AKCJA "TRZEŹWY KASZUB

Proponuję, aby Wydział Ruchu Drogowego KMP Sopot/Gdynia/Gdańsk zorganizował akcję pod kryptonimem "Trzeźwy Kaszub". Cel akcji - sprawdzenie trzeźwości kierowców przewożących pracowników z podtrójmiejskich firm budowlanych.

Codziennie widzę na Wielkopolskiej/Chwaszczyńskiej "busowany" podtrójmiejskich firm budowlanych, w nich siedzą pracownicy, raczą się piwskiem, kierowcy również.

Uważam, że taka akcja bezsprzecznie przyczyniłaby się do poprawienia bezpieczeństwa na drogach, zadziałałaby profilaktycznie na sympatyków picia piwska "po robocie", w szczególności podczas prowadzenia pojazdów mechanicznych. Tylko wyjdzie im na zdrowie.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: AKCJA

sęk w tym, że te kaszuby często bez prawka jeżdżą :/
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Tym bardziej akcja jest potrzebna. Blady strach padnie na Kaszubów.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

śmiem podejrzewać , że mandatami za brak prawka to oni się podcierają :]
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kiedyś przyjdzie im te mandaty zapłacić^^
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

to powiedz przyszłemu mężowi żeby zrobił prawko, ty również. Znasz to z autopsji
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja proponuje postawić patrol (pół wojewódzkiej policji) na jakiejś wiosce za Kościerzyną/Kartuzami, a wykrywalność wzrośnie wielokrotnie. Tam ludzie na trzeźwo praktycznie nie jeżdżą ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

To prawda. Często jeździłem w okolice Luzina i byłem w szoku, że tam ludzie bez żadnych oporów jeżdżą pod wpływem alkoholu. A policji się nie boją, bo mówią, że to swojaki.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

I proszę...jadę dzisiaj do pracy, mijam busowana z rejestracją GKS, a w środku co widzę? Siedzi niezliczona masa i WSZYSCY żłopią piwsko - o 6 rano!!!!
Szkoda, że nie wiem na jaką budowę jadę, to bym zaraz ich powiadomił, żeby ich alkomatem przywitali przy wejściu.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja też dużo jeżdżę po Polsce i jak widzę, a widzę często, pijanych kierowców to dzwonię pod 112. Podobno policja powinna się tym wówczas zająć...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chyba zacznę tak robić - żłopią piwsko, walnę zdjęcie, spiszę numery i będę dzwonić pod 112. To, że sobie krzywdę zrobią, to już mnie mało zajmuje ale że narażają innych na niebezpieczeństwo, to wymaga interwencji. Dość już tego!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dopóki znowu się w Polsce nie rozwali jakiś bus z 18 osobami na pokładzie to będzie cisza. Policja nic nie zrobi - siedzi w krzakach z suszarką. Jest jeszcze jedna sprawa - podejrzewam, że mało który bus ma przegląd i jest zdolny do poruszania się. W większości to prawie 20 letnie trupy zgniłe od środka i zewnątrz.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak, to też prawda, że te rzęchy ledwo się kupy trzymają, jeżdżą na jakimś lewy paliwie - podejrzewam, że słabe hamulce, itd.. Policja powinna im sprawdzać również przy wjeździe do miasta.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

A dodatkowo można zadzwonić do PIP, że na budowie tej i tej, panowie pracują pod wpływem alkoholu.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Słusznie. Wielu ludzi z takich kaszubskich firm ulegało i ulega wypadkom, bo picie alkoholu w czasie pracy jest normą - nikt ich za to nie karze.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Halewicz zaburzański ćwoku teraz piszesz o kiepskich kierowcach z kaszub, za chwilę będziesz pisał jak tobie jakiś kaszub ryja obije. Zbiera się tobie oj zbiera Jak się nie podoba tobie na kaszubach to wypier dalaj na pgr. trzymaj ryja
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 15

