalo plame na Osiedlu Gdanskim i Goraco Nie Polecam !!!@@@
            Greg
            1 rok
          • Kolejny raz można się podpisać pod słowami wyzej. To co do tej pory zrobione w środku (ocenione przez fachowca jako zrobione dobrze/bardzo dobrze). Ale to jedna strona medalu - druga to brak spójnych informacji, okłamywanie co do terminów, brak odpisywania na wiadomości. Gdyby udzielono nam jednej rzetelnej i szczerej informacji plus to odpowiednie wykonanie i myślę że większość byłaby usatysfakcjonowana..a tak mamy co mamy. I drogi adminie - usuwanie nie wygodnych faktów nie spowoduje że one zginą - pojawia się w innym miejscu w internecie
            Sąsiadka
            1 rok
          • Niestety ale rozbieżność między teorią a praktyką w przypadku tej firmy jest druzgocąca.
            1 rok
          • kolejny update dla osób, których nie ma z nami na grupie - choć w sumie można by wkleić prawie to samo, co 3 tygodnie temu.

            elewacja idzie opornie, zostały do położenia płytki wokół wejść, cały tył elewacji, mała architektura, podłączenie gazu (!) oraz grzejniki.

            w środku - ok, drobne poprawki robione na bieżąco, z tego akurat jestem zadowolony.

            kolejny termin odbioru planowany był na przyszły tydzień wstępnie - nie widzę tego, nie składa się to do kupy.

            obietnice panów dyrektorów co do terminów można teraz sobie samemu ocenić. nowa opiekunka ratuje trochę temat w zakresie kontaktu z deweloperem, ale niektórych rzeczy nie da się przeskoczyć.

            z finalną oceną powstrzymam się do odbioru mieszkania (mam nadzieję, że prędzej niż później), ale na chwilę obecną liczę, że nikt nie będzie mnie pytał, czy polecam tego dewelopera.
            ML
            1 rok
          • Na dodatek Margo zaczęło usuwać komentarze swoich Klientów, jeśli te zawierały w sobie prawdę. Nie ma już siły na tego dewelopera. Na budowie pracują 3 osoby, pracy jeszcze masa, a mamy już połowę sierpnia!
            Ola_L
            1 rok
          • #MargoDeweloper obiecuje odbiór do 30.08 - dziś po raz kolejny potwierdzono nam telefonicznie ta datę. Z kolei pracownicy na miejscu mówią wprost że przy tej liczebności termin nie realny. I tu przekaz dla kolejnych/przyszłych mieszkańców - nasluchacie się bajek i opowieści od Margo - nie macie czegoś na piśmie to nie istnieje. Wiara w normalnych przedsiębiorców upada przy ich podejściu
            Sąsiadka
            1 rok
          • Jakby nie chcieli po dobroci, to mogli by mieć problem ze sprzedażą szeregu C. Już pewnie mają, bo potencjalni nabywcy również czytają to forum. A tak z ciekawostek planowany termin oddania szeregu C został przesunięty o rok. W archiwalnej wersji strony był IV kwartał 2018.
            B3.2
            1 rok
          • powiedziała na 31 maja ? :) no to życzę powodzenia... TO PRZECIEŻ KOLEJNY DŁUGI WEEKEND :) :) :) - 31 maja jest Boże Ciało.
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • "ciekawostka przyrodnicza"...otóż była godzina ok. 18 (dzisiaj tj. 02.05.2018) a na parking przed stróżówką zajechało kilka samochodów budowlanych Margo z.... pracownikami. Czyli jak widać wszędzie majówki nie mają
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • ...NIE LĘKAJCIE SIĘ... ;)...nie traćcie nadziei....ona umiera ostatnia :)
            a poważnie to: trzymam kciuki
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Witam,

            w naszych prospektach jest cicho sza o terenie rekreacyjnym, jest tylko i wyłącznie zaznaczony na mapce, ale bez boiska. Za to do tej pory strona dewelopera podaje, że boisko będzie, a ja pamiętam taką mapkę - teraz na planie wygląda to inaczej
            B3.2
            1 rok
          • Dzień dobry
            A może Pan/i dokładnie wskazać gdzie jest to info o boisku na aktualnej stronie dewelopera ? Bo jakoś nie widzę. Owszem jest na mapie zaznaczony teren rekreacyjny (ale już bez boiska) a w opisie widnieje jedynie: przestrzeń rekreacyjna (przy ikonce zjeżdżalni).
            radekjab
            1 rok
          • Witam,

            pod zieloną belką z napisem "standard wykończenia", trzeba zjechać mocno w dół.
            B3.2
            1 rok
          • ok, masz racje znalazłem.

