50 zł wpisowego na ROWERY? ;(

Post niżej cieszyłem się z kolorowej mapy na trasie rowerowej, ale widzę, że jest to robione kosztem wpisowego.

Coś takiego skomentuje słowami: z Harpagana, który był imprezą "dla mas" zaczyna się robić impreza max-komercyjna.. :( Jak dla mnie mogę startować na kserówce, jeżeli da sie oszczędzić na wpisowym. No ale decyzja Organizatorów jest decyzją, którą należy uszanować. Oby tylko nie spowodowała zmniejszenia atrakcyjności imprezy - zobaczymy po liczbie uczestników jesienią.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: 50 zł wpisowego na ROWERY? ;(

JESIENIĄ zdaje mi się że i tam będzie mniej uczestkików ze wzglęgu na pogodę :)

może oszczedzają na błotnikach?

Może niektórzy przerzucą sie przez to na TP. A może część pójdzie na Próbe mamuta (35 zł) czy Zażynek (25zł). Dystatnse są dłuższe (odpowiednio 240 w 15h i 250 km w 24h), a jest taniej. Zobaczymy jesienią, ja mimo wszytko mam zamiar pojawić się na Harpie

barty8 napisał(a):

> Może niektórzy przerzucą sie przez to na TP. A może część
> pójdzie na Próbe mamuta (35 zł) czy Zażynek (25zł). Dystatnse
> są dłuższe (odpowiednio 240 w 15h i 250 km w 24h), a jest
> taniej. Zobaczymy jesienią, ja mimo wszytko mam zamiar pojawić
> się na Harpie

no ja też będę i na Mamucie i na Harpie. TAle tak czy inaczej robi się drożej.

Moim zdaniem kwota i tak nie jest wygórowana (nawet nie pamiętam ile było dotychczas, ale chyba nie o wiele więcej?). Za to jazda na kolorowej mapie (z zaznaczonymi od razu punktami) zaoszczędzi mi dużo czasu na przerysowywanie mapy. Na wiosnę po raz pierwszy sam przerysowywałem z czarno - białej na kolorową (wraz z grupą 3 kumpli). Jako że inteligentnie zabraliśmy jeden długopis (przyznam, że sam zapomniałem - a jedynym, który miał długopis był chłopak, który był pierwszy raz na Harpie) na 4 osoby, a każdy chciał mieć zaznaczoną trasę (chyba tylko jeden zrezygnował), to z dziedzińca zamku w Bytowie wyjechaliśmy jako ostatnia (daję słowo!) ekipa po 30 minutach po starcie (sic!). To wielka strata. Szczerze mówiąc już od jakiegoś czasu zastanawiałem się na jakiej mapie jechać - czy przerysowywać, czy też wystartować na czarno - białej - i już byłem przekonany do czarno - białej (tak robi chyba cała czołówka, a w końcu ciągnąć trzeba w górę ;-), choć obawiałem się, iż mi się przydażą jakieś wpadki nawigacyjne z tego tytułu (ktoś pisał w relacji chyba z Bytowa, że jechał sobie czekając na dużą szosę przecinającą jego drogę - jak już zajechał tak daleko, że nie było wątpliwości, iż już dawno powinien był ją przeciąć i skonsultował kserówkę z mapą kolorową wyszło mu, że ta gróba krecha to nie była droga, tylko ... granica parku krajobrazowego.
Dlatego ja uważam, że warto dopłacić za to, że mam już punkty zaznaczone na kolorowej mapie! Jak dla mnie jest to zmiana na duży plus!
Do zobaczenia na Harpaganie!

Gdynianin napisał(a):

> Moim zdaniem kwota i tak nie jest wygórowana

Biorąc pod uwagę ile mają "na głowie" pewnie i nie. Ale nagły wzrost budzi (przynajmniej mój) lekki sprzeciw.

> (nawet nie
> pamiętam ile było dotychczas, ale chyba nie o wiele więcej?).

słabo pamiętasz. 30 zł na ostatnim H27. ( http://www.harpagan.gda.pl/h/26/?s=regulamin ). Czyli 166,(6) % wzrostu. W tym momencie Organizatorzy wyrównali do wpisowego naszych maratonów MTB .