Uderz w stół a nożyce zadźwięczã.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

@kaszub idź się napij piwa, potem weź kija i yebnij się w kaszubskiego ryja:)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

@kaszub - wytrzeźwiej, już czas.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

dobry kaszub to martwy kaszub
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Długo nad tym myślałeś?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie ma sensu dyskutować z jakiś pomiotem, przywleczonym po wojnie. Kaszuby to pomorze, pomorze to kaszubi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

...a Gdańsk stolicą Kaszub. Jo jo jo..."chcelamy se wypic z tej malenkiej butelcyny". Wytrzeźwiej, jutro poniedziałek.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Halewicz ja w przeciwieństwie do ciebie mam korzenie i wiem skąd pochodzi moja rodzina i moje nazwisko, gdzie jest moje miejsce. Napisz kim ty jesteś, skąd pochodzisz, wstydzisz się, tak dobitnie tobie napiszę kundel to też pies. Więc kundlu zamknij pysk i nie szczekaj na pana
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 12

To, skąd pochodzi moja rodzina, nie ma znaczenia. A twoje kaszubskie korzenie powinny tylko stymulować cię do zachęcania współplemieńców do odstawienia wódy i nie jeżdżenia po mieście w takim stanie, tudzież pracowania "po piwku".
Aha..a odnosząc się do twojego określenia mnie jako kundla, może ujmę to tak: moim przodkom twoi przodkowie buty czyścili; możesz uznać to za pewnik:)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

halewicz,
dlaczego ty wszystkich obrażasz ?
uważasz się za kogoś lepszego od pozostałych ?

jesteś zakompleksiony, niestety to prawda.

lecz się człowieku.

Skąd teza, że obrażam wszystkich i że w ogóle obrażam? Jest faktem (a z nim się nie dyskutuje), że podtrójmieskie firmy o kaszubskich korzeniach, które przewożą swoich pracowników zdezelowanymi buso-wanami, a pasażerowie (a i kierowcy również) raczą się alkoholem; tak podczas drogi do pracy, jak i z pracy.
Co do kompleksów, to trudno go mieć w stosunku do bandy naprutych piwskiem Kaszubów w zdezelowanym busie - mam i zazdrościć stanu nieważkości, czy o ci chodzi? o_O
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Chyba adwersaże mają racje Halewicz. Lecz kompleksy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Leczysz kaca?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czego im zazdrościsz, ze do pracy jeżdżą starymi busikami. Popatrz dookola siebie pod blokami jakie burakowozy stoją, zeżarte przez korniki. Wystarczy spojrzeć na statystyki gdzie więcej po spożyciu jeździ, ale jesteś zbyt głupi żeby to zrozumieć
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wyjrzałem przez okno...stoi burakowóz z napisem "XXXXX Firma Ogólnobudowlana" i z rejestracją GKS - masz rację, jeden już jest.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak sobie czytam te posty i wydaje mi się że Ty Halewicz to jakiś nieszczęśliwie pechowy człowiek jesteś: a to Ci "psa" ktoś potrąci rowerem, a to jakiś matiz wyprzedzi prawym pasem, a to bus z kaszubami pracę zabiera....a poza tym co drugi wpis na tym forum to od Halewicz,.....człowieku, nie masz co robić tylko d*psko sobie przed komputerem odparzasz?....przejdź się na świeże powietrze, może Ci dobrze zrobi.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nie pitol kolego, bo akurat tu się z Halewiczem trzeba zgodzić. Kaszebe to złodzieje, oszuści, cwaniacy i alkoholicy w dużej większości.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ten człowiek to jakiś schizol na jednym portalu pisze żeby pałować protestujących na Słowacjiego (artykuł o utrudnieniach w poniedziałkowym meczu ) a w artykule o protescie na Słowackeigo pisze ze maja recje protestującym i ich popiera str 10

