Ariadna na Naxos

Temat dostępny też na forum: Ariadna na Naxos
Opinie do spektaklu: Ariadna na Naxos.
Richard Strauss
Ariadna na Naxos

prapremiera:
I wersja: Stuttgart, 25 października 1912 roku
II wersja: Wiedeń, 4 października 1916 roku

Jedna z najtrudniejszych do wystawienia oper w historii całego gatunku. Jej akcja dzieje się w domu najbogatszego człowieka Wiednia, ale może to także być bogacz z Moskwy, Londynu czy Gdańska. To metaforyczna postać właściciela nas - artystów. ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z Z Z Z Z

Z Naxos........
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

NA Naxos a nie Z. Radzę zapoznać się z literaturą...

...

czy tylko mi sie wydaje, czy plakat jest obrzydliwy?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

NA

Nie chodzi o to, że ta grecka ksiżzniczka pochodzi z wyspy Naxos. Jej pochodzenie nie mam w jej historii zadnego znaczenia. Istotą mitu (bo to historia z greckiej mitologii) jest to, że została porzucona przez Tezeusza NA wyspie Naxos. Zachęcam do lektury czegoś więcej niz ulotki Lidla, ogladania czegosc wiecej niż "Na Wspólnej", rozmawiania o czymś więcej niż kolor majteczek. A wówczas świat (a także tytuły) stanie się bardziej zrozumiały. To takie proste! Plakat intrygujący - serce chronione przed uczuciem? Zimne serce? Serce, które mówi "nie" miłości? A może nieszczęśliwa miłość, która doprowadziła do nałogu?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

weź wyluzuj

.....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

co????
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

lody w kieliszku

tez mi kultura
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

sztuka

rodek artystow z ASP

AriadnE auf Naxos

jak juz ktos chce w originale, to poprawnie przez E na koncu

tlumockie uklady

no nie zenada

dobry plakat.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

piękne...wróciłem oczarowany
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ariadna

Spektakl bardzo bardzo dobry. Byłem bardzo pozytywnie zaskoczony mimo,że muzuka trudna w odbiorze. Śpiewacy już zmęczeni ale po takim czasie przygotowań nie dziwię się i ogromny ukłon w ich stronę. Oczywiście głosy mogą się mniej lub bardziej podobać ja uważam, że zarówno Weiss i jak i cała obsada dali radę.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

a jak śpiewacy? nie byłem i jak myślicie warto się wybrać?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ariana Chris rewelwcyjna!!!Daleko w tyle zostawiła resztę damskiego składu!Talent i osobowość co potwierdziła również publiczność,którą nie da się dzięki Bogu manipulować!Spektakl również mi się podobał,piękna muzyka.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

genialne

gratulacje i szacunek. wielkie, piekne przedstawienie. bilety powinny byc wyprzedane, a wszelkie mozliwe nagrody trafiac w rece wykonawców i realizatorów. jestem pod ogromnym wrażeniem inscenizacji, wykonania i dzieła, którego wczesniej nie znałem. dobrze, ze orkiestra wychodzi do ukłonów bo zasłuzyła
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

polemizował bym w tej kwestii czy daleko zostawiła wszystkich solistów w tyle... Uważam równie rewelacyjna a nawet lepsza była Aleksandra Buczek i Katarzyna Hołysz. Zaśpiewały i zagrały fenomenalnie. Obydwie partie są ogromnie trudne.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oczywiście że AUF, czyli NA, a nie AUS czyli Z!! Jeszcze nie byłem ale znam dzieło i ukłon dla realizatorów chociażby z to, że wzięli na siebie ten trud

Ariadna na medal

Wielkie brawa dla Pań - Kompozytor , Ariadna i Zerbinetta świetne, Bladek trochę blady przy nich, ale daje rade.. Mocny spektakl, widziałam też w Mezzo TV i nawet było super. Muzycznie opera trudna, pierwszy akt przewrotny i z czystym przesłaniem, drugi akt magiczny, piękny. Super scenografia, kostiumy. Orkiestra, tak mówili fachowcy, genialna... i nareszcie wyszli na scenę po spektaklu, dobry pomysł, zwłaszcza, że opera diabelnie trudna do zagrania. Wielkie brawa dla orkiestry!!! I dla wszystkich.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

rewelacja!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Szkoda!

Taka szkoda, że nie mogłam zobaczyc tym razem "Ariadny" (żałoba). Byłam jesienią na premierze i to była rewelacja. Chciałam jeszcze raz to przeżyć. Ale do czerwca juz niedaleko. To najpiękniejszy spektakl opery bałtyckiej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

akustyka

Czemu w tej operze baltyckiej jest taka kiepska akustyka??? Soliści sa słabo słyszalni. Czy nie można ich trochę nagłośnić??? Byłby o wiele lepszy odbiór, a oni nie musieliby się tak wysilać. Byłem dziś na spektaklu i miałem niedosyt. Wiem, że artyści operowi nie używają mikroportów, ale są przecież nagłośnienia scen. Orkiestra brzmiała, ale głosy solistów były jakby w tyle. Szkoda...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Brawo!

Byłem wczoraj na "Ariadnie". Fajne przedstawienie, siedziałem w I rzędzie. Wiele słyszałem od kolegów ze środowiska muzycznego, że mają strasznego dyrygenta i wczoraj miałem okazję się o tym przekonać. To co wyprawiał ten pan w drugiej części nie da się opisać. Wymachiwał jak opętany, sapał i rżał. Soliści byli świetni, nie wiem o co chodziło. Przy oklaskach słychac było krzyki z widowni. Czy to krzyczał ten dyrygent???
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ciekawe kto z widowni krzyczał - może z zachwytu????????

Inne tematy z forum

Imię (3 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Imię . Imię Matthieu Delaporte i Alexandre de la Patteliere Przekład:...

Rodzanice (3 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Rodzanice . RODZANICE wg "KRABOSZEK" Barbary Piórkowskiej O SPEKTAKLU:...

Stosunki na szczycie (43 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Stosunki na szczycie . Miłosne zagadki za nasze podatki! Sir Clive...