            PS
            a tuż obok napis: "(...) a całość terenu będzie ogrodzona" :) . Jak wspomniałem wcześniej, jestem po pierwszych konsultacjach z rzeczoznawcą budowlanym i prawnikiem i zobaczymy czy uda się coś z tą zmianą zapisu zrobić (niedawno zmienili info na stronie ze osiedle będzie ogrodzone szlabanem
            radekjab
            1 rok
          • ważna sprawa: warto dopytać jaki kocioł gazowy będą montować i dowiedzieć się czy jest OK. jeśli zaś chodzi o grzejnik łazienkowy to dopytajcie czy bedzie obok niego gniazdko (albo takowe sobie u nich zamówcie), żeby podłaczyć grzałke elektryczną i używac je kiedy kocioł będzie chodził tylko na podgrzewaniu wody (w okresie letnim). ja niestety zapomniałem i teraz muszę poprzerabiać :)
            radekjab
            1 rok
          • Ja się tylko zastanawiam, czy nie można by wynegocjować jakiejś rekompensaty od dewelopera za zwłokę z odbiorem segmentu B... za te stracone nerwy, czas i pieniądze.. Jutro będziemy z mężem w Pępowie, ciekawe czy cokolwiek się przez ostatnie 2 tyg zmieniło, złą pogodą nie mogą się już zasłaniać. Wiem, że jutro nikt nie będzie tam pracował, a podobno mieli nadganiać z postępem prac.
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • Jeśli macie podpisany kwit, że zgadzacie się na takie a nie inne odsetki to niestety po zawodach. Kilka dni temu nawiezli ziemi, chyba pod Waszą drogę. Biorąc pod uwagę to że ekipy są brane z łapanki i przerzucane to tu, to tam przygotowanym się jednak na to co wam powiedzieli ...czyli czerwiec . W sumie lepiej tak bo przynajmniej mury porządnie wyschną . Powtarzam po raz kolejny: na odbiór tylko i wyłącznie ze sprawdzonym rzeczoznawcą budowlanym.
            radekjab
            1 rok
          • Byliśmy dziś rano, jedyne co się zmieniło przez ostatnie 2 tygodnie to to, że przykręcili płyty do stropu.. No nic, trzeba czekać, w poniedziałek znowu zadzwonię do Margo i dopytam jak wygląda dalszy harmonogram prac budowlanych, bo widać, że państwu się w ogóle nie śpieszy, a odbiór mamy zaplanowany na koniec maja.
            Sąsiedzi z B5.2
            1 rok
          • Odnośnie boiska i terenu rekreacyjnego mamy taki zapis w umowie deweloperskiej. "Umowa przyrzeczona sprzedaży w odniesieniu do działki o której mowa wyżej (chodzi o działkę nr 32/15) jest umową, która zawarta będzie pod warunkiem, że Skarb Państwa reprezentowany przez Lasy Państwowe - nie wykona prawa pierwokupu na podstawie przepisu art. 37a ust. ustawy o lasach". Także nie róbmy sobie nadziei, że będziemy mieć boisko/plac zabaw itp.
            Przyszła sąsiadka
            1 rok
          • Nie ruzmumiem czemu mydla nam oczy ze bedzie plac zabaw i boisko. Pamietam jak dzis, przy podpisywaniu umowy pytalam sie 2 razy . Odpowiedz brzmiala ,,tak bedzie''- takie obiecanki cacanki a glupiemu radosc ...
            Block C
            1 rok
          • bo to taka "firma"..podobnie jest z informacją o tym, że teren ma być ogrodzony. jak się okazuje dla firmy margo, ogrodzenie terenu to postawienie szlabanu na pilota
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Ja na plac zabaw jeszcze liczę,ale na boisko już przestaje. A szczerze powiem że i jedno i drugie odkrywało duża rolę przy wyborze tego miejsca do mieszkania:/
            B 2
            1 rok
          • a mogłaby Pani napisać konkretnie w którym miejscu jest taki zapis? z tego co się orientuję na różnych etapach podpisywania umów te umowy (nie)stety się różnią. ja w swojej umowie takiego zapisu nie mogę póki co znaleźć

