Odpowiadasz na:

Re: Nienawidzę gotować

Bardzo prosta jest surówka z kapusty pekińskiej. Kroję ją w paseczki aż do białej, twardej części. Na tarce drobnej ścieram dwie marchwie. Wrzucam 2-3 łychy majonezu, doprawiam solą i pieprzem.... Bardzo prosta jest surówka z kapusty pekińskiej. Kroję ją w paseczki aż do białej, twardej części. Na tarce drobnej ścieram dwie marchwie. Wrzucam 2-3 łychy majonezu, doprawiam solą i pieprzem. Pycha, pasuje do czegobądź z mięsem :)

Albo takie danie resztkowe. Jak zostało mi trochę rosołu (wersja dla leniwych- rosół z kostki), to ścieram na grubej tarce ze 3 marchwie, 2 pietruszki, siekam trochę selera i papryki w drobne paski. Można dodać pieczarki. Wszystko to podsmażam. Mieszam od czasu do czasu.
Osobno gotuję ryż- ale mniej o 2-3 minuty, niż napisano na opakowaniu.
Ryż odlewam i wrzucam do smażących się warzyw. Wszystko duszę do miękkości, podlewając rosołem. Cała filozofia polega na tym, żeby ryż i warzywa wchłaniały w siebie ten rosół. Na samym końcu solę i pieprzę.
Może to nie wygląda ładnie, takie polskie risotto, ale jest smaczne. Można wrzucić mięcho, pierś z kury albo skwarki z boczku.
rozwiń

10 lat temu ~M&ms
  • Polityka prywatności