arka to jest potęga

ARKA TO JEST POTĘGA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

arka to jest potęga

ARKA TO JEST POTĘGA

Shaigan

a co polecasz od KV?
mam ochote go znow poczytac.

prawko

gdzie mozna najtaniej zrobic prawko kat a na motor

oj :-(

Dlaczego ludzie są tak, niekiedy, prymitywni?
Ojejku, pisz sobie milion razy o swojej ukochanej drużynie (piłkarskiej chyba), ale proszę cię zmieniaj zawartość postów, bo-bo to takie jejku(nie powiem-nie napiszę jakie!)
-to dla i o : host-81-190-4-165.gdynia.mm.pl

Ps.

Gdańsk cudownie pachnie.

Nie wiem za bardzo, jak Gdynia pachnie-bo (bo nieważne ; nie mam zamiaru NIKOGO obrażać)
:-(
Papatki

GDYNIA PACHNIE I TO ŁADNIE

GDAŃSK PACHNIE SPALINAMI I DYMEM Z FABRYK

netten hi ho!

oj! trojmiasto pachnie to tak to inaczej, pachnie ponczkami, moja dziewczyna, kwiatami!

.

.

SZUKAM PANIENEK DO REPRODUKCJI

W POLSCE MAMY NIŻ DEMOGRAFICZNY NIE PRAWDA? PISMA BIJĄ NA ALARM ŻE NAS POLAKÓW CORAZ MNIEJ...A JA JESTEM CHĘTNY TO ZMIENIĆ:-) POMYŚL DZIEWCZYNO NAD PRZYSZŁOŚCIĄ SWOJEGO KRAJU...JAKKOLWIEK TO SAMA PRZYJEMNOŚĆ

ARKA TO POTĘGA

O , widze że koledze też szwankuje komputer.
Znam dobrego speca od komputerów, moge podać namiary.

Adaś

Ja dziś Adamie mialem ciężki dzień. Shaigan dude? Szok? Wszelkie podobieństwo to czysty przypadek?
A może widziałeś mnie na turnieju?
Jeżeli chodzi o Vonneguta to kiedyś lubilem go czytać, teraz szczerze mowiąc jest dla mnie za ciężki (a może to ja w raz z wiekiem obniżam loty, chyba tak - choć dalej lubię jego czarny humor).
Polecam bezapelacyjnie "Rzeżnię nr.5". Wedlug mnie najlepsza.
Pamietasz co Vonnegut w "Śniadaniu mistrzów" dodawal do swojego podpisu? Odbicie rowa (sorry za wyrażenie) to wyglądało mniej wiecej tak K. Vonnegut # ha ha. Te Amerykańskie poczucie humoru.
Aloha!

Ćmo Barowa

A może tak małe spotkanie w jakiś gorący dzień? Na początek może Sopot? (jeżeli chcesz...)

Shaigan A.

dam Tobie znać w tej kwestii.
mam trochę inny system godzinowy pracy,
dzięki któremu miewam weekendy co dwa dni.
jak już uporządkuję bieżące, ważne sprawy,
to zaproponuję spotkanie.
czy tak może być?

a zamiast sopotu wolałabym oliwski las...
nie przepadam za betonem.

Shaigan

tez ciezki dzien wiec zdradze tylko ze to byl pozorny atak.
mowie bo piszesz az hopsam na tym krzeselku.

Shaigan

...oczywiscie ze z frajdy!
a o tym podpisie kv nie pamietalem. czytalem go w 91 roku ! :O
dobilo mnie dzis ze moj byly skipper dostal baty na waznych regatach. gdybym wiedzial ze nie ma kompetentnej asysty,
nawet w ostatniej chwili moglbym cos sprobowac zrobic
co za szkoda!!!.

Aloha

W POLSCE MAMY NIŻ DEMOGRAFICZNY NIE PRAWDA? PISMA BIJĄ NA ALARM ŻE NAS POLAKÓW CORAZ MNIEJ...A JA JESTEM CHĘTNY TO ZMIENIĆ:-) POMYŚL DZIEWCZYNO NAD PRZYSZŁOŚCIĄ SWOJEGO KRAJU...JAKKOLWIEK TO SAMA PRZYJEMNOŚĆ

koloss2@vp.pl

*

*

Siema

Co u was bo ja sie nudze. Wpadnijcie na zaspe do nas na melo

Kazamaty

Czy to dzisiaj jest turniej walk ekstremalnych w Kazamatach?

Jakie przeksztalcenie???

W roku 1996 został zawarty układ zbiorowy miedzy związkami zawodowymi a dyrekcja MZK Słupsk w osobie pana dr Zbigniewa Tomasika. Po przeprowadzonym przekształceniu MZK jako zakładu komunalnego w spółkę prawa handlowego "MZK Słupsk sp. zoo" pan dr został prezesem owej spółki. Sytuacja dla nas była o tyle komfortowa, że mieliśmy na owe czasy podpisane bardzo korzystne porozumienie placowe. W roku 2002 pan prezes Zbigniew Tomasik odszedł na emeryturę a w miejsce jego został powołany w drodze konkursu pan January Senko. Od tego momentu czas zaczyna biegnąć szybciej. Pan prezes J. Senko wprowadza słynną reorganizacje komunikacji miejskiej w Słupsku wprowadzając system gwiaździsty. W pewnym momencie zaczyna się przepychanka pana prezesa J. Senki ze związkami zawodowymi o artykuły na mocy, których nastąpiło przekształcenie zakładu komunalnego MZK w spółkę prawa handlowego MZK Słupsk sp. zoo. Pan prezes J. Senko uparcie twierdzi, że nastąpiło tu przejście zakładu pracy na nowego pracodawcę i w związku z tym obowiązuje nas art.241 8 a nie jak twierdzą związki zawodowe art.241 7 gdzie spółka przejmuje cale mienie zakładu wraz ze swoimi pracownikami i wszystkimi układami zawartymi wcześniej. Pan prezes dla nowo przyjętych utworzył regulamin placowy jeden potem drugi. Nie mogąc się dogadać ze związkami zawodowymi na mocy uchwały jako zarząd spółki uchwala zadaniowy czas pracy. W międzyczasie wymyślił porozumienie placowe, które chce podpisywać z każdym pracownikiem z osobna i w którym żąda by uznać ten stary układ zbiorowy za nieważny. Jak dotychczas nikt nie widział pisma które jednoznacznie wyrejestrowuje ten stary układ z 1996 roku. W grudniu zeszłego roku został zarejestrowany nowy układ zbiorowy w PIP w Gdańsku. Od tego czasu prezes wymusza na pracownikach podpisywanie porozumień placowych w 3 egzemplarzach. W porozumieniu placowym oferuje place np.2000 zł by w wypowiedzeniu płacowym oferować już 1200 zł. Czyżby te wyrzeczenie się układu zbiorowego warte było aż 800 zł miesięcznie ???Tutaj narzuca się pytanie do pana prezydenta miasta Słupska pana Kobylińskiego :panie prezydencie prosimy pana niech pan wyjasni pracownikom MZK na podstawie jakich przepisow nastapilo przeksztalcenie zakladu komunalnego MZK Słupsk w spółkę prawa handlowego czyli w MZK Słupsk sp.zoo ??? i jakie są tego konsekwencje dla ich pracowników ?????

