1ALO w niebezpieczeństwie!!!!!

Właśnie po powrocie mamy z wywiadówki w mojej szkole-
Akademickim Liceum Ogólnokształcącym w Gdyni (ORŁOWO) z oburzeniem chciałabym przytoczyć to, czego się właśnie dowiedziałam. Otóż nagle okazuje się, że wspaniały budynek, w którym mieści się wspomniana szkoła, doskonale kojarzony przez wszyskich Gdynian pałacyk jest własnością Zwiąsku Nauczycieli w WARSZAWIE. I własnie WARSZAFKA dała naszej szkole PÓŁ roku na całkowite wyprowadzenie z budynku!!! Jest to rządanie wprost absurdalne, moim zdaniem, jako uczennicy pierwszej klasy. Mam bowiem w tej szkole spędzić jeszcze ponad 2 lata, a przecież nie wiadomo, jaki będzie los jednej z lepszych szkół w trójmieście. Pół roku to bardzo krótki czas na przeprowadzenie tak wielkich zmian- przede wszystkim znalezienie nowego budynku, patrząc na to jeszcze przez pryzmat czekającej uczniów trzecich klas pierwszej edycji nowej matury... Nie wiem co się z nami stanie, z uczniami, nauczycielami całą jednością jaką jest nasza szkoła. Przecież pałacyk wraz z otaczającym go parkiem jest w pewnym sensie symbolem tak jakże już starej i zasłużonej szkoły. W tej formie chciałabym zwrócić uwagę wszystkich na powstały problem a przede wszystkim uczulić na niego wszystkich Gdynian no i oczywiscie władze Gdyni. Proszę o odpowiedź wszystkich zainteresowanych!!!!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

1ALO w niebezpieczeństwie!!!!!

Tak sie teraz zastanawiam, czy pisanie tego wszystkiego tutaj lub na http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=57&w=19424809&v=2&s=0 ma wogle jakis sens, znaczy czy ktos to czyta... Moze nalezalo by wyslac pismo do UM w Gdyni albo do jakiejs gazety :P

Re: 1ALO w niebezpieczeństwie!!!!!

Forum na którym też jest mowa o naszej szkole
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=57&w=19424809
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=57&w=19424809&v=2&s=0

zgadzam sie z Wami wszystkimi:D:D:D oczywiście jestem uczniem "nejlepszej" szkoły w Gdyni jaką niewątpliwie jest 1ALO. Sądze iż powinniśmy zaczekać na ostateczną decyzje...a jeśli będzie dla Nas niekorzystna, należałoby coś z tym zrobić. Mimo iż jestem uczniem trzeciej klasy, jednak już teraz z budynkiem tym wiążą mnie niezapomniane wspomnienia;) Nie chciałbym za 50 lat iść na spotkanie absolwentów w inne miejsce (przypuszczalnie szkoła kolejowa)...To atmosfera tego miejsca pozwala wychować młodzież uczącą się w pałacyku na kulturalnych obywateli:) Niewątpliwie szkoła posiada pewien "czar" którego niszczyć nie można...Mam nadzieje, że nasze komentarze zostaną choćby zauważone przez władze gminy, tak iż będzie ona nieustępliwa czym przyczyni się do dalszego egzystowania szkoły i społeczności szkolnej.

Jako uczeń i przyszły absolwent ALO życze Sobie i Nam pozostawienia budynku w spokoju!!!!!:)

IV LO

Jakis czas temu (bardzo dawno) w palacyku bylo usytuowane takze inne gdynskie LO, a mianowicie IV LO. Ale przeniesiona je do aktualnie zajmowanego budynku. Wywolalo to ponoc drastyczny spadek poziomu nauczania oraz wprowadzenie dosc niemilych napiec wewnatrz szkoly. Miejmy nadzieje, ze to samo niestanie sie z nasza szkola i ze jej dobre imie bedzie zachowane.

Proponuje zablokowac stacje SKMki Gdynia - Orlowo i piekarnie Rogalik, to dwa strategiczne punkty. Klifu nie ruszymy, bo maja McDonalda z dogburgerami i padniemy martwym trupem. Jak wybierac termin to nie kolidujacy z maturami, kolosami, egzaminami wstepnymi (tymi ktorych mialo nie byc) i moimi urodzinami. W ramach protestu mozemy rowniez zebrac fundusze, za ktore wykupimy caly zapas napojow winopodobnych do 5zl/litr co bedzie dotkliwym ciosem dla mieszkancow Orlowa. Publicznej konsumpcji mozemy dokonac pod gmachem szkoly.

Hej ! Jestem w 3 gim. i własnie się wybieram do tej szkołki ...! Mam nadzieję, że bedzie istnieć tam gdzie jest teraz ! Jestem z Wami ! Musimy walczyć o swoje!!!

W wakacje może być problem dużo osób wyjeżdża i ciężko z innymi się skontaktować więc trzeba zacząć szycbciej.