            z góry dzieki
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • kanalizacja "ma kiedyś być" - podobno inwestycja jest przesuwana już któryś rok, a całość zależna jest w 100% od gminy. przynajmniej tak twierdzi Margo.
            AA
            1 rok
          • to akurat prawda. chodzę na bieżąco na spotkania sołeckie. kanaliza ma być w ciągu 2-3 lat.
            Radosław Jabłoński
            1 rok
          • Hej. Z tego co wiemy to minimum za 2 lata będzie coś wiadomo na temat podłączenia osiedla do kanalizacji.
            Segment A
            1 rok
          • chodniczek cały czas jest, widocznie wcześniej czymś go przysypali
            radekjab
            1 rok
  • Jak wygląda odległość od planowanej drogi szybkiego ruchu ?
    2 lata
  • Prośba o kontakt. (4)
    Witam, zastanawiam się nad zakupem domu szeregowego na tym osiedlu. Proszę o kontakt osoby które dokonały już zakupu, mam kilka pytań i chciałbym otrzymać opinie. Bardzo dziękuję za wszelki kontakt. Pozdrawiam!
    pj21@onet.com.pl
    Pj
    1 rok
    • Re: Prośba o kontakt.
      Witam sąsiadów :) my mamy kupione mieszkanie w tym szeregu - i też czekamy z niecierpliwością! Nasze to B2.1 . Nadchodzą mrozy wiec obawiam się że znowu coś się poprzesuwa..
      Iwona
      1 rok
    • Re: Prośba o kontakt.
      Najlepiej tutaj pytać :) jest jak widać kilka osób które kupiły więc chętnie odpowiemy :)
      Iwona
      1 rok
    • Witam! (1)
      Wplacilismy juz z nazeczona depozyt rezerwacyjny. Czy udalo sie nawiazac Panu/Pani jakis kontakt z obecynymi mieszkancami ?
      1 rok
  • Zerknąłem sobie teraz na plan osiedla na stronie Margo i jedna sprawa mnie zastanowiła. W segmencie 'B" będzie mieszkało 14 rodzin. Przy budynku jest 14 miejsc parkingowych, czyli 1 auto na 1 rodzinę. Czy deweloper powiedział Państwu, gdzie będziecie parkować pozostałe samochody? Bo zakładam, że np minimum 3-4 rodziny będą miały po 2 auta. Przypomnę, ze Wasza droga przy segmencie będzie jednokierunkowa, więc zaparkowanie "gdzieś tam" raczej na 100% nie będzie możliwe. A teoretycznie ogólnodostepny parking za segmentem "C" powstanie pewnie za jakieś 2 lata.
    Radosław Jabłoński
    1 rok
    • Mnie zastanawia ten ogólnodostępny parking. Przy przeliczeniu pozostałych segmentów nie widzę tam ogólnodostępnych miejsc postojowych. 100 miejsc łącznie na 80 mieszkań... Przy normie 1,5 auta na mieszkanie daje to -20 miejsc.

      Edit: pierwotnie miejsce postojowe przypisane do naszego mieszkania było przed segmentem A. Potem deweloper nam zamienił na miejsce wzdłuż ulicy przed naszym segmentem.
      B3.2
      1 rok
      • heh..wiesz..ten przymiotnik "OGÓLNODOSTĘPNE" dotyczył tylko tego, ze nie będą one stricte przypisane do danego mieszkania. wg dewelopera miejsca dookoła skweru (tam gdzie zaznaczony jest "teren gospodarczy" i śmietnik S2, a gdzie obecnie jest szambo) miały być niepłatne a ogólnodostępne, czyli tłumacząc = KTOPIERWSZYTENLEPSZY. W pierwotnej wersji ogólnodostepnymi miały być także te przed naszym segmentem A. Ale nagle sie okazało, ze będą one płatne; wersja na okolice maja 2017 roku - 5 tysięcy złotych. Były nawet zapisy na nie, po czym się okazało że po zwolnieniu (się?) kolejnego handlowca tj Pani S.Z. zapisy na miejsca są nieważne.