GDAŃSK ZAWSZE GÓRĄ

DLA INFORMACJII WSZYSTKICH TO GDYNIA ŚMIERDZI ŚLEDZIAMI A GDAŃSK JEST SI , i pany północy napewno to nie są te wiesniaki z gdyni, niech sie ciesza ze sa w trujmieście i nie nażekają.
host-81-190-4-165.gdynia.mm... rada dla ciebie jak jak nieznasz gdańska to nieudawaj ze z niego jestes lub przynajmiej zmień host i niepodniecaj sie tak bardzo tym śledziowym zespołem(lub drużyna zwał jak zwał)

Ćmo Barowa

OK. Czekam.

Adaś

Pozorny atak... ale wydaje mi się, że trafiony. A z tym podobieństwem to wcale nie musial byc przypadek.
No, ale mogę sie mylić.

Z dziennika Shaigana:

Gabinet stomatologiczny. 2004 roku pańskiego. Wrzesień.
- Dentystka: No panie, takie złosliwości przed zabiegiem... - odważny pacjent, co nie Helenko?
-Shaigan (siedzacy na fotelu) : tego...pani doktor, można prosic o znieczulenie?
-Dentystka: znieczulenie 10 zł. , no chyba że nie zadziała to nic pan nie placi.
-Shaigan: ok.
-Dentyska (w trkakcie pracy): i co boli?
-Shaigan : yyy... acha...
-Helenka: o pacjent specjalnie tak mowi żeby nie placic za znieczulenie - ha ! ha ! ha !
-Shaigan (w trakcie borowania , z trzema wiertłami w buzi) : ha , ha , ha .

wq szofer

nie moge sie powstrzymac aby cos powiedziec: niebanalny text, ladny styl i logiczny ciag mysli. pycha czytac ten opis mimo ze to pewno niezla pieczen dla was..
wyslalbym tez do gazet...no i do s o n d u, bo ta sprawa pachnie
ciutek nielegalnie, zgotowana z urzyciem kryminalnej energii.
po prostu nie lubie zdzieraczy skor.

adaś

aaa...tak mi się przypomniało...
skipper...
regaty...

lubię te słowa.
chociaż taki mały ze mnie żeglarzyk.
ale każdą możliwą wolną chwilę spędzam na wodzie już od...
hmmm...kilkunastu chyba lat.
tyle, że ja lubię trapezy, gleby, czyli małe regatowe łupinki.
no i wypady w stylu:
"sam sobie sterem, żeglarzem, okrętem"
...jak napisał wieszcz.

pozdrawiam

Wołanie o pomoc

Oto treść listu jednego z mieszkańców do Prezydenta Gdańska

Jestem mieszkańcem gdańskiej dzielnicy Kolonia. Mam pewne spostrzeżenia. Którymi chciałbym Państwa zainteresować, gdyż jak przypuszczam możecie nam tu wszystkim pomóc?
Ja osobiście Tu mieszkam od nie dawna, ale zaczynam żałować, a ci, co tu mieszkają dłużej to już chyba są za starzy, albo nie wiedzą jak walczyć. Chodzi o dość nie jasne działanie firmy zarządzającej nieruchomościami „Gestia” (http://www.gestia.pl/ ). Żeby dobrze wyjaśnić powód mojego pisma użyje porównania.
Otóż chodzi o ceny. Niby banał, lecz rzecz ważna w takiej dzielnicy jak Kolonia.. Cena za podgrzanie wody. Ja rozumiem, że może być różnica w cenie wody zależnie od odległości os firmy sprzedającej tę wodę. Lecz nie wierze żeby to było aż 50% i więcej. Nie wiem jak w innych blokach ale w naszym nie ma podzielników na ciepło a tylko liczniki ciepłej wody do kranów. Gestia podpisała umowę z Gdańskim przedsiębiorstwem Energetyki Cieplnej, że będą rozliczać Ciepłą wodę razem ogrzewaniem. Na wielu osiedlach w Gdańsku Ciepła woda kosztuje około 10-11.50 Zł za podgrzanie 1m3. a tutaj waha się to około sumy 15-17 zł za podgrzanie 1m3. Teraz porównanie. Mieszkałem na Fantastycznym osiedlu właściwie już na obrzeżach Gdańska. Chronione przez Agencje ochrony, Czyste, zadbane i rewelacyjnie zarządzane. Normalne „Karringtonowo”. Najbardziej chyba luksusowe ze zwykłych osiedli w Gdańsku. Kolonia to w porównaniu z tamtym to slumsy. Dużo tu biedoty i staruszków z niską renciną. Otóż tam woda Ciepła kosztowała niewiele ponad 10 zł za podgrzanie 1m3. Jest jeszcze jedno, woda na Jasieniu była faktycznie gorąca że można się było oparzyć (tańsza) a tutaj woda jest taka że bez dodawania zimnej można się kąpać pod prysznicem.. Opłaty czynszowe i inne. Znowuż wrócę do mojego porównania, bo aż człowiek za głowę się łapie. Tam mieszkałem w mieszkaniu trzy pokojowym około 60m2 w cztero- piętrowcu i opłaty, jakie miałem to czynsz z ogrzewaniem niewiele ponad nie wiele ponad 250 zł plus oczywiście koszty wody prądu i gazu. Tutaj mieszkam w kawalerce około 32m2 przerobionej na dwa pokoje w dziesięcio-piętrowcu. I tutaj za troszkę mniej jak połowę metrażu za czynsz z ogrzewaniem płacę dokładnie tyle samo. Tutaj kilkadziesiąt metrów dalej jest blok, którym nie zarządza Gestia i tam opłaty są podobne jak na Jasieniu. To chyba coś znaczy?
Dlaczego użyłem porównania? Dokładnie dla tego, że w ślicznym osiedlu z dala od centrum i zanieczyszczeń, chronionym itd., Czyli defakto, powinno być atrakcyjne, dlatego droższe od osiedla szarego brudnego przy stoczni i innych fabrykach, gdzie cena powinna być adekwatna do warunków, a mieszka się za cenę sięgającą czasami o 50 większą niż na „Karringtonowie”.
Moim zdaniem jest to jawne i perfidne działanie, bo oni dokładnie wiedzą ze nikt z stąd się nie wyprowadzi i nikt też tak szybko mieszkania nie sprzeda. Piszę także w imieniu tych bezradnych staruszków, co nie wiedzą już jak sobie pomóc. Ja rozumiem, że to jest na rękę wielu Panom Businessmanom, bo kasują kasę i żyją ponad stan. Ja bym nawet stwierdził, że to jest złodziejstwo. Ja wiem, że prywatna firma może sobie ustalać ceny jak chce, lecz są granice jakieś. Tak jest, bo szary człowiek nie umie się bronić i nic nie zwojuje z wielką firmą, mimo że ta go jawnie okrada. Te rozlicznie wody i ciepła tutaj tez jest dziwne. Jak powiedziałem o podzielnikach ciepła to mnie wyśmiali. Cos tu jest nie tak. Proszę o zajęcie się tą sprawą. Jeżeli nie leży to w waszym zakresie to proszę o nie odsyłanie tego i nie odbijanie piłeczki, tylko o skierowanie do odpowiednich służb. Bo Wy na pewno lepiej ode mnie wiecie, kto mógłby tym się zająć.
Z góry dziękuję.
Mieszkaniec dzielnicy „Kolonia”

