Aborcja w przypadku wady dziecka

Zakładam wątek bo chciałabym poznać wasze opinie na ten temat. Nurtuje mnie to i nie do końca poukładałam sobie swoje zdanie w tym temacie, w związku z tym chętnie zobaczę jak widzicie to wy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: A to mały biust, B-średni, C-duży, D-bardzo duży...

wszyscy mówią o prawie matki do decydowania o własnym ciele, a co się stało z prawami dzieci do życia....?
zastanawiałyście się nad tym co mogłoby powiedzieć światu dziecko, którego rodzice zdecydowali się na aborcję (w tym przypadku bardzo późno bo w 8 m-cu). Dziecko miało umrzeć, ale aborcja się nie powiodła... Polecam posłuchać:
http://www.youtube.com/watch?v=NpOFcqrqBa0
http://www.youtube.com/watch?v=1qa8EwCU38w&feature=relmfu
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

"Prawo do życia
nie jest tylko kwestią światopoglądu,
nie jest tylko prawem religijnym,
ale jest prawem człowieka".
Jan Paweł II
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

@ Lidka: obyś nigdy nie poczuła, co znaczy pogrzebać własne Dziecko. Mój Synek odszedł. Dalszy komentarz jest zbyteczny.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dzieci z zespołem downa sa naprawde bardzo mądre i zal mi rodzicow ktorzy usowaja takie ciaze po za tym wszystkie chore dzieci to słodziaki bywam w osrodkach gdzie takie dzieci przebywaja i widac ich codzienna ciezka prace z postępami.To fakt nasze panstwo rodzicom dzieci niepełnosprawnych guano pomaga zasilek 520 zl co to jest jak godz rehabilitacji kosztuje 70 zł sami powinni utrzymac sie za taka sume znam rodziny ktore maja po 2 dzieci niepełnosprawnych np blizniakow a zasilek jeden
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

pomimo ze uwazam ze sprawa aborcji powinna byc regulowana sumieniem a nie prawnie, fakt jest ze w Polsce ludzie maja ta poprzeczke wyzej, co jest powodem do usuniecia a co nie. oczywiscie jest to indywidualna sprawa ale nawet tu z tych wypowiedzi nasuwa sie taki wniosek. musze przyznac ze ciezko mi jak tu slysze ze ktos usunal bo mialo zajecza warge, zespol Downa czy bylo nie tej plci. po prostu nie pasuje do idealnej rodziny i nie mozna sie chwalic. tylko czy aborcja jest latwym wysciem z sytuacji. jest przedstawiana w ten sposob ale chyba nie jest.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zgadzam się z tobą tinkerbell z tym ,że taki np.Zespół Downa jest uważany przez lekarzy położników już za ciężką nieodwracalną wadę -takie dzieci są zostawiane już w szpitalu na potęgę i to nawet przez osoby dobrze sytuowane bo np."nie pasują do wizerunku rodziny" cyt. z jednego z przeczytanych przezemnie artykółów w GW, dzisiaj nawet słyszałam w tv wypowiedź ,że nawet dzieci , które wymagają żywienia poza jelitowego są problemem dla wielu rodzin i są zostawiane w ośrodkach opieki ale może tu już zadanie dla państwa ,żeby zajmowało się takimi dziećmi skoro ich matki i ojcowie nie czują się na siłach-ciężki temat.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wypowiedziałam się już w tym wątku tak jak mi się wydawało, że postąpię. Ale jakoś ciągle was podczytuję, myślę o tym.
Przyznaję, że to czysta teoria (na szczęście) i jestem daleka od przekonywania innych by decyzję podejmowali tak samo jak ja. No i myślę, że np zespół Edwardsa to ma różne postaci jedne dzieci żyją dłużej inne krócej, jedne mają więcej wad inne mniej. Myślę teraz o tym i nie wiem czy przerwanie ciąży w tym przypadku daje matce ulgę. Tak samo opłakuje śmierć dziecka i samodzielne wybranie daty tej śmierci chyba nie przynosi ulgi. Myślę na podstawie też kilku historii rodziców owych dzieci które przeczytałam że chyba lepiej, zrobić wszystko co możliwe i w ten sposób pożegnać dziecko. Zobaczyć je nacieszyć się tymi godzinami, dniami czy nawet miesiącami które będzie z nimi. Mieć wspomnienia, grób, zdjęcia. W internecie są opisane przez rodziców historie i żadna z kobiet nie żałowała, ze urodziła i pożegnała w ten sposób dziecko. Jednak nie każda kobieta poradzi sobie psychicznie z trudem takiej ciązy która wiadomo, że zmierza do śmierci, do porodu dziecka które już w chwili narodzin umiera. Ja myślę ( nie wiem) że łatwiej by mi było urodzić i się pożegnać.
Ale to o konkretnym przypadku zespołu Edwardsa.