Nie wciskaj kitu. Też jesteś Kaszub "po piwku"? Prawda czasem boli.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

piwo to bardzo dobry napój, ale dla mężczyzn, dla dzieci jest mleko.
Halewicz pij mleko będziesz mądrzejszy. a teraz do mamusi na zmianę pampersa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

piwo to bardzo dobry napój, ale dla mężczyzn, dla dzieci jest mleko.
Halewicz pij mleko będziesz mądrzejszy. a teraz do mamusi na zmianę pampersa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Faktem jest ,że jeżdżący samochodami po nieutwardzonych drogach robią wrażenie jakby w głowie mieli glinę zamiast rozumu.
Pędzą na oślep "ile fabryka dała" , tumany kurzu za nimi się unoszą ,jeżdżą po leśnych, wąskich, krętych drogach nie myśląc o tym ,że z naprzeciwka może nadjechać inny pojazd. Z daleka już słychać jakby grzechotka jechała.
I co wtedy ? Wpada jeden na drugiego ?
Ale co się dziwić takiemu , któremu Bozia rozumu zapomniała dać...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Faktem jest ,że jeżdżący samochodami po nieutwardzonych drogach robią wrażenie jakby w głowie mieli glinę zamiast rozumu.
Pędzą na oślep "ile fabryka dała" , tumany kurzu za nimi się unoszą ,jeżdżą po leśnych, wąskich, krętych drogach nie myśląc o tym ,że z naprzeciwka może nadjechać inny pojazd. Z daleka już słychać jakby grzechotka jechała.
I co wtedy ? Wpada jeden na drugiego ?
Ale co się dziwić takiemu , któremu Bozia rozumu zapomniała dać..."

.....ale o co jakby chodzi?

No ,właśnie . Ciebie też to dotyczy... skoro nie rozumiesz .

"No ,właśnie . Ciebie też to dotyczy... skoro nie rozumiesz "...
....
hmm...ale się pytam, co to ma wspólnego z tą niby akcją "trzeźwy kaszub"?......tzn. że jak ktoś zasuwa polną drogą to też kaszub i do tego pijany.....to chcesz powiedzieć?

też trudno to zinterpretować, może w mieście asfalt zdjęli

Najwięcej nieutwardzonych dróg jest w Gdyni...

Gdynia stara kaszubska wioska

To prosta sprawa. Przez ulicę Chwaszczyńską każdego ranka przejeżdżają busy/vany z rejestracjami GKS/GWE/GKE/GST/etc., w nich jadą pracownicy firm budowlanych/remontowych/etc., które za swoją siedzibę mają tereny Kaszub. Pracownicy tych firm za kołnierz nie wylewają i picie zaczynają już od rana. Byłem naocznym świadkiem (dwukrotnie), gdy pasażerowie i KIEROWCA raczyli się piwskiem Specjal...jadąc Chwaszczyńską.
Jakiś czas temu mój znajomy zrobił u siebie na budowie poranne badanie alkomatem - połowa z Kaszubów była po "jednym" piwku...o 7 rano.
Więc to co napisałem, jest jak najbardziej prawdziwe i faktycznie taka akcja ukróciłaby ten proceder...dla zdrowia i bezpieczeństwa wszystkich.

Pijacy są na lewych budowach. Jak nie ma nadzoru od G.W. to firmy bud-zryw zrobią źle wszystko co można zrobić źle. Takie pijaki pojawiają się głównie na małych, prywatnych budowach które są pozbawione stałego nadzoru technicznego.

A ja dziś widziałem busa NE (nędza elbląska tzw. z powodu brudu i korozji oraz wieku pojazdu) którym przemieszczało się grono pijanych osób w uniformach. Kierowca był trzeźwy?
I wiecie oczywiście wybrali lewy pas obwodnicy i prędkość 115km/h :-). Ruch był mały wiec nie przeszkadzali ale po miszczowsku.