CB

juz dawno nie slyszalem tego wiersza, no a tez to wyznaje.
jestem najchetniej w malych ludkach do 15metrow i na dzienne wypady, czy wyscigi; to podoba mi sie chyba bo to pierwotnie jak rybak, czy tez i pirat, ale uzywam hi tech gdy robie pogode, szcz dla innych.
fajnie ze ty tez plywasz..

policja nic nie robi !!!!!!!!!!

witajcie moim zdanie policja tojest nic nie robacia leniwa sluzba ktorej dupy sie nie chce ruszyc jak cos sie dzieje tak bedzie i sie nie zmini oni tylko se jezdza samochodami i kasa im leci i nic n ie robia zalosni sa poprostu nie winnych spisuja a zlodzieli albo kryminalistow wypuszczaja

CB

zerkam na moj ostatni post i widze ta jezykowa katastrofe!
sa dni kiedy w kazdym jezyku wychodzi papka, jak z dziumdziusia jakiegos, hihi.

adaś

nie przejmuj się tymi lingwistycznymi perełkami.
każdemu zdarzają się potworki.

marzenia

Wszystkie Nadzieje jakie czlowiek miec moze
moga okazac sie
ostatnim skokiem w morze

do morza???

aj, za zimno !
trzymaj go ktos bo jeszcze zaziebi sie nam ten nicpon !

ankieta

witam. prosze was o pomoc - na stronie podanej nizej jest ankieta. wystarczy wybrac jedna odpowiedz. to badanie potrzebne do mojej magisterki. pozdrowienia

Dotyczy przycięcia drzew

Od jesieni prosiłem i monitowałem w spółdzielni mieszkaniowej >MŁYNIEC< oraz przesłałem e-mali z prośbą do zarządu >ZIELEŃ

Dotyczy przycięcia drzew-startowa 23

Od jesieni prosiłem i monitowałem w spółdzielni mieszkaniowej >MŁYNIEC< oraz przesłałem e-mali z prośbą do zarządu >ZIELEŃ

Bank czasu?

- czy coś już zapiszczało w gdańskiej trawie na ten temat?
W niektórych miastach już są takie banki -czytałam w prasie, że podobno już się zawiązuje w Gdańsku? - jak go znależć?

drzewa

witam. czy Was też dotknął drzewny pogrom? wycieli mi 8 drzew sprzed domu, dosłownie w pień, a idąc ulicami Gdyni(i nie tylko), zauważam sterczące kikuty gałezi imitujące roślinę...

Bank Czasu

Michael Ende, autor "Niekończącej się Historii", napisał wcześniej "Momo". Czyli o dziewczynce, która zwróciła ludziom skadziony im czas. A zaczynało się właśnie od Banku Czasu, od oszczędzania minut i szarych panów w garniturach palących szare cygara...
Książka świetna, polecam :))

grisza pseuo moderator

skladam oficjalna skarge na ciebie w pewnej instytucji nadzorczej.

Inka

To dość leciwa inicjatywa (lata 80-te). W 3-mieście było kilka prób założenia i nie udało się . Potrzebne są do tego pewne nakłady których nikt nie chce ponieść z racji że istnieje małe prawdopodobiństwo ich zwrotu . Jakość i solidność naszych ludzików jest też co najmniej problematyczna a na tym banki cz. sie opierają . Ludzie wolą obrót żywym pieniądzem .
Pozdrowienia ozdobne dla obecnych tu literą i duchem

kontra

- WIEKSZYCH BZDUR NIGDY NIE CZYTALEM.WYSMIEWCY INNYCH MIEJSCOWOSCI, TROCHE WIECEJ ROZSADKU ...ZADAJCIE SOBIE PYTANIE , DOKAD SIEGAJA WASZE KORZENIE MOZE TO TY JESTES RDZENNYM WIESNIAKIEM KTORY ZGRYWA WIELKIEGO MIESZCZUCHA, CZYM SIE ROZNISZ OD MIESZKANCA INNEGO MIASTA? DAJE WIELE BY MOC ZNALESC SIE Z DALA OD MIASTA PONIEWAZ TUTAJ DUSZE SIE I MUSZE CZASAMI CZYTAC TAKIE BREDNIE.ZRESZTA TEN CHORY I PRZEGRANY KRAJ NIE MOZE WYGRZEBAC SIE Z ZASCIANKOWYCH POGLADOW...NIE CHCE MI SIE DALEJ PISAC.POZDRAWIAM ZDROWO MYSLACYCH W TEJ MATERII.POADRAWIAM-GDYNIA , GDYNIA ZAWSZE WIELKA, MLODA I SILNA.CZESC!!!/ 88 /

...

siedziałam sobie dziś nad ranem w ogrodzie
pod czereśniowym drzewem paląc ognisko.
to taka kontemplacyjna dogrywka po nieciekawej knajpianej nocy.
wysoko nie spoglądałam, bo smutno mi trochę było.
nadal mi smutno, cholera.
ale udało mi się zauważyć, że pięknie i biało zakwitła moja stara jabłoń.

i to tyle, jeśli chodzi o dobre wiadomości...

kiermasz

CZY KTOS MOZE BYL NA KIERMASZU FOTOGRAFII W GALERII NA UL GROBLA I /ROG SW. DUCHA , 14 I 15 MAJA??? JAK BYLO?

