Autobusy i młodzież szkolna

Temat dostępny też na forum: Oksywie
Jestem kobietą po 30-tce w zaawansowanej ciąży. Codziennie dojeżdżam rano do pracy z Obłuża 141 i po prostu brak mi słów. Wsiadam, wszystkie miejsca zajęte przez dzieci-roześmiane, wystrojone jak na sylwestra, używające nie wyszukanego słownictwa, głośne i wulgarne. Rozglądam się- obok stoi starszy pan, reszta ludzi zdecydowanie dorosła. Zaciskam zęby, ostatnio puchną mi nogi...jeszcze tylko 20 minut i wysiądą roześmiane do szkoły. Siedząca obok dziewczyna z wręcz teatralną tapetą patrzy na mnie z góry, obrzuca wzrokiem moje buty, brzuch..powraca do rozmowy z koleżankami o tym, jak to się upiła w piątek. Ludzie, co to za czasy???Czy rodzice nie potrafią wpoić tym bachorom najprostszych zasad do tych wypielęgnowanych głów??Niedługo zginiemy w tym niewzruszonym społeczeństwie bez zasad:-(
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Autobusy i młodzież szkolna

Ewelino, myślę, ze rodzice sami na to pracują. Ja też codzień jeżdżę autobusami i rażą mnie trochę inne sceny. Wsiada do autobusu matka z dzieckiem, które jest na tyle duże, że spokojnie mogło by stać, pakuje je na siedzenie. Sama najczęściej stoi - bo przecież dzieciaczkowi może być niewygodnie na kolankach;) za chwilę wsiada staruszka a mamusia nawet nie pomyśli, że dziecku trzeba by powiedzieć, że należy ustąpić miejsca. W autobusach na Górną Orunię raczej takie sytuacje są normą. Nie widzę powodu, żeby przez parę lat wyrabiany nawyk dziecko miało zmienić samo od jakiejś magicznej wiekowej granicy.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Problem tkwi gdzie indziej. Osoby starsze, mające darmowe przejazdy, jeżdżą sobie w godzinach szczytu po marchewkę i inne artykuły tak, aby zaoszczędzić parę groszy, na targowiska i do marketów. Ktoś jednak za tę ich "oszczędność" płaci. Ci którzy płacą za przejazd, też chcą usiąść. Popieram, że kobiecie ciężarnej, należy ustąpić miejsca. Problem jest jednak gdzie indziej. Może ZKM wprowadzi chociaż symboliczne opłaty dla osób które dziś korzystają z darmowych przejazdów ??? Przykład - linia 173 - często średnia wieku to osoby pamiętające II WŚ.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

zgadzam się z Tobą. Jedynym chyba sposobem na moją niedolę (;-) będzie zwrócenie uwagi i upomnienie się o wolne miejsce:-) Jednak w 141 raczej jadą ludzie ok 40/50/60 lat do pracy i szczerze szkoda mi ich bo są w wieku moich rodziców i wiem, że człowiek 50-cio parę letni może mieć duże kłopoty ze zdrowiem a tu stoi..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A czy nikt nie zauważył, że niektóre autobusy są małe (141, 182 - nimi dojeżdżam do szkoły) ? . Przecież jakby dali tych wczesnych godzinach (7-8) i popołudniowych (14-16) to każdy miałby gdzie usiąść ....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie wspomnę juz o "S" jak mozna puścić taki krótki autobus na takiej długiej trasie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

w S jest kiepsko, szczególnie w godzinach szczytu... a w trolejbusach masakra!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja popieram rodziców którzy sadzają swoje dzieci na siedzeniu i nie o wygodę tu chodzi tylko o bezpieczeństwo, w razie ostrego hamowania czy wypadku nikt dziecka nie przygniecie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Racja, tylko zrozumie to ten kto dziecko ma :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

niestety, jest coraz gorzej,
w słownictwie tejże młodzieży każdy przecinek to k...h...
już nic się nie zmieni,

a jak wskażemy rodzicowi - że to jego dzieciak tak robi - to zeżre nas i napluje, że nieprawda!

niestety...

dziś wychowuje młodzież i dzieci - tv i internet...
i wszystko w temacie!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Terminal Kontenerowy w Gdyni (ten, gdzie parkuje prom Stena). (480 odpowiedzi)

Jeśli ktoś potencjalnie zainteresowany pracą w tym Terminalu (nie mylić z GCT z naprzeciwka),...

Przeróbki krawieckie Gdynia Obłuże, Pogórze Dolne- gdzie? (13 odpowiedzi)

Witam, mam do wymiany zamki w spodniach i kurtce jesiennej macie jakieś namiary na osobę...