Zmowa milczenia

Temat dostępny też na forum: Hydepark
Czy w naszym mieście panuje zmowa milczenia??
czy redaktorzy portalu udają że się nic nie wydarzyło??
2 dni temu podczas zatrzymania przez policję został pobity i zmarł w szpitalu młody chłopak.
Ojciec jak go zobaczył w szpitalu to nie mógł rozpoznać syna.
Rozumiem że albo jest sprawa tak schowana że nikt o niej nie wie albo wszyscy wiedzą tylko nie chcą jej nagłaśniać.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 11

Re: Zmowa milczenia

Sam nagłośnij. Jest wiele portali, jest wykop itp.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Zmarl-w-szpitalu-do-ktorego-trafil-z-komisariatu-n71438.html?ed=d831
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdyby taka menda przyszła do Mojego Domu nie miałabym litości.
Tłukłabym ile wlezie i słuchała czy żyje.
Nie może być tak, że jeden całe życie uczciwie zapie...la a drugi (30letni byk) przychodzi i wyciąga łapy jak po swoje.
Żadnej zmowy milczenia nie ma.
Policja robi swoje a lekarze swoje.
Przestępca to przestępca.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ojciec mógł go lepiej wychować, zamiast mieć żal do całego świata, że syn zmarł.
Fakt, że mężczyzna był nachlany czy naćpany nie jest żadną okolicznością łagodzącą.
Mógł nie pić i nie ćpać. O włamywaniu się już nie wspomnę.
Proste.

Policjanci zareagowali ostro, może zbyt ostro, ale pewnie już też mają dość agresywnych bandziorów gotowych napluć im w twarz. W końcu ile można takich znosić?
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 2

@randall, @kinga:

Mam bardzo mieszane uczucia, jeśli chodzi o całe to zdarzenie.
Bo z jednej strony, kiedy do dziadka się ktoś włamuje przez okno, dziadek powinien wyciągnąć zza szafy flintę i chwasta po prostu (w majestacie prawa i przy aplauzie sąsiadów) odstrzelić.

Natomiast nie zgodzę się, że policjantowi mogły puścić nerwy. Nie.. nie mogły. Jeśli puściły z powodu byle chłystka, to się po prostu nie nadawał do tej pracy i cały system selekcji kandydatów do policji poważnie szwankuje.
Tym bardziej, że (jeśli wierzyć zeznaniom świadków) psy już na miejscu odreagowywali swoje frustracje a na komisariacie zapewne "porządnie" poprawili. Piszę "psy" bo ci ludzie nie różnią się w takim razie niczym od bandytów, przed którymi mają nas chronić. I powinni być ukarani jak bandyci.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dokładnie. Zatłuczenie na śmierć obezwładnionego i skutego człowieka przez policjantów jest niedopuszczalne.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Teraz płacz i pretensje do całego świata, bo wydarzyła się tragedia. Ale jak chłopak pił, ćpał, kradł i nie wiadomo co jeszcze to było dobrze. Może następny się zastanowi nad swoim zachowaniem. A jeśli chodzi o policjantów, to ja się nie dziwię, wręcz przeciwnie. Czasami naprawdę potrzeba pały i niczego więcej.W Polsce nie ma czegoś takiego jak system karny i resocjalizacja. Jeśli nie ma samosądu to nie ma nic. Przestępcy są bezkarni i tyle.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie znam tej sprawy. Ale pamiętam do dziś, nerwy mojej byłej szefowej kiedy "policja" zgarnęła jej nieletniego syna z ulicy bo był podobny do kogoś.
Nie dość, że po rodziców zadzwonili dopiero po 3 h wymuszenia zeznać, to 14 latek srogie dostał lanie.
Jakimś dziwny sposobem musiał podpisać, że dilował, oraz to, że był naćpany. Mimo, że nie był.
Nie wspomnę, że przy nim niczego nie znaleziono, a rodzice na własny koszt zrobili mu wszystkie możliwe testy na obecność narkotyków. Oczywiście był czysty.
Sąd oczywiście sprawę umorzył. Na policji, różne dokumenty poginęły, i nikt nic wiedział, nie słyszał i w ogóle o co chodzi....
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja się dziwię.
Albo jesteśmy państwem prawa, w którym policja - wyposażona w stosowne uprawnienia - działa tak, by obywatele mieli do prawa zaufanie, albo jesteśmy państwem bezprawia, w którym policja - też stosownie wyposażona - czuje się bezkarna i nie odpowiada przed nikim.

