Odpowiadasz na:

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-13

ja z kolei mocno szoruję ziemniaki :] (nie obieram ich!!!)
kroje na 4-8 wzdłuż - zależy jakie wielkie :]

wrzucam do miski, wlewam trochę oleju, wsypuję sporo papryki słodkiej,...
ja z kolei mocno szoruję ziemniaki :] (nie obieram ich!!!)
kroje na 4-8 wzdłuż - zależy jakie wielkie :]

wrzucam do miski, wlewam trochę oleju, wsypuję sporo papryki słodkiej, tymianku itp. (BEZ SOLI)

mieszam ręką żeby ładnie się obtoczyły przyprawami :]

dużą blachę wykładam papierem do pieczenia, na to równomiernie układam ziemniaczki :] piekarnik nagrzewam do 200-220'C :] i piekę :]
czas - zawsze na oko :] aż mi się spodoba stopień wypieczenia (tzn. mają być lekko chrupiące)
pod koniec włączam termoobieg ;]

solę dopiero po wyjęciu z piekarnika :]

kiedyś gdzieś czytałam, słyszałam - że przed pieczeniem nie należy solić ziemniaków, bo się ugotują/uduszą zamiast upiec :P
faktycznie raz zrobiłam posolone - i były jak ugotowane, nic chrupiącego :P
rozwiń

13 lat temu AgusiaGda
  • Wybierz kategorię

  • Polityka prywatności