Odpowiadasz na:

Re: Nienawidzę gotować

szczerze mówiąc to nigdy nie zastanawiałam się jakie przyprawy do czego ;) jakoś tak robię to odruchowo :) próbuję, chwilę myślę czego mi brakuje i dodaję :P to pewnie kwestia poznania smaków... szczerze mówiąc to nigdy nie zastanawiałam się jakie przyprawy do czego ;) jakoś tak robię to odruchowo :) próbuję, chwilę myślę czego mi brakuje i dodaję :P to pewnie kwestia poznania smaków poszczególnych ziół i przypraw ;)

właściwie sztywno trzymam się tylko zestawu do pieczonych ziemniaków (z piekarnika) - daję tymianek i słodka paprykę :] baaardzo sporadycznie dodaję coś więcej :] i zup (i sosów typu gulasz, bitki w sosie) - zawsze liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego :] jeśli mam - lubczyk do zup(czy to suszony, świeży czy mrożony)

jeśli chodzi o mięsa - to za każdym razem przyprawiam tym na co mam ochotę :] (no, poza stałymi daniami typu pierś z kurczaka po żydowsku ;) czy skrzydełka w coli - chociaż tutaj śmiało imbir świeży zastępuję suszonym, mielonym ;) jak akurat nie mam świeżego)

ale na początek może przyda Wam się jakaś taka rozpiska :] http://www.kuchniaplus.pl/kuchnioteka/artykuly/ziola-i-przyprawy_47.html
http://www.wykop.pl/ramka/1530241/jestes-zielony-w-kuchni-sciaga-jak-dobierac-ziola-i-przyprawy-infografika/
i koniecznie gałka muszkatołowa do sosu beszamelowego ;)
rozwiń

10 lat temu AgusiaGda
  • Polityka prywatności