Daleki jestem od tolerowania bandytyzmu.
Nie ważne, czy w mundurze, czy bez.

Obawiam się, że - pomimo iż jestem całkowicie społecznie nieszkodliwy - obawiam się policji.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja się dziwię forumowiczom.
Od dłuższego czasu wskazuję na tym forum, że państwo polskie jest przeżarte patologiami związanymi z dominacją postkomunistycznego establishmentu. Panuje więć systemowe bezprawie, a policja i prawo, bedące częścią systemu, są częścią bezprawia. Dopóki się nie obali tego systemu i nie zlikwiduje wpływu establishmentu na władzę, nie ma co marzyć o poprawie. Policja jest taka jakie jest spoleczeństwo.

Należy przestać się dziwić, przejrzeć na oczy i podjąć działania.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Hough! Sadylu. Słusznie prawisz! Do policji trafiają przypadkowi ludzie, zupełnie nie przygotowani do wykonywania tego zawodu. I to na wszystkich jej szczeblach i 'specjalnościach'. TRAGICZNE!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

@ kaja

Zacznę sobie włosy rwać z glowy i nie tylko. Ile można o tym samym w kółko i grochem o ścianę. Jeżeli system jest spatologizowany to każdy element tego systemu jest spatologizowany. To jest gorzej niż w przypadku raka, którego komórki też mogą się mnożyć i przenosić.

Policja jest częścią systemu, jest poddawana treningowi przez swoich przełożonych, ktorzy z kolei są tresowani przez polityków, by reprezentować interes władzy i establishmentu a nie obywateli. Obywatele też niezbyt lubią policję, więc jak się ma zachowywać po jakimś czasie przeciętny policjant ?

Ludzie, zacznijcie wreszcie mysleć, to nie boli. Choć niektórzy twierdzą, że dysonans poznawczy jest trudny do zniesienia, więc stąd się bierze unikanie konfrontacji opinii z faktami.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zauważyłam, że większość z Was lubi komentować w szczególności to na czym najmniej się znacie i o czym pojęcie macie marne :)
Rzako kto tutaj wykazuje się logicznym myśleniem i minimum wyobrazni.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

@Zet. Do jasnej przeczystej !!! To zrób REWOLUCJĘ!!! Chłopaku... Przecież normalny człowiek doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że nie 'przeciętny policjant' winien jest temu kto trafia do tej instytucji, tylko idioci którzy na to pozwalają!!! Mało jest takich 'przypadków' ?!! Nauczyciele-którzy nigdy nie powinni uczyć dzieci, lekarze-którzy nie powinni 'leczyć' ludzi, księża którzy nie powinni spełniać posługi kapłańskiej... To są zawody WYBRANE! A dopuszcza się do nich ludzi, którzy NIGDY nie powinni ich wykonywać. I co ? Masz na to receptę?!! Głupota ludzka była, jest i będzie. Szkoda tylko tych, którzy są 'na swoim miejscu' i robia to najlepiej jak umieją. Nawet w policji.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

@ kaja

Głupota ludzka jest i była, tyle że są sposoby na jej ograniczanie.

