MAGNAT w Bojanie - konstrukcja menu - POMOCY!!!

Temat dostępny też na forum: Wesele Wesele bez ogłoszeń
jestem na etapie ustalania menu. dostałam od właścicielki MAGNATA spis potraw i złapałam się za głowę... tyle tego... ceny też... niczego sobie.

czy któraś z Was ma to może już za sobą w tym lokalu?
jak wybierałyście potrawy? - ile czego? bo wiadomo, że na obiad nie podaje się jednego gatunku mięs...
nie wiem jak to skonstruować żeby miało ręce i nogi.
pomocy!!!!

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAGNAT w Bojanie - konstrukcja menu - POMOCY!!!

podbijam...

i serio czekam na pomoc.
kurczę - żadna z Was nie ustalała jeszcze menu?

please...

ja tam moze nie mam za duzo doswiadczenia zeby sie wypowiedziec ale jak mniej wiecej patrzalam na menu z "mojego" hotelu to na pewno na obiad musisz wybrac z 3(jak nie wiecej) gatunki mies,do tego ziemniaki,np.ryz,albo jakies krokiety.zeby mieso nie bylo tylko z ziemniakami.do tego mysle z 3,4 surowki..no i zimne przystawki..

my mamy 5 gat.mies,ziemniaki,krokiety i chyba ryz(mozna tez bylo wybrac kasze gryczana) plus wlasnie salatki,surowki na obiad..

a przy podpisaniu umowy nei dostalas "propozycji menu"?? ja jak podpisywalam umowe to dostalam takie przykladowe menu - niczego sobie

dostałam przykładowe menu - ale jak sama nazwa wskazuje jest na serio tylko "przykładowe"
jakiś miesiąc temu dostałam zestaw potraw do wyboru - dań drugich jest z 50, tyleż samo albo i więcej przystawek ciepłych, zimnych itp.
każde "coś" ma swoją cenę - osobno zupka, osobno surówka, osobno ziemniaczki, kasza, mięsko i co tam jeszcze - i zgodnie z tym, co wybierzesz - wyceniają Ci stawkę za osobę.

i pytam czy ktoś już może to przepraktykował? bo nie wiem jak oni to liczą.

to propozycja naszego obiadu. tyle ze moze zamienie ten rosol na co innego i dodam jakas salatke

rosół z makaronem
kotlet z piersi z kurczaka
zrazy wolowe po staropolsku
kotlet schabowy
kotlet de volaille
schab w sosie kurkowym
buraczki zasmazane z boczkiem
kapusta zasmazana z boczkiem
marchew z groszkiem
ziemniaki gotowane
kasza gryczana
ryz
krokiety ziemniaczane

olenka21 - i co - masz już kalkulację?
pewnie nie, bo założę się,że do Waszego ślubu jeszcze ceny ze dwa razy wzrosną...
My podpisywaliśmy umowę chyba w grudniu - cena za osobę wzrosła o 20 zł od tamtej pory.

menu ktore wybralismy tak orientacyjnie wyszlo kolo 140zl za osobe,ale tak jak mowisz,ceny wzrosna pewnie gdzies z 40zl...ale co zrobic :(

Hej, mieliśmy wesele w Magnacie w lipcu br, także odszukam nasze menu i postaram się przesłać je Tobie jeszcze dzisiaj wieczorem na maila. My rowniez nieco zmienialiśmy menu "podstawowe". Na której sali bedzie Wasza uroczystość?

na dużej :)
a możesz wysłać mi też jakieś fotki z imprezy? ciekawa jestem wystroju wnętrza. Nie wiem, czy to, co oferują we własnym zakresie wystarczym, czy trzeba zadbać o jakieś dodatkowe dekoracje.

z góry dzięki. :)
a.. e-mail, bo nie wiem, czy się pokazuje: agusia_pe@o2.pl

ok, postaram sie zalączyć fotki. My mielismy też na dużej sali.
Zdecydowaliśmy się na wykonanie na sali dekoracji z balonów a na stołach stały swieże kwiaty. Wesele planujecie z poprawinami czy bez? ponieważ to mialo wpływ na % udzial potraw w menu. (my mielismy rowniez poprawiny w Magnacie)

z poprawinami. i też na dużej.
powiem Ci vika, że pytałam tą babkę o to jak to się wylicza i ona z grubsza mi to wytłumaczyla, ale jak dostałam to menu do wyboru do ręki, to zakręciłam się totalnie. nie wiem jak oni to kalkulują. wszystko jest osobno - i ja nie mam pojęcia jak i ile czego powinnam wybrać.

przy tej ilości spraw do załątwiania - zupełnie o tym zapomniałam, a zbliża się termin zgłoszenia ostatecznej wersji menu i zapłaty pierwszej połowy ceny, więc musimy się z tym szybko uporać.

vika czy moglabys mi tez przeslac Wasze menu ? z gory dziekuje

ok Madzia, wyśle wieczorem

Sis, ja poproszę jakieś dobre sałatki :)))))

postaram się, aczkolwiek będzie to wymagało rozmowy z kucharzem w celu wyjaśnienia zawiłych nazw tych cudów do jedzenia.
serio - niektóre to ja nawet nie wiem z czym skojarzyć...

boooosze - kulinarna ignorancja... i to w naszym fachu... po takich laborkach...

no wiesz...to już dawno było... ;)

to moje wstępne magnatowe menu :) układała mama i narzeczony a ja pilnowałam cen :P na pewno chcemy dolozyc jeszcze 1-2 salatki i frytki ;)

MENU WESELNE

POWITANIE
CHLEB Z SOLĄ

OBIAD
ROSÓŁ Z MAKARONEM I KAWAŁKAMI KURCZAKA
KOTLET DE VOLLAILE
ZRAZY WOŁOWE W SOSIE WŁASNYM
KOTLET SCHABOWY SAUTE Z PIECZARKAMI I SEREM
ZIEMNIACZKI
ZESTAW SURÓWEK (JAKIE?)