Za to brafo normalnie dla GPU zielonego nie dość ze prawą stroną to czysty bus i nie dymił :-)

a akcja jak najbardziej potrzebna i to nie tylko
TRZEŹWY KASZUB ale też TRZEŹWY ROBOTNIK z GTC NE NBA CB GS to plaga lewego pasa trójmiejskich dróg. Natomiast GSP to plaga parkingów trójmiasta.

A tak ogólnie trzeźwy kierowca. Wszyscy powinni kierować pojazdami trzeźwi.

3:2 Czechy dzisiaj wygrają.

3:2 Czechy, to temat o trzeźwości za kierownicą ???

Najbardziej mnie wkurza ten wszechobezcny szyld GDANSK STOLICA KASZUB! I to po ichniemu!

a co mieli napisać chicago
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

No ja rozumiem Kościerzyna stolica Kaszub, ale Gdańsk? To jakieś nieporozumienie- spytaj się Gdańszczanina coś po Kaszubsku to nic nie zrozumie.
Halewicz- no to jeździmy do pracy podobną trasą :) Ja nie lubię GKA nie patrzą i bardzo lubują się w skręcaniu z lewego pasa w prawo-ech...

Większość ulic w takiej Kościerzynie, czy Kartuzach jest jednokierunkowa, więc siłą rzeczy oni nie potrafią jeździć w większym mieście.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Za to w Trójmieście jak wyłączą na jakimś skrzyżowania światła to jest dopiero jazda bez trzymanki, he, he, he.

Jednokierunkowe w Kartuzach, czy Kościerzynie?.....chyba Ci się coś pomyliło....więcej takich dróg jest w trójmieście, chyba ze ne wiesz co to jest droga jednokierunkowa.

Większość ulic w centrum miasta jest jednokierunkowa.

Jak pojedziesz do Wejherowa to też prawie każda ulica jest jednokierunkowa :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Hal- przecież wszyscy wiedzą, że On/Ona tam skręci. Przecież jeździ tam codziennie :)))

no tak...zapomniałem:)

Hal, tyle kropek? czyżby za często czytujesz wątek o Z i M?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Trzy kropki, jako pauza, są jak najbardziej dozwolone. Zwielokrotnianie wielokropków (vide Zakichany) jest swoistą manierą, której szczerze nie lubię, tak jak co drugie słowo mówienie "generalnie" lub pisanie "witam serdecznie" i "pozdrawiam serdecznie".

"Witam" rzeczywiscie jest niezgrabne i tez nie lubie. Ale co jest zlego w serdecznym pozdrowieniu?

kolejne zaszufladkowanie to tak to nie .........????????!!!!!!!!! ...???!!!
czy malarstwo było by podziwiane gdyby każdy tak samo tworzył itp

'witam' rzucone kulturalnie 'dzień dobry' do czasu niezadowolenia
wybranego z pośród wielu..

co do picia alkoholu będąc kierowcą pojazdu to nie tylko problem Kaszub
podjeżdżanie traktorem pod sklep po pracy w polu aby zaspokoić pragnienie zimnym chmielem i podsumowaniem całego dnia jest wręcz normalne i powrót do domu po kilku nikomu nie przeszkadza a policja, ich policja wielokrotnie przymyka oko bo to brat kuzyna lub maż mojej ciotki
czym mniejsza społeczność tym bardziej zażyłe związki..

"kolejne zaszufladkowanie to tak to nie .........????????!!!!!!!!! ...???!!!
czy malarstwo było by podziwiane gdyby każdy tak samo tworzył itp
'witam' rzucone kulturalnie 'dzień dobry' do czasu niezadowolenia
wybranego z pośród wielu.."