TJ / rowery.trojmiasto.pl napisał(a):
"> słabo pamiętasz. 30 zł na ostatnim H27. (
> http://www.harpagan.gda.pl/h/26/?s=regulamin ). Czyli 166,(6)
> % wzrostu."

Z całym szacunkiem, ale to, moim zdaniem nie może być przeszło 100 % wzrostu. Żeby było tak jak mówisz (166,(6) % wzrostu), cena musiałaby przekroczyć (i to mocno) 60 zł. Także z pewnością nie jest to stuprocentowa podwyżka.

> W tym momencie Organizatorzy wyrównali do wpisowego
> naszych maratonów MTB

Racja. I tu muszę wyrazić moje zdziwienie. Jak właśnie sprawdziłem łącznie (na TP i TR) w Harpaganie w Bytowie wystartowało 800 osób. Mało który maraton rowerowy zorganizowany w Polce zgromadził tylu zawodników (z tego co wiem to żaden nie przekroczył z pewnością 1.000 uczestników). Zatem jest to impreza równie "masowa" jak maratony, a przy tym pod niektórymi względami bardziej ekstremalna. Moje zdziwienie budzi brak jakiegoś sponsora żywności, a szczególnie napojów dla sportowców. Z tego co wiem, to większość uczestników używa dozwolonych "dopalaczy", żeli, batonów energetycznym, napojów hipo- i izo-tonicznych, itp. Dziwię się, że żaden z producentów takich produktów nie jest sponsorem Harpa. Czy jest to wynikiem braku inicjatywy ze strony organizatorów, czy też brakiem zainteresowania tego typu imprezą ze strony producentów - nie wiem. Ale chciałbym się tego dowiedzieć. Czy ktoś z Was wie, czy próby pozyskania takiego sponsora były podejmowane. Z tego co dotychczas zauważyłem, to sponsorzy Harpa mają niewiele wspólnego z tym wydarzeniem i zawsze ich lista budziła moje zdziwienie, poza nielicznymi wyjątkami. Natomiast, skoro rzeczywiście opłata dobija do tej z maratonów, to może by tak pokusić się o jakieś energetyczne produkty (choćby symboliczne) na starcie no i może jakąś koszulkę w cenie imprezy.

Pzdr

> cena musiałaby przekroczyć (i to mocno) 60 zł. Także z
> pewnością nie jest to stuprocentowa podwyżka.

o 66%. tak czy inaczej - sporo.

> Moje zdziwienie
> budzi brak jakiegoś sponsora żywności, a szczególnie napojów
> dla sportowców.
> Czy jest to wynikiem
> braku inicjatywy ze strony organizatorów, czy też brakiem
> zainteresowania tego typu imprezą ze strony producentów - nie
> wiem.

użyj maila do Organizatorów. Ja nie wiem dlaczego.

> Z tego co wiem, to większość uczestników używa
> dozwolonych "dopalaczy", żeli, batonów energetycznym, napojów
> hipo- i izo-tonicznych, itp. Dziwię się, że żaden z producentów
> takich produktów nie jest sponsorem Harpa.

no i właśnie o tym myślałem pisząc, że 50 zł to dużo. Bo nigdy koszt wpisowego nei jest jedynym kosztem. Przykładowo przedostatni Harpa w Zblewie wyciągnął z mojej kieszeni ok.200-230 zł nie licząc wpisowego. (dojazd, spanie, cos do picia, coś do zjedzenia)

A propos uczestników to pewnie tego zestawienia szukałeś :)

Harpagan 16 ***) 06-08.11.1998 Gdańsk Brętowo-Żukowo 69
Harpagan 17 23-25.04.1999 Kartuzy 57
Harpagan 18 22-24.10.1999 Wejherowo 245
Harpagan 19 14-16.04.2000 Czarna Woda 515
Harpagan 20 20-22.10.2000 Lębork 504
Harpagan 21 20-22.04.2001 Lębork 705
Harpagan 22 19-21.10.2001 Kwidzyn 655
Harpagan 23 19-21.04.2002 Drzewina 514
Harpagan 24 18-20.10.2002 Puck 596
Harpagan 25 25-27.04.2003 Elbląg 555
Harpagan 26 17-19.10.2003 Zblewo (Bytonia) 635
Harpagan 27 16-18.04.2004 Bytów 810

