stat

Nauka przez gotowanie w Tuptusiowej Akademii Smaku

23 lutego 2016 (artykuł sprzed 4 lat)

Tolerancji i otwartości na inne kultury i narody trzeba uczyć się od najmłodszych lat. Można to robić na różne sposoby, także poprzez kulinaria. Takim podejściem wyróżnia się sieć przedszkoli Tuptusie, gdzie w ramach Tuptusiowej Akademii Smaku regularnie goszczą przedstawiciele restauracji serwujących kuchnie innych narodów.



Jedną z największych przyjemności w życiu każdego jest jedzenie. Kuchnia rozwija zmysły, cieszy oczy, a poprzez swą różnorodność pozwala poznawać przeróżne, nawet najdalsze zakątki świata. Okazuje się, że może być wykorzystywana również w zajęciach dla przedszkolaków.

"Strzałem w dziesiątkę" okazało się rozbudzenie apetytów od najmłodszych lat w sieci trójmiejskich przedszkoli integracyjnych Tuptusie w ramach Tuptusiowej Akademii Smaku. Dzieci czynnie biorą udział w zajęciach kulinarnych, dobrze się bawią i co najważniejsze sporo uczą o tolerancji, otwartości i odmienności na innych. Biorą w nich udział nawet największe niejadki.

- Poznają nowe kultury, wspólnie przygotowują posiłki, kończąc je wspólną ucztą i wymianą doświadczeń. Efektem jest akceptacja odmienności, niwelacja uprzedzeń, szacunek do pracy własnej oraz innych osób, a co najważniejsze w procesie nauki posiadają jakże cenne doświadczenie uzupełniające teoretyczną wiedzę o świecie i jego zróżnicowaniu - tłumaczy Małgorzata Hebel, pomysłodawczyni zajęć.
Organizatorzy dużą wagę przywiązują do jakości posiłków, tak by od najmłodszych lat zaznajamiać uczestników akademii ze zdrowym i wartościowym odżywianiem. A o to dbają już zapraszani restauratorzy.

W ostatnim czasie udało się zaprosić do przedszkoli m.in. przedstawicieli restauracji Mała Ukraina z Gdyni, specjalizująca się - jak wskazuje nazwa - w kuchni ukraińskiej. Dzieci przy okazji przyrządzania potraw, dowiedziały się sporo o historii i kulturze naszych wschodnich sąsiadów. wielką radość sprawił fakt, że część przygotowanych przez dzieci serniczków trafiła na stoły restauracji.

W sopockim przedszkolu pojawili się z kolei przedstawiciele włoskiej restauracji Primma Piatto która ma w swojej ofercie przede wszystkim tradycyjne włoskie makarony i kanapki panini z oryginalnymi włoskimi wędlinami i serami.

Tydzień temu zawitała tam szefowa restauracji Malika. Restauracja Malika mieszcząca się przy ul. Świętojańskiej 69 zobacz na mapie Gdyniw Gdyni jest ukierunkowana na smaki Afryki Północnej i kuchnię kolonialną tego regionu oraz kuchnię francuską. Dzięki połączenie kuchni Maghrebu z wpływami kuchni francuskiej i z dobrymi polskimi produktami odkrywa przed swymi klientami prawdziwe smaki Afryki Północnej.

- Dzieci mają wysoko rozwinięte podniebienie, więc cieszę się z takich spotkań, które kreują smak już od najmłodszych lat. Dobrze, że są przedszkola, gdzie promuje się w ten sposób kulinaria - opowiada. Ewa "Malika" Szyc-Juchowicz.
Idea uczenia otwartości się sprawdza, więc - jak zapewniają - organizatorzy przedsięwzięcia to dopiero początek.

- Będziemy kontynuowali nasze akcje by pobudzać wyobraźnię, w sposób namacalny uczyć reguł panujących na świecie oraz budować silne więzi pomiędzy naszymi podopiecznymi - zapewnia Małgorzata Hebel.
Warto podkreślić, że podstawową ideą funkcjonowania przedszkola Tuptusie jest stymulowanie rozwoju dzieci zarówno pełnosprawnych jak i niepełnosprawnych oraz uczenie ich wrażliwości społecznej i pokonywania lęków, nad czym czuwa Pomorska Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna, specjalnie powołana do tego celu. Jej pracownicy nadzorują przedszkola oraz przeprowadzają wewnętrzne szkolenia.

Pierwsze przedszkole Tuptusie powstało w 2008 roku w Rumi w celu stworzenia dzieciom miejsca, w którym oprócz bezpiecznej, przedszkolnej atmosfery, realizowane byłyby cele edukacyjne oraz wychowawcze, przyjęte według najwyższych standardów. Obecnie przedszkola znajdują się w Gdańsku, Gdyni, Juszkowie, Pruszczu Gdańskim, Rumi oraz Sopocie.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł