PROSZĘ UWAŻAĆ NA WYŁUDZACZKĘ Mama Szymona i Bartka alias Aleksandra27

Drodzy Forumowicze,

Jak wiecie, czasami na tym forum organizujemy różne spontaniczne akcje pomocy osobom potrzebującym, bez rozgłosu i hałasu ale za to skutecznie. Ponieważ za każdym razem dobro się zadziało, to moja czujność została uśpiona, a wiara w człowieka podbudowana.
W połowie marca, via PW (prywatna wiadomość) zwróciła się do mnie pani spod nick`a Mama Szymona i Bartka z dramatyczną prośbą o pomoc w znalezieniu pracy dorywczej przy sprzątaniu, gdyż pensja jej i męża nie wystarcza na pokrycie rosnących rachunków (w tym powiększającej się raty kredytu za mieszkanie). Udało się dla niej zorganizować drobne zlecenie, zarobiła 400zł. Wtedy wydawało mi się, że znowu dobro się zadziało i oby tak dalej.

Minął miesiąc i otrzymałem od tej pani wiadomość, że prosi o pilny kontakt w równie pilnej sprawie. Okazało się, że jest znowu w dramatycznej sytuacji, a w zasadzie jej mama, której rzekomo wyłączono gaz, bo pomagała jej finansowo, sama nie płacąc swoich rachunków. Efektem był niezapłacony rachunek za gaz w kwocie 500zł. Płacząc, wręcz szlochając, prosiła mnie, czy nie mógłbym jej pożyczyć tej kwoty dosłownie na trzy dni, bo zaraz jej mąż ma dostać ekwiwalent mundurowy i ona na pewno odda pieniądze. Przepełniony wiarą w jej szczerość i wzruszony sytuacją, uznałem że warto, aby znowu się dobro zadziało. Zgodziłem się jej pożyczyć tę kwotę.
Przyjechała do mnie do firmy w środę 18 kwietnia, usiadła, zapłakała i opowiedziała jeszcze raz tę wzruszającą historię, jak to rodzice, odmawiając sobie wszystkiego, pomagali jej, sami wpadając w tarapaty finansowe. Gdy już jej dałem te pieniądze, zaszlochała znowu i powiedziała, że jest jej bardzo wstyd ale wydarzyło się coś jeszcze i nie śmie prosić o dalszą pomoc ale nie ma wyjścia. Powiedziała, że 17 kwietnia Energa wyłączyła jej w domu prąd, jako że nie zapłaciła rachunku, za dogrzewanie prądem mieszkania w okresie zimowym, który wynosi aż 1500zł. I znowu, przekonany o tym, że takie dramatyczne zbiegi okoliczności się zdarzają, postanowiłem jej pomóc, kompletnie uśpiwszy zdrowy rozsądek i moje doświadczenie życiowe, które podpowiadało mi, że coś tu jest nie tak.

Pani Karolina, bo tak się przedstawiła, obiecała, że do piątku 20 kwietnia pieniądze odda, byleby tylko jej mamie włączyli gaz, a jej prąd. Jeszcze tego samego dnia zadzwoniła do mnie, że już wszystko jest uregulowane i czekają na włączenie mediów, że mama bardzo dziękuje, że ona nie wiem, jak może się odwdzięczyć, itd.. Było mi zwyczajnie miło, że kolejny raz udało się komuś pomóc. To przecież krzepi duszę.

Przyszedł piątekdostałem od tej pani sms, że jednak mundurówka męża będzie w poniedziałek, że bardzo przepraszablablabla W tym momencie zorientowałem się, że prawdopodobnie zostałem oszukany i wyłudzono ode mnie 2000zł. Ponieważ ta pani się przedstawiła z imienia i nazwiska, więc postanowiłem troszkę poszperać za nią w sieci. Zamarłem, gdy znalazłem na jednym z portali następujący wpis: http://www.dodajoszusta.pl/historia/1886-wyludzaczka.html Imię i nazwisko się zgadzało. Lokalizacja mniej więcej również. Kolejne sms`y od tej pani (telefonu już nie odbierała ode mnie), że oddzwoni, że przyjedzie, żeitd., jedynie utwierdziły mnie w przekonaniu, że prawdopodobnie padłem ofiarą perfidnej wyłudzaczki i oszustki. Liczyłem jeszcze na to, że może ta pani się opamięta i pieniądze odda. Niestety, była (jest) na tyle bezczelna, że nawet nie przeprosiła za zaistniałą sytuację, nie popełniła żadnego wyjaśnienia/wytłumaczeniapo prostu jakby się nic nie stało.