Witam, mam prosbe do ALLEGROWICZOW

zobaczcie co tu taj jest i dopiszcie byle co od siebie :)
TO jest rekordowy watek, o tym jest na allegro glosno, sprawdz, przeciez to nic niekosztuje !

http://allegro.pl/phorum/read.php?f=272&i=99668&v=&t=71818

Pozdrawiam

Bary

A ja bardzo lubię Gdynię, choć jestem rodowitym gdańszczaninem (Słoweńczykiem) i mam sporo znajomych kiboli - Lechistów (ale akceptuję ich inność i staram się byc tolerancyjny w tej kwestii). Ale najbardziej lubię Sopot...Tyle.

Z dziennika Shaigana:

2002 rok. Gdzieś w Polsce...
Idę ze swoja babką tunelem dworca kolejowego, naprzeciw nas idze nawalone towarzystwo (czyt. stoczniowcy).
Jeden z nich sie wychyla i mowi:
- zobacz Stefan jaka dupcia!
Ja na to:
- dzieki! Dużo ćwiczę.

Podrzucone w barze pod kuflem piwa

W końcu to i wiosna. Jabłonie, czereśnie na chwilę w piękną białą chmurę zmienić się muszą, by owocem nas zachwycić. A magia imprez klubowych wraz ze śniegiem gdzieś w sercach stopniała. Mój duch ostatnimi czasy z enduro ściągany jest nie chętnie. Trans między drzewami, na polnych drogach i leśnych alejach pozwala spoglądać na ten Świat radośnie. Lubię czytać Twoje teksty. Coś w nich jest. Jesteś Ty.

ZNALEZIONO LABLADORKĘ !!!

wŁAŚCICIELA PSA PROSI SIE O PILNY KONTAKT
502 951 044 LUB 503 467 413
PIESEK BŁĄKAL SIE W oLIWIE !!!

...

jutro wcześnie rano porzucę to miejsce.
zostawię nietoperze krążące co wieczór nad moją głową
i wszystkie otaczające mnie tajemnice.
choć na chwilę ucieknę do swojego świata.
będę obserwować suszące skrzydła młode ważki
i jelenie beztrosko wypasające się w świeżej trawie.
poleżę pod wielkim, samotnym dębem w pradolinie,
przepłoszę czaple i żurawie żerujące w meandrach starej rzeki.
poszukam żeremii bobrów.
nocą zapoluję na węgorza,
a o wschodzie słońca pójdę sobie z browarkiem pospinningować.

muszę rozprostować skrzydła i zapomnieć.
beztrosko poszybować i zgubić wszystkie myśli...

Skradziono Błękinty rower UNICA firmy Author, Numer Ramy HN 0173209, niska rama 16''

Chłpcu 8, 5 letniem, który mial dwa tygodnie temu komunię na podwórku wyrwano i skradziono błękItNy rower UNICA firmy AUTHOR.

Było to dzisiaj 27-05-2005 o godz 20.00 na Osiedlu Chełm ( ul. Jabłońskiego )

Numer Ramy HN 0173209

JAKBYŚCIE WIDZIELI tego typu rower to bardzo proszę o sygnal

BARDZO PROSZE O POMOC
błękitny UNICA firmy AUTHOR Numer Ramy HN 0173209, niska rama 16''
mogę wysłac Zdjęcie

Witam Ponownie zapraszam allegrowiczow

do pozostawienia czegos na stronie www podanej ponizej
Pozdrawiam i milych pogawedek rzycze

Promowanie miasta...

Hey! Zapewne mnie wyśmiejecie ale to już wasz problem :] Czas na promowanie miasta. Każdy robi to na swój sposó, ja zrobiłem to tak jak umiałem najlepiej, stwożyłem strone. Temat was napewno nie interesuje i olejecio to, ale ta strona jest drugą najlepszą stroną na temat Pottera, najlepszą ma miasto Oborniki. Ale im miasto sponsoruje stronę. Nasze zapewne nigdy tego nie zrobi. Podam adres tej strony żebyście weszli, potem odrazu możecie wyjść, ponieważ za każde wejście na stronę oddajcie na nią głos czym tez promujecie miasto! To adres: www.serwis.hp-site.org z góry dzięki

burza...

lubię...
stać boso w drzwiach tarasu z kubkiem gorącej, czarnej kawy.
patrzeć na zgaszoną zieleń lasu.
na przygięte deszczem gałęzie drzew
i mgły podnoszące się z dolin.
wdychać orzeźwiające powietrze.

a w domu przytulnie.
pachnie gorącym, rozgrzewającym rosołem.
...zapach beztroskiego, bezpiecznego dzieciństwa.

Burza

I ja słyszę jej pomruki
Czasem krzyczy, płacząc
Jej głos jest zrozumiały
Brzmi zawsze tak samo
Czy to w lesie, czy w mieście
Ma siłę, niebiańską siłę

Czasem boso, biegam po gorących piaskach
Kąpiąc się w jej łzach,
z uśmiechem wariata na twarzy

Czasem i z parasolem, w garniturze
W mieście po schodach biegam,
z uśmiechem wariata na twarzy

A gdy słońce, chmury tęczą przegania
Biegam po niej jak wariat
Złota nie szukam
Bo ono we mnie

podsumowując

schody.
garnitur.
uśmiech wariata...
znaczy akwizytor.
romantyczny bosonogi akwizytor...