moim skromnym zdaniem to skandal.trzeba przyznać,że tego pieknego klimatu jaki panuje na harpaganie i satysfakcji po powrocie do domu nie mozna przełożyć na żadne pieniądze.no ale 50.za te 50 to organizatorzy powinni zqapewnić o wiele wiecej niż 1 ciepły posiłek jakas nalepka.wcześniejsze harpagany było po 35 i super było.chyba,że będą jakieś dodatkowe atrakcje np.występ 12 klałnów przebranych za posłow samoobrony lub występ zespołu tanca i śpiewu "Mazowsze".zaczynam się zastanawać nad próbą mamuta.zobaczymy jak będzie.pozdrawiam.

50 zł to dużo.na ostatnim harpaganie było 810 uczestników.w kościerzynie nawet jak będzie około 800 a każda średnio zapłaci te 45-50 (piesi,rowerzyści,wpłaty w terminie i po)to wyjdzie okołp 36000zł!!!!!!!!!!!!!!!ludzie to sporo kasy.z tego co sie pytałem ludzie,którzy siedzieli na punktach to oni nic nie dostają za to.no więc organizatorzy wydaje mi się,że na następnym harpaganie jeśłi cena się nie zmieni to liczba uczestnikó p[owróci do liczby z 16 edycji.pozdrawiam.

> te 45-50 (piesi,rowerzyści,wpłaty w terminie i po)to wyjdzie
> okołp 36000zł!!!!!!!!!!!!!!!ludzie to sporo kasy.z tego co sie

tak tylko teraz odlicz koszty dojazdu organizatorow, koszty ksera regulaminow tras i komunikatow startowych, druku plakatow, druku naklejek druku map kolorowych(na ta edycje a ksero na poprzednich) wyzywienia organizatorow, wynajmu bazy, koszty posilkow i inne rozne dziwne koszty !! to raczej az tak duzo dla tych organizatorow nie zostaje jesli wogule cos zostaje !!a pozatym ludzie przecierz przy wciarz rosnacym profesjonalizmie obslugi tej ze imprezy mozna wybaczyc wzrost cen o te 10-20 zl !!

internauta napisał(a):

!a pozatym ludzie przecierz przy wciarz rosnacym
> profesjonalizmie obslugi tej ze imprezy mozna wybaczyc wzrost
> cen o te 10-20 zl !!

wciąż rosnącym???(phi!) przepraszam, ja też jadę na Mamuta, tam trasa extremalna - 36h napierania z zadaniami specjalnymi i pływaniem kajakiem kosztuje tylko 5 zł więcej, a w świadczeniach jest np. koszulka rajdowa.

czym tłumaczyć wzrost frekwencji na Harpach? na pewno nie rosnącym profesjonalizmem - z tego względu część starych Harpaganów rezygnuje. raczej zwykłym wzrostem popularności tego rodzaju zabaw i reklamie.
pzdr

ja wlasnie ze wzgledu na wysokosc wpisowego tym razem odpuszczam... rok temu bylem na TP i postanowilem wystartowac w TR,ale przy tej cenie nie ma szans... dochodzi mi tu jeszcze koszt dojazdu z drugiego konca polski, wiec start przekroczyl by mi kwote 150 PLN, co jest zdecydowanie zbyt duzym kosztem... ostatnio startowalem w czyms naprawde fajnym..
http://www.dino.tii.pl/ Polecam wszystkim zapalencom InO :)

Ja na całe szczęście nie będę musiał dojeżdżać bo tak prawdopodobnie też bym się poważnie zastanowił. I tak bylem przygotowany na wydatek dużo mniejszy, jak na pierwszy raz to troche za dużo, ale co tam, mam tylko nadzieję, że nie będę żałować wydanej kasy...

Słuchajcie, czy mnie wzrok nie myli, że wpisowe na miejscu na
trasę rowerową kosztuje 75zł???? No to nie jadę. Nie zapisuję
się wcześniej, bo nie mam pewności, że będę mógł jechać, chciałem
zapłacić na starcie. Ale nie 75zł. Pozdrawiam organizatorów,
byłem na 7 harpaganach.

Myślę, że możesz się jakoś z organizatorami porozumieć w tej sprawie ...