1ALO w niebezpieczeństwie!!!!!

Właśnie po powrocie mamy z wywiadówki w mojej szkole-
Akademickim Liceum Ogólnokształcącym w Gdyni (ORŁOWO) z oburzeniem chciałabym przytoczyć to, czego się właśnie dowiedziałam. Otóż nagle okazuje się, że wspaniały budynek, w którym mieści się wspomniana szkoła, doskonale kojarzony przez wszyskich Gdynian pałacyk jest własnością Zwiąsku Nauczycieli w WARSZAWIE. I własnie WARSZAFKA dała naszej szkole PÓŁ roku na całkowite wyprowadzenie z budynku!!! Jest to rządanie wprost absurdalne, moim zdaniem, jako uczennicy pierwszej klasy. Mam bowiem w tej szkole spędzić jeszcze ponad 2 lata, a przecież nie wiadomo, jaki będzie los jednej z lepszych szkół w trójmieście. Pół roku to bardzo krótki czas na przeprowadzenie tak wielkich zmian- przede wszystkim znalezienie nowego budynku, patrząc na to jeszcze przez pryzmat czekającej uczniów trzecich klas pierwszej edycji nowej matury... Nie wiem co się z nami stanie, z uczniami, nauczycielami całą jednością jaką jest nasza szkoła. Przecież pałacyk wraz z otaczającym go parkiem jest w pewnym sensie symbolem tak jakże już starej i zasłużonej szkoły. W tej formie chciałabym zwrócić uwagę wszystkich na powstały problem a przede wszystkim uczulić na niego wszystkich Gdynian no i oczywiscie władze Gdyni. Proszę o odpowiedź wszystkich zainteresowanych!!!!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: 1ALO w niebezpieczeństwie!!!!!

Cóż, zapowiada się ciekawa potyczka. Dyrekcja razem z uczniami przeciw całej reszcie. :>
Ja jak narazie czekam do końca ferii, a potem w szkole zrobie szybkie zbieranie informacji. Zagadam p. B. i ona na pewno coś mi powie (jak ładnie poprosze).

Dorotka - jeśli to Ty miałaś kiedyś czarne (czytaj. zielone) pasemka to odezwij sie do mnie na GG 803856.

I D rządzi ! :P

myśle, że pomysł z zawiadomieniem nauczycieli o tym forum jest całkiem niezły. fajnie by było zeby dyrektor tez sie gdzieś tam wypowiedział wtedy bylibyśmy pewni co tak naprawde sie dzieje i czy w obecnej sytuacji możemy coś zrobić.

No cóż, chyba wreszcie dopięli swego. Najpierw proponuję zapchać skrzynki e-mailowe panów z Warszawy petycjami, jeśli to nie pomoże to i skrzynki pocztowe - w razie niepowodzenia akcji - nie zaniechać działalności, bo zapewne szkoła i tak będzie stała pusta...
Jeżeli i to nie pomoże, to jakiś strajk mimo wszystko będzie konieczny - głodówka raczej nie poskutkuje - bo kto koczowałby 24 h w szkole ? ;)Chociaż efekt prasowy mielibyśmy- i tu rysowałoby się kolejna perspektywa. Do jakiejś znaczącej gazety, np. "Dziennika Bałtyckiego" moglibyśmy wysłać artykuł, jak sytuacja się ma, kilka opinii uczniów, samych nauczycieli czy dyrektora.
Słyszałem o propozycji przykuwania się do kaloryferów - ewentualnie pozostaje nam oflagowanie pałacyku, stworzenie bojówek, a gdy budynek zostanie zajęty -akcja niczym z "Parszywej Dwunastki", ewentualnie wysadzenie kurnika w ramach ostrzeżenia- ale to już tak na wesoło, sprawa jest naprawdę poważna i należy coś z tym zrobić. No i pamiętajcie o p. dyrektorze - przez tyle lat udawało mu się utrzymać 1ALO w pałacyku, to nie złoży tak łatwo broni :)

Pozdrawiam 1e & 2b, jak i całą szkołę, Dżon.

na prawde trzeba coś zrobić... przeciez nie mogę tak poprotu nas z tamtad wyawlić tak jak by wywalali stare łąwki czy krzesla. jesteśmy ludźmi i taka zmiana wywoła w wiekszości z nas bardzo niemiłę zachowania i emocje...
wybralismy tę szkołe ze względu na dobry poziom i śliczner położenie tak wiec (... . ....) wszystkim tymn któzy nam tą szkole chcą odebrac. nie damy sie , nikomu nie uda sie nas wywalić do jakiejs trasnspotówki.

ten pomysł z emailami jest dobry !! można spróbować i dobrze by było sie dowiedziec czegoś wiecej!!
palacyk jest na pewno bardzo drogia ale gdyby zrobić jaką s zbiórke wszlkole i powiedzmy że każdy musiłą by wpłącic jakies 100zl to zawsze to jest cos.. zebrało by się okolo 30 tys. to jest w sumie mało bo pałącyk kosztuje pewnie duzo dużo wiecej ale zawsze w jakiś sposób możemy wspomóc UM w wykupieniu budy !!! a poza tym jeśli ludzie zobaczą że coś robimy i że nam zależy to też zaczna pomagać !!
a jak nic nie pomoże to pobawimy sie w samoobrone i bedziemy blokować drogi albo użądzimy głodówe w szkole!!!!

bóg z 1b :*

Chcecie faktów prosze bardzo mam propozycje. Moge wysłać nauczycielom maile zapraszające ich do udziału w forum o następującej treści:

Serdecznie chcielibyśmy zaprosić pana/panią do udział w forum na temat przyszłości naszej szkoły w celu przedstawienia swoich opnini i faktów dotyczących zmiany budynku szkoły. Forum odbywa sie na stronie http://forum.trojmiast.pl, dział: co? gdzie? kiedy?, temat: 1ALO w niebezpieczeństwie!!!!