Myśląc i teoretyzując dalej myślę, że już np małogłowie itp gdy dziecko rodzi się bez kontaktu, całe życie jest zależne a jednak żyje w cierpieniu latami to mogłabym dopuścić taką możliwość do głowy. Jest tyle strasznych zmian, chorób...I jeśli tylko mój mąż by również był tego zdania mogłabym się zdecydować na przerwanie takiej ciąży. Bo mimo wszystko uważam, że mężczyźni też mają tu prawo głosu.

Gwałt. No właśnie nie wiem jak to jest. Czy kobiety po gwałcie nie mogą zostać w szpitalu np zabezpieczone tabletką 72 po? Ale tu się więcej nie wypowiem bo nie znam tematu. Zawsze tylko przychodzi mi na myśl ta tabletka, bo po co kobieta ma później jeszcze przechodzić przez traume aborcji?

Wszelkie wady typu zespół Downa, lekkie upośledzenia nie skazujące mojego dziecka na cierpienie urodziłabym.
Mam nadzieję, że napisanie tych moich myśli ulży mi i przestane wałkować w głowie ten temat.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: Aborcja w przypadku wady dziecka

Mierzmy siły na zamiary-znam kilka sposobów na zabezpieczenie się przed niechcianą ciążą,naprawdę.To nie jest takie trudne.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

Mi się wydaje, że część ludzi nie potrafi lub nie chce zrozumieć, że piszemy o przypadkach, które nie mają szans na przeżycie, a jeśli nawet to życie w cierpieniu.
Zespół Downa to jest niepełnosprawność, ale na tyle w tych czasach można ją poskromić, że i dziecko będzie szczęśliwe i rodzic.
Nie mówmy też o zajęczej wardze, czy dziecku bez rączki, czy nóżki.

Ale już wspomniany wyżej np. Zespół Edwardsa to schorzenie, które nie daje dziecku szans na przeżycie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja uważam że to jest bardzo ciężki temat i ewentualna decyzja należy do rodziców poczętego dzidziusia
Ja osobiście nie usunełabym ciąży w przypdaku gdyby okazało się że dzidziuś ma zespół Downa i inne tego typu schorzenia
gdybym wiedziała że moje dziecko bardzo będzie się męczyło cierpiało to pozwoliłabym mu odejść ... :(
Natomiast mam pare koleżanek które z takich bądź innych powodów przerwały ciąże ani nie pochwalam ani nie potępam uważam że to decyzja rodziców i nic nam do tego To sumienie rodziców jest istotne ,
aborcje były są i będą
uważam że lepiej w odpowiednich warunkach niż byle gdzie i jak ...
i Proszę nie popadać ze skrajności w skrajność nie mówie tu o kobietach które usuwają ciąże dla kaprysu 4 razy do roku ...

mam nadzieje że ani ja ani moja córka nie będzie musiała nigdy podjąc takiej decyzji a jeśli to NIGDY NIE ZMUSZĘ jej do urodzenia dziecka z znaczącymi wadami bądź nie daj .. w wyniku gwałtu a tym bardziej gdy jej życie będzie zagrożone

a na koniec taka myśl
co jest gorsze
usunięcie ciąży w której wiemy że mamy do czynienia ze znaczynymi uszkodzeniami płodu
czy tolerowanie palenia papierosów przez matkę w ciąży picie alkoholu jazda na rolkach w 6 msc ciąży a w końcu po porodzie głodzenie dziecka kneblowanie pieluszka w łożeczku zamykanie w łazience bo płacze bicie gdy nie chcący wyleje soczek katowanie za dziurke w spodniach szarpanie za rączkę bo nam sie spieszy ...
na to dajemy przyzwolenie płacze za ścianą nas nie wzruszają dopiero gdy mamy tragedie takie jak w sosnowcu wtedy widzieliśmy słyszelismy itp