:)

Przyszło mi sprzedawać bąki w probówce:) I do tego w butach ze skóry własnej:) Chyba wypromuje swoją markę:)

lodki

znow wokol woda, czarna lodka jest cudowna wiaterek sie chwyci ogromnego zagla bo w klacie mieknie doborowe serce na mysl o czarnym dlugowosym slodkim moim psie i jego panci.

a pozdrawiam Cme Barowa i Agrissona z duzych lodek.

adaś

dzięki.
zazdrościć.

najbardziej lubię
(poza przechodzeniem od baksztagu do baksztagu, no i poza trapezem, i jeszcze poza.........)
dźwięk kauszy uderzających o maszt.
lubię zasypiać i budzić się przy tej melodii.

pozdrawiam

Adasiu i Cmo:-}

Adasiu, oj Ty "zeglarzyku" ze snow hihihi byles w ogole na wodzie ?No tak, byles...byles...

Cmo, dzwiek, a od czego uderzanie kauszy?Talii?A moze to jednak fok tak nastraja Cie dobrze?(gdy zahacza o glowny masz ; grota)
.....dziwne hmmmm ja tylkom plywam 24 lata hihihi

Milo bylo Was poczytac.
hi hi hi

krystek ; koloss2@vp.pl

Chcesz reprodukowac?
-widzialam na lace , poza Gdanskiem, takie ladne trzy owce.Wiesz, tak malo jest nad morzem tych slicznych zwierzat, prosze-zajmij sie tym ; wszyscy beda ci wdzieczni :-)
pa malutki cymbalku :-)

A tak w ogole

to pozdrawiam wszystkich dobrych , cieplych ludzi:-))))))))

Młoda , piekna...jeszcze.

+<br><br><br><br><br>Dziekujemy!<br><br><br><br><br>+

ty

aj ! rzeczywiscie mloda jeszcze.
ale nie moge sie znow pochamowac,
wiec mala zagadka z puenta dla znawcy i profilera w tobie:
z 4 kolkami, bez silnika, bez koji ale z domofonem...

ty

oj zapomnialem dodac ze wiem ze czytasz a brak odpowiedzi to
wycofka,
hihihi

Skradziono Błękinty rower UNICA firmy Author,

Dziecku skradziono Błękinty rower UNICA firmy Author, Numer Ramy HN 0173209, niska rama 16'' Chłpcu 8, 5 letniem, który mial dwa tygodnie temu komunię na podwórku wyrwano i skradziono błękItNy rower UNICA firmy AUTHOR. Było to w piąetk 27-05-2005 o godz 20.00 na Osiedlu Chełm ( ul. Jabłońskiego ) JAKBYŚCIE WIDZIELI tego typu rower to bardzo proszę o sygnal BARDZO PROSZE O POMOC
błękitny UNICA firmy AUTHOR Numer Ramy HN 0173209, niska rama 16''
mogę wysłac Zdjęcie, lub spójrzcie tutaj:

http://www.e-rower.pl/product_Author_Unica_1605.html

Byłem, niemal czarną maskę na twarz założyłem

Spoglądam za okno
Moje odbicie spływa po szybie
Niczym krople deszczu

Spoglądam w niebo
Chmur nie wiedzę

W oddali kościół we mgle się skrywa
Serce z piersi do walki się wyrywa

Wiatr z oddali zapach tajemnicy niesie
Kruki krzyczą, podpowiadają
Co za horyzontem się skrywa

Na jedno klaśnięcie
Czarna chmura z drzew się podrywa
I wiadomość dla was przesyła

"Niech moc będzie z wami"

dizel na samochodowej giełdzie

Popularne silniki, zwłaszcza samochodowe, zasilane olejem napędowym, o zapłonie samoczynnym, nazywane są - na cześć niemieckiego wynalazcy - silnikami Diesla.
W języku potocznym istnieje podział silników samochodowych na benzyniaki i ropniaki, ale oczywiście obu tych form nie można zaakceptować w oficjalnym technicznym języku.
W układzie SI (lub w innych układach) - na cześć wielkich wynalazców i naukowców - natężenie, napięcie, opór, ładunek, pojemność, przewodność elektryczną mierzymy (kolejno) w amperach (nie Ampere'ach), w woltach (nie Voltach), w omach (nie Ohmach), kulombach (nie Coulombach), faradach (nie Faradayach), simensach (nie Siemensach); siłę określamy w niutonach (nie Newtonach), ciśnienie w paskalach (nie Pascalach), energię, ciepło i pracę w dżulach (nie Joule'ach), moc w watach (nie Wattach), temperaturę w kelwinach (nie Kelvinach), częstotliwość w hercach (nie Hertzach), strumień magnetyczny w weberach i makswelach (nie Weberach ani Maxwellach), indukcję magnetyczną w teslach lub gausach (nie Teslach ani Gaussach), natężenie pola magnetycznego w erstedach (nie Oerstedach), indukcyjność w henrach (nie Henry'ach), zaś w dziedzinie promieniotwórczości stosujemy bekerele (nie Becquerele).
Przyrząd Guillotina to po prostu gilotyna, promienie Röntgena to promienie rentgenowskie, przegub Cardana to kardan. Odkrycia Marii Skłodowskiej-Curie i Piotra Curie, ale pierwiastek kiur. Podobnie mendelew (nie Mendelejew), lorens (nie Lawrence), ferm (nie Fermi).
Na cześć Pasteura nie określamy pasteryzację pasteuryzacją, zaś na cześć Balzaca mówimy o wieku balzakowskim, a nie balzacowskim. Matematycy mówią o kartezjańskim układzie współrzędnych, a nie o układzie Descartesa.
Rozumując w powyższy sposób - jeśli ludzkość chciałaby uhonorować pana Rudolfa Diesla określając jego nazwiskiem pewną jednostkę fizyczną lub pierwiastek, to w języku polskim byłby to zapewne dizel, a nie diesel ani Diesel.
Wprawdzie di nie jest naturalną sylabą w naszym języku, ale funkcjonują już - diler, dinar, dingo, dinozaur, Malediwy. Być może poprawniej byłoby zamienić w owych słowach di na dy, ale któż podejmie się tego zadania?...

Wobec powyższego

proponuję uznać określenie
dizel
za właściwą nazwę dla rodziny silników wynalezionych przez Rudolfa Diesla.