W tej sytuacji skontaktowałem się z Adminem137 i poprosiłem go, aby zabezpieczył dane z logów tej pani, a sam będę zmuszony zawiadomić policję. Aby zachować maksimum obiektywizmu w tej sprawie, dwukrotnie wysłałem tej pani sms`a, że jeśli pieniędzy mi nie zwróci, będę zmuszony sprawę zgłosić na policję (chociażby aby ustalić prawdziwe personalia tej kobiety) bez odzewu. Uznałem, że czas minął, dałem tej pani szansę na zwrot moich pieniędzy nie skorzystała z niejba! W zupełności mnie zlekceważyła.

Także za pośrednictwem forum ostrzegam Was wszystkich, abyście i Wy nie dali się naciągnąć tej pani Karolinie na jej dramatyczne historie. A jeśli jest ktoś na forum, kto już padł ofiarą nieuczciwości tej pani, to proszę dać mi znać via PW.
Jest mi niezmiernie przykro, że ta pani wykorzystała moje szczere intencje pomocy, podle mnie okłamała i wykorzystała dobre serce i moją empatię wobec osób będących w potrzebie to co zrobiła jest zwykłą podłością, nikczemnością i nie może być niczym usprawiedliwione.
Nie mając innego wyjścia zawiadamiam dzisiaj organa ścigania i z całą powagą sytuacji doprowadzę sprawę do końca, tak w postępowaniu karnym, jak i cywilnym. Nie godzi się bowiem, aby podszywając się pod osobę w potrzebie, wykorzystując czyjeś szczere intencje niesienia pomocy, w tak bezczelny i nikczemny sposób wyłudzić pieniądze. To zasługuje na karę i będę się jej domagać wobec tej osoby.
popieram tę opinię 62 nie zgadzam się z tą opinią 11

Re: PROSZĘ UWAŻAĆ NA WYŁUDZACZKĘ Mama Szymona i Bartka alias Aleksandra27

zapewne nie odzyskasz kasy bo pani karolinka powie że nic jej nie dawałeś
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

ABW :-) hehehe to ma kobieta wyobraźnię :-)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bywa w życiu i tak. Nie rozpatrywałem tej pani w ramach jakiegoś biznesu, a czysto ludzkiej pomocy drugiemu człowiekowi w potrzebie.

Zapewne pieniądze odzyskam, może to chwilę potrwa - nie w tym sprawa. Ta pani jest synonimem zwykłej podłości i niewyobrażalnego cynizmu.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie spodiewałem sie takiej wpadki po takim kozaku jak ty
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

To nie o pieniądze chodzi - a o zasadę. Pieniądze są, potem ich nie ma...potem znowu są - a gorycz pozostaje.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Udało mi się już ustalić jej możliwy adres zamieszkania ale bez numeru mieszkania. Myślałem o tym, aby to zrobić ale biorąc pod uwagę, że ta pani ma kłamstwo na ustach, trudno przewidzieć jaką wersję zdarzeń przedstawiła swojemu mężowi - równie dobrze mogła opowiedzieć mu o tym, że jakiś łobuz ją ściga. Także w tej sytuacji lepiej nie brać sprawiedliwości we własne ręce i użyć do tego policji - zresztą mam już wystarczająco dużo danych, więc już wyręczyłem policję w żmudnym poszukiwaniu "pani Karoliny".
Wątpię, czy mąż tej pani pracuje w służbach mundurowych, jak również nie wierzę w to, że ta pani pracuje w ABW jako pracownik cywilny (a tak opowiadała o sobie). Jeśli jednakże jest jak opowiedziała, to poza problemami natury prawno-karnej, grozi jej utrata pracy. Ale widać niewiele sobie ta pani z tego robi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

zadeklarowałem sie na forum oficjalnie żeby jej pomóc więc pomyślałem że nie będę z siebie debila robił skoro wszyscy tu widzieli bo prywatny numer podałem w wątku daje ci słowo że coś mi śmierdzialo bo w mailu prosiła mnie o kasę na konto teraz cieszę sie że ta kasę wydałem na dziwki a prywatnie to mogę cię pocieszyć że kasy nie odzyskasz i troche mnie zawiodłeś tą wpadką
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Panie Halewicz, a moze wybrac sie jeszcze raz do Pani Karoliny i porozmawiać z mężem...? Bo skoro mowa była o "mundurówce" to mąż pracuje w służbach mundurowych...może nawet nie ma zielonego pojęcia co Jego żona wyrabia?

