Aborcja w przypadku wady dziecka

Zakładam wątek bo chciałabym poznać wasze opinie na ten temat. Nurtuje mnie to i nie do końca poukładałam sobie swoje zdanie w tym temacie, w związku z tym chętnie zobaczę jak widzicie to wy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Aborcja w przypadku wady dziecka

Tak,tak często pokazują ten film w salkach katechetycznych, mało ma wspólnego z rzeczywistością,tyle co horror z cyklu "masakra piłą mechaniczną".
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dla kobiet o mocnych nerwach,kiedyś oglądałam film Niemy krzyk na temat aborcji,jest dostępny na you tube,chyba 3 części.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

O.k. ale dla mnie zygota dzieckiem nie jest,z niej ma się dopiero dziecko rozwinąć, jestem za prawem do aborcji przynajmniej do 12 tygodnia ciąży.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ja jednak zdecydowanie stoje za tym, by usówac, ale tylko gdzy dziecko będzie chore, upośledzone...
Bo w moim sumieniu jednak takie zdrowe dziecko ma szanse na normalne życie, i nie powinno mu sie tego odbierac, a to ze ciąża nie planowana: no cóż... nieodpowiedzialnośc "rodziców"
Ale takiej ciąży bym nie usuneła.
Natomiast gdy dziecko ma byc roslinką lub gdy ma byc przez całe zycie skazane na innych, niedorozwinięte umysłowo itp- wtedy bym to zrobiła.Dla tego dziecka. I dla siebie
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie każda kobieta cierpi na syndrom postaborcyjny,chociaż obrońcy życia poczętego by tego bardzo chcieli ,ja gdybym zaszła w niechcianą ciążę usunęłabym ją bez zmrużenia oka .
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

wolałabym miec chyba syndrom postaborcyjny niz syndrom dziecka utraconego które całe życie cierpiało z powodu ciężkiej choroby na co ja musiałabym patrzec i cierpiec razem z nim...
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

http://www.youtube.com/watch?v=-lLt9kteTFU

http://www.youtube.com/watch?v=ClXr7OcjDeU
http://www.youtube.com/watch?v=3Z-p3jTtWIQ

a syndrom postaborcyjny to sama sobie wymyśliłam?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

Mam znajome ,które usunęły i nie żałują, a co ty myślisz ,ze wszystkie kobiety się mają samobiczować z tego powodu bo ty tak chcesz.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

ciekawe czy dziecko byłoby jej wdzięczne za takie życie...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

@amaranth
kobieta, która pisze, że nie żałuje, że nie zabiła swojego dziecka nie ma racji a Ty na 100% masz?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja jestem zdania, że dopóki życie nas nie doświadczy nie wiemy, jak się zachowamy, nie wiemy co zrobimy..wiemy, na tyle, na ile los nas doświadczył.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

tp prawda panstwo ma nas w d*pie sam pionizator z krzeselkiem kosztuje 7 tysiecy.godz.rehabilitacji 70 zł,o wózku nie wspomne tym powinni sie zainteresowac dzieci niepełnosprawne potrzebuja codziennej rehabilitacji,terapi logopedycznej,terapi widzenia ale niestety to wszystko kosztuje
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Część obrońców życia to stare ramole, którym narządy płciowe służą tylko do siusia. Dodajmy jeszcze księży, których kochanki same wychowują potomstwo, bardzo młodzi ludzie, którzy nie mają problemów oprócz szkoły i babcie, które same usuwały panieńskie dzieci, a teraz mają najwięcej do powiedzenia.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 4

"obrońcy życia" sa tylko wtedy gdy trzeba mówi o zakazie usówania ciązy. wtedy gdy juz chore dziecko jest wraz z panstwem odwraca sie plecami!
to chore zeby rechabilitacja/leczenie lub utrzymywanie przy życiu chorego dziecka kosztowała kilkadziesiat tysiecy miesięcznie a rodzice musza jezdzic i sie prosic o jakąkolwiek refundacje z NARODOWEGO funduszu zdrowia..wszysycy maja to w d***, ale urodzic takie dziecko to nakazują...
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

dlatego własnie powinien być wybór. I niech kazdy postępuje jak uważa za słuszne
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

edfed- a chciałbyś patrzec swojemu umierającemu po ciężkiej chorobie dziecku w oczy???????????? po tak ciężkiej chorobie, ze całe swoje krótkie życie przecierpiało, mimo że nie musiało...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja nie widzę różnicy między zabiciem dziecka w łonie a po urodzeniu. ktoś u góry pisał, że badania prenatalne były ok a dziecko urodziło się chore - nikt nie doradza, żeby je zabić. w artykule piszą, że dziecko miało pożyć kilka godzin po porodzie, żyje ponad rok. nigdy nie będzie pewności - niektóre są tak chore, że ciąży nie przetrwają.

chciałabyś, żeby dziecko umarło zanim je przytulisz?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

"choć i tak uwazam, ze nie powinno sie w tym chorym kraju zmuszac matki do rodzenia chorego dziecka"-niestety w tym chorym kraju zmusza się do rodzenia chorego dziecka ale jak już się urodzi to nie pomaga NIKT nawet ci WIELCY "OBROŃCY ŻYCIA" rodzice są skazani na siebie i łaskę innych ludzi,dobrze jeszcze jak ojciec pomaga a nie zostawia taka matkę samą z tym problemem jak to czasami bywa,tak więc WIELCY OBROŃCY ŻYCIA GDZIE JESTEŚCIE JAK URODZI SIĘ CHORE DZIECKO I W JAKI SPOSÓB POMAGACIE TEMU DZIECKU I JEGO RODZICOM,ILU TAKIM RODZICOM POMOGLIŚCIE??? Niestety was nie ma aby pomóc ,ale ważne że dziecko się urodziło a to że cierpi i cierpią jego rodzice macie głęboko w waszych zarozumiałych tępych d*pach.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

tak to było dziecko bardzo chore mozna powiedziec roslinka karmione przez pega ostatmi rok pod tlenem bylam w szoku gdy dowiedzialam sie ze zmarło 3 lata walczyla jak mogla mama i co nic nie dalo teraz tylko pozostał ból wiec prawo wyboru powinno byc
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

mi chodzi tylko o te ciezkie choroby,gdzie dziecko nie ma wielkich szans na przezycie..nie chodzi mi ozespół downa czy o inne choroby,ktore jednak umożliwiaja w miare normalne życie...
choc i tak uwazam, ze nie powinno sie w tym chorym kraju zmuszac matki do rodzenia chorego dziecka-mówie o w miare wczesnej ciąży..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Dom samotnej matki Matemblewo (14 odpowiedzi)

Jestem mama rocznego dziecka. Mieszkam z mężem który mnie bije. Codziennie są jakieś awantury, co...

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (38 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

dobry stomatolog - kogo polecacie? (131 odpowiedzi)

jak wyżej, zależy mi na dobrym stomatologu (dobrym pod względem jakości usług i ceny), najlepiej...