Ja z kolei zawsze marzylem zeby zablokowac ruch uliczny;) Dyrekcja szkoly ponoc walczy o budynek. Jesli ich starania sie nie powioda, po prostu wyjdziemy na ulice. Moze absolwenci nas wesprą? W grupie sila, wiec zbierzmy sily i manifestujmy;)

Niepotrzebnie panikujecie, a jak będą chcieli wywalić to zrobimy strajk w lato w naszej 1-ce! nawet naszym patronatem możebyć tvp1 ;) I by mógł być program tv "Wakacje z Jedynką" ;) Najważniejsze być dobrej myśli

Jedna prośba do wszystkich aby przesłac linka do tej strony wszystkim osobom z naszej szkoły w celu poinformowania ich i zyskania poparcia dla naszej szkoły.

uwazam ze wiekszosc ludzi zdecydowala sie na wybor tej szkoly glownie ze wzgledu na jej otoczenie niepowtarzalny klimat;) nie ma w Gdyni drugiej takiej szkoly polozonej w podobnym miejscu i znajdujacej sie w zabytkowym budynku jakim jest palacyk;) ponadto otoczenie szkoly (park) tez czyni to miejsce niepowtarzalnym;) uwazam ze z tych wzgledow szkola powinna zostac na dotychczasowym miejscu;)

Banalnym a niestety prawdziwym będzie stwierdzenie, że I ALO dostało wieczystą dzierżawę budynku, która jak okazuje się teraz jest dzierżawą wieczystą do roku 2005. To po pierwsze. Po drugie chciałabym się dowiedzieć, gdzie ewentualnie jakieś towarzystwo z Warszawy ma zamiar przenieść aktualną społeczność uczniowską. Nie wydaje mi się, żeby jakakolwiek szkoła była zainteresowana przyjęciem do siebie dodatkowych 18 klas{w każdej ok.35 uczniów} a koszt budowy nowego budynku raczej niski nie będzie, pomijając oczywiście czasowy aspekt tej operacji. Po trzecie szkoła naprawdę dba o budynek. W czasie ferii przeprowadzane sa renowacje, a uczniowie bardzo szanują image szkoły i nie mają zamiaru przyczyniać się do jego degradacji. Myślę, że dobrym dowodem na to będą akcje sprzątania parku ogranizowane przez szkołę, w których uczniowie mają niemały udział. Moim zdaniem postanowienie to jest irracjonalne i nie ma solidnych podstaw ani prawnych ani logicznych. Zupełnie nie wiem po co Warszawie budynek w Gdyni, chyba że celem "stolicy" jest zaniżanie poziomu polskiej/gdyńskiej edukacji i powodowanie dodatkowych z nią problemów{jakby z nową maturą już było ich mało}.

Uczennica klasy 3

Ogolnie wiadomo ze Nobel wynalazl zarowke, ale czemu maja nas przeniesc do kolejarza? Ucze sie w tej szkole juz 5 rok, ale w przyszlym roku mam mature i taka zmiana mzoe zaklocic ciaglosc nauki. Z tego miejsca chcialbym pozdrowic moja mentorke - Emilke

I ALO

Ja osobiscie zalamalem sie jak dowiedzialem sie o tym, ze szkola zostanie przeniesiona - wybierajac z posrod kilku dobrych liceow wybralem wlasnie ja ze wzgledu na jej lokalizacje (choc nie tylko). Zmiana budynku, moim zdaniem niekorzystnie wpłynie na nietylko na atmosfere w szkole ale odbije sie rowniez na poziomie nauczania. Ta szkola naprawde duzo zawdziecza temu palacykowi. Nie jest to taki moloch jak np. II LO, co sprawia, ze wiekszosc ludzi sie zna, wprowadza to bardziej "rodzinna" atmosfere w szkole.
Co do wykupu szkoly przez UM w Gdyni to slyszalem kiedys ze na miejscu I ALO ma powstac Sala Reprezentacyjna owego UM.

wszystko musi sie wyjasnic do konca lutego.. jest mozliwosc ze miasto wykupi palacyk, wiec jest nadzieja ze nas stamtad nie wyrzuca. choc istnieje tez prawdopodobiensto ze moga nie tylko nas wyrzucic ale takze ROZWIAZAC TE SZKOLE! to skandal! jestesmy w tym budynku juz 52 lata=P. po drugie dla trzecich czy pierwszych klas to nie bedzie az taki problem, ale co maja zrobic drugoklasisci ktorzy w przyszlym roku beda zdawac mature? mamy sie przenosic do nowych szkol, zmeniac nauczycieli, wymagania? koszmar.
nie mozna na to pozwolic.

Popieram przedmówce, nie możemy dopuścić do odebrania nam naszego pałacu, to już nie będzie ta sama szkoła.

z tego co slyszalem to maja nas przeniesc do kolejowki wspolczuje tym ktorzy beda musili tam chodzic razem z kolejarzami:P ja naszczescie koncze (miejmy nadzieje) w tym roku nauke w "jedynce" wiec mnie to juz nie dotyczy w takim stopniu

Witam! Jestem uczniem klasy 3, w tym roku odchodze i nie powinno miec dla mnie znaczenia czy szkole zamkna, przeniosa czy co innego z nia zrobia. Popieram jednak idee walki o dalsze funkcjonowanie szkoly w dotychczasowym miejscu, bez zadnych lokalizacyjnych zmian. Teraz do wszystkich: Piszcie co sadzicie o tym calym problemie z eksmisja szkoly z palacyku...

Kompletnie sie zgadzam. Jeżeli będzie trzeba to będziemy walczyć.

Popieram mojego przedmówcę i jestem jak najbardziej za tym , żeby ratować nasze ALO wsztystkimi środkami. Nie dajmy sobie odebrac tego co nasze!!!