Nic, byłem przekonany, że to osoba uczciwa i zwyczajnie zapętlona w spiralę niekończących się rachunków do zapłacenia. Uznałem, że skoro ktoś poniża się do tego stopnia, że musi prosić obcą osobę o pomoc w takim wymiarze, nie należy pogłębiać jej dyskomfortu - należy uszanować ludzką godność i zrozumieć, że każdy z nas mógłby się znaleźć w podobnej sytuacji...i zwyczajnie pomóc i już.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

pamiętasz Hal jak ciebie pytałem o ta karoline byłeś u niej i pisałeś że masz jakies przemyslenia nic nie wskazywalo że cie wrabia?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zaczekam cierpliwie do tej 15-tej. Zawiadomienie już mam przygotowane. Nie ma innego wyjścia widać, jak tylko w taki sposób zareagować.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

dałem jej mój numer telefonu na forum bo chcialem jej dać 100 i zakupy dla dzieci
odpisała na maila że nie może sama przyjechac po odbiór
i to mnie zastanowiło że osoba w takiej potrzebie olała to ale 100 to za malo jak od Hala wyciagnęła wiecej słowo daję czułem że coś tu śmierdzi teraz wiem że lepiej w knajpie wydać na co zapraszam pana H i pana A cały czas czekam na potwierdzenie wole wydać na waszą kolację
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gwoli ścisłości i informowania Was o wszelkich nowych zdarzeniach:
udało mi się, z tzw.numeru na kartę, dodzwonić do tej pani "Karoliny".

Zadałem tej pani pytani: "CO PANI ROBI, PANI KAROLINO??? Czy nie zdaje sobie pani sprawy z konsekwencji t? Ma pani dwoje małych dzieci, rodzinę - a tu mnie pani okrada w biały dzień i to w tak nikczemny sposób?!"
Pani Karolina (o ile w ogóle tak ma na imię) nie potrafiła nic na to odpowiedzieć. Jak mantrę powtarzała bełkotliwie, że "oddam oddam gotówkę".

Teraz jest 12:19, powiedziałem że czekam do godziny 15:00, o tej godzinie kończę pracę, odwożę żonę do domu i o 16 jadę złożyć zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa. Dostała jeszcze jedną szansę, ostatnią. Jeśli zwróci pieniądze do 15:00 zawiadomienia nie złożę.

W głowie mi się to nie mieści...

Poprostu szok jacy ludzie potrafią być perfidni ...a naprawdę potrzebujący pomocy potem są traktowani jak oszuści...!!! Panie Halewicz życzę odzyskania kasy i ukarania oszustki by nie mogła więcej (skoro to nie był jej 1 raz) w ten sposób postępować!!!

Brak słów ... i właśnie przez takie osoby ludzie którzy są naprawdę w potrzebie nie otrzymują pomocy..

jest mi bardzo przykro czytac to co czytam

poznałam osobiście Karolinę - mamy dzieci w tym samym wieku
wydawała się bardzo miłą osobą, jeśli takie wnioski można wysnuwać po jednym spotkaniu
na forum też się sporo udzielała w przeszłości - oczywiście wirtualnie możemy byc kim chcemy

współczuje Tobie Halewicz, że wiara w ludzi została zachwiana
moja wiara też
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

wow kupowałam od niej krzesełko uczydełko jakis czas temu wydawała się ok

Tak jak napisałem powyżej, moja czujność została uśpiona i nie podejrzewałem, że ktoś posunie się do takiej nikczemności.
Czy mam dobre serce to nie wiem, ale staram się, aby było czyste. Oczywiście, że będę na bieżąco informować o tej sprawie i gdy cokolwiek się wyjaśni, również dam znać na forum.

Pomagac trzeba i jestem pelna podziwu, ale przy takich WIELKICH pomocach to trzeba sprawdzac wiarygodnosc... prosze pozniej napisac jakis był koniec tej historii.
Ma Pan dobre serce.

Tego niestety nie wiedziałem. Teraz już wiem...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1