Nic nie rozumiem.

witam cię serdecznie pozdrawiając serdecznie generalnie de facto w sumie sumarum fakt pozdrawiam! @_@

po pierwsze ten kaszub zasuwa na nasz zus a po drugie jak twoja bmw "6" sledziu

Nie widziałem jeszcze trzeżwego kaszuba.
Nawet jeżeli akurat nie pił to i tak jakiś zamulony

ogólnie polacy to pijaki i złodzieje. Traktowani na swiecie, jak szkodniki, sami jesteśmy sobie winni. s**** we własne gniazdo. T kaszubi pijacy, slązacy ukryta opcja niemiecka, mazurzy, to też jacyś nie polscy.

Kaszubi nadużywają alkoholu. W takim Luzinie, czy Wyszecinie większość jest osób pijących - kto nie pije, ten jest alienowany. Taka społeczność.

Pie rdolisz jak połamany, piją wszyscy. Dostałeś w morde od kaszuba, bo chciałes go oszukać, teraz pocisz sie przed kompem frajerze
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Typowy pomuchel z ciebie. A pletwy miedzy brudnymi paluchami tez masz pewnie. Prostaku kaszubski.

Proponuję aby policja sprawdzała wszystkich kierowców. Podoba mi sie akcja, kiedy stoją auta w korku a policjanci podchodza do auta i sprawdzają wszystkich prowadzących alkomatem.

"Kaszubi nadużywają alkoholu. W takim Luzinie, czy Wyszecinie większość jest osób pijących - kto nie pije, ten jest alienowany. Taka społeczność."

Hal
Mienisz się człowiekiem wykształconym o szerokich horyzontach zupełnie więc nie rozumiem dlaczego z uporem godnym lepszej sprawy piętnujesz kolejne społeczności i grupy zawodowe posługując się przy tym stereotypami i płytkimi uprzedzeniami.

Trochę zajechało zaściankowością.

Cross, nikim się nie mienię, to po pierwsze. Po drugie, przez wiele lat miałem okazję korzystać z usług kaszubskich firm, sam miałem w tych okolicach dwa zakłady produkcyjne - także mam szerokie spektrum doświadczeń, na podstawie których mam pełne prawo napisać to, co napisałem.
Żenującym jest ogłaszanie Gdańska stolicą Kaszub i udawanie, że to taka przemiła społeczność. To jest dopiero "zaściankowość" i pseudo poprawność polityczna.

Na Skwerze Kościuszki, dobre wino i ser grecki.

Myślę, że w USA Autor wątku mógłby zostać oskarżony o rasizm. Co to za uogólnienia? Skąd taka dyskryminacja ludności, która od wieków żyje na tym terenie? To do Gdańska i Gdyni przybywali ludzie z różnych stron Polski zaraz po wojnie, aby się tu osiedlić. A Kaszubi byli tu od wieków. Jak ktoś już wspomniał każdy kierowca powinien być trzeźwy, tak jak każdy pracownik. Po co te docinki i opluwanie siebie na wzajem?
Jestem ciekawa, czy Ci którzy źle piszą o Kaszubach choć raz sami, z własnej woli byli na wakacjach, weekendzie itp na terenie Kaszub. Z pewnością nie raz. Wystarczy w piątek i niedzielę wieczorem wybrać się do Żukowa, żeby stwierdzić, że Trójmiasto jedzie i wraca ze wsi. Ze swoich działek, agroturystyk itp. I wtedy nikomu nie przeszkadza GKA w rejestracji (tak swoją drogą GPU, GLE to też Kaszubi, a jednym z czołowych mieszkańców Gdyni był Antoni Abraham - Kaszub). W kaszubskich restauracjach w weekend (w Wyczechowej i u Szadego na przykład) nie można znaleźć miejsca do siedzenia, a po swojskie kiełbasy kolejki jak za PRL-u. Także Panie Halewicz wstydziłby się Pan. W Pana wieku i z Pana wiarą, o której Pan tak opowiada, wstyd byłoby mi tak innych bliźnich opluwać. Nie kocham Kaszubów, ale inne nacje też mają swoje wady (Ślązacy, czy nie wspominając o Góralach) i trzeba umieć to tolerować i zmieniać, ale kulturalnie.

