32 tys. zł kary dla kierowców przewożących dzięki aplikacjom

Opinie do artykułu: 32 tys. zł kary dla kierowców przewożących dzięki aplikacjom.
Artykuł na temat: Taksówki w Trójmieście - wolny rynek

Po 8 tys. zł - aż tak wysokiej kary będą domagać się inspektorzy transportu drogowego dla czterech kierowców przewożących pasażerów na podstawie zainstalowanej w telefonie aplikacji. To efekt szeroko zakrojonej kontroli, która została przeprowadzona w środę przed terminalem lotniska w Rębiechowie.

Aplikacje służące do przewozów osób, np. Uber, są coraz bardziej popularne. I trudno się temu dziwić. Ich klienci doceniają nie tylko konkurencyjne w stosunku do tradycyjnych taksówek ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

właśnie zainstalowałem sobie 2 aplikacje...

...nie ma to jak taka akcja i taki artykuł, który zareklamuje tanie przewozy i formę protestu przeciw skostniałym przepisom nie nadążającym za współczesnymi możliwościami, które spełniają kryteria jakości, ważne dla konsumenta, jeszcze lepiej, niż te obowiązujące przepisy z przed lat...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

A jak

Ma własne stawki za bezszkodowá jazdé I tyle....

A uber podczas openera przelicznik z kosmosu trasa gdynia glowna -gdansk wrzeszcz 180 zl i kto tu jest zlodziejem ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czyli jak ktoś ma kartę podatkową to już nie płaci zusu, składki do korporacji i za paliwo. Serio tak to widzisz?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Odp

Przecież będąc taksowkarzem sam też możesz pojezdzic na Uber...
Może wtedy zobaczysz jak działa machina podatkowa itp. 2 zl czy też nie...w dzisiejszych czasach 2 zl to dużo skoro srednia oplata za km powyzej pojemności 1.6 to 0,84 zl.
Nie obrażaj się, ale pkt. Widzienia zależy od punktu siedzenia.

Co do UA to się zgodzę nie ma machiny wryfikacyjnej i to błąd.

mytaxi to nie jest tania taksówka ,ceny normalne a w niedziele płaciłam więcej

niż zwykłą taxi ...także te ceny nie takie fajniste
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Po pierwsze taryfiarz ma inne ubezpieczenie OC adekwatne do wykorzystywania pojazdu a po drugie jeśli jest podpity to płaci z własnej kieszeni ;) no ale jak g... wiem to się wypowiem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Śmiech na sali !!

Po pierwsze nasze prawo jest po prostu z epoki kamienia łupanego !
Wprowadzają licencję dla kierowców oraz kurs topo przy czym domyślnie każde z nas zdaje prawo jazdy z zamiarem jazdy autem z pasażerami. Co to ma znaczyć? Może zarządajmy tego samego od osób prywatnych by mogły jechać z Babcią do lekarza bądź z dziecmi nad morze ?!
2 sprawa... po co komu kurs topo miasta skoro aplikacja navigacja pokazuje trasę?? Jawne szukanie pieniędzy!!!!

Co do taksówkarzy...niech itd zacznie sprawdzac poprawność i legalność przewozów. Ja za każdym razem dostaje fakture na maila z ceną przejazdu co jest mi bardzo na rękę. Dziękuję za sfochowanego Pana Andrzeja, który pieniadze chowa do kieszeni i robi wałki. To jest powód dl, ktorego protestuja! Odcięto im pępowinkę!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przecież to nie jest kara na ubera tylko na sprawcę wykroczenia który złamał prawo o transporcie drogowym. Poza tym czy uber będzie przejmować się losem posiadacza prawa jazdy z kraju 3 świata?

W twoim pewnie też się check pali tylko jak Niemiec sprzedawał to żarówkę wyciągnął :P

Trzeba się z tym liczyć że ciebie u... jadąc bez licencji to tak jakbyś zamontował koguty policyjne na dach i twierdził że tylko tak sobie jeździsz ;) wy ludzie naprawdę macie takie problemy z myśleniem? A co do ITD to oni tylko zajmują się transportem.

W twoim jak się uprę to też coś znajdę ;) to jak sprawdzamy? Może zwykła analiza spalin? Gwarantuje że analizy spalin nie przejdzie ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przecież przeładowany ciężarówka to tak 500-2000 dla kierowcy ale na wlasciciela firmy idzie 25000 kary i drugie auto do przeładunku trzeba tam dać żeby zejść z masy najpierw się doinfirmuj jak to działa kolego a później pisz głupoty ;)

A niech sobie puka i pali się check co tobie do tego? Za te 10 zł mieli luksusowym autokarem podjechać? Śmiech na sali jak się ludziom w d... przewraca bo wielce zapłaci 50 zł za kurs i myśli że jest kimś.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Czyli przewóz osób bez licencji to też testowanie aplikacji? Podjazd po ludzi na fake adres od Itd też? Takie historie to między bajki...

Młoda konkurencja z dobrym pomysłem... Chyba jak dorżnąć auto za taką stawkę.

Przestańcie pieprzyć takie farmazony o emerytach w starych mercedesach wiem że takich nie brakuje ale ja jeżdżę 2 miesięcznym mercedesem mam 2zl za kilometr a jeszcze dla niektórych za drogo musiałem wyłożyć 8 tysięcy żeby zacząć na taxi między innymi na badania kasotaxometr licencję itp uber nie płaci za nic a niejednokrotnie za kierownicą siedzi gościu bez doswiadczenia jako kierowca i na dodatek nie znający języka polskiego nie płacą podatków tak jak wszyscy więc zastanawiam się co za patologia i malo rozwiniętą intelektualnie elita wypisuje te debilne opinie nie mam nic do dorabiania sobie ale na równych zasadach płac podatki zrób badania i jazda a debile nie mający pojęcia na temat niech przymkna tępe pyski
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Lol

Czemu oni zajmują się bzdurami zamiast odnowa Polskiej Gospodarki, ktoś musi się zabrać za to wszystko i trzymać ich za mordę

No to się zdziwisz bo na uberze też musisz mieć działalność. Tak jak i twoja korpo uber pobiera haracz od każdego przejazdu 25% (sumarycznie na miesiąc pewnie wyjdzie więcej niż u ciebie). Paliwo i amortyzacja to samo.
I gdzie bzdury napisałem o podatku cierpiku, który z was nie jest na karcie podatkowej?!
Poza tym, skoro masz już dozbrojony "legalny" samochód i uważasz się za "zawodowego", to czemu sam nie zaczniesz jeździć na uberze albo innej apce typu taxify? Strach po gaciach obleciał że stara gwardia z postoju by się dowiedziała i zrobiła z d.py jesień średniowiecza?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najlepsze jest złodziejskie Yellow Taxi z nacpanymi kierowcami...