Uczniowie troszczący się o swoją szkołe.

Jeśli i to nie pomoże i nauczyciele się nie będa chętnie wypowiadać to proponuje następnie wysłać wiadomość pisemną z prośbą o przedstawienie sytuacji bydunku szkoły uczniom. Na wszelkie za i przeciw, a także na zmiany w treści czekam do godziny 19:00 dnia dzisiejszego tak.

powinni zoorganizowac apel i powiedziec nam cala prawde. Mamy prawo wiedziec tak samo jak i nauczyciele.

Dokładnie, można by dowiedzieć sie czegoś konkretnego. A w tej sytuacji bicie piany niewiele nam daje, walczyć będziemy jak będziemy wiedzieli na czym stoimy.

Pozdrawiam

Jestem dobrej myśli.
Mam tylko wazne pytanie - czy mamy jakies WIARYGODNE źródło informacji (pomijajac to co wiemy z wywiadówek - co nie jest specjalnie precyzyjne)?

Pozdrawiam

Zgadzam się z Tobą "uczennica 1 ALO". Moim zdaniem też należy działać jak najszybciej. Im szybciej tym lepiej... Zwałowata sytuacja... :/

ZNP powinien dbac o sprawy uczniow i nauczycieli a podkopuje pod nami wielki dół... Teraz widac co dla nich liczy sie na serio....pieniadze ktore dostana za nasz palacyk. Jestem w 2 klasie i nie za bardzo pocieszajaca jest perspektywa pisania matury gdzie indziej. A tak na margiesie palacyk jest usytulowany w swietnym miejscy wiec mysle ze jesli nie wykupi go UM to zrobi to ktos inny i mozemy pozegnac sie z budynkiem naszej szkoly. Trzeba cos z tym zrobic, zanim minie końcowy termin wymowienia. Zeby potem nie bylo za poźno. Pozdrawiam

Zgadzam się, że z działaniem czynnym należy przeczekać do końca ferii, ale jest tonatomiast bardzo dobry czas na dokładne zorientoawnie się w sytuacji. Ipowiadomienie wszystkich osób związanych ze szkołą teraz i wprzeszłości i istniejącej sytuacji i pokazanie dyrekcji, że nie jest sama w walce o pałacyk. (Co to forum chociaż troche pokazuje.) A propo ceny szkoły to ona jest ponoć bardzo wiele warta gdyż ile mogą byc warte resztki z XIII wiecznego pałacyku który później został odbudowany.

To jest maskra!!! Musimy walczyć... Nie ma bata... Razem damy rade i wygramy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wiem, ze nic nie wnosze do dyskusji, ale wypowiedź 'Michała M.' zniszczyła mnie totalnie. :P

Co do sytuacji ze szkołą to proponuje przeczekać ferie.

A co wy na to żeby kupić tą szkołę...? ktoś nademną ma dobry pomysł...

poważnie to teraz mają jakiegoś chętnego i podobno stawka jest naprawdę wysoka....ale myslę ,że damy rade i nie będzie tak żle.Nasz wspaniały dyrektor nie pozwoli na wyrzucenie nas albo transportówki albo do ekonoma.Jeśli już nas stąd wyrzucą(ale mam nadzieje,że nie)to tylko i wyłącznie do jakiegoś osobnego budynku,nie połączą nas z inną szkołą. A jeszcze pare słów do kolegi z ekonomika- nie chodzisz do naszej szkoły nie wiesz jak jest,nie znasz wysarczająco dużo ludzi z ALO, to sie na ten temat nie wypowiadaj =) pozdrawiam wszystkich =)

ja już nic nie kumam !!!!! sluchajcie robimy strajk i tyle !! ja moge w tych z warszawy kamieniami rzucać :* nie mogą rozwalić szkoły ani nas do kolejjarza przenieść !!!!!!! tak sobie myśle że może pania frau.w od niemca wysłac w delegacji, tak im namiesza ze w koncu nie skumauja sie o co chodzi i szkołą zostanie dla nas!!! a poza tym to gdzie indziej można na papieroska wychodzic jak nie do naszego parku !!!!!
jak cos to strajkujemy i koniec !!!!!!!jestem za głodówką - przynajmniej troche galarety zrzuce.

a tak na poważnie ile może kosztować palacyk????

buziaki dla 1b

heh no można tak powiedizeć ... ale jak pójdziecie do ekonomika wtedy jak mówiłem ekonomik nie będize przyjmował kotów ... zostaną te klasy które muszą skończyć ekonomik, odejdą klasy 5 i 3 lp. Tylko gdzie my się tam pomieścimy to ja niewiem... ale spoko jak dla mnie to mi to zwisa możęcie przychodzić, chociaż jakieś fajne laseczki przyjdą :D:D:D ale ja nie chce mieć lekcji od 15 i do 23 :D:D:D
>> a tak wogóle to coś było żę do transportówki mieli was przenieć (czyt. kolejówka jak ktoś tu to nazwał tylko że ta szkoła od kilku lat się nazywa transportowa ale kolejny mało inteligentny się trafił), tam jest za mało miejsca jak oni sami się tam nie mieszczą to tam was nie przeniosą hehe ...

urzad miasta wie juz o naszej sytuacji

hmmm.. bedzie dobrze.. co taka nam Warszawa może zrobić.??!!!!, niech sie trzepia o kaloryfer