stat

Przyjęcia komunijne dla dziecka organizuje się coraz częściej poza domem

14 maja 2019, 8:00
Ewa Palińska

Jeszcze kilka lat temu przyjęcia komunijne organizowało się najczęściej we własnym domu. Dziś rodzice znacznie chętniej decydują się na powierzenie oprawy tego wydarzenia i zorganizowanie poczęstunku specjalistom. Imprezy organizują w restauracji, hotelu, a nawet w ogrodzie. Sprawdziliśmy, jakie trendy panują w tym roku i czy obłożenie lokali gastronomicznych faktycznie jest tak duże, że trzeba dokonywać rezerwacji z rocznym wyprzedzeniem.



Pierwsza komunia święta to ważne wydarzenie dla dzieci dorastających w rodzinach katolickich. To również spore przedsięwzięcie pod względem logistycznym i finansowym, dlatego warto zaplanować je z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem.

- Nasi klienci rezerwują uroczystość mniej więcej na pół roku przed planowym terminem - mówi Wioletta Krajewska z dworku Bursztynowe Piaski.
- Klienci zazwyczaj zaczynają słać zapytania o catering na przyjęcie na początku roku, chociaż oczywiście zdarzają się też te, które dostajemy na ostatnią chwilę. Mamy też kilka rezerwacji już na przyszły rok - mówi Aneta Stefańska z Catering & Bistro Szafran i Miód. - Jesteśmy elastyczni i zawsze staramy się dopasować do potrzeb klientów, a co za tym idzie, jesteśmy w stanie przyjąć imprezę nawet kilka dni przed jej terminem. Jednak najbezpieczniej jest dokonać rezerwacji na 2-3 miesiące przed terminem realizacji, tak, aby na spokojnie i bez pośpiechu dograć wszystkie szczegóły.

Kiedy przyjęcie w domu nie wchodzi w grę



Choć najbardziej ekonomiczne wydaje się przyjęcie gości we własnym domu, nie zawsze taka możliwość istnieje.

- Zorganizowania przyjęcia w domu nie braliśmy nawet pod uwagę, bo warunki lokalowe nam na to nie pozwalają - mówi Agata, mama Hani z Oruni. - Wynajmujemy dwupokojowe mieszkanie urządzone dość minimalistycznie. Liczyliśmy, że przy naszym małym stole bylibyśmy w stanie posadzić maksymalnie osiem osób, a będzie nas razem dwanaścioro. Zdecydowaliśmy się więc na zorganizowanie imprezy w restauracji. Koszt to 80 zł/os., plus 160 zł za tort i 100 zł za napoje.
- My mieszkanie mamy spore, ale trzy miesiące temu urodziłam bliźniaki i po prostu nie byłabym w stanie zorganizować przyjęcia w domu, bo cały swój czas poświęcam na opiekę nad dziećmi. Mąż jest zawodowym kierowcą i do domu przyjedzie dopiero dzień przed komunią - dodaje Dorota z Witomina.

Jakie miejsce wybrać?



Wybór miejsca najczęściej zależy od zasobności portfela. Konkurencja na rynku gastronomicznym jest jednak ogromna, a oferta komunijna różnorodna, dlatego o wyborze decydują najczęściej indywidualne preferencje. Jedni będą zwracać uwagę na lokalizację, inni na atrakcje dodatkowe, jeszcze inni na niską cenę bądź wysublimowane menu. I każdy z pewnością znajdzie coś, co będzie spełniało jego oczekiwania.

- Zaprosiliśmy tylko chrzestnych , dziadkowie już nie żyją, a rodzeństwa nie mamy. Nie było więc konieczności robienia wielkiej imprezy - mówi Tomasz z Gdyni. - Kilka tygodni wcześniej po prostu zarezerwowaliśmy stolik w ulubionej restauracji i po mszy w kościele poszliśmy tam na obiad.
Nieco więcej zachodu z organizacją będą miały osoby, które organizują przyjęcie dla dużej liczby osób, w tym małych dzieci. Ze znalezieniem miejsca, które zaspokoiłoby ich potrzeby, nie powinny mieć jednak problemu. Alternatywą pozostaje zawsze organizacja przyjęcia poza miastem.