Oznaczałoby to zatem, że silnik Diesla = dizel = diesel, jak również, że dizelizacja = dieselizacja , dizlowski = dieslowski , dizlowy = dieslowy ...
Sterowce - na cześć także niemieckiego wynalazcy Ferdynanda Zeppelina - powinny być nazywane (w analogiczny sposób) cepelinami, a nie zeppelinami. Zatem sterowiec Zeppelina = cepelin = zeppelin.

ja,młoda,jeszcze

Pływasz tylko 24 lata, liczysz te przepływane w kołysce czy coś nie tak z ja, " młoda ", jeszcze?

hej mlody kiedys

"ja mloda" to pewno moja ex. nie plywa, a obok niej pewno stal jeden z moich kolegow.
to taka zmyla.
a skad wiem ze ona? bo jeszcze mloda padlo z moich ust.
ja zaczalem plywac w 75tym. a po dluzszej przerwie znow regatowo od 99.
koniec tematu

adaś

no to ja już tylko dodam, że młody to mój niesforny i zbulwersowany("co ona sobie wyobraża?ja bym nie odpuścił!") facet.
ech, panowie...

...hihi

CB

hej, wlasnie wrocilismy z plywania. mysle ze, podobalaby ci sie ta lodka.
w kazdym razie panie na lodkach ktore wyprzedzalismy piszczaly,
hihi.
powiem tylko ze ma jakies 20m linii wodnej.

nicość

Podobno w hyde parku można mówić lub pisać wszystko.
Czy ktoś da mi radę na to , że wstaję codziennie szukając powodu do życia ? Pamięć o tym co przeminęło lepsza jest od codzienności mimo goryczy , której mniej we wspomnieniach a więcej po obudzeniu się . Jadąc kolejką codzień zakładam kaptur lub zamykam oczy by nie patrzeć na ludzi. Kiedyś tak nie było....
Szukałem substytutów lecz gdy je zdobyłem okazywały się niczym może oprócz jednego , którego kupować nie muszę - snu.
Wszystkie bowiem pamiętam - a jeden na sto bywa piękny.
Przestają cieszyć już wiosna i lato , bo też są substytutem lat minionych .To co bywało już nie chce powracać .
Świat dawno już temu stał się zakłamany - czy przez to , że dokonałem innych wyborów niż powinienem?
Karą za głupotę każdego człowieka jest jego własne piekło - tu na ziemi . Lecz głupota jest jak prawo - jego nieznajomość nie usprawiedliwia. Czy nieznajomość własnej głupoty może być rozgrzeszeniem?
A może lepiej być głupim - wtedy nie ma się świadomości nawalonych idioctw?
Lecz czy walnąłem ich tak wiele aby za nie płacić?
Czy szczęście kosztuje tak wiele , iż nie można na nie zapracować ? Lecz jak pracować bez motywacji? Zamknięte koło!
Nie należe do gatunku psycholi ani też nie chcę sobie zrobić ała .
Chciałem tylko wykrzyczeć to innym!!!
Lepsze to niż iść do lekarza.
Szukam krawca , który przyszyje mi odcięte skrzydła , ale zakładów wciąż ubywa a na nowe nie wiem czy mnie stać...
A przecież mam dopiero .. lat.Nie tak mało ale i nie tak dużo.
Dobranoc nocy w oczekiwaniu na kolejną szarość dnia...

adaś

a ja właśnie zaraz wyjeżdżam na prace bosmańskie do mojego maleńkiego amatorskiego klubu.
wodaaaa!!!
piwooooo!!!

...i zapach żywicy epoksydowej.

CB

dokladnie - woda, piwo, zywica, yeah !
tu dzis tez prace bosmanskie.
ja wlasnie robie pogode.
:)

Constantine

Rada na to jest chyba tylko jedna, banalna- zasiać nową rzeczywistość.

pokolenie

Alternatywny Świat którego szukasz, tak naprawdę jest na wyciągnięcie ręki. Wystarczy przycisnąć wyłącznik telewizora i udać się do antykwariatu, który będzie rajem duszy. Wydaje mi się, że żyje tylko ona a nasze kupy mięsa, to po prostu, jakiś tam organizm do noszenia lekkiego albo bogatego ducha. Cieszy mnie jednak fakt, że jedno nie żyje bez drugiego. Możesz oczywiście tak jak tubylcy wkroczyć do świata Moby Dicka i z pewnością każdy wschód i zachód słońca będzie zaskakiwał.
Ale nie musisz rezygnować z TV możesz przyzwyczaić się do niej bardziej niż do swojego lustrzanego odbicia i zapomnieć o swoim wnętrzu-które trzeba pielęgnować niczym ogród- możesz wcielić się w jednego z bohaterów reklamy, krocząc alejami w super markecie i podbierać cukierki za friko, możesz również iść do Empiku i podobnie jak cukierki czytać książki, nikt się nie obrazi a z głowy też nie zabierze..
Przyznać trzeba, że na zdrowy łeb to i jazz wchodzi lekko i wódka jest smaczniejsza. Ilości, które wypijasz, zamieniają cię w nowoczesnego filozofa, który raz znajdzie odpowiedz w toalecie a innym razem ta odpowiedz znajdzie jego w parku na ławce, zachlanego do nieprzytomności i wypisze mu na to wszystko, mandacik na niewielką sumkę. Dlatego dużo jest w słowach mojego przedmówcy stworka.

popieram

tu 525-2 stworka
jest fajnie
i najczesciej o to chodzi
powiedzenia draznia bo udaja ze wsio gra a czesto padaja z ust
tych chwilowo na fali
ale sprobuj jednak tez domieszke radosci ze spraw drobnych,
ratuj sie ale i twoj swiat
oj! to duzo na raz
wiem

nowa rzeczywistość...

Nie jest tak całkiem prosta kiedy jesteśmy czymś obarczeni. Zostałem sam z radością i kłopotem życia w momencie chyba najbardziej newralgicznym dla mojej przyszłości. Ten alternatywny świat rodzi się bardzo powoli i w wielkich mękach i wielokrotnie teraz wybieram źle wiedząc , że źle robię ale daje mi to chwile ułudy...
Wyjściem jest nie patrzeć w przeszłość ale to ona ukształtowała moją osobowość...
Zawsze wolałem być nie mieć i nie wiem czy nie zrobiłem źle , bo gdybym miał mógłbym być...
Staram sie odzyskać swoje ja sprzed jakiegoś czasu i zaistnieć póki jeszcze mam na to czas.
Mam nadzieję...
Dzięki za miłe słowa , bo każda rada ma swoją rację jeśli wyciągnie się z niej meritum...
A w sumie największy problem rodzi rzecz banalna z pozoru , ale każdy ma inne priorytety .O tym może kiedyś.
Pozdrawiam.A.

"POKOLENIE '60"...