Niech pierwsza rzuci kamieniem ....
Mierzmy siły na zamiary
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Słyszycie ten chlupot? To poziom dyskusji spadł poniżej dna..
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dlaczego uważasz, że tylko rodzice dzieci niepełnosprawnych mogą się wypowiadać na ten temat? Pomijasz innych krewnych tych dzieci, personel medyczny, opiekunów i osoby, które kiedykolwiek mogą mieć dzieci. Dlaczego zabraniasz innym decydować o swojej zdolności wydawania na świat potomstwa? To, że podjęłaś się wychowania chorego dziecka jest bardzo szlachetne i godne podziwu, ale nie wolno mierzyć innych swoją miarą. Krzykaczy o prawo do życia każdego płodu jest wielu, tylko jak trzeba takiej matce pomóc, to jakoś wszyscy nabierają wody w usta. Co oferuje państwo, gdzie na wiele ustaw mają wpływ wartości chrześcijańskie i księża, którzy powinni żyć w celibacie/ha,ha,ha/? Sama wiesz, ile wynosi zasiłek pielęgnacyjny i jak ciężko jest uzyskać jakąkolwiek dodatkową pomoc. Uwzględnij fakt, że są matki, które nie będą w stanie przyjąć na siebie takiego obowiązku z różnych powodów. Nie wolno , do diabła, decydować za kogoś.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

do tego logika każe zadać pytanie : co z dziećmi bez wad urodzonymi przedwcześnie? Takimi 24-34 tydzień ciąży? Nie powinno ich się ratować ? Kij ma dwa końce. Aborcji mówię NIE!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re:

lepiej penisa z jądrami obetnij mężulkowi niż miałabys zabic nienarodzone dziecko.

usunięcie jajników terz jest możliwe wiec po co masz sie trudzic i mordowac dzieci
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 15

Dziewczyny co wy wiecie o dzieciach niepełnosprawnych,powinni sie wypowiadac rodzice którzy je maja mam synka ze znacznym stopniem i nie wyobrazam sobie zycia bez niego kazdego dnia budzi mnie usmiechem siła walki przychodzi sama nigdy w zyciu bym go nie usuneła kazde dziecko ma prawo zyc rodzice dzieci niepełnosprawnycch doceniaja kazdy drobny postęp u dziecka ciesza sie z wszystkiego a zdrowych tylko marzekaja bo broi bo to bo tamto
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Bimka, zupełnie bez sensu atakujesz?
Wiem jaki jest rozwój uk nerwowego. To wszystko jest fazą wczesnego rozwoju i nie znaczy, że jest "czynne"w sposób jaki opisała X (nie pamiętam nicku) . Tak jak np. płuca. Co z tego, że są jeśli zbyt wczesny poród nie oznacza, że będą działały poprawnie.
Co powstaje po zapłodnieniu? Zlepek komórek, zarodek. Do człowieka jest jeszcze daleko. Dziecko w swoim znaczeniu powstaje w naszej głowie - Tak, w mojej głowie też powstało dziecko jak tylko się dowiedziałam, że jestem w ciąży. Nie bez przyczyny medycznym określeniem jest "płód".
Co do świadomości - wielu mądrzejszych stwierdziło, że do póki sam zainteresowany nie stwierdził, że był świadomy to tym bardziej my tego nie możemy powiedzieć.
Zaraz znów posypie się lawina czepialskich do moich metafor. Dlatego dla mnie dyskusja jest zakończona. Mam wolną wolę i cenie to w swoim życiu. Amen.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

hmm.. Ja pozostaję jednak bezstronna. Niech każdy ma wybór i niech każdy ze swoim wyborem i piętnem swoich decyzji żyje.

Aczkolwiek:

Maua Mama (i te które jej tak ochoczo przyklaskują):

Powiedz mi co w takim razie powstaje w momencie zapłodnienia jak nie człowiek? Pies?

