Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-13
ja z kolei mocno szoruję ziemniaki :] (nie obieram ich!!!)
kroje na 4-8 wzdłuż - zależy jakie wielkie :]
wrzucam do miski, wlewam trochę oleju, wsypuję sporo papryki słodkiej,...
ja z kolei mocno szoruję ziemniaki :] (nie obieram ich!!!)
kroje na 4-8 wzdłuż - zależy jakie wielkie :]
wrzucam do miski, wlewam trochę oleju, wsypuję sporo papryki słodkiej, tymianku itp. (BEZ SOLI)
mieszam ręką żeby ładnie się obtoczyły przyprawami :]
dużą blachę wykładam papierem do pieczenia, na to równomiernie układam ziemniaczki :] piekarnik nagrzewam do 200-220'C :] i piekę :]
czas - zawsze na oko :] aż mi się spodoba stopień wypieczenia (tzn. mają być lekko chrupiące)
pod koniec włączam termoobieg ;]
solę dopiero po wyjęciu z piekarnika :]
kiedyś gdzieś czytałam, słyszałam - że przed pieczeniem nie należy solić ziemniaków, bo się ugotują/uduszą zamiast upiec :P
faktycznie raz zrobiłam posolone - i były jak ugotowane, nic chrupiącego :P
rozwiń
13 lat temu
AgusiaGda