...się cieszę
się cieszę że pomimo "beznadzieji dużej wokół" jest w Nas
ten nigdy nie kończący się dylemat
... być czy mieć ...

Gary Romain "powiedział" jednak gdzieś, kiedyś

..."nie można pytać Życia o sens
trzeba Mu sens nadać"...

chyba cos w tym jest ....

adaś

tak sobie siedziałam wczoraj w nocy na nabrzeżu
i patrzyłam jak one cicho i zgrabnie tańczą na wodzie.
w sylwetkach niektórych kadłubów
zaklęte jest niesamowite piękno...

czeka mnie dobry sezon.
wracam do domu.
na wodę...

Marsz, marsz

A tak naprawdę to już widzę zmiany w naszej rzeczywistości, którą tym razem my zajmujemy a nie duchy z przeszłości. Co prawda dobrze jest ich posłuchać, czytając. Ale nie zapominajmy, że to my musimy namieszać w tych składnikach jakimi są przestrzeń, czas i cywilizacja. Nikt nie będzie nas pytał, dlaczego tego nie zrobiliśmy po prostu odejdziemy w niepamięć. A to było by najgorsze co mogło by nam się przytrafić. Dawno nie odwaliliśmy jakiejś hecy na mieście, dawno nie ruszyliśmy ich umysłów. Może już najwyższy czas podnieść tyłki i ruszyć, tam gdzie tętno jest wyczuwalne czyli do centrum.
Kto pisze scenariusz, dlaczego myślisz, że tego nie czytasz to nie jest film, życie jest filmem. Dlatego graj, wydobądź z siebie ekspresję. Prawdziwych wojen już nie ma, na polu walki nie zginiesz. Wojna przeniosła się na rynek, tam możesz zginąć, być kamikaze, albo walczyć w imię sprawiedliwości, dbać o etykę pracy a tylko to pomoże by nasza polska armia ponownie stanęła godnie na arenie międzynarodowej.

LAIBACH 29 MAJ GDYNIA Klub "Ucho"

Doznaliśmy w końcu tego slynnego ataku dżwiekowego na tlum czy masę o ktorym tyle czytaliśmy, w wykonaniu Słowenskiej Legendy . Było mocno, chcialo sie w pierwszej chwili wyjść lecz matematyczna precyzja z jaką był wykonany industrialny hałas - nie pozwalał odejść, przykówał uwagę, wprowadzal w trans - manipulował...
No, ale niektórzy malo co pamiętają z koncertu, co Shaigan? (Ty pijaku). Nawet Milan Fras się krzywo patrzył gdy nieprzytomny Shaigan wykonywał symbol krzyża, pod sceną, krzyżując ręce ( wyglądalo to tak, jakby pokazywał wała wokaliscie zespołu - wstyd, wstyd i jeszcze raz wstyd). O, albo śpiewal parafrazujac Rammsteina " ... we all living in Slovenia..." (ech, co za głupek).
Poza tym bylo podobnie jak w Proximie - rytualnie, transowo, totalitarnie , genialnie.
PODROWIENIA DLA WSZYSTKICH ! (Nawet dla tych co przesadzają z alkoholem).

oj!

B52 i kLaudi dali czadu no ifajnie az glupio bo przyszedlem sie poskarzyc w hydzie ze jestem upaprany w siliflexie na czarno od kostek po uszy. nie uzywajcie tego paskudztwa na lodkach albo zmywajcie od razu tym innym syfem do usuwania klejow!
w domu kot mnie nie poznal, zaczal niuchac i nie skonczyl po godzinie wiec wnerwiony dalem dyla na piwo do miasta a teraz mam pietra ze mnie stad wywalä za te rece i sklejone wlosy, zgroza!
laski ? zapomnij !

CB

dokladnie tak, nic dodac nic ujac.
tu praca wrze, szplajsowanie lin, uszczelnianie otworow z przewodami, transportowanie zagli po naklejki sponsorow, grota trzeba nosic w czworke, bom zawieszony przy maszcie trzymasz na barkach we dwojke aby polozyc go na fenderze w celu dojscia do grota, mocowanie przewodow pod pokladem, ustawianie baksztagow, poznawanie nowych systemow hydraulicznych, pomp, elektroniki, przeglad olinowania,
wczoraj kolejne plywanie treningowo testowe, wialo wystarczajaco na dziesiec wezlow ostro na wiatr.
praca od osmej do osmej.

pozdrawiam

Miasto Aniołów

Miasto Aniołów to nowa knajpa w Gdansku obok Motłway, super miejsce. Chciałam wszystkich zachecic do odwiedzania. Ostatnio byłam tam kontrolnie i musze przyznać, że zaskoczyła mnie duża ilość gości i fajna muza. Zero sztywniaków i wstęp za friko.
Zapraszam wszystkich, zobaczcie, ze Gdańsk ma takie dobre knajpy jak Sopot, a może nawet lepsze:-)

a co to są anioły?

nie lubię przereklamowanych knajp...

potrzebny jest czas...
dym, który zaciera ostre krawędzie.
zdeptana, przesiąknięta alkoholem podłoga,
rozbite i wtarte w nią szkło.
i małomówny barman.
jak cień...

zielono mi

...i w zwiazku z tym pozdrawiam starych wyjadaczy jesli jeszcze sie tu ktos ostal.... i witka dla nowych :o)

Agentko!!

moze kiedys na kawie sie spotkamy??

no proszę

Jednak pomogło jeśli chodzi o bluzgi.
Brawo za dużo tego w życiu codziennym

525-2

My w sprawie ruszenia umysłów (nawiązując do tekstu "marsz marsz").To może, w ramach ośmieszenia i bojkotu przyszłych wyborów prezydenckich powywieszac obok plakatów wyborczych przy np. Kaczyńskim, Tusku czy Tymińskim - plakaty wyborcze z komiksowymi kandydatami na prezydenta? Z ich programami wyborczymi?taki np.Thorgal postulował by zmianę systemu podatkowego, naprawę finansów publicznych i wyrównanie szans wsi - oczywiście w odróżnieniu od innych kandydatów Thorgal nie udawł by że posiada cudowne recepty na wszystkie bolączki życia społecznego i gospodarczego. Thorgalowi chodziło by o konkretne cele, ktore są celem do ładu ekonomicznego i politycznego!Drugi kandydat Rork - postulowal by głęboką reformę ustrojową naszego państwa.Trzeci - Tintin - stworzenie nowych miejsc pracy.A Kajko i Koko - dzialania na rzecz edukacji Polaków.To jak ruszamy tyłki?Komiksowa Alternatywa nadchodzi!

