Poszukuję księdza niemieckojęzycznego w Trójmieście! Ktoś może podpowiedzieć?

Temat dostępny też na forum: Wesele
Hej, szukam księdza niemieckojęzycznego, który poprowadziłby mszę podczas mojego ślubu ze Szwajcarem. Niestety nie mówi on jeszcze po polsku jak i jego goście więc chciałabym żeby msza była polsko-niemiecka. Niestety zupełnie nie mogę nic znaleźć, może ktoś ma jakieś doświadczenia? Najlepiej jeszcze opinie, bo oprócz języka niemieckiego chciałabym oczywiście żeby ksiądz umiał pięknie poprowadzić mszę , wygłosić mądre kazanie:) dzięki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Poszukuję księdza niemieckojęzycznego w Trójmieście! Ktoś może podpowiedzieć?

Witaj Kora! Miałam podobny "problem" ;) Koniec końców mieliśmy dwóch księży. Jeden poprowadził Mszę Świętą w języku polskim, a drugi ceremonię ślubną w języku niemieckim. To drobne "zamieszanie" było spowodowane różnicą wyznaniową i "dodatkowymi" chrzcinami naszego dziecka. Ksiądz, który prowadził cześć niemiecką, to ksiądz Marek z kościoła w Gdańsku na Łąkowej (dokładniejszych danych niestety nie mam). Ksiądz naprawdę świetny i mądry. Gorąco polecam. Mam nadzieję, że Ci to pomoże. Powodzenia i dużo szczęścia na nowej drodze życia :)

Re: Poszukuję księdza niemieckojęzycznego w Trójmieście! Ktoś może podpowiedzieć?

Dzięki wielkie Joanna za odp. Znalazłam ten kościół " Parafia Rzymsko-Katolicka Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny w Gdańsku" tylko żadnego księdza Marka nie ma przynajmniej na liście na astronie, ale zadzownię to może się dowiem gdzie został przeniesiony:) ale braliście ślub w tym kościele czy ksiądz specjalnie dla was przyjechał do parafii gdzie braliście ślub?

Świadkowałam na tym ślubie :)
Księdza "wyszukał" Ksiądz z parafii w której Joanna brała ślub, był Jego znajomym zdaje się.

Hej! Tak konkretnie Ci nie podpowiem, ale próbowałabym w takich miejscach, jak Bazylika MAriacka albo Katedra Oliwska - to mocno turystyczne miejsca, możliwe, że "obsadzili" tam księży mówiących w kilku językach.
Powodzenia!:)

Jeden z księży w parafii św. Józefa w Gdyni - Leszczynkach (obok Estakady) mówi po niemiecku. Nie wiem jak się nazywa, ale jak spytasz o księdza Profesora to Ci powiedzą ;)

Inne tematy z forum

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (62 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?