- W naszym sztutowskim obiekcie, dla przykładu, możemy zorganizować imprezę nawet do 100 osób - mówi Adam Białk z Villi Lemon, współwłaściciel firmy Gastro House Sp. Z o.o. Sp. K., wynajmującej ludzi do pracy w gastronomii. - Jesteśmy w stanie zorganizować całą imprezę na świeżym powietrzu, zapewniając dzieciom szereg atrakcji, jak np. dmuchany zamek, rowery, piłkarzyki, a wszystko to pod opieką doświadczonych animatorów. Goście chętnie, korzystając z tak dogodnej lokalizacji, wybierają się na rodzinny spacer nad morze.
- Nasza oferta jest skierowana natomiast do zwolenników małych imprez okolicznościowych - mówi Wioletta Krajewska z dworku Bursztynowe Piaski. - Dysponujemy stylową salą kominkową z wyjściem na ogród, z widokiem na las wydmowy, na około 30 osób. Znajdujemy się 900 metrów od plaży, dlatego niektórzy z naszych gości w przerwie między posiłkami wędrują nad morze, a dzieci mają możliwość wybiegać się w naszym ogrodzie.

Trendy, które dyktuje tradycja



Choć oferta organizacji przyjęć jest tak bogata i różnorodna, klienci nie zapominają o tym, jakie jest przesłanie uroczystości i w pewnych aspektach pozostają wierni tradycji.

- Przy organizacji przyjęć komunijnych nie można mówić o trendach, lecz o tradycji, którą dyktują biel za stołem i wspaniała kuchnia staropolska - mówi Wioletta Krajewska. - Goście zamawiają głównie uroczysty obiad wraz z częścią deserową, ciasta i torty. Jeśli takie będzie ich życzenie, to mogą oczywiście skorzystać z naszego głównego menu.
- Klienci raczej dopasowują ofertę do własnych upodobań - dodaje Aneta Stefańska z Catering & Bistro Szafran i Miód. - Jedni oczekują klasycznego rosołu ze schabowym, inni zaś bardziej wyszukanych smaków, jak np. kotleciki z siekanej jagnięciny z sosem jogurtowo-miętowym, który serwujemy. Jednak największą popularnością cieszą się klasyczne dania w nowych odsłonach, np. filet z łososia w sosie szafranowym czy cielęcina w sosie z borowikowym.

Przyjęcie w domu "szyte" na miarę



Przeszkodą w organizacji przyjęcia w domu nie zawsze jest jednak niewielka przestrzeń. Zdarza się, że rodzice dziecka komunijnego mają optymalne warunki lokalowe do zorganizowania uroczystości w domu bądź w ogrodzie, ale brakuje im umiejętności kulinarnych i/lub wyposażenia.

- Mamy duży dom z pięknym ogrodem, ale kucharka ze mnie żadna. A że nie gotuję w domu prawie wcale, nawet gdybym zamówiła jedzenie z restauracji, nie miałabym go na czym podać - mówi Marlena, mieszkanka Oliwy. - Dlatego właśnie, kiedy trzy lata temu organizowaliśmy komunię syna, zdecydowaliśmy się na restaurację. W tym roku do komunii idzie córka i zamierzamy wszystko zorganizować w domu, z pomocą firmy cateringowej.
Firmy cateringowe są dziś przygotowane do realizacji najbardziej wymyślnych życzeń klientów - dostarczą nie tylko jedzenie, ale także meble, zastawę, dekoracje, itp.

- Obsługą takich imprez w miejscu dowolnie wskazanym przez klienta zajmuje się zespół wykwalifikowanych kelnerów i kucharzy - mówi Adam Białk, współwłaściciel Gastro House Sp. Z o.o. Sp. K..
- Możliwości firm cateringowych kończą się tam, gdzie kończy się fantazja klienta - dodaje Aneta Stefańska z firmy Szafran i Miód. - Jesteśmy w stanie zorganizować niemal wszystko, od zapewnienia obsługi kelnerskiej, po wszelkiego rodzaju zastawę stołową oraz wspomnianą wyżej realizacje wydarzenia od "a do z" stawiając namiot w ogrodzie klienta, wraz z całym wyposażeniem krzeseł oraz stołów potrzebnych do organizacji całej imprezy. Jesteśmy otwarci na każdą propozycję i zamierzamy spełnić wszelkie, nawet wygórowane czy szalone pomysły klientów. W naszej branży chyba nie ma rzeczy, które by zaskoczyły.
Gdzie wyprawiasz/wyprawiłe(a)ś przyjęcie komunijne swojemu dziecku?
27%

w domu, na własną rękę

6%

w domu z pomocą specjalistów od cateringu

6%

w wynajętej sali

42%

w restauracji

1%

w plenerze

1%

w innym miejscu

17%

nie posyłałe(a)m dziecka do pierwszej komunii

łącznie głosów: 469