8 czy 9

Nie wiem czy tego już kiedyś nie było, ale pytanie jest takie: czy warto "przesiadać" się na kasetę 9-biegową?

Pozdro. Białek
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: 8 czy 9

Białek napisał(a):

> Nie wiem czy tego już kiedyś nie było, ale pytanie jest takie:
> czy warto "przesiadać" się na kasetę 9-biegową?

Tylko w przypadku zakupu nowego roweru.
Pozdro
Yary

warto.

zleży.
Jeśli sie nie scigasz, ani nie chcesz kożystać z dual contrli to nie warto.

Zdecydowanie warto.

masz kase to prosze bardzo, a jak rower nie jest najwyzszym priorytetem to nie ma sie co szarpać.

9 rzędowy napęd to wymysł marketingowców :) 8 jest trwalszy i tańszy w eksploatacji. O ile nie chcesz korzystać z super nowych technologii i rozwiązań to sprawdzone rozwiązania z 8 będą ok. Shimano powoli zaczyna olewać 8 ale na szczęście s**** dostarcza komplet.

Gary Fisher twierdzi nawet że zrezygnowanie z napędu 7-rzędowego było najgorszym posunięciem w historii. :)

Przemyśl sobie ile tak naprawdę biegów używasz. Jak dla mnie 7 z tyłu plus odpowiednio dobrana 3 z przodu i nawet w górach biegów ci nie zabraknie. Do 7 z częściami jest duży problem, ale do 8 przy odrobinie samozaparcia wszystko dostaniesz.

Mickey napisał(a):

> 9 rzędowy napęd to wymysł marketingowców :) 8 jest trwalszy i

> tańszy w eksploatacji. O ile nie chcesz korzystać z super

> nowych technologii i rozwiązań to sprawdzone rozwiązania z 8

> będą ok. Shimano powoli zaczyna olewać 8 ale na szczęście s****

> dostarcza komplet.

Niby tak - ale nie do końca. Pomimo oficjalnego niewspierania 8 komponentów lepszej klasy można takowe zakupić. Kaset i łańcuchów Shimano faktycznie nie ma ale alivio (HG-50) jest solidne, relatywnie trwałe, choć dość cieżke. Co do prawych manetek to można kupić slr 440 (niby szosowe - odpowiednik LX) oraz slm 748 (niby dopowiednik XT) piewrsze były w cenie ponad 100 zeta te drugie lepsze można było kupić jeszcze niedawno na mniej niż 90 zeta (za prawa manetke) .

Faktem jest ze te produkty sa wprowadzanie na rynek niejako "drzwiami kuchennymi" ale w sezonie zainteresowani mogli je nabyć w zasadzie bez żadnego problemu.

Inne tematy z forum

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...