Lobo!

Lobo na prezydenta!

CB

pora lunchu. rano bylo plywanie po nocnej przerobce grota - nowa boatrope - 30metrow szycia w te i spowrotem.
radocha tylko ze spelnionej prognozy wiatru.
pozdrawia

CB

masz ochote na pierwsze zdjecia z komorki to napisz na
inshoresailing@yahoo.com

Zniszczone gniazda

*Rośnie wysokość nagrody za wskazanie sprawców masakry kormoranów. Informator dostanie 10 tys. zł i zestaw kina domowego. Kilka dni temu zabito setki piskląt. obcinając im głowy! Część ptaków miała połamane nogi i skrzydła, złamane kręgosłupy i odcięte nogi. Policja szuka sprawców mordu.* - Fakt (9 czerwca 2005).
Pokazywano na ekranie - koszmar. Kto mógł posunąć się do takiej zbrodni. Biedne młode pisklęta. Ekologiczni działacze krytykujący zabójców wspomnieli o nadwyżce kormoranów w pewnych rejonach Polski. Omawiali również możliwość odstrzału kilkuset dorosłych ptaków. Legalny odstrzał ma się do wyrżnięcia jak kara śmierci do linczu - kwestia nazwy... I nie trzeba dawać nagrody, choć za myśliwską akcję ktoś będzie musiał zapłacić. Ile?
Kilka dni temu pokazywano (u nas oględniej, ale w innych krajach więcej - rozpoznano i ofiary, i zabójców) mord na sześciu Słowianach dokonany przez innych Słowian. Opinia publiczna została wstrząśnięta tym obrazem. Kiedy zamordowano tysiące mieszkańców Srebrenicy nie zrobiło to wielkiego wrażenia, bo nie było widać ofiar, choć - trzeba przyznać - pokazywano parę dokumentalnych filmów. Wojska NATO miały chronić to miasto przed agresorami, ale żołnierze wycofali się, umożliwiając dokonanie ludobójstwa na niespotykaną skalę w powojennej środkowo-zachodniej Europie.
Kiedy pokazano poległego w Iraku naszego korespondenta wojennego, to polscy dziennikarze zaprotestowali. Jednak nie pamiętam, aby protestowali przeciwko ukazywaniu bardziej dantejskich scen - wojenne egzekucje, zgarnianie spychaczami zwłok po wyzwoleniu obozów śmierci; także zasypywanie żywcem Chinów* przez Japonów*. Parę dni temu emitowano dokumentalny film o Berii - podjechały dwie wojskowe ciężarówki z kilkoma przeciwnikami Kraju Rad, żołnierze (strażnicy systemu) założyli im pętle i po chwili odjechali zostawiając nieszczęśników na szubienicach. Pokazano kilkanaście sekund na pograniczu - jest Człowiek i nie ma Go (a przecież to nie gra komputerowa - to dar jednego jedynego życia!). Takie obrazy są bardziej wstrząsające niż suche dane o zabitych. Przepraszam rodzinę zmarłego reportera, ale dlaczego cenzura miałaby dopuszczać do emisji materiały bardziej wstrząsające, a blokować mniej koszmarne? Bo obcy i nasz? Bo nie-Polacy i Polak?
Ptasi oprawcy powinni ponieść karę. Całe społeczeństwo tego pragnie. Ale dziesiątki polskich nienarodzonych dzieci spotyka podobny los - są rozdrabniane i wyłuskiwane ze swych matczynych gniazd. I większość z nas woli nie wiedzieć o tym, nie widzieć zdjęć. Bo skoro nie widać, to nie myślimy o tym, udajemy, że nie ma problemu, sądzimy, że liczby nie odpowiadają prawdzie, że to u sąsiadów - nie u nas. W wielu polskich rodzinach pozbyto się takich ludzkich piskląt kormoranią metodą i wielu moralizujących Polaków udaje, że to ich nie dotyczy. Wielu z nich (nas!) jest oburzonych prymitywnym i odrażającym postępkiem siepaczy, szuka winnych i wyznacza nagrody. Sami nie lepsi - a szczególnie obrzydliwi i zakłamani "ludzie z porządnych domów" (wysyłający córki "do ciotek") oraz chciwi lekarze (z założenia broniący życia, ale za "odstępne od zasad" gotowi do haniebnych usług). Gdyby ogłosić nagrodę za każdy taki zbrodniczy czyn? Efekt taki sam, jak w przypadku kormoranów - jeśli wie tylko najbliższa rodzina, to prawdy się nie dowiemy... A może dopadniemy leśnych oprawców i kinem domowym zagłuszymy nasze sumienia zapominając o naszych winach? Przecież parę ujawnionych ludzkich przypadków zakończyło się żenująco niskimi wyrokami - dlaczego leśni siepacze mają zostać surowiej ukarani? I jedni, i drudzy uznali (z jakichś powodów), że wskazane przez nich istoty nie mają prawa do życia. Ukazanie kolorowych okrutnych obrazów w jednej sprawie, zaś pominięcie ich w drugiej, jest dziennikarskim sterowaniem opinią publiczną - tłum jest gotowy do zlinczowania jedynie wskazanych oprawców.
* - nowe formy; wszak nie '-czyków' (zbyt niepoważne, zwłaszcza w takiej sytuacji)

Panie Wodecki z wąsami ;)

Tych końcówek -czyk bym się nie bała. To zmienione formy są dziwaczne i groteskowe.
Jeśli chodzi o aborcję, zgadzam się o tyle, ze uważam to za zabójstwo człowieka. Jeśli ktoś się na to zgadza, równie dobrze mógłby zgodzić sie na zabójstwo niemowlęcia. Najważniejsza w tym kontekście różnica pomiędzy niemowlęciem a płodem polega na tym, ze płód nie jest do nas na tyle podobny, żebyśmy mogli łatwo utożsamić się z nim i współczuć mu. No bo niemowlę - widać, mały człowieczek, a płód - takie niewykształcone coś.

Racjonalizacja jest powszechnym sposobem na przyjemne życie.

Inne tematy z forum

Kawa czy Herbata - rano (194 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

Sauna dla mężczyzn (36 odpowiedzi)

Cześć. Powiedzcie mi, gdzie w 3mieście znajdę saunę tylko dla mężczyzn?

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (701 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...