Ale czego twój wywód ma dowieść? Poddaję krytyce społeczność kaszubską, bo mam ku temu powody. Nadużywanie alkoholu na Kaszubach i przez Kaszubów jest nagminne. Ktokolwiek korzystał regularnie z usług firm z Kaszub, doskonale wie, o czym piszę.
Nie wiem również, co ma piernik do wiatraka (poza mąką) w kontekście weekendowych wypadów za miasto, na Kaszuby? Chyba to, że sezonie w kaszubskich restauracjach kroją turystów na wszystkim, czym się da - od smażenia frytek na starym oleju, po ledwo sprawne rowery wodne z Ostrzycach (nie kupują nowych od lat).
Często robię zakupy wędliniarskie w okolicach Luzina i bardzo sobie chwalę. Tu akurat wiedzą, że jeśli zaczną kombinować z gramaturą, to po prostu nikt nie kupi - i to jest jedyny argument, który powstrzymuje ich od dodawania do wędlin/kiełbas przysłowiowego papieru.

W tym wątku dyskutujemy o podpitych Kaszubach, którzy spożywają alkohol podczas prowadzenia samochodu. Skup się na tym problemie.

Po pierwsze, zwracam się do Ciebie na Pan, a Ty przechodzisz na Ty wiedząc, że jestem kobietą i nie znasz mojego wieku.
Poza tym swoim wątkiem, a zwłaszcza jego tytułem wywołałeś falę obelg w kierunku Kaszubów, a tego nie znoszę. Generalizowanie.
Moja wypowiedź świadczy o tym, że nie można opluwać kogoś, a mimo wszystko korzystać z dóbr, które ten ktoś oferuje. Skoro twierdzisz, że jest tak źle na Kaszubach, to po co tam jeździsz, po co jesz stare frytki? W górach się z tym nie spotkałeś? Zresztą wystarczy pojechać do pierwszej lepszej restauracji rybnej (smażalni ryb) w Trójmieście, żeby zatruć się starą rybą lub wąchać śmierdzący tłuszcz. Mi chodzi o to, że nie ma znaczenia skąd kto jest, wszyscy jesteśmy podobni. U mnie na osiedlu jest pełno pijanych typków w różnym wieku i nieraz widziałam jak po piwku wsiadają do samochodu. I o czym to świadczy? Że Gdańszczanie są pijakami? Bzdura.
Jeśli chcemy walczyć z pijaństwem na budowach, to nie zatrudniajmy ludzi, którzy piją. Ale ponieważ każdy chce mieć dom wybudowany najtańszym kosztem, to zatrudnia Gienka z Kaszub i potem psioczy.
Wracając do Twojego zarzutu, często jeżdżę poza Gdańsk i faktycznie widziałam, jak pasażerowie ekip budowlanych piją, ale kierowcy pijącego nigdy nie widziałam.

Forma "pan/pani" w necie jest rzadko spotykana i trąci zbędnym zadęciem, amen. Możesz do mnie pisać "Panie Halewicz", dla mnie będziesz smyqula3^_^
Nikogo nie opluwam (co to w ogóle za retoryka??), a nazywam rzeczy po imieniu - piwsko i wódę żłopią, to nie będę pisać, że mają problem z nadużywaniem alkoholu^^
Starych frytek nie jadam - Ostrzyce, to ładne miejsce. Znajomi kupili tam piękną działkę nad jeziorem, to lubię spędzać czas w tak cudownych okolicznościach przyrody.
Skoro faktycznie widziałaś, jak ekipy budowlane z Kaszub piwsko żłopią w samochodzie, to wątek jest zasadny. Amen.