PRZEKĄSKI ZIMNE
KARKÓWKA PIECZONA Z CZOSNKIEM
SCHAB ZE ŚLIWKĄ W MALADZE
INDYK PIECZONY W GALARECIE
ŁOSOŚ W GALARECIE
SAŁATKA WŁOSKA
ROLADKI ŚLEDZIOWE NA OSTRO
JAJKO NA SAŁATCE JARZYNOWEJ W SZYNCE
LUKULUS MARYNAT
ŚLEDŹ PO JAPOŃSKU
ROLADA Z KURCZAKA W GALARECIE
MASŁO, PIECZYWO
SOS TATARSKI

PRZEKĄSKI CIEPŁE PODAWANE W NOCY
SZYNKA PIECZONA NA PŁONĄCO Z KAPUSTĄ ZASMAŻANĄ
BARSZCZ Z PASZTECIKIEM MIĘSNYM

CIASTO
JABŁECZNIK
SERNIK

NAPOJE
SOK 0,75 L/ OS
WODA MINERALNA NIEGAZOWANA
KAWA, HERBATA

u mnie wstępna wycena wyszła 115 zl. ale Pani nas poinformowała ze ceny pojda w gore ok 5-10 zl za osobe. Z tymze menu ukladalismy przed podwyzka kazdej potrawy, wiec licza sie u nas stare ceny.

cvo do nazw potrraw tez bym miala problemy, dlatego mama i narzeczony (kucharz) ukladali menu ;P

Pani policzy ci po nowych cenach te potrawy ktore zamienilas (ktorych nie bylo w cenie) wiem bo juz mam to za soba nasze menu poprawione i w miare duze bo rowniez z poprawinami wyszlo 142 zl za osobe a w tym jest jeszcze 10% znizki.

U mnie to było tak:
Menu podstawowe (ta propozycja, którą wszystkie dostałyście z Magnata) to wersja za 130 zł (taka stawka była na wiosnę, teraz już chyba więcej). Nie mogłam zapłacić mniej od osoby niż ta stawka podstawowa (stąd wątpię w 115 zł).
Menu podstawowe było punktem wyjścia - jeśli zrezygnowałam z czegoś tańszego na rzecz droższego, to do ceny doliczało się różnicę między droższą a tańszą potrawą. Jeśli dodawałam nowe potrawy, to doliczano mi jej cenę z cennika. Rezygnowanie z droższego na rzecz tańszego - odejmowanie od ceny nie było już takie proste :o) trzeba było negocjować, ale poniżej 130 i tak nie mogłam zejść.
Jedyne co mogę dodać, to że sama nieznacznie zmodyfikowałam wersję podstawową, a jedzenia było bardzo dużo i wszystkim smakowało :o)

ciekawe, że wszędzie tak ochoczo reagują na hasło "zapłacę więcej", a alergią niemal na każdą próbę zbicia ceny...

gerberek ale ja mam 15% znizki i 115 wyszlo ze zniżką....

niestety cokolwiek zmieniasz z menu, liczy się już po nowych cenach.. a ceny są... lekko ujmując niefajne. my zamieniliśmy sałatkę z majonezem na coś innego, bo zależało nam na tym, aby wszystko, co zostanie - było podane na poprawiny.. a majonezowe przekąski, choćby wszystkie półmiski były pełne po weselu, lądują do kosza..no i sałatka grecka też została przez nas zamieniona, bo na drugi dzien wygląda i smakuje źle. nie podają też na drugi dzień melona z szynką. oczywiście to jasne, że tego wszystkiego nie podają, ale tym samym zostaje mniej na poprawiny...;( weźcie to pod uwagę. dopłaciliśmy i zamieniliśmy na kurczaka w curry, pstrąga zamieniliśmy na łososia wędzonego i tę sałatkę z jajkiem na coś, ale nie pamiętam. standardowo dają 100 % ziemniaków, a my wydusiliśmy 30% ryżu i 70 ziemniaków. to była dobra decyzja. dopłata była już prawie 10 zł. za os. za te drobne zmiany.. a jak ktoś ma podstawowe menu za 149, to współczuję wielce..

no i nie zapomnijcie, ze kazda kawa i herbata na poprawinach płatna 5 zł.. szlag mnie trafia, jak sobie o tym przypomne, a raczej o braku informacji na ten temat.. buźki:*

Dzięki za Wasze info... Szukam właśnie miejsca na wrzesień 2008 i chyba tam nie pojadę...

Pozdr

Inne tematy z forum

Zaklęta nora (9 odpowiedzi)

Jeżeli ktoś wpadnie na pomysł poszukiwania nieruchomości na ul. Kruszyńskiego to niech się...

Do licznych włascicieli psów (29 odpowiedzi)

Wiem, że zapewne mój post odbije się pustym echem, ale uważam, że przelała się już czara goryczy...

Rozkłady ZKM Bojano - Gdynia (5 odpowiedzi)

Dzień dobry, czy wiadomo coś o planach zwiększenia liczby kursów autobusów na trasie Bojano...