I jeszcze jedno droga Pani odsyłająca do 4 klasy szkoły podstawowej. Chyba sama zapomniałaś co było na biologi, bo rozwój układu nerwowego zaczyna się bardzo wcześnie. Już w 13. DNIU ciąży widoczne są zawiązki tego układu, a w 20. dniu zostają uformowane zawiązki mózgu i rdzenia kręgowego. Gdy zarodek ma 10 mm długości (około 4. tygodnia), można zaobserwować u niego elementy komórkowe OUN4. W 33. dniu zaczyna się formować kora mózgowa, a w dwa dni później widocznych jest 5 pęcherzyków mózgowych. W 7. tygodniu konfiguracja mózgu dziecka jest podobna do mózgu człowieka dorosłego - mózg wysyła impulsy, które koordynują funkcje niektórych organów. Wtedy też tworzą się pierwsze synapsy w mózgu5. W 41. dniu zaobserwowano odruchy nerwowe, a w 43. dniu J. Still zanotował pierwsze fale mózgowe (1969)6 i stwierdził, że od tej chwili można mówić o pierwotnym doświadczeniu świadomości.

To że myślicie że wiecie dużo nie znaczy że jesteście mądre.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

A ja bymchciała zeby ci co tak zaciekle odmawiają innym prawa wyboru, pochwalili sie jak w ciagu ostatnich 5 lat np pomogli matkom ktore wychowują w cieżkich warunkach chore, kalekie i niedorozwinięte dziecko.

Opinia a potem przykład co sie zrobiło dla takiej osoby.
Ja nic nie zrobiłam bo siedze głownie w pracy i nie odmawiam prawa wyboru.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jeżeli ciąża jest wynikiem gwałtu, zagraża życiu i zdrowiu matki, moim zdaniem kobieta ma prawo do aborcji. Jeżeli w pierwszych tygodniach ciąży stwierdzono by, że dziecko będzie znacznie lub głęboko upośledzone, nie wahałabym się poddać aborcji. Po śmierci rodziców lub matki/czasem ojciec takiego dziecka odchodzi/ dziecko zostałoby samo, w ośrodku opiekuńczym, być może poniewierane przez innych. Nie chciałabym, aby cierpiało. Ktoś przytoczył argument, że niektórzy adoptują takie dzieci. Czy userka, która to napisała widziała kiedyś ośrodek opiekuńczy dla dzieci, które nie miały szczęścia być adoptowane? Ja widziałam. Wyszłam stamtąd roztrzęsiona.
Nigdy w życiu nie usunęłam ciąży. Jestem zwolenniczką antykoncepcji.
Moim zdaniem, nikt nie ma prawa zmuszać kobiety do urodzenia dziecka. Cała nagonka na aborcję zaczęła się od niejakiego Waleriana Piotrowskiego - dziadygi, który chyba nie miał nic innego do roboty. Podchwycił to ZCHN i się zaczęło. A wiecie jaki był projekt: całkowity zakaz aborcji! Uważam, że szczególnie politycy powinni trzymać swoje obleśne łapska od brzuchów kobiet. Przymus rodzenia to potraktowanie kobiety jak inkubatora. Jestem natomiast przeciwniczką aborcji dla głupich bab, które nie stosują antykoncepcji. Słyszałam takie stwierdzenie, że babsko bez mózgu chyba woli raz na rok się wyskrobać, bo to mniejszy grzech niż regularne branie pigułek lub stosowanie gumek. Dużą winę ponosi kler, rozpowszechniając bzdury, że pigułki antykoncepcyjne powodują poronienie i bezpłodność oraz wbijając niedouczonym narzeczonym do głów tzw. kalendarzyk małżeński i metodę termiczną. Niewiele osób wie, że Jan XXIII był bardzo pozytywnie nastawiony do pigułki. Zmarło mu się, biedaczynie, a Paweł VI powiedział "nie". I mamy tego skutki.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tamara prawda jest taka ze nikt za Ciebie nie zdecyduje chociazbys poznala tysiace opinii...

moge tylko powiedziec ze jakis czas temu dosc dawno widzialam program o polce mieszkajacej w stanach ktora nie majac rak zostala mama, bylam w szoku,radzi sobie swietnie.
MOIM ZDANIEM gdyby jej matka nie zdecydowalaby sie jej urodzic duzoby stracila.Nawet nie mialaby szansy sie o tym przekonac.Normalna mama, wspaniala osoba z tym ze bez konczyn gornych i do tego KIEROWALA SAMOCHODEM.SZOK i podziw:O)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Inne tematy z forum

podłoga jasna+ ciemna czy sama ciemna???????? (43 odpowiedzi)

Dziewczyny!!!jestem na forum od niedawna aż do czasu kiedy sama potrzebuję Waszej rady a...

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (37 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

Jaka prostownica do włosów? (126 odpowiedzi)

Macie jakiś sprawdzony model, który za bardzo nie niszczy włosów?