Nie mówię, że Ty opluwasz, a że inni zaczęli opluwać. Nie bierz tak wszystkiego do siebie. Widzę, że myślisz jednotorowo i nie przeszkadza Ci fakt, że nie tylko Kaszubi pijani prowadzą samochody. Najlepiej znaleźć kozła ofiarnego i się uczepić tematu. Jak taki porządkowy jesteś, to czemu nie zgłosisz też wniosku o zatrzymywanie wszystkich kierowców, którzy w czasie jazdy rozmawiają przez komórkę? W mieście takich pełno, na Kaszubach pewnie też. Zresztą w ogóle proponuję, abyś startował w wyborach samorządowych bądź na jeszcze wyższym szczeblu i zrobił porządek ze wszystkimi, którzy myślą inaczej niż Ty. Dyskusja z Tobą jest bezcelowa, bo przecież i tak masz rację tylko i wyłącznie Ty.

Sorki ale nie obalilas zadnego argumentu Hala. Tylko racje mu przyznajesz a piszesz ze nie chcesz dyskutować. To się może zastanów:p

Anonim a w którym momencie Halewicz "obalił" którykolwiek z moich argumentów?
Ja nie twierdzę, że nie ma problemu, a staram się wskazać tym, którzy nie widzą, że problem nie dotyczy tylko Kaszubów. Dla mnie jest to jawna dyskryminacja tej grupy ludzi. Kaszubi przez to, że są zatrudniani przez deweloperów, firmy budowlane itd. z Trójmiasta są najbardziej widoczni i dlatego są na "świeczniku". Ale nikt mi nie powie, że trójmiejska policja nie zatrzymuje pijanych kierowców z Gdańska, Sopotu czy Gdyni.
Po Twoim wpisie i wpisach Halewicza widzę, że kompletnie nie rozumiecie o co mi chodzi.

Jeszcze jedno napisałam, że widziałam pasażerów pijących piwo, a nie kierowców. Jest różnica.

A może ci pasażerowie też byli kierowcami? Kierujący != Kierowca.

@smygula - wątek jest o Kaszubach wracających z roboty i pijących piwo podczas jazdy samochodem. Jak ich inaczej nazwać, jak nie Kaszubami - przecież nimi są.

Tutaj nie chodzi o sam temat picia piwa, tylko w jaki sposób Pan o tym pisze: jeżeli ktoś nie jest Kaszubem to raczy się piwem....a jak już ktoś nim jest to "żłopie piwsko".....picie piwa przez mieszkańca trójmiasta jest czymś innym niż picie piwa przez Kaszuba?....z pańskich wpisów w tym wątku tak można to odczytać....że Kaszub to jakiś margines społeczny a czy tak jest?

Jak codziennie będę widział na Chwaszczyńskiej Kociewiaków (GST) żłopiących tanie piwsko w swoich busowanach, będzie wątek o nich. To co widuję, to nie picie piwa, a jego żłopanie. Póki co, jest o Kaszubach.

Twoje słowa Hal:

"Kaszubi nadużywają alkoholu."

Nadal uważam że używanie tego typu zwrotów - niezależnie od tego co chce się nimi zobrazować - to zwyczajna dyskryminacja i uleganie stereotypom. Równie dobrze można by napisać że Cyganie to złodzieje, Rumuni brudasy itp. Tego typu stwierdzenia nijak mają się do rzeczywistości.

Rano często widuję pracowników stoczni którzy chleją - jak byłeś łaskaw to ująć - piwo na śniadanie w drodze do pracy. Na szczęście poruszają się pieszo bądź komunikacją miejską.
Czy świadczy to o tym że mieszkańcy Gdańska to pijacy?
Według Ciebie pewnie tak. Według mnie oznacza to że część ludzi pracujących w stoczni ma problem z alkoholem.

Na marginesie uważam że stereotypom ulegają tylko ludzie o wąskich horyzontach.

