Alkoholik "wysokofunkcjonujący"

Opinie do artykułu: Alkoholik \"wysokofunkcjonujący\".

Stereotypy często wprowadzają w błąd. Tak samo jest w przypadku alkoholików. Często na samo to słowo staje nam przed oczami osoba bezdomna, brudna i zaniedbana. Tymczasem to jest tzw. alkoholizm chroniczny. W tym stadium alkoholizmu jest jedynie co 10 osoba uzależniona od mocnych trunków. Większość alkoholików to tak zwani "alkoholicy wysokofunkcjonujący".Wielu z nas wciąż wydaje się, że alkoholik to osoba, której życie jest w całkowitej degradacji. Pod wpływem uzależnienia straciła pracę, ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja o sztuce Ty o fizjologii

znasz go tak dobrze?zazdroszczę...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

tyle pijesz?

licząc tylko po 2 zł za szt, 365 dni w roku i 13 lat, przepiłeś już prawie 76 tys. zł !!! Do tego te tabletki i ziółka, to będzie ok. 80.000 Mógłbyś już zwiedzić cały świat. Ale jesteś głupi...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

Ja mam to samo...

Generalnie alkohol tak działa że chce się więcej i chyba nie tylko na alkoholików. A co do społecznego aspektu to jak robię sobie przerwy od picia to cierpię na samotność bo nie mam się z kim specjalnie spotkać!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

".... Pewien okres czasu"

Do szkoly!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

niestety,nie leczyłem się w Trójmieście.Wystarczyło jednak 3 mce stacjonarnej terapii w ośrodku,od 8 do 15.Nie za pieniądze,w normalnej panstwowej placówce.Byłem na dnie,a wydawało mi się,że fajny jestem.hmmmm:)
P.S.Odradzam grupy AA.Tam nie ma psychologii,a ideologia.A walka z alkoholizmem to przede wszystkim psychologia.Powodzenia:)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

gratuluję kompletnego braku trafności w osądzie-bez urazy jednakowoż-mam 43 lata wyglądam na ok 30

a piję od ponad 20-stu.I kto tu ma mylne wyobrażenie siebie i świata?Gdybyś się znał /znała na pisaniu wiedziałbyś/wiedziała że tak pisać może raczej ktoś starszy niż młodszy...
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 10

to tylko sztandarowe hasło terapii antyalkoholowej.A Ty,jak widać,zacząłeś bronić swojego ulubienca...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

POMOC

Proszę powiedz mi gdzie się leczyłeś, bo ja na Zakopiańskiej prócz dwóch osób, reszta żenuła.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

rety, jakie to mądre, chyba pisane na ostrym kacu,
ciekawe jak długo nad tym myślałaś/myślałeś
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9

masz ok 20 lat

i wyobrażenie siebie i świata dalece odbiegające od rzeczywistości.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 8

!

Nie wierzcie,że istnieje powrót do tzw.Picia kontrolowanego.Nie ma czegoś takiego!!!Każdy nie pijący alkoholik wie to na 100%.Jeżeli mówi to psycholog,to lepiej jak najdalej od niego.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

I akohol wypić w domu.

W pubie tylko cola.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja raczej polecam zapoznanie sie z choroba na która cierpi sidney

spowodowaną m.in nadmiernym spozyciem alkoholu.
Zreszta koles juz nie pije, bo juz nie moze.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Powiedzonko francuskie

Pijak może przestać pić kiedy chce.Alkoholik chce przestać,ale nie może.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

też tak myślałem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

No i coś ściemniasz

bo nikt cię tam telefonicznie do żadnej grupy nie zapisze - konieczny jest pierwszy kontakt z terapeutą na dyżurze, on kieruje cię dalej. Pierwsza grupa jest tzw. motywacyjna, idzie się tam z marszu, zostajesz także skierowana na spotkania indywidualne. Nie wprowadzaj w błąd ludzi, którzy szukają pomocy. Dyżur terapeuty jest od poniedziałku do piątku w godzinach 14 - 15, wystarczy tylko przyjść i on już pokieruje dalej. Aha, możliwe jest leczenie ambulatoryjne (spotkania grupowe dwa razy w tygodniu po południu lub rano, jeśli możesz) lub dzienne - krótsze, ale codziennie od 8 do 16. Wspólnie z terapeutą ustalasz, które jest dla ciebie lepsze. Powodzenia!
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1

Alkohol jest jak fałszywa kochanka-będziesz jej zawzięcie bronił,a ona i tak cię w h...a zrobi..
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 1