W naszym przypadku, z rozmaitych względów, głupota jest przez system preferowana. Tak jest zorganizowany system, że kasa państwowa jest drenowana i środki finansowe są kierowane do pewnych kieszeni. A w dziedzinach takich jak bezpieczeństwo, zdrowie czy edukacja czyli tam gdzie interes ma zwykły obywatel, środków brak. Polacy muszą nauczyć się normalnej polityki, żeby sobie z tymi przekrętami poradzić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

@Zet :) A ja myślałam, że jestem jedynym 'wyaliwenowanym' dziwakiem na forum ;))))))
'Polacy muszą nauczyć się normalnej polityki, żeby sobie z tymi przekrętami poradzić.'
A cóż według Ciebie mamy robić? :))) Chcesz być 'zbawicielem' ustroju i mentalności ludzkiej" ? "Chrystusem" współczesności ? Czy tylko masz potrzebę 'popitolenia' na forum? Bez urazy... Ja też to widzę tak samo jak ta NORMALNA część forumowiczów. Jednakże mit i bajka o Don Kichocie dawno umarły w natłoku nieograniczonej głupoty i sobiepaństwa ludzkiego. Natomiast siła i 'potrzeba' przystosowania stała się codziennością. Historia nasza i wieki całe świadczą o tym, że nie zbyt dobrymi jesteśmy uczniami. I dobrze o tym wiesz.

@ Kaja

Stanowczo i autorytatywnie stwierdzam, bez żartów, że , jako dama, pozbawiona jest Pani męskiej wyobraźni. Gdyby Kukliński myslał tak jak Pani, to dawno by już nas na swiecie nie było a na miejscu Polski byłaby radioaktywna pustynia.

Niech się Pani zastanowi, jak to było możliwe, że z samego centrum Imperium Zła udało mu się ujść cało i je pogrążyć.

Więcej wiary w ludzi, bo to ludzie a nie krasnoludki pchają cywilizację do przodu, choć czasem też ją cofają.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

@Zet :) I pięknym, łagodnym 'slalomem między świerkami' ;) zdążamy do punktu, że odwieczny 'konflikt' między męskim, a kobiecym punktem widzenia jest bezsensowny :)
'pozbawiona jest Pani męskiej wyobraźni'
Tak Zet :) Jestem :) Co nie znaczy, że jej nie szanuję i nie doceniam :) Yang- Ying :) Taki jest porządek świata :) Niezbędny do tego, aby ten show zwany życiem mógł trwać :) W przeciwnym razie alibo pozabijalibyście się w mgnieniu oka alibo też umarłybyśmy z 'nudów' ;)))
Wiary w ludzi mam podobno w nadmiarze ;))))) Ja po prostu nie lubię 'pitolenia'.... ;)))) A brakuje mi sensownych ludzi, którzy NAPRAWDĘ chcą zrobić coś sensownego i nie boja się konsekwencji.

Bo z jednej strony, kiedy do dziadka się ktoś włamuje przez okno, dziadek powinien wyciągnąć zza szafy flintę i chwasta po prostu (w majestacie prawa i przy aplauzie sąsiadów) odstrzelić.
==
Jasne, nawet jak wspomniany Dziadek ma zaćmę i niedowidzi. Tylko oby któregoś z tych aplauzujących sąsiadów nie postrzelił przy okazji.
Są w społeczeństwie ludzie niezdolni do samoobrony. I bandzior o tym wie, dlatego padają jego ofiarami.
Ale tu role się odwróciły bo nie spodziewał się, że Policjanci również nie będą mieli żadnych skrupułów, jak on sam. I z napastnika stał się ofiarą.
Trafił swój na swego.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

ma na co zasłużył koniec i .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jakbym zobaczyła obcego faceta na swoim parapecie to policja byłaby potrzebna tylko do sprzątnięcia zwłok z posesji. Góralu, wytłumacz nam dlaczego twój kolega włamał się do gościa i próbował go zabić?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ponieważ miał chłopaczyna 'przewartościowane' życie...To tak jakbyś zapytała dlaczego nastolatek wystrzelał swoją rodzinę po obejrzeniu Amityville....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

read between the lines

https://www.youtube.com/watch?v=hB-jNPVK674