A jak określić tych ludzi, jak nie Kaszubami?! Nie bardzo rozumiem Twojego oburzenia. Powtarzam po raz kolejny, że większość, jak nie wszyscy, pracownicy produkcyjni firm budowlanych z siedzibami na Kaszubach NADUŻYWAJĄ alkoholu.

Na marginesie z kolei ja uważam, że ograniczona wiedza i ślepota społeczna zawęża stanowczo horyzonty - w szczególności na istotne problemy społeczne, których nie zauważa się w imię mylnie postrzeganej poprawności politycznej. Przykro mi, nie licz na moją poprawność polityczną.

Stoczniowcy...to już historią na osobny wątek. Mój znajomy zajmuje się ślusarką okrętową. Był u mnie w piątek i narzekał, że nie może w ogóle znaleźć ludzi do pracy - choć płaci 25zł na godzinę. Co jeden, to lepszy - nierzetelni, roszczeniowi, bezczelni, niepunktualni, wiecznie "spragnieni", a gdy im coś nie pasuje, to strajkują i opony palą

Nie wiem już czy Ty tego na prawdę nie rozumiesz, czy tylko udajesz lub nie chcesz przyznać, że nie masz racji.
Nikt nie mówi, że budowlańcy nie piją wcale, ale że nie są to tylko Kaszubi. I jak napisał Cross problem dotyka także innych grup zawodowych.

Halewicz to pewnie pijak, może i naćpany a jak pijak to i złodziej. Nikt inny przy zdrowych zmysłach takich bzdur nie pisze,. Pewnie długo jest pod wplywem środków odurzających i ma manie prześladowcze. Jemu wszystko przeszkadza warsztaty - oszuści, kaszubi pijaki i złodzieje, motocykliści szaleńcy. Przytoczę ti cytat z filmu Vabank " ludzie to wariat"
Wystarczy popatrzeć na jego wpisy, trzeba go ignorować, póki objawy nie ustąpią

Myslę raczej,że Halewicz to człowiek od Jarka,który przyjechał do 3city z ważną misją.Wskazuje na to zachowanie typowego nacjonalistycznego socjalisty-niczym Adolf H.

Halek to mały człowiek, który musi być w centrum uwagi.

Wracaj ass do lizania d*py. Hal ma racje ze kaszuby to najwredniejsza nacja pod słońcem

no co wy gorsi są Kurpiaki :)

Kiedy przeczytalam Mezowi o tej akcji, omal nie udlawil sie cukierkiem.
Smiech to zdrowie ~:)

Co wy tak na kaszubów? całe pomorze to kaszuby... większość firm to ludzie mieszkający przedtem w trójmieście. od dłużego czasu pijani i rozbijający się na kaszubkich drogach to mieszkańcy trójmiasta.

Faktor do Faktora:
- Teraz Twoja pora ;)

image

ludzie czemu się kopiecie z koniem (Halewiczem)
NIE KARMCIE TROLLA

Znowu piles?

Nie chodzi mi o poprawność polityczną tylko zwykłą ludzką przyzwoitość.
Na Fikakowie pewnie znalazłoby się kilku pijaków. Więc przyjmując Twój tok rozumowania mógłbym napisać że mieszkańcy Fikakowa to pijacy i menele.
W tym stwierdzeniu byłoby tyle samo sensu i prawdy co w Twoim stwierdzeniu że Kaszubi to pijacy.

hall anonim

Inne tematy z forum

Warsztat Suzuki? (4 odpowiedzi)

Znacie może niezależny warsztat specjalizujący się w samochodach Suzuki?

Wynajem długoterminowy czy leasing? (25 odpowiedzi)

Poradźcie mi proszę. Potrzebuje auto typu bus - czym wieksze tym lepsze - roczny planowany...

Leasing operacyjny a wynajem długoterminowy (12 odpowiedzi)

Mam firmę, która ma małe koszta, a dużo płacę podatku oraz VATu. Zastanawiam się leasingiem...